Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    ૯. દુતિયસૂચિવિમાનવણ્ણના

    9. Dutiyasūcivimānavaṇṇanā

    ઉચ્ચમિદં મણિથૂણન્તિ દુતિયસૂચિવિમાનં. તસ્સ કા ઉપ્પત્તિ? ભગવા રાજગહે વિહરતિ વેળુવને. તેન સમયેન રાજગહવાસી એકો તુન્નકારકો વિહારપેક્ખકો હુત્વા વેળુવનં ગતો. તત્થ અઞ્ઞતરં ભિક્ખું વેળુવને કતસૂચિયા ચીવરં સિબ્બન્તં દિસ્વા સૂચિઘરેન સદ્ધિં સૂચિયો અદાસિ. સેસં સબ્બં વુત્તનયમેવ.

    Uccamidaṃmaṇithūṇanti dutiyasūcivimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā rājagahe viharati veḷuvane. Tena samayena rājagahavāsī eko tunnakārako vihārapekkhako hutvā veḷuvanaṃ gato. Tattha aññataraṃ bhikkhuṃ veḷuvane katasūciyā cīvaraṃ sibbantaṃ disvā sūcigharena saddhiṃ sūciyo adāsi. Sesaṃ sabbaṃ vuttanayameva.

    ૯૫૨.

    952.

    ‘‘ઉચ્ચમિદં મણિથૂણં વિમાનં…પે॰…

    ‘‘Uccamidaṃ maṇithūṇaṃ vimānaṃ…pe…

    વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ. – પુચ્છિ;

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti. – pucchi;

    ૯૫૬.

    956.

    ‘‘સો દેવપુત્તો અત્તમનો…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં’’.

    ‘‘So devaputto attamano…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.

    ૯૫૭.

    957.

    ‘‘અહં મનુસ્સેસુ મનુસ્સભૂતો, પુરિમજાતિયા મનુસ્સલોકે.

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūto, purimajātiyā manussaloke.

    ૯૫૮.

    958.

    ‘‘અદ્દસં વિરજં ભિક્ખું, વિપ્પસન્નમનાવિલં;

    ‘‘Addasaṃ virajaṃ bhikkhuṃ, vippasannamanāvilaṃ;

    તસ્સ અદાસહં સૂચિં, પસન્નો સેહિ પાણિભિ.

    Tassa adāsahaṃ sūciṃ, pasanno sehi pāṇibhi.

    ૯૫૯.

    959.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰… વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe… vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    તં સબ્બં હેટ્ઠા વુત્તનયમેવ.

    Taṃ sabbaṃ heṭṭhā vuttanayameva.

    દુતિયસૂચિવિમાનવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dutiyasūcivimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi / ૯. દુતિયસૂચિવિમાનવત્થુ • 9. Dutiyasūcivimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact