Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૨. દુતિયઉરુવેલસુત્તં

    2. Dutiyauruvelasuttaṃ

    ૨૨. ‘‘એકમિદાહં , ભિક્ખવે, સમયં ઉરુવેલાયં વિહરામિ નજ્જા નેરઞ્જરાય તીરે અજપાલનિગ્રોધે પઠમાભિસમ્બુદ્ધો. અથ ખો, ભિક્ખવે, સમ્બહુલા બ્રાહ્મણા જિણ્ણા વુદ્ધા મહલ્લકા અદ્ધગતા વયોઅનુપ્પત્તા યેનાહં તેનુપસઙ્કમિંસુ; ઉપસઙ્કમિત્વા મયા સદ્ધિં સમ્મોદિંસુ. સમ્મોદનીયં કથં સારણીયં વીતિસારેત્વા એકમન્તં નિસીદિંસુ. એકમન્તં નિસિન્ના ખો, ભિક્ખવે, તે બ્રાહ્મણા મં એતદવોચું – ‘સુતં નેતં 1, ભો ગોતમ – ન સમણો ગોતમો બ્રાહ્મણે જિણ્ણે વુદ્ધે મહલ્લકે અદ્ધગતે વયોઅનુપ્પત્તે અભિવાદેતિ વા પચ્ચુટ્ઠેતિ વા આસનેન વા નિમન્તેતીતિ. તયિદં, ભો ગોતમ, તથેવ. ન હિ ભવં ગોતમો બ્રાહ્મણે જિણ્ણે વુદ્ધે મહલ્લકે અદ્ધગતે વયોઅનુપ્પત્તે અભિવાદેતિ વા પચ્ચુટ્ઠેતિ વા આસનેન વા નિમન્તેતિ. તયિદં, ભો ગોતમ, ન સમ્પન્નમેવા’’’તિ.

    22. ‘‘Ekamidāhaṃ , bhikkhave, samayaṃ uruvelāyaṃ viharāmi najjā nerañjarāya tīre ajapālanigrodhe paṭhamābhisambuddho. Atha kho, bhikkhave, sambahulā brāhmaṇā jiṇṇā vuddhā mahallakā addhagatā vayoanuppattā yenāhaṃ tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā mayā saddhiṃ sammodiṃsu. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinnā kho, bhikkhave, te brāhmaṇā maṃ etadavocuṃ – ‘sutaṃ netaṃ 2, bho gotama – na samaṇo gotamo brāhmaṇe jiṇṇe vuddhe mahallake addhagate vayoanuppatte abhivādeti vā paccuṭṭheti vā āsanena vā nimantetīti. Tayidaṃ, bho gotama, tatheva. Na hi bhavaṃ gotamo brāhmaṇe jiṇṇe vuddhe mahallake addhagate vayoanuppatte abhivādeti vā paccuṭṭheti vā āsanena vā nimanteti. Tayidaṃ, bho gotama, na sampannamevā’’’ti.

    ‘‘તસ્સ મય્હં, ભિક્ખવે, એતદહોસિ – ‘નયિમે 3 આયસ્મન્તો જાનન્તિ થેરં વા થેરકરણે વા ધમ્મે’તિ. વુદ્ધો ચેપિ, ભિક્ખવે, હોતિ આસીતિકો વા નાવુતિકો વા વસ્સસતિકો વા જાતિયા. સો ચ હોતિ અકાલવાદી અભૂતવાદી અનત્થવાદી અધમ્મવાદી અવિનયવાદી, અનિધાનવતિં વાચં ભાસિતા અકાલેન અનપદેસં અપરિયન્તવતિં અનત્થસંહિતં. અથ ખો સો ‘બાલો થેરો’ત્વેવ 4 સઙ્ખં ગચ્છતિ.

    ‘‘Tassa mayhaṃ, bhikkhave, etadahosi – ‘nayime 5 āyasmanto jānanti theraṃ vā therakaraṇe vā dhamme’ti. Vuddho cepi, bhikkhave, hoti āsītiko vā nāvutiko vā vassasatiko vā jātiyā. So ca hoti akālavādī abhūtavādī anatthavādī adhammavādī avinayavādī, anidhānavatiṃ vācaṃ bhāsitā akālena anapadesaṃ apariyantavatiṃ anatthasaṃhitaṃ. Atha kho so ‘bālo thero’tveva 6 saṅkhaṃ gacchati.

    ‘‘દહરો ચેપિ, ભિક્ખવે, હોતિ યુવા સુસુકાળકેસો ભદ્રેન યોબ્બનેન સમન્નાગતો પઠમેન વયસા . સો ચ હોતિ કાલવાદી ભૂતવાદી અત્થવાદી ધમ્મવાદી વિનયવાદી નિધાનવતિં વાચં ભાસિતા કાલેન સાપદેસં પરિયન્તવતિં અત્થસંહિતં. અથ ખો સો ‘પણ્ડિતો થેરો’ત્વેવ સઙ્ખં ગચ્છતિ.

    ‘‘Daharo cepi, bhikkhave, hoti yuvā susukāḷakeso bhadrena yobbanena samannāgato paṭhamena vayasā . So ca hoti kālavādī bhūtavādī atthavādī dhammavādī vinayavādī nidhānavatiṃ vācaṃ bhāsitā kālena sāpadesaṃ pariyantavatiṃ atthasaṃhitaṃ. Atha kho so ‘paṇḍito thero’tveva saṅkhaṃ gacchati.

    ‘‘ચત્તારોમે , ભિક્ખવે, થેરકરણા ધમ્મા. કતમે ચત્તારો? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સીલવા હોતિ, પાતિમોક્ખસંવરસંવુતો વિહરતિ આચારગોચરસમ્પન્નો અણુમત્તેસુ વજ્જેસુ ભયદસ્સાવી, સમાદાય સિક્ખતિ સિક્ખાપદેસુ, બહુસ્સુતો હોતિ સુતધરો સુતસન્નિચયો, યે તે ધમ્મા આદિકલ્યાણા મજ્ઝેકલ્યાણા પરિયોસાનકલ્યાણા સાત્થં સબ્યઞ્જનં 7 કેવલપરિપુણ્ણં 8 પરિસુદ્ધં બ્રહ્મચરિયં અભિવદન્તિ, તથારૂપાસ્સ ધમ્મા બહુસ્સુતા હોન્તિ ધાતા 9 વચસા પરિચિતા મનસાનુપેક્ખિતા, દિટ્ઠિયા સુપ્પટિવિદ્ધા, ચતુન્નં ઝાનાનં આભિચેતસિકાનં દિટ્ઠધમ્મસુખવિહારાનં નિકામલાભી હોતિ અકિચ્છલાભી અકસિરલાભી, આસવાનં ખયા અનાસવં ચેતોવિમુત્તિં પઞ્ઞાવિમુત્તિં દિટ્ઠેવ ધમ્મે સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારો થેરકરણા ધમ્મા’’તિ.

    ‘‘Cattārome , bhikkhave, therakaraṇā dhammā. Katame cattāro? Idha, bhikkhave, bhikkhu sīlavā hoti, pātimokkhasaṃvarasaṃvuto viharati ācāragocarasampanno aṇumattesu vajjesu bhayadassāvī, samādāya sikkhati sikkhāpadesu, bahussuto hoti sutadharo sutasannicayo, ye te dhammā ādikalyāṇā majjhekalyāṇā pariyosānakalyāṇā sātthaṃ sabyañjanaṃ 10 kevalaparipuṇṇaṃ 11 parisuddhaṃ brahmacariyaṃ abhivadanti, tathārūpāssa dhammā bahussutā honti dhātā 12 vacasā paricitā manasānupekkhitā, diṭṭhiyā suppaṭividdhā, catunnaṃ jhānānaṃ ābhicetasikānaṃ diṭṭhadhammasukhavihārānaṃ nikāmalābhī hoti akicchalābhī akasiralābhī, āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharati. Ime kho, bhikkhave, cattāro therakaraṇā dhammā’’ti.

    ‘‘યો ઉદ્ધતેન ચિત્તેન, સમ્ફઞ્ચ બહુ ભાસતિ;

    ‘‘Yo uddhatena cittena, samphañca bahu bhāsati;

    અસમાહિતસઙ્કપ્પો, અસદ્ધમ્મરતો મગો;

    Asamāhitasaṅkappo, asaddhammarato mago;

    આરા સો થાવરેય્યમ્હા, પાપદિટ્ઠિ અનાદરો.

    Ārā so thāvareyyamhā, pāpadiṭṭhi anādaro.

    ‘‘યો ચ સીલેન સમ્પન્નો, સુતવા પટિભાનવા;

    ‘‘Yo ca sīlena sampanno, sutavā paṭibhānavā;

    સઞ્ઞતો ધીરો ધમ્મેસુ 13, પઞ્ઞાયત્થં વિપસ્સતિ.

    Saññato dhīro dhammesu 14, paññāyatthaṃ vipassati.

    ‘‘પારગૂ સબ્બધમ્માનં, અખિલો પટિભાનવા;

    ‘‘Pāragū sabbadhammānaṃ, akhilo paṭibhānavā;

    પહીનજાતિમરણો, બ્રહ્મચરિયસ્સ કેવલી.

    Pahīnajātimaraṇo, brahmacariyassa kevalī.

    ‘‘તમહં વદામિ થેરોતિ, યસ્સ નો સન્તિ આસવા;

    ‘‘Tamahaṃ vadāmi theroti, yassa no santi āsavā;

    આસવાનં ખયા ભિક્ખુ, સો થેરોતિ પવુચ્ચતી’’તિ. દુતિયં;

    Āsavānaṃ khayā bhikkhu, so theroti pavuccatī’’ti. dutiyaṃ;







    Footnotes:
    1. મેતં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ ક॰)
    2. metaṃ (sī. syā. kaṃ. ka.)
    3. ન વત મે (સી॰ પી॰), ન ચયિમે (સ્યા॰ કં॰), ન વતિમે (?)
    4. તેવ (સી॰ પી॰)
    5. na vata me (sī. pī.), na cayime (syā. kaṃ.), na vatime (?)
    6. teva (sī. pī.)
    7. સાત્થા સબ્યઞ્જના (સી॰ પી॰)
    8. કેવલપરિપુણ્ણા (સી॰)
    9. ધતા (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    10. sātthā sabyañjanā (sī. pī.)
    11. kevalaparipuṇṇā (sī.)
    12. dhatā (sī. syā. kaṃ. pī.)
    13. સઞ્ઞતો ધીરધમ્મેસુ (સી॰), સંયુત્તો થિરધમ્મેસુ (સ્યા॰ કં॰)
    14. saññato dhīradhammesu (sī.), saṃyutto thiradhammesu (syā. kaṃ.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૨. દુતિયઉરુવેલસુત્તવણ્ણના • 2. Dutiyauruvelasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૨.દુતિયઉરુવેલસુત્તવણ્ણના • 2.Dutiyauruvelasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact