Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૮. દુતિયતથાગતઅચ્છરિયસુત્તવણ્ણના

    8. Dutiyatathāgataacchariyasuttavaṇṇanā

    ૧૨૮. અટ્ઠમે તણ્હાદિટ્ઠીહિ અલ્લીયિતબ્બટ્ઠેન આલયોતિ પઞ્ચ કામગુણા, સકલમેવ વા વટ્ટં. આરમન્તિ એત્થાતિ આરામો, આલયો આરામો એતિસ્સાતિ આલયારામા. આલયે રતાતિ આલયરતા . આલયે સમ્મુદિતાતિ આલયસમ્મુદિતા. અનાલયે ધમ્મેતિ આલયપટિપક્ખે વિવટ્ટૂપનિસ્સિતે અરિયધમ્મે. સુસ્સૂસતીતિ સોતુકામો હોતિ. સોતં ઓદહતીતિ સોતં ઠપેતિ. અઞ્ઞા ચિત્તં ઉપટ્ઠપેતીતિ આજાનનત્થાય ચિત્તં પચ્ચુપટ્ઠપેતિ. માનોતિ મઞ્ઞના, મઞ્ઞિતબ્બટ્ઠેન વા સકલં વટ્ટમેવ. માનવિનયે ધમ્મેતિ માનવિનયધમ્મે. ઉપસમપટિપક્ખો અનુપસમો, અનુપસન્તટ્ઠેન વા વટ્ટમેવ અનુપસમો નામ. ઓપસમિકેતિ ઉપસમકરે વિવટ્ટૂપનિસ્સિતે. અવિજ્જાય ગતા સમન્નાગતાતિ અવિજ્જાગતા. અવિજ્જણ્ડકોસેન પરિયોનદ્ધત્તા અણ્ડં વિય ભૂતાતિ અણ્ડભૂતા. સમન્તતો ઓનદ્ધાતિ પરિયોનદ્ધા. અવિજ્જાવિનયેતિ અવિજ્જાવિનયો વુચ્ચતિ અરહત્તં, તંનિસ્સિતે ધમ્મે દેસિયમાનેતિ અત્થો. ઇતિ ઇમસ્મિં સુત્તે ચતૂસુ ઠાનેસુ વટ્ટં, ચતૂસુ વિવટ્ટં કથિતં.

    128. Aṭṭhame taṇhādiṭṭhīhi allīyitabbaṭṭhena ālayoti pañca kāmaguṇā, sakalameva vā vaṭṭaṃ. Āramanti etthāti ārāmo, ālayo ārāmo etissāti ālayārāmā. Ālaye ratāti ālayaratā. Ālaye sammuditāti ālayasammuditā. Anālaye dhammeti ālayapaṭipakkhe vivaṭṭūpanissite ariyadhamme. Sussūsatīti sotukāmo hoti. Sotaṃ odahatīti sotaṃ ṭhapeti. Aññā cittaṃ upaṭṭhapetīti ājānanatthāya cittaṃ paccupaṭṭhapeti. Mānoti maññanā, maññitabbaṭṭhena vā sakalaṃ vaṭṭameva. Mānavinaye dhammeti mānavinayadhamme. Upasamapaṭipakkho anupasamo, anupasantaṭṭhena vā vaṭṭameva anupasamo nāma. Opasamiketi upasamakare vivaṭṭūpanissite. Avijjāya gatā samannāgatāti avijjāgatā. Avijjaṇḍakosena pariyonaddhattā aṇḍaṃ viya bhūtāti aṇḍabhūtā. Samantato onaddhāti pariyonaddhā. Avijjāvinayeti avijjāvinayo vuccati arahattaṃ, taṃnissite dhamme desiyamāneti attho. Iti imasmiṃ sutte catūsu ṭhānesu vaṭṭaṃ, catūsu vivaṭṭaṃ kathitaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૮. દુતિયતથાગતઅચ્છરિયસુત્તં • 8. Dutiyatathāgataacchariyasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૮. દુતિયતથાગતઅચ્છરિયસુત્તવણ્ણના • 8. Dutiyatathāgataacchariyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact