Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાનિદ્દેસપાળિ • Mahāniddesapāḷi |
૩. દુટ્ઠટ્ઠકસુત્તનિદ્દેસો
3. Duṭṭhaṭṭhakasuttaniddeso
અથ દુટ્ઠટ્ઠકસુત્તનિદ્દેસં વક્ખતિ –
Atha duṭṭhaṭṭhakasuttaniddesaṃ vakkhati –
૧૫.
15.
વદન્તિ વે દુટ્ઠમનાપિ એકે, અથોપિ 1 વે સચ્ચમના વદન્તિ;
Vadantive duṭṭhamanāpi eke,athopi2ve saccamanā vadanti;
વાદઞ્ચ જાતં મુનિ નો ઉપેતિ, તસ્મા મુની નત્થિ ખિલો કુહિઞ્ચિ.
Vādañca jātaṃ muni no upeti, tasmā munī natthi khilo kuhiñci.
વદન્તિ વે દુટ્ઠમનાપિ એકેતિ તે તિત્થિયા દુટ્ઠમના વિરુદ્ધમના પટિવિરુદ્ધમના આહતમના પચ્ચાહતમના આઘાતિતમના પચ્ચાઘાતિતમના વદન્તિ ઉપવદન્તિ ભગવન્તઞ્ચ ભિક્ખુસઙ્ઘઞ્ચ અભૂતેનાતિ – વદન્તિ વે દુટ્ઠમનાપિ એકે.
Vadanti ve duṭṭhamanāpi eketi te titthiyā duṭṭhamanā viruddhamanā paṭiviruddhamanā āhatamanā paccāhatamanā āghātitamanā paccāghātitamanā vadanti upavadanti bhagavantañca bhikkhusaṅghañca abhūtenāti – vadanti ve duṭṭhamanāpi eke.
અથોપિ વે સચ્ચમના વદન્તીતિ યે તેસં તિત્થિયાનં સદ્દહન્તા ઓકપ્પેન્તા અધિમુચ્ચન્તા સચ્ચમના સચ્ચસઞ્ઞિનો ભૂતમના ભૂતસઞ્ઞિનો તથમના તથસઞ્ઞિનો યાથાવમના યાથાવસઞ્ઞિનો અવિપરીતમના અવિપરીતસઞ્ઞિનો વદન્તિ ઉપવદન્તિ ભગવન્તઞ્ચ ભિક્ખુસઙ્ઘઞ્ચ અભૂતેનાતિ – અથોપિ વે સચ્ચમના વદન્તિ.
Athopi ve saccamanā vadantīti ye tesaṃ titthiyānaṃ saddahantā okappentā adhimuccantā saccamanā saccasaññino bhūtamanā bhūtasaññino tathamanā tathasaññino yāthāvamanā yāthāvasaññino aviparītamanā aviparītasaññino vadanti upavadanti bhagavantañca bhikkhusaṅghañca abhūtenāti – athopi ve saccamanā vadanti.
વાદઞ્ચ જાતં મુનિ નો ઉપેતીતિ. સો વાદો જાતો હોતિ સઞ્જાતો નિબ્બત્તો અભિનિબ્બત્તો પાતુભૂતો પરતોઘોસો અક્કોસો ઉપવાદો ભગવતો ચ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ ચ અભૂતેનાતિ – વાદઞ્ચ જાતં. મુનિ નો ઉપેતીતિ. મુનીતિ. મોનં વુચ્ચતિ ઞાણં. યા પઞ્ઞા પજાનના અમોહો ધમ્મવિચયો સમ્માદિટ્ઠિ, તેન ઞાણેન સમન્નાગતો મુનિ મોનપ્પત્તો…પે॰… સઙ્ગજાલમતિચ્ચ સો મુનિ. યો વાદં ઉપેતિ સો દ્વીહિ કારણેહિ વાદં ઉપેતિ – કારકો કારકતાય વાદં ઉપેતિ, અથ વા વુચ્ચમાનો ઉપવદિયમાનો કુપ્પતિ બ્યાપજ્જતિ પતિટ્ઠિયતિ કોપઞ્ચ દોસઞ્ચ અપ્પચ્ચયઞ્ચ પાતુકરોતિ. અકારકોમ્હીતિ યો વાદં ઉપેતિ સો ઇમેહિ દ્વીહિ કારણેહિ વાદં ઉપેતિ. મુનિ દ્વીહિ કારણેહિ વાદં ન ઉપેતિ – અકારકો મુનિ અકારકતાય વાદં ન ઉપેતિ, અથ વા વુચ્ચમાનો ઉપવદિયમાનો ન કુપ્પતિ ન બ્યાપજ્જતિ ન પતિટ્ઠિયતિ ન કોપઞ્ચ દોસઞ્ચ અપ્પચ્ચયઞ્ચ પાતુકરોતિ. અકારકોમ્હીતિ મુનિ ઇમેહિ દ્વીહિ કારણેહિ વાદં ન ઉપેતિ ન ઉપગચ્છતિ ન ગણ્હાતિ ન પરામસતિ ન અભિનિવિસતીતિ – વાદઞ્ચ જાતં મુનિ નો ઉપેતિ.
Vādañca jātaṃ muni no upetīti. So vādo jāto hoti sañjāto nibbatto abhinibbatto pātubhūto paratoghoso akkoso upavādo bhagavato ca bhikkhusaṅghassa ca abhūtenāti – vādañca jātaṃ. Muni no upetīti. Munīti. Monaṃ vuccati ñāṇaṃ. Yā paññā pajānanā amoho dhammavicayo sammādiṭṭhi, tena ñāṇena samannāgato muni monappatto…pe… saṅgajālamaticca so muni. Yo vādaṃ upeti so dvīhi kāraṇehi vādaṃ upeti – kārako kārakatāya vādaṃ upeti, atha vā vuccamāno upavadiyamāno kuppati byāpajjati patiṭṭhiyati kopañca dosañca appaccayañca pātukaroti. Akārakomhīti yo vādaṃ upeti so imehi dvīhi kāraṇehi vādaṃ upeti. Muni dvīhi kāraṇehi vādaṃ na upeti – akārako muni akārakatāya vādaṃ na upeti, atha vā vuccamāno upavadiyamāno na kuppati na byāpajjati na patiṭṭhiyati na kopañca dosañca appaccayañca pātukaroti. Akārakomhīti muni imehi dvīhi kāraṇehi vādaṃ na upeti na upagacchati na gaṇhāti na parāmasati na abhinivisatīti – vādañca jātaṃ muni no upeti.
તસ્મા મુની નત્થિ ખિલો કુહિઞ્ચીતિ. તસ્માતિ તસ્મા તંકારણા તંહેતુ તપ્પચ્ચયા તંનિદાનં મુનિનો આહતચિત્તતા ખિલજાતતાપિ નત્થિ. પઞ્ચપિ ચેતોખિલા નત્થિ, તયોપિ ખિલા નત્થિ. રાગખિલો દોસખિલો મોહખિલો નત્થિ ન સન્તિ ન સંવિજ્જતિ નુપલબ્ભતિ, પહીનો સમુચ્છિન્નો વૂપસન્તો પટિપસ્સદ્ધો અભબ્બુપ્પત્તિકો ઞાણગ્ગિના દડ્ઢો. કુહિઞ્ચીતિ કુહિઞ્ચિ કિમ્હિચિ કત્થચિ અજ્ઝત્તં વા બહિદ્ધા વા અજ્ઝત્તબહિદ્ધા વાતિ – તસ્મા મુની નત્થિ ખિલો કુહિઞ્ચીતિ.
Tasmā munī natthi khilo kuhiñcīti. Tasmāti tasmā taṃkāraṇā taṃhetu tappaccayā taṃnidānaṃ munino āhatacittatā khilajātatāpi natthi. Pañcapi cetokhilā natthi, tayopi khilā natthi. Rāgakhilo dosakhilo mohakhilo natthi na santi na saṃvijjati nupalabbhati, pahīno samucchinno vūpasanto paṭipassaddho abhabbuppattiko ñāṇagginā daḍḍho. Kuhiñcīti kuhiñci kimhici katthaci ajjhattaṃ vā bahiddhā vā ajjhattabahiddhā vāti – tasmā munī natthi khilo kuhiñcīti.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘વદન્તિ વે દુટ્ઠમનાપિ એકે, અથોપિ વે સચ્ચમના વદન્તિ;
‘‘Vadanti ve duṭṭhamanāpi eke, athopi ve saccamanā vadanti;
વાદઞ્ચ જાતં મુનિ નો ઉપેતિ, તસ્મા મુની નત્થિ ખિલો કુહિઞ્ચી’’તિ.
Vādañca jātaṃ muni no upeti, tasmā munī natthi khilo kuhiñcī’’ti.
૧૬.
16.
સકઞ્હિ દિટ્ઠિં કથમચ્ચયેય્ય, છન્દાનુનીતો રુચિયા નિવિટ્ઠો;
Sakañhi diṭṭhiṃ kathamaccayeyya, chandānunīto ruciyā niviṭṭho;
સયં સમત્તાનિ પકુબ્બમાનો, યથા હિ જાનેય્ય તથા વદેય્ય.
Sayaṃ samattāni pakubbamāno, yathā hi jāneyya tathā vadeyya.
સકઞ્હિ દિટ્ઠિં કથમચ્ચયેય્યાતિ. યં તે તિત્થિયા સુન્દરિપરિબ્બાજિકં હન્ત્વા સમણાનં સક્યપુત્તિયાનં અવણ્ણં પકાસયિત્વા ‘‘એવં એતં લાભં યસસક્કારં સમ્માનં પચ્ચાહરિસ્સામા’’તિ તે એવંદિટ્ઠિકા એવંખન્તિકા એવંરુચિકા એવંલદ્ધિકા એવંઅજ્ઝાસયા એવંઅધિપ્પાયા, તે નાસક્ખિંસુ સકં દિટ્ઠિં સકં ખન્તિં સકં રુચિં સકં લદ્ધિં સકં અજ્ઝાસયં સકં અધિપ્પાયં અતિક્કમિતું; અથ ખો સ્વેવ અયસો તે પચ્ચાગતોતિ, એવમ્પિ – સકઞ્હિ દિટ્ઠિં કથમચ્ચયેય્ય. અથ વા ‘‘સસ્સતો લોકો, ઇદમેવ સચ્ચં મોઘમઞ્ઞ’’ન્તિ યો સો એવંવાદો, સો સકં દિટ્ઠિં સકં ખન્તિં સકં રુચિં સકં લદ્ધિં સકં અજ્ઝાસયં સકં અધિપ્પાયં કથં અચ્ચયેય્ય અતિક્કમેય્ય સમતિક્કમેય્ય વીતિવત્તેય્ય? તં કિસ્સ હેતુ? તસ્સ સા દિટ્ઠિ તથા સમત્તા સમાદિન્ના ગહિતા પરામટ્ઠા અભિનિવિટ્ઠા અજ્ઝોસિતા અધિમુત્તાતિ. એવમ્પિ – સકઞ્હિ દિટ્ઠિં કથમચ્ચયેય્ય? ‘‘અસસ્સતો લોકો…પે॰… અન્તવા લોકો… અનન્તવા લોકો… તં જીવં તં સરીરં… અઞ્ઞં જીવં અઞ્ઞં સરીરં… હોતિ તથાગતો પરં મરણા… ન હોતિ તથાગતો પરં મરણા… હોતિ ચ ન ચ હોતિ તથાગતો પરં મરણા… નેવ હોતિ ન ન હોતિ તથાગતો પરં મરણા, ઇદમેવ સચ્ચં મોઘમઞ્ઞ’’ન્તિ યો સો એવં વાદો, સો સકં દિટ્ઠિં સકં ખન્તિં સકં રુચિં સકં લદ્ધિં સકં અજ્ઝાસયં સકં અધિપ્પાયં કથં અચ્ચયેય્ય અતિક્કમેય્ય સમતિક્કમેય્ય વીતિવત્તેય્ય? તં કિસ્સ હેતુ? તસ્સ સા દિટ્ઠિ તથા સમત્તા સમાદિન્ના ગહિતા પરામટ્ઠા અભિનિવિટ્ઠા અજ્ઝોસિતા અધિમુત્તાતિ. એવમ્પિ – સકઞ્હિ દિટ્ઠિં કથમચ્ચયેય્ય.
Sakañhidiṭṭhiṃ kathamaccayeyyāti. Yaṃ te titthiyā sundariparibbājikaṃ hantvā samaṇānaṃ sakyaputtiyānaṃ avaṇṇaṃ pakāsayitvā ‘‘evaṃ etaṃ lābhaṃ yasasakkāraṃ sammānaṃ paccāharissāmā’’ti te evaṃdiṭṭhikā evaṃkhantikā evaṃrucikā evaṃladdhikā evaṃajjhāsayā evaṃadhippāyā, te nāsakkhiṃsu sakaṃ diṭṭhiṃ sakaṃ khantiṃ sakaṃ ruciṃ sakaṃ laddhiṃ sakaṃ ajjhāsayaṃ sakaṃ adhippāyaṃ atikkamituṃ; atha kho sveva ayaso te paccāgatoti, evampi – sakañhi diṭṭhiṃ kathamaccayeyya. Atha vā ‘‘sassato loko, idameva saccaṃ moghamañña’’nti yo so evaṃvādo, so sakaṃ diṭṭhiṃ sakaṃ khantiṃ sakaṃ ruciṃ sakaṃ laddhiṃ sakaṃ ajjhāsayaṃ sakaṃ adhippāyaṃ kathaṃ accayeyya atikkameyya samatikkameyya vītivatteyya? Taṃ kissa hetu? Tassa sā diṭṭhi tathā samattā samādinnā gahitā parāmaṭṭhā abhiniviṭṭhā ajjhositā adhimuttāti. Evampi – sakañhi diṭṭhiṃ kathamaccayeyya? ‘‘Asassato loko…pe… antavā loko… anantavā loko… taṃ jīvaṃ taṃ sarīraṃ… aññaṃ jīvaṃ aññaṃ sarīraṃ… hoti tathāgato paraṃ maraṇā… na hoti tathāgato paraṃ maraṇā… hoti ca na ca hoti tathāgato paraṃ maraṇā… neva hoti na na hoti tathāgato paraṃ maraṇā, idameva saccaṃ moghamañña’’nti yo so evaṃ vādo, so sakaṃ diṭṭhiṃ sakaṃ khantiṃ sakaṃ ruciṃ sakaṃ laddhiṃ sakaṃ ajjhāsayaṃ sakaṃ adhippāyaṃ kathaṃ accayeyya atikkameyya samatikkameyya vītivatteyya? Taṃ kissa hetu? Tassa sā diṭṭhi tathā samattā samādinnā gahitā parāmaṭṭhā abhiniviṭṭhā ajjhositā adhimuttāti. Evampi – sakañhi diṭṭhiṃ kathamaccayeyya.
છન્દાનુનીતો રુચિયા નિવિટ્ઠોતિ. છન્દાનુનીતોતિ સકાય દિટ્ઠિયા સકાય ખન્તિયા સકાય રુચિયા સકાય લદ્ધિયા યાયતિ નિય્યતિ વુય્હતિ સંહરીયતિ. યથા હત્થિયાનેન વા અસ્સયાનેન વા રથયાનેન વા ગોયાનેન વા અજયાનેન વા મેણ્ડયાનેન વા ઓટ્ઠયાનેન વા ખરયાનેન વા યાયતિ નિય્યતિ વુય્હતિ સંહરીયતિ, એવમેવ સકાય દિટ્ઠિયા સકાય ખન્તિયા સકાય રુચિયા સકાય લદ્ધિયા યાયતિ નિય્યતિ વુય્હતિ સંહરીયતીતિ – છન્દાનુનીતો. રુચિયા નિવિટ્ઠોતિ સકાય દિટ્ઠિયા સકાય રુચિયા સકાય લદ્ધિયા નિવિટ્ઠો પતિટ્ઠિતો અલ્લીનો ઉપગતો અજ્ઝોસિતો અધિમુત્તોતિ – છન્દાનુનીતો રુચિયા નિવિટ્ઠો.
Chandānunīto ruciyā niviṭṭhoti. Chandānunītoti sakāya diṭṭhiyā sakāya khantiyā sakāya ruciyā sakāya laddhiyā yāyati niyyati vuyhati saṃharīyati. Yathā hatthiyānena vā assayānena vā rathayānena vā goyānena vā ajayānena vā meṇḍayānena vā oṭṭhayānena vā kharayānena vā yāyati niyyati vuyhati saṃharīyati, evameva sakāya diṭṭhiyā sakāya khantiyā sakāya ruciyā sakāya laddhiyā yāyati niyyati vuyhati saṃharīyatīti – chandānunīto. Ruciyā niviṭṭhoti sakāya diṭṭhiyā sakāya ruciyā sakāya laddhiyā niviṭṭho patiṭṭhito allīno upagato ajjhosito adhimuttoti – chandānunīto ruciyā niviṭṭho.
સયં સમત્તાનિ પકુબ્બમાનોતિ. સયં સમત્તં કરોતિ પરિપુણ્ણં કરોતિ અનોમં કરોતિ અગ્ગં સેટ્ઠં વિસિટ્ઠં પામોક્ખં ઉત્તમં પવરં કરોતિ. ‘‘અયં સત્થા સબ્બઞ્ઞૂ’’તિ સયં સમત્તં કરોતિ પરિપુણ્ણં કરોતિ અનોમં કરોતિ અગ્ગં સેટ્ઠં વિસિટ્ઠં પામોક્ખં ઉત્તમં પવરં કરોતિ. ‘‘અયં ધમ્મો સ્વાક્ખાતો…પે॰… અયં ગણો સુપ્પટિપન્નો… અયં દિટ્ઠિ ભદ્દિકા… અયં પટિપદા સુપઞ્ઞત્તા… અયં મગ્ગો નિય્યાનિકો’’તિ સયં સમત્તં કરોતિ પરિપુણ્ણં કરોતિ અનોમં કરોતિ અગ્ગં સેટ્ઠં વિસિટ્ઠં પામોક્ખં ઉત્તમં પવરં કરોતિ જનેતિ સઞ્જનેતિ નિબ્બત્તેતિ અભિનિબ્બત્તેતીતિ – સયં સમત્તાનિ પકુબ્બમાનો.
Sayaṃ samattāni pakubbamānoti. Sayaṃ samattaṃ karoti paripuṇṇaṃ karoti anomaṃ karoti aggaṃ seṭṭhaṃ visiṭṭhaṃ pāmokkhaṃ uttamaṃ pavaraṃ karoti. ‘‘Ayaṃ satthā sabbaññū’’ti sayaṃ samattaṃ karoti paripuṇṇaṃ karoti anomaṃ karoti aggaṃ seṭṭhaṃ visiṭṭhaṃ pāmokkhaṃ uttamaṃ pavaraṃ karoti. ‘‘Ayaṃ dhammo svākkhāto…pe… ayaṃ gaṇo suppaṭipanno… ayaṃ diṭṭhi bhaddikā… ayaṃ paṭipadā supaññattā… ayaṃ maggo niyyāniko’’ti sayaṃ samattaṃ karoti paripuṇṇaṃ karoti anomaṃ karoti aggaṃ seṭṭhaṃ visiṭṭhaṃ pāmokkhaṃ uttamaṃ pavaraṃ karoti janeti sañjaneti nibbatteti abhinibbattetīti – sayaṃ samattāni pakubbamāno.
યથા હિ જાનેય્ય તથા વદેય્યાતિ યથા જાનેય્ય, તથા વદેય્ય કથેય્ય ભણેય્ય દીપયેય્ય વોહરેય્ય. ‘‘સસ્સતો લોકો, ઇદમેવ સચ્ચં મોઘમઞ્ઞ’’ન્તિ યથા જાનેય્ય, તથા વદેય્ય કથેય્ય ભણેય્ય દીપયેય્ય વોહરેય્ય. ‘‘અસસ્સતો લોકો…પે॰… નેવ હોતિ ન ન હોતિ તથાગતો પરં મરણા, ઇદમેવ સચ્ચં મોઘમઞ્ઞ’’ન્તિ યથા જાનેય્ય, તથા વદેય્ય કથેય્ય ભણેય્ય દીપયેય્ય વોહરેય્યાતિ – યથા હિ જાનેય્ય તથા વદેય્ય.
Yathā hi jāneyya tathā vadeyyāti yathā jāneyya, tathā vadeyya katheyya bhaṇeyya dīpayeyya vohareyya. ‘‘Sassato loko, idameva saccaṃ moghamañña’’nti yathā jāneyya, tathā vadeyya katheyya bhaṇeyya dīpayeyya vohareyya. ‘‘Asassato loko…pe… neva hoti na na hoti tathāgato paraṃ maraṇā, idameva saccaṃ moghamañña’’nti yathā jāneyya, tathā vadeyya katheyya bhaṇeyya dīpayeyya vohareyyāti – yathā hi jāneyya tathā vadeyya.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘સકઞ્હિ દિટ્ઠિં કથમચ્ચયેય્ય, છન્દાનુનીતો રુચિયા નિવિટ્ઠો;
‘‘Sakañhi diṭṭhiṃ kathamaccayeyya, chandānunīto ruciyā niviṭṭho;
સયં સમત્તાનિ પકુબ્બમાનો, યથા હિ જાનેય્ય તથા વદેય્યા’’તિ.
Sayaṃ samattāni pakubbamāno, yathā hi jāneyya tathā vadeyyā’’ti.
૧૭.
17.
યો અત્તનો સીલવતાનિ જન્તુ, અનાનુપુટ્ઠોવ 3 પરેસ પાવ પાવા (સી॰ સ્યા॰) ;
Yo attano sīlavatāni jantu, anānupuṭṭhova4paresa pāva pāvā (sī. syā.) ;
અનરિયધમ્મં કુસલા તમાહુ, યો આતુમાનં સયમેવ પાવ 5 .
Anariyadhammaṃ kusalā tamāhu, yo ātumānaṃ sayameva pāva6.
યો અત્તનો સીલવતાનિ જન્તૂતિ. યોતિ યો યાદિસો યથાયુત્તો યથાવિહિતો યથાપકારો યંઠાનપ્પત્તો યંધમ્મસમન્નાગતો ખત્તિયો વા બ્રાહ્મણો વા વેસ્સો વા સુદ્દો વા ગહટ્ઠો વા પબ્બજિતો વા દેવો વા મનુસ્સો વા. સીલવતાનીતિ અત્થિ સીલઞ્ચેવ વતઞ્ચ 7, અત્થિ વતં ન સીલં. કતમં સીલઞ્ચેવ વતઞ્ચ? ઇધ ભિક્ખુ સીલવા હોતિ, પાતિમોક્ખસંવરસંવુતો વિહરતિ આચારગોચરસમ્પન્નો અણુમત્તેસુ વજ્જેસુ ભયદસ્સાવી, સમાદાય સિક્ખતિ સિક્ખાપદેસુ. યો તત્થ સંયમો સંવરો અવીતિક્કમો, ઇદં સીલં. યં સમાદાનં તં વતં. સંવરટ્ઠેન સીલં; સમાદાનટ્ઠેન વતં – ઇદં વુચ્ચતિ સીલઞ્ચેવ વતઞ્ચ. કતમં વતં, ન સીલં? અટ્ઠ ધુતઙ્ગાનિ – આરઞ્ઞિકઙ્ગં, પિણ્ડપાતિકઙ્ગં, પંસુકૂલિકઙ્ગં, તેચીવરિકઙ્ગં, સપદાનચારિકઙ્ગં, ખલુપચ્છાભત્તિકઙ્ગં, નેસજ્જિકઙ્ગં, યથાસન્થતિકઙ્ગં – ઇદં વુચ્ચતિ વતં, ન સીલં . વીરિયસમાદાનમ્પિ વુચ્ચતિ વતં, ન સીલં. ‘‘કામં તચો ચ ન્હારુ 8 ચ અટ્ઠિ ચ અવસિસ્સતુ 9, સરીરે ઉપસ્સુસ્સતુ મંસલોહિતં. યં તં પુરિસથામેન પુરિસબલેન પુરિસવીરિયેન પુરિસપરક્કમેન પત્તબ્બં , ન તં અપાપુણિત્વા વીરિયસ્સ સણ્ઠાનં ભવિસ્સતી’’તિ – ચિત્તં પગ્ગણ્હાતિ પદહતિ. એવરૂપં વીરિયસમાદાનં – ઇદં વુચ્ચતિ વતં, ન સીલં.
Yo attano sīlavatāni jantūti. Yoti yo yādiso yathāyutto yathāvihito yathāpakāro yaṃṭhānappatto yaṃdhammasamannāgato khattiyo vā brāhmaṇo vā vesso vā suddo vā gahaṭṭho vā pabbajito vā devo vā manusso vā. Sīlavatānīti atthi sīlañceva vatañca 10, atthi vataṃ na sīlaṃ. Katamaṃ sīlañceva vatañca? Idha bhikkhu sīlavā hoti, pātimokkhasaṃvarasaṃvuto viharati ācāragocarasampanno aṇumattesu vajjesu bhayadassāvī, samādāya sikkhati sikkhāpadesu. Yo tattha saṃyamo saṃvaro avītikkamo, idaṃ sīlaṃ. Yaṃ samādānaṃ taṃ vataṃ. Saṃvaraṭṭhena sīlaṃ; samādānaṭṭhena vataṃ – idaṃ vuccati sīlañceva vatañca. Katamaṃ vataṃ, na sīlaṃ? Aṭṭha dhutaṅgāni – āraññikaṅgaṃ, piṇḍapātikaṅgaṃ, paṃsukūlikaṅgaṃ, tecīvarikaṅgaṃ, sapadānacārikaṅgaṃ, khalupacchābhattikaṅgaṃ, nesajjikaṅgaṃ, yathāsanthatikaṅgaṃ – idaṃ vuccati vataṃ, na sīlaṃ . Vīriyasamādānampi vuccati vataṃ, na sīlaṃ. ‘‘Kāmaṃ taco ca nhāru 11 ca aṭṭhi ca avasissatu 12, sarīre upassussatu maṃsalohitaṃ. Yaṃ taṃ purisathāmena purisabalena purisavīriyena purisaparakkamena pattabbaṃ , na taṃ apāpuṇitvā vīriyassa saṇṭhānaṃ bhavissatī’’ti – cittaṃ paggaṇhāti padahati. Evarūpaṃ vīriyasamādānaṃ – idaṃ vuccati vataṃ, na sīlaṃ.
‘‘નાસિસ્સં ન પિવિસ્સામિ, વિહારતો ન નિક્ખમે;
‘‘Nāsissaṃ na pivissāmi, vihārato na nikkhame;
નપિ પસ્સં નિપાતેસ્સં, તણ્હાસલ્લે અનૂહતે’’તિ.
Napi passaṃ nipātessaṃ, taṇhāsalle anūhate’’ti.
ચિત્તં પગ્ગણ્હાતિ પદહતિ. એવરૂપમ્પિ વીરિયસમાદાનં વુચ્ચતિ વતં, ન સીલં. ‘‘ન તાવાહં ઇમં પલ્લઙ્કં ભિન્દિસ્સામિ યાવ મે ન અનુપાદાય આસવેહિ ચિત્તં વિમુચ્ચિસ્સતી’’તિ – ચિત્તં પગ્ગણ્હાતિ પદહતિ. એવરૂપમ્પિ વીરિયસમાદાનં વુચ્ચતિ વતં, ન સીલં. ‘‘ન તાવાહં ઇમમ્હા આસના વુટ્ઠહિસ્સામિ, ચઙ્કમા ઓરોહિસ્સામિ, વિહારા નિક્ખમિસ્સામિ, અડ્ઢયોગા નિક્ખમિસ્સામિ, પાસાદા નિક્ખમિસ્સામિ, હમ્મિયા નિક્ખમિસ્સામિ, ગુહાય નિક્ખમિસ્સામિ, લેણા નિક્ખમિસ્સામિ, કુટિયા નિક્ખમિસ્સામિ, કૂટાગારા નિક્ખમિસ્સામિ, અટ્ટા નિક્ખમિસ્સામિ, માળા નિક્ખમિસ્સામિ, ઉદ્દણ્ડા 13 નિક્ખમિસ્સામિ ઉપટ્ઠાનસાલાય નિક્ખમિસ્સામિ મણ્ડપા નિક્ખમિસ્સામિ, રુક્ખમૂલા નિક્ખમિસ્સામિ યાવ મે ન અનુપાદાય આસવેહિ ચિત્તં વિમુચ્ચિસ્સતી’’તિ – ચિત્તં પગ્ગણ્હાતિ પદહતિ. એવરૂપમ્પિ વીરિયસમાદાનં વુચ્ચતિ વતં, ન સીલં. ‘‘ઇમસ્મિઞ્ઞેવ પુબ્બણ્હસમયં અરિયધમ્મં આહરિસ્સામિ સમાહરિસ્સામિ અધિગચ્છિસ્સામિ ફસ્સયિસ્સામિ સચ્છિકરિસ્સામી’’તિ – ચિત્તં પગ્ગણ્હાતિ પદહતિ. એવરૂપમ્પિ વીરિયસમાદાનં વુચ્ચતિ વતં, ન સીલં. ‘‘ઇમસ્મિઞ્ઞેવ મજ્ઝન્હિકસમયં, સાયન્હસમયં, પુરેભત્તં, પચ્છાભત્તં, પુરિમં યામં, મજ્ઝિમં યામં, પચ્છિમં યામં, કાળે, જુણ્હે, વસ્સે, હેમન્તે, ગિમ્હે, પુરિમે વયોખન્ધે, મજ્ઝિમે વયોખન્ધે, પચ્છિમે વયોખન્ધે અરિયધમ્મં આહરિસ્સામિ સમાહરિસ્સામિ અધિગચ્છિસ્સામિ ફસ્સયિસ્સામિ સચ્છિકરિસ્સામી’’તિ – ચિત્તં પગ્ગણ્હાતિ પદહતિ. એવરૂપમ્પિ વીરિયસમાદાનં વુચ્ચતિ વતં, ન સીલં. જન્તૂતિ સત્તો નરો માનવો 14 પોસો પુગ્ગલો જીવો જાગુ જન્તુ ઇન્દગુ મનુજોતિ – યો અત્તનો સીલવતાનિ જન્તુ.
Cittaṃ paggaṇhāti padahati. Evarūpampi vīriyasamādānaṃ vuccati vataṃ, na sīlaṃ. ‘‘Na tāvāhaṃ imaṃ pallaṅkaṃ bhindissāmi yāva me na anupādāya āsavehi cittaṃ vimuccissatī’’ti – cittaṃ paggaṇhāti padahati. Evarūpampi vīriyasamādānaṃ vuccati vataṃ, na sīlaṃ. ‘‘Na tāvāhaṃ imamhā āsanā vuṭṭhahissāmi, caṅkamā orohissāmi, vihārā nikkhamissāmi, aḍḍhayogā nikkhamissāmi, pāsādā nikkhamissāmi, hammiyā nikkhamissāmi, guhāya nikkhamissāmi, leṇā nikkhamissāmi, kuṭiyā nikkhamissāmi, kūṭāgārā nikkhamissāmi, aṭṭā nikkhamissāmi, māḷā nikkhamissāmi, uddaṇḍā 15 nikkhamissāmi upaṭṭhānasālāya nikkhamissāmi maṇḍapā nikkhamissāmi, rukkhamūlā nikkhamissāmi yāva me na anupādāya āsavehi cittaṃ vimuccissatī’’ti – cittaṃ paggaṇhāti padahati. Evarūpampi vīriyasamādānaṃ vuccati vataṃ, na sīlaṃ. ‘‘Imasmiññeva pubbaṇhasamayaṃ ariyadhammaṃ āharissāmi samāharissāmi adhigacchissāmi phassayissāmi sacchikarissāmī’’ti – cittaṃ paggaṇhāti padahati. Evarūpampi vīriyasamādānaṃ vuccati vataṃ, na sīlaṃ. ‘‘Imasmiññeva majjhanhikasamayaṃ, sāyanhasamayaṃ, purebhattaṃ, pacchābhattaṃ, purimaṃ yāmaṃ, majjhimaṃ yāmaṃ, pacchimaṃ yāmaṃ, kāḷe, juṇhe, vasse, hemante, gimhe, purime vayokhandhe, majjhime vayokhandhe, pacchime vayokhandhe ariyadhammaṃ āharissāmi samāharissāmi adhigacchissāmi phassayissāmi sacchikarissāmī’’ti – cittaṃ paggaṇhāti padahati. Evarūpampi vīriyasamādānaṃ vuccati vataṃ, na sīlaṃ. Jantūti satto naro mānavo 16 poso puggalo jīvo jāgu jantu indagu manujoti – yo attano sīlavatāni jantu.
અનાનુપુટ્ઠોવ પરેસ પાવાતિ. પરેસન્તિ પરેસં ખત્તિયાનં બ્રાહ્મણાનં વેસ્સાનં સુદ્દાનં ગહટ્ઠાનં પબ્બજિતાનં દેવાનં મનુસ્સાનં. અનાનુપુટ્ઠોતિ અપુટ્ઠો અપુચ્છિતો અયાચિતો અનજ્ઝેસિતો અપસાદિતો. પાવાતિ અત્તનો સીલં વા વતં વા સીલબ્બતં વા પાવદતિ. અહમસ્મિ સીલસમ્પન્નોતિ વા, વતસમ્પન્નોતિ વા, સીલબ્બતસમ્પન્નોતિ વા જાતિયા વા ગોત્તેન વા કોલપુત્તિયેન વા વણ્ણપોક્ખરતાય વા ધનેન વા અજ્ઝેનેન વા કમ્માયતનેન વા સિપ્પાયતનેન વા વિજ્જાટ્ઠાનેન 17 વા સુતેન વા પટિભાનેન 18 વા અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેન વા વત્થુના, ઉચ્ચા કુલા પબ્બજિતોતિ વા, મહાકુલા પબ્બજિતોતિ વા, મહાભોગકુલા પબ્બજિતોતિ વા, ઉળારભોગકુલા પબ્બજિતોતિ વા, ઞાતો યસસ્સી સગહટ્ઠપબ્બજિતાનન્તિ વા, લાભિમ્હિ ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારાન’’ન્તિ વા, સુત્તન્તિકોતિ વા, વિનયધરોતિ વા, ધમ્મકથિકોતિ વા, આરઞ્ઞિકોતિ વા, પિણ્ડપાતિકોતિ વા, પંસુકૂલિકોતિ વા, તેચીવરિકોતિ વા, સપદાનચારિકોતિ વા, ખલુપચ્છાભત્તિકોતિ વા, નેસજ્જિકોતિ વા, યથાસન્થતિકોતિ વા, પઠમસ્સ ઝાનસ્સ લાભીતિ વા, દુતિયસ્સ ઝાનસ્સ લાભીતિ વા, તતિયસ્સ ઝાનસ્સ લાભીતિ વા, ચતુત્થસ્સ ઝાનસ્સ લાભીતિ વા, આકાસાનઞ્ચાયતનસમાપત્તિયા લાભીતિ વા, વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસમાપત્તિયા લાભીતિ વા, આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસમાપત્તિયા લાભીતિ વા, નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસમાપત્તિયા લાભીતિ વા પાવદતિ કથેતિ ભણતિ દીપયતિ વોહરતીતિ – અનાનુપુટ્ઠોવ પરેસં પાવ.
Anānupuṭṭhova paresa pāvāti. Paresanti paresaṃ khattiyānaṃ brāhmaṇānaṃ vessānaṃ suddānaṃ gahaṭṭhānaṃ pabbajitānaṃ devānaṃ manussānaṃ. Anānupuṭṭhoti apuṭṭho apucchito ayācito anajjhesito apasādito. Pāvāti attano sīlaṃ vā vataṃ vā sīlabbataṃ vā pāvadati. Ahamasmi sīlasampannoti vā, vatasampannoti vā, sīlabbatasampannoti vā jātiyā vā gottena vā kolaputtiyena vā vaṇṇapokkharatāya vā dhanena vā ajjhenena vā kammāyatanena vā sippāyatanena vā vijjāṭṭhānena 19 vā sutena vā paṭibhānena 20 vā aññataraññatarena vā vatthunā, uccā kulā pabbajitoti vā, mahākulā pabbajitoti vā, mahābhogakulā pabbajitoti vā, uḷārabhogakulā pabbajitoti vā, ñāto yasassī sagahaṭṭhapabbajitānanti vā, lābhimhi cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārāna’’nti vā, suttantikoti vā, vinayadharoti vā, dhammakathikoti vā, āraññikoti vā, piṇḍapātikoti vā, paṃsukūlikoti vā, tecīvarikoti vā, sapadānacārikoti vā, khalupacchābhattikoti vā, nesajjikoti vā, yathāsanthatikoti vā, paṭhamassa jhānassa lābhīti vā, dutiyassa jhānassa lābhīti vā, tatiyassa jhānassa lābhīti vā, catutthassa jhānassa lābhīti vā, ākāsānañcāyatanasamāpattiyā lābhīti vā, viññāṇañcāyatanasamāpattiyā lābhīti vā, ākiñcaññāyatanasamāpattiyā lābhīti vā, nevasaññānāsaññāyatanasamāpattiyā lābhīti vā pāvadati katheti bhaṇati dīpayati voharatīti – anānupuṭṭhova paresaṃ pāva.
અનરિયધમ્મં કુસલા તમાહૂતિ. કુસલાતિ યે તે ખન્ધકુસલા ધાતુકુસલા આયતનકુસલા પટિચ્ચસમુપ્પાદકુસલા સતિપટ્ઠાનકુસલા સમ્મપ્પધાનકુસલા ઇદ્ધિપાદકુસલા ઇન્દ્રિયકુસલા બલકુસલા બોજ્ઝઙ્ગકુસલા મગ્ગકુસલા ફલકુસલા નિબ્બાનકુસલા, તે કુસલા એવમાહંસુ – ‘‘અનરિયાનં એસો ધમ્મો, નેસો ધમ્મો અરિયાનં; બાલાનં એસો ધમ્મો, નેસો ધમ્મો પણ્ડિતાનં; અસપ્પુરિસાનં એસો ધમ્મો, નેસો ધમ્મો સપ્પુરિસાન’’ન્તિ. એવમાહંસુ એવં કથેન્તિ એવં ભણન્તિ એવં દીપયન્તિ એવં વોહરન્તીતિ – અનરિયધમ્મં કુસલા તમાહુ.
Anariyadhammaṃkusalā tamāhūti. Kusalāti ye te khandhakusalā dhātukusalā āyatanakusalā paṭiccasamuppādakusalā satipaṭṭhānakusalā sammappadhānakusalā iddhipādakusalā indriyakusalā balakusalā bojjhaṅgakusalā maggakusalā phalakusalā nibbānakusalā, te kusalā evamāhaṃsu – ‘‘anariyānaṃ eso dhammo, neso dhammo ariyānaṃ; bālānaṃ eso dhammo, neso dhammo paṇḍitānaṃ; asappurisānaṃ eso dhammo, neso dhammo sappurisāna’’nti. Evamāhaṃsu evaṃ kathenti evaṃ bhaṇanti evaṃ dīpayanti evaṃ voharantīti – anariyadhammaṃ kusalā tamāhu.
યો આતુમાનં સયમેવ પાવાતિ. આતુમા વુચ્ચતિ અત્તા. સયમેવ પાવાતિ સયમેવ અત્તાનં પાવદતિ – ‘‘અહમસ્મિ સીલસમ્પન્નોતિ વા, વતસમ્પન્નોતિ વા, સીલબ્બતસમ્પન્નોતિ વા, જાતિયા વા ગોત્તેન વા કોલપુત્તિયેન વા વણ્ણપોક્ખરતાય વા ધનેન વા અજ્ઝેનેન વા કમ્માયતનેન વા સિપ્પાયતનેન વા વિજ્જાટ્ઠાનેન વા સુતેન વા પટિભાનેન વા અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેન વા વત્થુના, ઉચ્ચા કુલા પબ્બજિતોતિ વા, મહાકુલા પબ્બજિતોતિ વા, મહાભોગકુલા પબ્બજિતોતિ વા, ઉળારભોગકુલા પબ્બજિતોતિ વા, ઞાતો યસસ્સી સગહટ્ઠપબ્બજિતાનન્તિ વા, લાભિમ્હિ ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારાનન્તિ વા, સુત્તન્તિકોતિ વા, વિનયધરોતિ વા, ધમ્મકથિકોતિ વા, આરઞ્ઞિકોતિ વા, પિણ્ડપાતિકોતિ વા, પંસુકૂલિકોતિ વા, તેચીવરિકોતિ વા, સપદાનચારિકોતિ વા, ખલુપચ્છાભત્તિકોતિ વા, નેસજ્જિકોતિ વા, યથાસન્થતિકોતિ વા, પઠમસ્સ ઝાનસ્સ લાભીતિ વા, દુતિયસ્સ ઝાનસ્સ લાભીતિ વા, તતિયસ્સ ઝાનસ્સ લાભીતિ વા, ચતુત્થસ્સ ઝાનસ્સ લાભીતિ વા, આકાસાનઞ્ચાયતનસમાપત્તિયા લાભીતિ વા, વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસમાપત્તિયા લાભીતિ વા,
Yoātumānaṃ sayameva pāvāti. Ātumā vuccati attā. Sayameva pāvāti sayameva attānaṃ pāvadati – ‘‘ahamasmi sīlasampannoti vā, vatasampannoti vā, sīlabbatasampannoti vā, jātiyā vā gottena vā kolaputtiyena vā vaṇṇapokkharatāya vā dhanena vā ajjhenena vā kammāyatanena vā sippāyatanena vā vijjāṭṭhānena vā sutena vā paṭibhānena vā aññataraññatarena vā vatthunā, uccā kulā pabbajitoti vā, mahākulā pabbajitoti vā, mahābhogakulā pabbajitoti vā, uḷārabhogakulā pabbajitoti vā, ñāto yasassī sagahaṭṭhapabbajitānanti vā, lābhimhi cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārānanti vā, suttantikoti vā, vinayadharoti vā, dhammakathikoti vā, āraññikoti vā, piṇḍapātikoti vā, paṃsukūlikoti vā, tecīvarikoti vā, sapadānacārikoti vā, khalupacchābhattikoti vā, nesajjikoti vā, yathāsanthatikoti vā, paṭhamassa jhānassa lābhīti vā, dutiyassa jhānassa lābhīti vā, tatiyassa jhānassa lābhīti vā, catutthassa jhānassa lābhīti vā, ākāsānañcāyatanasamāpattiyā lābhīti vā, viññāṇañcāyatanasamāpattiyā lābhīti vā,
વિભવઞ્ચ ભવઞ્ચ વિપ્પહાય, વુસિતવા ખીણપુનબ્ભવો સ ભિક્ખૂ’’તિ.
Vibhavañca bhavañca vippahāya, vusitavā khīṇapunabbhavo sa bhikkhū’’ti.
આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસમાપત્તિયા લાભીતિ વા, નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસમાપત્તિયા લાભીતિ વા’’ પાવદતિ કથેતિ ભણતિ દીપયતિ વોહરતીતિ – યો આતુમાનં સયમેવ પાવાતિ.
Ākiñcaññāyatanasamāpattiyā lābhīti vā, nevasaññānāsaññāyatanasamāpattiyā lābhīti vā’’ pāvadati katheti bhaṇati dīpayati voharatīti – yo ātumānaṃ sayameva pāvāti.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘યો અત્તનો સીલવતાનિ જન્તુ, અનાનુપુટ્ઠોવ પરેસ પાવ;
‘‘Yo attano sīlavatāni jantu, anānupuṭṭhova paresa pāva;
અનરિયધમ્મં કુસલા તમાહુ, યો આતુમાનં સયમેવ પાવા’’તિ.
Anariyadhammaṃ kusalā tamāhu, yo ātumānaṃ sayameva pāvā’’ti.
૧૮.
18.
સન્તો ચ ભિક્ખુ અભિનિબ્બુતત્તો, ઇતિહન્તિ સીલેસુ અકત્થમાનો;
Santo ca bhikkhu abhinibbutatto,itihanti sīlesu akatthamāno;
તમરિયધમ્મં કુસલા વદન્તિ, યસ્સુસ્સદા નત્થિ કુહિઞ્ચિ લોકે.
Tamariyadhammaṃ kusalā vadanti, yassussadā natthi kuhiñci loke.
સન્તો ચ ભિક્ખુ અભિનિબ્બુતત્તોતિ. સન્તોતિ રાગસ્સ સમિતત્તા સન્તો, દોસસ્સ સમિતત્તા સન્તો, મોહસ્સ સમિતત્તા સન્તો, કોધસ્સ…પે॰… ઉપનાહસ્સ… મક્ખસ્સ… પળાસસ્સ 21 … ઇસ્સાય… મચ્છરિયસ્સ… માયાય… સાઠેય્યસ્સ… થમ્ભસ્સ… સારમ્ભસ્સ… માનસ્સ… અતિમાનસ્સ… મદસ્સ… પમાદસ્સ… સબ્બકિલેસાનં… સબ્બદુચ્ચરિતાનં… સબ્બદરથાનં… સબ્બપરિળાહાનં… સબ્બસન્તાપાનં… સબ્બાકુસલાભિસઙ્ખારાનં સન્તત્તા સમિતત્તા વૂપસમિતત્તા વિજ્ઝાતત્તા નિબ્બુતત્તા વિગતત્તા પટિપસ્સદ્ધત્તા સન્તો ઉપસન્તો વૂપસન્તો નિબ્બુતો પટિપસ્સદ્ધોતિ – સન્તો. ભિક્ખૂતિ સત્તન્નં ધમ્માનં ભિન્નત્તા ભિક્ખુ – સક્કાયદિટ્ઠિ ભિન્ના હોતિ, વિચિકિચ્છા ભિન્ના હોતિ, સીલબ્બતપરામાસો ભિન્નો હોતિ, રાગો ભિન્નો હોતિ, દોસો ભિન્નો હોતિ, મોહો ભિન્નો હોતિ, માનો ભિન્નો હોતિ . ભિન્નાસ્સ હોન્તિ પાપકા અકુસલા ધમ્મા સંકિલેસિકા પોનોભવિકા 22 સદરા દુક્ખવિપાકા આયતિં જાતિજરામરણિયા.
Santoca bhikkhu abhinibbutattoti. Santoti rāgassa samitattā santo, dosassa samitattā santo, mohassa samitattā santo, kodhassa…pe… upanāhassa… makkhassa… paḷāsassa 23 … issāya… macchariyassa… māyāya… sāṭheyyassa… thambhassa… sārambhassa… mānassa… atimānassa… madassa… pamādassa… sabbakilesānaṃ… sabbaduccaritānaṃ… sabbadarathānaṃ… sabbapariḷāhānaṃ… sabbasantāpānaṃ… sabbākusalābhisaṅkhārānaṃ santattā samitattā vūpasamitattā vijjhātattā nibbutattā vigatattā paṭipassaddhattā santo upasanto vūpasanto nibbuto paṭipassaddhoti – santo. Bhikkhūti sattannaṃ dhammānaṃ bhinnattā bhikkhu – sakkāyadiṭṭhi bhinnā hoti, vicikicchā bhinnā hoti, sīlabbataparāmāso bhinno hoti, rāgo bhinno hoti, doso bhinno hoti, moho bhinno hoti, māno bhinno hoti . Bhinnāssa honti pāpakā akusalā dhammā saṃkilesikā ponobhavikā 24 sadarā dukkhavipākā āyatiṃ jātijarāmaraṇiyā.
‘‘પજ્જેન કતેન અત્તના, [સભિયાતિ ભગવા]
‘‘Pajjena katena attanā, [sabhiyāti bhagavā]
પરિનિબ્બાનગતો વિતિણ્ણકઙ્ખો;
Parinibbānagato vitiṇṇakaṅkho;
વુસિતવા ખીણપુનબ્ભવો સ ભિક્ખૂ’’તિ.
Vusitavā khīṇapunabbhavo sa bhikkhū’’ti.
સન્તો ચ ભિક્ખુ અભિનિબ્બુતત્તોતિ રાગસ્સ નિબ્બાપિતત્તા અભિનિબ્બુતત્તો, દોસસ્સ નિબ્બાપિતત્તા અભિનિબ્બુતત્તો, મોહસ્સ નિબ્બાપિતત્તા અભિનિબ્બુતત્તો, કોધસ્સ…પે॰… ઉપનાહસ્સ… મક્ખસ્સ… પળાસસ્સ… ઇસ્સાય… મચ્છરિયસ્સ… માયાય… સાઠેય્યસ્સ… થમ્ભસ્સ… સારમ્ભસ્સ… માનસ્સ… અતિમાનસ્સ… મદસ્સ… પમાદસ્સ… સબ્બકિલેસાનં… સબ્બદુચ્ચરિતાનં… સબ્બદરથાનં… સબ્બપરિળાહાનં… સબ્બસન્તાપાનં… સબ્બાકુસલાભિસઙ્ખારાનં નિબ્બાપિતત્તા અભિનિબ્બુતત્તોતિ – સન્તો ચ ભિક્ખુ અભિનિબ્બુતત્તો.
Santo ca bhikkhu abhinibbutattoti rāgassa nibbāpitattā abhinibbutatto, dosassa nibbāpitattā abhinibbutatto, mohassa nibbāpitattā abhinibbutatto, kodhassa…pe… upanāhassa… makkhassa… paḷāsassa… issāya… macchariyassa… māyāya… sāṭheyyassa… thambhassa… sārambhassa… mānassa… atimānassa… madassa… pamādassa… sabbakilesānaṃ… sabbaduccaritānaṃ… sabbadarathānaṃ… sabbapariḷāhānaṃ… sabbasantāpānaṃ… sabbākusalābhisaṅkhārānaṃ nibbāpitattā abhinibbutattoti – santo ca bhikkhu abhinibbutatto.
ઇતિહન્તિ સીલેસુ અકત્થમાનોતિ. ઇતિહન્તિ પદસન્ધિ પદસંસગ્ગો પદપારિપૂરી અક્ખરસમવાયો બ્યઞ્જનસિલિટ્ઠતા પદાનુપુબ્બતાપેતં 27 – ઇતિહન્તિ. સીલેસુ અકત્થમાનોતિ. ઇધેકચ્ચો કત્થી હોતિ વિકત્થી. સો કત્થતિ વિકત્થતિ. અહમસ્મિ સીલસમ્પન્નોતિ વા, વતસમ્પન્નોતિ વા, સીલબ્બતસમ્પન્નોતિ વા, જાતિયા વા ગોત્તેન વા કોલપુત્તિયેન વા વણ્ણપોક્ખરતાય વા…પે॰… નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસમાપત્તિયા લાભીતિ વા કત્થતિ વિકત્થતિ. એવં ન કત્થતિ ન વિકત્થતિ. કત્થના આરતો વિરતો પટિવિરતો નિક્ખન્તો નિસ્સટો વિપ્પમુત્તો વિસઞ્ઞુત્તો વિમરિયાદિકતેન ચેતસા વિહરતીતિ – ઇતિહન્તિ સીલેસુ અકત્થમાનો.
Itihanti sīlesu akatthamānoti. Itihanti padasandhi padasaṃsaggo padapāripūrī akkharasamavāyo byañjanasiliṭṭhatā padānupubbatāpetaṃ 28 – itihanti. Sīlesu akatthamānoti. Idhekacco katthī hoti vikatthī. So katthati vikatthati. Ahamasmi sīlasampannoti vā, vatasampannoti vā, sīlabbatasampannoti vā, jātiyā vā gottena vā kolaputtiyena vā vaṇṇapokkharatāya vā…pe… nevasaññānāsaññāyatanasamāpattiyā lābhīti vā katthati vikatthati. Evaṃ na katthati na vikatthati. Katthanā ārato virato paṭivirato nikkhanto nissaṭo vippamutto visaññutto vimariyādikatena cetasā viharatīti – itihanti sīlesu akatthamāno.
તમરિયધમ્મં કુસલા વદન્તીતિ. કુસલાતિ યે તે ખન્ધકુસલા ધાતુકુસલા આયતનકુસલા પટિચ્ચસમુપ્પાદકુસલા સતિપટ્ઠાનકુસલા સમ્મપ્પધાનકુસલા ઇદ્ધિપાદકુસલા ઇન્દ્રિયકુસલા બલકુસલા બોજ્ઝઙ્ગકુસલા મગ્ગકુસલા ફલકુસલા નિબ્બાનકુસલા, તે કુસલા એવં વદન્તિ – ‘‘અરિયાનં એસો ધમ્મો, નેસો ધમ્મો અનરિયાનં; પણ્ડિતાનં એસો ધમ્મો, નેસો ધમ્મો બાલાનં; સપ્પુરિસાનં એસો ધમ્મો, નેસો ધમ્મો અસપ્પુરિસાન’’ન્તિ. એવં વદન્તિ, અરિયાનં એવં કથેન્તિ એવં ભણન્તિ એવં દીપયન્તિ એવં વોહરન્તીતિ – તમરિયધમ્મં કુસલા વદન્તિ.
Tamariyadhammaṃkusalā vadantīti. Kusalāti ye te khandhakusalā dhātukusalā āyatanakusalā paṭiccasamuppādakusalā satipaṭṭhānakusalā sammappadhānakusalā iddhipādakusalā indriyakusalā balakusalā bojjhaṅgakusalā maggakusalā phalakusalā nibbānakusalā, te kusalā evaṃ vadanti – ‘‘ariyānaṃ eso dhammo, neso dhammo anariyānaṃ; paṇḍitānaṃ eso dhammo, neso dhammo bālānaṃ; sappurisānaṃ eso dhammo, neso dhammo asappurisāna’’nti. Evaṃ vadanti, ariyānaṃ evaṃ kathenti evaṃ bhaṇanti evaṃ dīpayanti evaṃ voharantīti – tamariyadhammaṃ kusalā vadanti.
યસ્સુસ્સદા નત્થિ કુહિઞ્ચિ લોકેતિ. યસ્સાતિ અરહતો ખીણાસવસ્સ. ઉસ્સદાતિ સત્તુસ્સદા – રાગુસ્સદો, દોસુસ્સદો, મોહુસ્સદો, માનુસ્સદો, દિટ્ઠુસ્સદો, કિલેસુસ્સદો, કમ્મુસ્સદો. યસ્સિમે 29 ઉસ્સદા નત્થિ ન સન્તિ ન વિજ્જન્તિ નુપલબ્ભન્તિ, પહીના સમુચ્છિન્ના વૂપસન્તા પટિપસ્સદ્ધા અભબ્બુપ્પત્તિકા ઞાણગ્ગિના દડ્ઢા. કુહિઞ્ચીતિ કુહિઞ્ચિ કિમ્હિચિ કત્થચિ અજ્ઝત્તં વા બહિદ્ધા વા અજ્ઝત્તબહિદ્ધા વા. લોકેતિ અપાયલોકે મનુસ્સલોકે દેવલોકે ખન્ધલોકે ધાતુલોકે આયતનલોકેતિ – યસ્સુસ્સદા નત્થિ કુહિઞ્ચિ લોકે.
Yassussadā natthi kuhiñci loketi. Yassāti arahato khīṇāsavassa. Ussadāti sattussadā – rāgussado, dosussado, mohussado, mānussado, diṭṭhussado, kilesussado, kammussado. Yassime 30 ussadā natthi na santi na vijjanti nupalabbhanti, pahīnā samucchinnā vūpasantā paṭipassaddhā abhabbuppattikā ñāṇagginā daḍḍhā. Kuhiñcīti kuhiñci kimhici katthaci ajjhattaṃ vā bahiddhā vā ajjhattabahiddhā vā. Loketi apāyaloke manussaloke devaloke khandhaloke dhātuloke āyatanaloketi – yassussadā natthi kuhiñci loke.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘સન્તો ચ ભિક્ખુ અભિનિબ્બુતત્તો, ઇતિહન્તિ સીલેસુ અકત્થમાનો;
‘‘Santo ca bhikkhu abhinibbutatto, itihanti sīlesu akatthamāno;
તમરિયધમ્મં કુસલા વદન્તિ, યસ્સુસ્સદા નત્થિ કુહિઞ્ચિ લોકે’’તિ.
Tamariyadhammaṃ kusalā vadanti, yassussadā natthi kuhiñci loke’’ti.
૧૯.
19.
પકપ્પિતા સઙ્ખતા યસ્સ ધમ્મા, પુરક્ખતા 31 સન્તિ અવીવદાતા;
Pakappitā saṅkhatā yassa dhammā,purakkhatā32santi avīvadātā;
યદત્તનિ પસ્સતિ આનિસંસં, તં નિસ્સિતો કુપ્પપટિચ્ચસન્તિં.
Yadattani passati ānisaṃsaṃ, taṃ nissito kuppapaṭiccasantiṃ.
પકપ્પિતા સઙ્ખતા યસ્સ ધમ્માતિ. પકપ્પનાતિ દ્વે પકપ્પના – તણ્હાપકપ્પના ચ દિટ્ઠિપકપ્પના ચ…પે॰… અયં તણ્હાપકપ્પના…પે॰… અયં દિટ્ઠિપકપ્પના. સઙ્ખતાતિ સઙ્ખતા અભિસઙ્ખતા સણ્ઠપિતાતિપિ – સઙ્ખતા. અથ વા અનિચ્ચા સઙ્ખતા પટિચ્ચસમુપ્પન્ના ખયધમ્મા વયધમ્મા વિરાગધમ્મા નિરોધધમ્માતિપિ – સઙ્ખતા . યસ્સાતિ દિટ્ઠિગતિકસ્સ. ધમ્મા વુચ્ચન્તિ દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિગતાનીતિ – પકપ્પિતા સઙ્ખતા યસ્સ ધમ્મા.
Pakappitā saṅkhatā yassa dhammāti. Pakappanāti dve pakappanā – taṇhāpakappanā ca diṭṭhipakappanā ca…pe… ayaṃ taṇhāpakappanā…pe… ayaṃ diṭṭhipakappanā. Saṅkhatāti saṅkhatā abhisaṅkhatā saṇṭhapitātipi – saṅkhatā. Atha vā aniccā saṅkhatā paṭiccasamuppannā khayadhammā vayadhammā virāgadhammā nirodhadhammātipi – saṅkhatā . Yassāti diṭṭhigatikassa. Dhammā vuccanti dvāsaṭṭhi diṭṭhigatānīti – pakappitā saṅkhatā yassa dhammā.
પુરક્ખતા સન્તિ અવીવદાતાતિ. પુરક્ખતાતિ દ્વે પુરેક્ખારા – તણ્હાપુરેક્ખારો ચ દિટ્ઠિપુરેક્ખારો ચ…પે॰… અયં તણ્હાપુરેક્ખારો…પે॰… અયં દિટ્ઠિપુરેક્ખારો. તસ્સ તણ્હાપુરેક્ખારો અપ્પહીનો, દિટ્ઠિપુરેક્ખારો અપ્પટિનિસ્સટ્ઠો. તસ્સ તણ્હાપુરેક્ખારસ્સ અપ્પહીનત્તા, દિટ્ઠિપુરેક્ખારસ્સ અપ્પટિનિસ્સટ્ઠત્તા સો તણ્હં વા દિટ્ઠિં વા પુરતો કત્વા ચરતિ તણ્હાધજો તણ્હાકેતુ તણ્હાધિપતેય્યો, દિટ્ઠિધજો દિટ્ઠિકેતુ દિટ્ઠાધિપતેય્યો, તણ્હાય વા દિટ્ઠિયા વા પરિવારિતો ચરતીતિ – પુરક્ખતા. સન્તીતિ સન્તિ સંવિજ્જન્તિ અત્થિ ઉપલબ્ભન્તિ. અવીવદાતાતિ અવેવદાતા અવોદાતા અપરિસુદ્ધા સંકિલિટ્ઠા સંકિલેસિકાતિ – પુરક્ખતા સન્તિ અવીવદાતા.