Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૦. દુતિયસિક્ખત્તયસુત્તવણ્ણના

    10. Dutiyasikkhattayasuttavaṇṇanā

    ૯૧. દસમે આસવાનં ખયાતિ એત્થ અરહત્તમગ્ગો અધિપઞ્ઞાસિક્ખા નામ. ફલં પન સિક્ખિતસિક્ખસ્સ ઉપ્પજ્જનતો સિક્ખાતિ ન વત્તબ્બં.

    91. Dasame āsavānaṃ khayāti ettha arahattamaggo adhipaññāsikkhā nāma. Phalaṃ pana sikkhitasikkhassa uppajjanato sikkhāti na vattabbaṃ.

    યથા પુરે તથા પચ્છાતિ યથા પઠમં તીસુ સિક્ખાસુ સિક્ખતિ, પચ્છા તથેવ સિક્ખતીતિ અત્થો. દુતિયપદેપિ એસેવ નયો. યથા અધો તથા ઉદ્ધન્તિ યથા હેટ્ઠિમકાયં અસુભવસેન પસ્સતિ, ઉપરિમકાયમ્પિ તથેવ ફરતિ. દુતિયપદેપિ એસેવ નયો. યથા દિવા તથા રત્તિન્તિ યથા દિવા તિસ્સો સિક્ખા સિક્ખતિ, રત્તિમ્પિ તથેવ સિક્ખતીતિ અત્થો. અભિભુય્ય દિસા સબ્બાતિ સબ્બા દિસા આરમ્મણવસેન અભિભવિત્વા. અપ્પમાણસમાધિનાતિ અરહત્તમગ્ગસમાધિના.

    Yathāpure tathā pacchāti yathā paṭhamaṃ tīsu sikkhāsu sikkhati, pacchā tatheva sikkhatīti attho. Dutiyapadepi eseva nayo. Yathā adho tathā uddhanti yathā heṭṭhimakāyaṃ asubhavasena passati, uparimakāyampi tatheva pharati. Dutiyapadepi eseva nayo. Yathā divā tathā rattinti yathā divā tisso sikkhā sikkhati, rattimpi tatheva sikkhatīti attho. Abhibhuyya disā sabbāti sabbā disā ārammaṇavasena abhibhavitvā. Appamāṇasamādhināti arahattamaggasamādhinā.

    સેક્ખન્તિ સિક્ખમાનં સકરણીયં. પટિપદન્તિ પટિપન્નકં. સંસુદ્ધચારિયન્તિ સંસુદ્ધચરણં પરિસુદ્ધસીલં. સમ્બુદ્ધન્તિ ચતુસચ્ચબુદ્ધં. ધીરં પટિપદન્તગુન્તિ ખન્ધધીરઆયતનધીરવસેન ધીરં ધિતિસમ્પન્નં પટિપત્તિયા અન્તં ગતં. વિઞ્ઞાણસ્સાતિ ચરિમકવિઞ્ઞાણસ્સ. તણ્હાક્ખયવિમુત્તિનોતિ તણ્હાક્ખયવિમુત્તિસઙ્ખાતાય અરહત્તફલવિમુત્તિયા સમન્નાગતસ્સ. પજ્જોતસ્સેવ નિબ્બાનન્તિ પદીપનિબ્બાનં વિય. વિમોક્ખો હોતિ ચેતસોતિ ચિત્તસ્સ વિમુત્તિ વિમુચ્ચના અપ્પવત્તિભાવો હોતિ. તણ્હાક્ખયવિમુત્તિનો હિ ખીણાસવસ્સ ચરિમકવિઞ્ઞાણનિરોધેન પરિનિબ્બાનં વિય ચેતસો વિમોક્ખો હોતિ, ન ગતટ્ઠાનં પઞ્ઞાયતિ, અપણ્ણત્તિકભાવૂપગમોયેવ હોતીતિ અત્થો.

    Sekkhanti sikkhamānaṃ sakaraṇīyaṃ. Paṭipadanti paṭipannakaṃ. Saṃsuddhacāriyanti saṃsuddhacaraṇaṃ parisuddhasīlaṃ. Sambuddhanti catusaccabuddhaṃ. Dhīraṃ paṭipadantagunti khandhadhīraāyatanadhīravasena dhīraṃ dhitisampannaṃ paṭipattiyā antaṃ gataṃ. Viññāṇassāti carimakaviññāṇassa. Taṇhākkhayavimuttinoti taṇhākkhayavimuttisaṅkhātāya arahattaphalavimuttiyā samannāgatassa. Pajjotasseva nibbānanti padīpanibbānaṃ viya. Vimokkho hoti cetasoti cittassa vimutti vimuccanā appavattibhāvo hoti. Taṇhākkhayavimuttino hi khīṇāsavassa carimakaviññāṇanirodhena parinibbānaṃ viya cetaso vimokkho hoti, na gataṭṭhānaṃ paññāyati, apaṇṇattikabhāvūpagamoyeva hotīti attho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. દુતિયસિક્ખત્તયસુત્તં • 10. Dutiyasikkhattayasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૭-૧૦. દુતિયસિક્ખાસુત્તાદિવણ્ણના • 7-10. Dutiyasikkhāsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact