Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૩. દુટ્ઠટ્ઠકસુત્તં

    3. Duṭṭhaṭṭhakasuttaṃ

    ૭૮૬.

    786.

    વદન્તિ વે દુટ્ઠમનાપિ એકે, અથોપિ વે સચ્ચમના વદન્તિ;

    Vadanti ve duṭṭhamanāpi eke, athopi ve saccamanā vadanti;

    વાદઞ્ચ જાતં મુનિ નો ઉપેતિ, તસ્મા મુની નત્થિ ખિલો કુહિઞ્ચિ.

    Vādañca jātaṃ muni no upeti, tasmā munī natthi khilo kuhiñci.

    ૭૮૭.

    787.

    સકઞ્હિ દિટ્ઠિં કથમચ્ચયેય્ય, છન્દાનુનીતો રુચિયા નિવિટ્ઠો;

    Sakañhi diṭṭhiṃ kathamaccayeyya, chandānunīto ruciyā niviṭṭho;

    સયં સમત્તાનિ પકુબ્બમાનો, યથા હિ જાનેય્ય તથા વદેય્ય.

    Sayaṃ samattāni pakubbamāno, yathā hi jāneyya tathā vadeyya.

    ૭૮૮.

    788.

    યો અત્તનો સીલવતાનિ જન્તુ, અનાનુપુટ્ઠોવ પરેસ 1 પાવ 2;

    Yo attano sīlavatāni jantu, anānupuṭṭhova paresa 3 pāva 4;

    અનરિયધમ્મં કુસલા તમાહુ, યો આતુમાનં સયમેવ પાવ.

    Anariyadhammaṃ kusalā tamāhu, yo ātumānaṃ sayameva pāva.

    ૭૮૯.

    789.

    સન્તો ચ ભિક્ખુ અભિનિબ્બુતત્તો, ઇતિહન્તિ સીલેસુ અકત્થમાનો;

    Santo ca bhikkhu abhinibbutatto, itihanti sīlesu akatthamāno;

    તમરિયધમ્મં કુસલા વદન્તિ, યસ્સુસ્સદા નત્થિ કુહિઞ્ચિ લોકે.

    Tamariyadhammaṃ kusalā vadanti, yassussadā natthi kuhiñci loke.

    ૭૯૦.

    790.

    પકપ્પિતા સઙ્ખતા યસ્સ ધમ્મા, પુરક્ખતા 5 સન્તિ અવીવદાતા;

    Pakappitā saṅkhatā yassa dhammā, purakkhatā 6 santi avīvadātā;

    યદત્તનિ પસ્સતિ આનિસંસં, તં નિસ્સિતો કુપ્પપટિચ્ચ સન્તિં.

    Yadattani passati ānisaṃsaṃ, taṃ nissito kuppapaṭicca santiṃ.

    ૭૯૧.

    791.

    દિટ્ઠીનિવેસા ન હિ સ્વાતિવત્તા, ધમ્મેસુ નિચ્છેય્ય સમુગ્ગહીતં;

    Diṭṭhīnivesā na hi svātivattā, dhammesu niccheyya samuggahītaṃ;

    તસ્મા નરો તેસુ નિવેસનેસુ, નિરસ્સતી આદિયતી ચ ધમ્મં.

    Tasmā naro tesu nivesanesu, nirassatī ādiyatī ca dhammaṃ.

    ૭૯૨.

    792.

    ધોનસ્સ હિ નત્થિ કુહિઞ્ચિ લોકે, પકપ્પિતા દિટ્ઠિ ભવાભવેસુ;

    Dhonassa hi natthi kuhiñci loke, pakappitā diṭṭhi bhavābhavesu;

    માયઞ્ચ માનઞ્ચ પહાય ધોનો, સ કેન ગચ્છેય્ય અનૂપયો સો.

    Māyañca mānañca pahāya dhono, sa kena gaccheyya anūpayo so.

    ૭૯૩.

    793.

    ઉપયો હિ ધમ્મેસુ ઉપેતિ વાદં, અનૂપયં કેન કથં વદેય્ય;

    Upayo hi dhammesu upeti vādaṃ, anūpayaṃ kena kathaṃ vadeyya;

    અત્તા નિરત્તા 7 ન હિ તસ્સ અત્થિ, અધોસિ સો દિટ્ઠિમિધેવ સબ્બન્તિ.

    Attā nirattā 8 na hi tassa atthi, adhosi so diṭṭhimidheva sabbanti.

    દુટ્ઠટ્ઠકસુત્તં તતિયં નિટ્ઠિતં.

    Duṭṭhaṭṭhakasuttaṃ tatiyaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. પરસ્સ (ક॰)
    2. પાવા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    3. parassa (ka.)
    4. pāvā (sī. syā. pī.)
    5. પુરેક્ખતા (સી॰)
    6. purekkhatā (sī.)
    7. અત્તં નિરત્તં (બહૂસુ)
    8. attaṃ nirattaṃ (bahūsu)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૩. દુટ્ઠટ્ઠકસુત્તવણ્ણના • 3. Duṭṭhaṭṭhakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact