Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    14. து³தியஸுணிஸாவிமானவண்ணனா

    14. Dutiyasuṇisāvimānavaṇṇanā

    அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேனாதி து³தியஸுணிஸாவிமானங். எத்த² பன அபுப்³ப³ங் நத்தி², அட்டு²ப்பத்தியங் கும்மாஸதா³னமேவ விஸேஸோ. தேன வுத்தங் –

    Abhikkantenavaṇṇenāti dutiyasuṇisāvimānaṃ. Ettha pana apubbaṃ natthi, aṭṭhuppattiyaṃ kummāsadānameva viseso. Tena vuttaṃ –

    116.

    116.

    ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன, யா த்வங் திட்ட²ஸி தே³வதே;

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;

    ஓபா⁴ஸெந்தீ தி³ஸா ஸப்³பா³, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.

    Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.

    117.

    117.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    118.

    118.

    ‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    119.

    119.

    ‘‘ஸா தே³வதா அத்தமனா, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா;

    ‘‘Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;

    பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.

    Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.

    120.

    120.

    ‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா, ஸுணிஸா அஹோஸிங் ஸஸுரஸ்ஸ கே³ஹே.

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, suṇisā ahosiṃ sasurassa gehe.

    121.

    121.

    ‘‘அத்³த³ஸங் விரஜங் பி⁴க்கு²ங், விப்பஸன்னமனாவிலங்;

    ‘‘Addasaṃ virajaṃ bhikkhuṃ, vippasannamanāvilaṃ;

    தஸ்ஸ அதா³ஸஹங் பா⁴க³ங், பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴;

    Tassa adāsahaṃ bhāgaṃ, pasannā sehi pāṇibhi;

    கும்மாஸபிண்ட³ங் த³த்வான, மோதா³மி நந்த³னே வனே.

    Kummāsapiṇḍaṃ datvāna, modāmi nandane vane.

    122.

    122.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ, தேன மே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச மே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā.

    123.

    123.

    ‘‘அக்கா²மி தே பி⁴க்கு² மஹானுபா⁴வ, மனுஸ்ஸபூ⁴தா யமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Akkhāmi te bhikkhu mahānubhāva, manussabhūtā yamakāsi puññaṃ;

    தேனம்ஹி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Tenamhi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    121. தத்த² பா⁴க³ந்தி கும்மாஸகொட்டா²ஸங். தேனாஹ ‘‘கும்மாஸபிண்ட³ங் த³த்வானா’’தி. கும்மாஸோதி ச யவகும்மாஸோ வுத்தோ. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    121. Tattha bhāganti kummāsakoṭṭhāsaṃ. Tenāha ‘‘kummāsapiṇḍaṃ datvānā’’ti. Kummāsoti ca yavakummāso vutto. Sesaṃ vuttanayameva.

    து³தியஸுணிஸாவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Dutiyasuṇisāvimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 14. து³தியஸுணிஸாவிமானவத்து² • 14. Dutiyasuṇisāvimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact