Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૬. દુતિયસુખસુત્તં

    6. Dutiyasukhasuttaṃ

    ૬૬. એકં સમયં આયસ્મા સારિપુત્તો મગધેસુ વિહરતિ નાલકગામકે. અથ ખો સામણ્ડકાનિ પરિબ્બાજકો યેનાયસ્મા સારિપુત્તો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા આયસ્મતા સારિપુત્તેન સદ્ધિં સમ્મોદિ. સમ્મોદનીયં કથં સારણીયં વીતિસારેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો સામણ્ડકાનિ પરિબ્બાજકો આયસ્મન્તં સારિપુત્તં એતદવોચ –

    66. Ekaṃ samayaṃ āyasmā sāriputto magadhesu viharati nālakagāmake. Atha kho sāmaṇḍakāni paribbājako yenāyasmā sāriputto tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmatā sāriputtena saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho sāmaṇḍakāni paribbājako āyasmantaṃ sāriputtaṃ etadavoca –

    ‘‘કિં નુ ખો, આવુસો, સારિપુત્ત, ઇમસ્મિં ધમ્મવિનયે સુખં, કિં દુક્ખ’’ન્તિ? ‘‘અનભિરતિ ખો, આવુસો, ઇમસ્મિં ધમ્મવિનયે દુક્ખા, અભિરતિ સુખા. અનભિરતિયા, આવુસો, સતિ ઇદં દુક્ખં પાટિકઙ્ખં – ગચ્છન્તોપિ સુખં સાતં નાધિગચ્છતિ, ઠિતોપિ… નિસિન્નોપિ… સયાનોપિ… ગામગતોપિ… અરઞ્ઞગતોપિ… રુક્ખમૂલગતોપિ… સુઞ્ઞાગારગતોપિ… અબ્ભોકાસગતોપિ… ભિક્ખુમજ્ઝગતોપિ સુખં સાતં નાધિગચ્છતિ. અનભિરતિયા, આવુસો, સતિ ઇદં દુક્ખં પાટિકઙ્ખં.

    ‘‘Kiṃ nu kho, āvuso, sāriputta, imasmiṃ dhammavinaye sukhaṃ, kiṃ dukkha’’nti? ‘‘Anabhirati kho, āvuso, imasmiṃ dhammavinaye dukkhā, abhirati sukhā. Anabhiratiyā, āvuso, sati idaṃ dukkhaṃ pāṭikaṅkhaṃ – gacchantopi sukhaṃ sātaṃ nādhigacchati, ṭhitopi… nisinnopi… sayānopi… gāmagatopi… araññagatopi… rukkhamūlagatopi… suññāgāragatopi… abbhokāsagatopi… bhikkhumajjhagatopi sukhaṃ sātaṃ nādhigacchati. Anabhiratiyā, āvuso, sati idaṃ dukkhaṃ pāṭikaṅkhaṃ.

    ‘‘અભિરતિયા, આવુસો, સતિ ઇદં સુખં પાટિકઙ્ખં – ગચ્છન્તોપિ સુખં સાતં અધિગચ્છતિ, ઠિતોપિ… નિસિન્નોપિ… સયાનોપિ… ગામગતોપિ… અરઞ્ઞગતોપિ… રુક્ખમૂલગતોપિ… સુઞ્ઞાગારગતોપિ… અબ્ભોકાસગતોપિ… ભિક્ખુમજ્ઝગતોપિ સુખં સાતં અધિગચ્છતિ. અભિરતિયા, આવુસો, સતિ ઇદં સુખં પાટિકઙ્ખ’’ન્તિ. છટ્ઠં.

    ‘‘Abhiratiyā, āvuso, sati idaṃ sukhaṃ pāṭikaṅkhaṃ – gacchantopi sukhaṃ sātaṃ adhigacchati, ṭhitopi… nisinnopi… sayānopi… gāmagatopi… araññagatopi… rukkhamūlagatopi… suññāgāragatopi… abbhokāsagatopi… bhikkhumajjhagatopi sukhaṃ sātaṃ adhigacchati. Abhiratiyā, āvuso, sati idaṃ sukhaṃ pāṭikaṅkha’’nti. Chaṭṭhaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૫-૭. પઠમસુખસુત્તાદિવણ્ણના • 5-7. Paṭhamasukhasuttādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૭. અવિજ્જાસુત્તાદિવણ્ણના • 1-7. Avijjāsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact