Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā |
દ્વાદસમચિત્તવણ્ણના
Dvādasamacittavaṇṇanā
૪૨૯. ઉદ્ધચ્ચં અત્તનો ગહિતાકારે એવ ઠત્વા ભમતીતિ એકારમ્મણસ્મિંયેવ વિપ્ફન્દનં હોતિ. વિચિકિચ્છા પન યદિપિ રૂપાદીસુ એકસ્મિઞ્ઞેવારમ્મણે ઉપ્પજ્જતિ, તથાપિ ‘‘એવં નુ ખો, ઇદં નુ ખો’’તિ ઉપ્પજ્જમાના ‘‘નનુ ખો, અઞ્ઞં નુ ખો’’તિ અઞ્ઞં ગહેતબ્બાકારં અપેક્ખતીતિ નાનારમ્મણે ચલનં હોતિ.
429. Uddhaccaṃ attano gahitākāre eva ṭhatvā bhamatīti ekārammaṇasmiṃyeva vipphandanaṃ hoti. Vicikicchā pana yadipi rūpādīsu ekasmiññevārammaṇe uppajjati, tathāpi ‘‘evaṃ nu kho, idaṃ nu kho’’ti uppajjamānā ‘‘nanu kho, aññaṃ nu kho’’ti aññaṃ gahetabbākāraṃ apekkhatīti nānārammaṇe calanaṃ hoti.
‘‘એવંસમ્પદમિદં વેદિતબ્બ’’ન્તિ એત્તાવતા ઇમસ્મિં ચિત્તદ્વયે વુત્તપકિણ્ણકં દસ્સેત્વા દ્વાદસસુ દસ્સેતું ‘‘સબ્બેસુપી’’તિઆદિમાહ. કુસલેસુપિ આરમ્મણાધિપતિં અનુદ્ધરિત્વા સહજાતાધિપતિનો એવ ઉદ્ધટત્તા ઇધાપિ સો એવ ઉદ્ધરિતબ્બો સિયાતિ ‘‘સહજાતાધિપતિ લબ્ભમાનોપિ ન ઉદ્ધટો’’તિ વુત્તં નારમ્મણાધિપતિનો અલબ્ભમાનત્તા. સોપિ હિ અટ્ઠસુ લોભસહગતેસુ લબ્ભતીતિ. સેસોપીતિ વીમંસતો અઞ્ઞોપિ સહજાતાધિપતિ નત્થિ, યો ઉદ્ધરિતબ્બો સિયા. આરમ્મણાધિપતિમ્હિ વત્તબ્બમેવ નત્થિ. કઞ્ચિ ધમ્મન્તિ છન્દાદીસુ એકમ્પિ સહજાતં. કુસલત્તિકે તાવ પટિચ્ચવારાદીસુ ‘‘ન હેતુપચ્ચયા અધિપતિપચ્ચયા’’તિ એકસ્સપિ પઞ્હસ્સ અનુદ્ધટત્તા પટ્ઠાને પટિસિદ્ધતા વેદિતબ્બા. અઞ્ઞથા હિ ‘‘અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ ન હેતુપચ્ચયા અધિપતિપચ્ચયા’’તિ (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૮૬) એતસ્સ વસેન ‘‘એક’’ન્તિ વત્તબ્બં સિયા.
‘‘Evaṃsampadamidaṃ veditabba’’nti ettāvatā imasmiṃ cittadvaye vuttapakiṇṇakaṃ dassetvā dvādasasu dassetuṃ ‘‘sabbesupī’’tiādimāha. Kusalesupi ārammaṇādhipatiṃ anuddharitvā sahajātādhipatino eva uddhaṭattā idhāpi so eva uddharitabbo siyāti ‘‘sahajātādhipati labbhamānopi na uddhaṭo’’ti vuttaṃ nārammaṇādhipatino alabbhamānattā. Sopi hi aṭṭhasu lobhasahagatesu labbhatīti. Sesopīti vīmaṃsato aññopi sahajātādhipati natthi, yo uddharitabbo siyā. Ārammaṇādhipatimhi vattabbameva natthi. Kañci dhammanti chandādīsu ekampi sahajātaṃ. Kusalattike tāva paṭiccavārādīsu ‘‘na hetupaccayā adhipatipaccayā’’ti ekassapi pañhassa anuddhaṭattā paṭṭhāne paṭisiddhatā veditabbā. Aññathā hi ‘‘akusalaṃ dhammaṃ paṭicca akusalo dhammo uppajjati na hetupaccayā adhipatipaccayā’’ti (paṭṭhā. 1.1.86) etassa vasena ‘‘eka’’nti vattabbaṃ siyā.
દસ્સનેન પહાતબ્બાભાવતોતિ દસ્સનેન પહાતબ્બસ્સ અભાવતો, દસ્સનેન પહાતબ્બેસુ વા અભાવતો. એતેન પટિસન્ધિઅનાકડ્ઢનતો દસ્સનેન પહાતબ્બેસુ અનાગમનન્તિ તત્થ અનાગમનેન પટિસન્ધિઅનાકડ્ઢનં સાધેતિ. અનાકડ્ઢનતો અનાગમનં પન સાધેતું ‘‘તેસુ હી’’તિઆદિમાહ. એત્થેવ પટિસન્ધિદાનં ભવેય્ય. તથા ચ સતિ દસ્સનેન પહાતબ્બં સિયા અપાયગમનીયસ્સ દસ્સનેન પહાતબ્બભાવતો. ન ચેતં દસ્સનેન પહાતબ્બં સિયા, તસ્મા દસ્સનેન પહાતબ્બવિભઙ્ગે નાગતન્તિ અધિપ્પાયો.
Dassanena pahātabbābhāvatoti dassanena pahātabbassa abhāvato, dassanena pahātabbesu vā abhāvato. Etena paṭisandhianākaḍḍhanato dassanena pahātabbesu anāgamananti tattha anāgamanena paṭisandhianākaḍḍhanaṃ sādheti. Anākaḍḍhanato anāgamanaṃ pana sādhetuṃ ‘‘tesu hī’’tiādimāha. Ettheva paṭisandhidānaṃ bhaveyya. Tathā ca sati dassanena pahātabbaṃ siyā apāyagamanīyassa dassanena pahātabbabhāvato. Na cetaṃ dassanena pahātabbaṃ siyā, tasmā dassanena pahātabbavibhaṅge nāgatanti adhippāyo.
કથં પનેતં ઞાયતિ ‘‘પટિસન્ધિઅનાકડ્ઢનતો દસ્સનેન પહાતબ્બેસુ અનાગમન’’ન્તિ? દસ્સનેન પહાતબ્બાનઞ્ઞેવ નાનાક્ખણિકકમ્મપચ્ચયભાવસ્સ વુત્તત્તા. દુવિધા હિ અકુસલા દસ્સનેન પહાતબ્બા ભાવનાય પહાતબ્બાતિ. તત્થ ભાવનાય પહાતબ્બચેતનાનં નાનાક્ખણિકકમ્મપચ્ચયભાવો ન વુત્તો, ઇતરાસઞ્ઞેવ વુત્તો. ‘‘ભાવનાય પહાતબ્બો ધમ્મો નેવ દસ્સનેન ન ભાવનાય પહાતબ્બસ્સ ધમ્મસ્સ કમ્મપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ એત્થ હિ સહજાતમેવ વિભત્તં, ન નાનાક્ખણિકન્તિ. તથા પચ્ચનીયેપિ ‘‘ભાવનાય પહાતબ્બો ધમ્મો નેવ દસ્સનેન ન ભાવનાય પહાતબ્બસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો…પે॰… સહજાતપચ્ચયેન…પે॰… ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન…પે॰…. પચ્છાજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ એત્તકમેવ વુત્તં, ન વુત્તં ‘‘કમ્મપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ. ઇતરત્થ ચ વુત્તં. ઉદ્ધચ્ચસહગતા ચ ચેતના ભાવનાય પહાતબ્બેસુ એવ આગતાતિ નાનાક્ખણિકકમ્મપચ્ચયો ન સિયાતિ. યદિ સિયા, ભાવનાય પહાતબ્બચેતનાય ચ નાનાક્ખણિકકમ્મપચ્ચયભાવો વુચ્ચેય્ય, ન તુ વુત્તો. તસ્મા ઉદ્ધચ્ચસહગતા નાનાક્ખણિકકમ્મપચ્ચયભાવે સતિ દસ્સનેન પહાતબ્બેસુ વત્તબ્બા સિયા, તદભાવા ન વુત્તાતિ. પટિસન્ધિઅનાકડ્ઢનતો તત્થ અનાગતાતિ અયમેત્થાધિપ્પાયો. નાનાક્ખણિકકમ્મપચ્ચયાવચનેન પન ભાવનાય પહાતબ્બાનં પવત્તિવિપાકતા પટિક્ખિત્તા. પવત્તિવિપાકસ્સપિ હિ નાનાક્ખણિકકમ્મપચ્ચયતા ન સક્કા નિવારેતું. વુત્તઞ્ચ ‘‘સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો ધમ્મો દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ ધમ્મસ્સ કમ્મપચ્ચયેન પચ્ચયો, નાનાક્ખણિકા’’તિઆદિ (પટ્ઠા॰ ૧.૩.૫૬-૫૭). યદિ ભાવનાય પહાતબ્બાનં વિપાકદાનં નત્થિ, કથં તે વિપાકધમ્મધમ્મા હોન્તીતિ? અભિઞ્ઞાચિત્તાદીનં વિય વિપાકારહસભાવત્તા. યં પન વુત્તં ‘‘યસ્મિં સમયે અકુસલં ચિત્તં ઉપ્પન્નં હોતિ ઉપેક્ખાસહગતં ઉદ્ધચ્ચસમ્પયુત્તં…પે॰… અવિક્ખેપો હોતિ, ઇમેસુ ધમ્મેસુ ઞાણં ધમ્મપટિસમ્ભિદા, તેસં વિપાકે ઞાણં અત્થપટિસમ્ભિદા’’તિ (વિભ॰ ૭૩૦-૭૩૧) ઇદમ્પિ તેસં વિપાકારહતઞ્ઞેવ સન્ધાય વુત્તં સિયા. ઇદં પન ઠાનં સુટ્ઠુ વિચારેતબ્બં. અત્થિ હિ એત્થ વચનોકાસો. ન હિ વિપાકેતિ વચનં વિપાકધમ્મવચનં વિય વિપાકારહતં વદતીતિ.
Kathaṃ panetaṃ ñāyati ‘‘paṭisandhianākaḍḍhanato dassanena pahātabbesu anāgamana’’nti? Dassanena pahātabbānaññeva nānākkhaṇikakammapaccayabhāvassa vuttattā. Duvidhā hi akusalā dassanena pahātabbā bhāvanāya pahātabbāti. Tattha bhāvanāya pahātabbacetanānaṃ nānākkhaṇikakammapaccayabhāvo na vutto, itarāsaññeva vutto. ‘‘Bhāvanāya pahātabbo dhammo neva dassanena na bhāvanāya pahātabbassa dhammassa kammapaccayena paccayo’’ti ettha hi sahajātameva vibhattaṃ, na nānākkhaṇikanti. Tathā paccanīyepi ‘‘bhāvanāya pahātabbo dhammo neva dassanena na bhāvanāya pahātabbassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo…pe… sahajātapaccayena…pe… upanissayapaccayena…pe…. Pacchājātapaccayena paccayo’’ti ettakameva vuttaṃ, na vuttaṃ ‘‘kammapaccayena paccayo’’ti. Itarattha ca vuttaṃ. Uddhaccasahagatā ca cetanā bhāvanāya pahātabbesu eva āgatāti nānākkhaṇikakammapaccayo na siyāti. Yadi siyā, bhāvanāya pahātabbacetanāya ca nānākkhaṇikakammapaccayabhāvo vucceyya, na tu vutto. Tasmā uddhaccasahagatā nānākkhaṇikakammapaccayabhāve sati dassanena pahātabbesu vattabbā siyā, tadabhāvā na vuttāti. Paṭisandhianākaḍḍhanato tattha anāgatāti ayametthādhippāyo. Nānākkhaṇikakammapaccayāvacanena pana bhāvanāya pahātabbānaṃ pavattivipākatā paṭikkhittā. Pavattivipākassapi hi nānākkhaṇikakammapaccayatā na sakkā nivāretuṃ. Vuttañca ‘‘sukhāya vedanāya sampayutto dhammo dukkhāya vedanāya sampayuttassa dhammassa kammapaccayena paccayo, nānākkhaṇikā’’tiādi (paṭṭhā. 1.3.56-57). Yadi bhāvanāya pahātabbānaṃ vipākadānaṃ natthi, kathaṃ te vipākadhammadhammā hontīti? Abhiññācittādīnaṃ viya vipākārahasabhāvattā. Yaṃ pana vuttaṃ ‘‘yasmiṃ samaye akusalaṃ cittaṃ uppannaṃ hoti upekkhāsahagataṃ uddhaccasampayuttaṃ…pe… avikkhepo hoti, imesu dhammesu ñāṇaṃ dhammapaṭisambhidā, tesaṃ vipāke ñāṇaṃ atthapaṭisambhidā’’ti (vibha. 730-731) idampi tesaṃ vipākārahataññeva sandhāya vuttaṃ siyā. Idaṃ pana ṭhānaṃ suṭṭhu vicāretabbaṃ. Atthi hi ettha vacanokāso. Na hi vipāketi vacanaṃ vipākadhammavacanaṃ viya vipākārahataṃ vadatīti.
અકુસલપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Akusalapadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણીપાળિ • Dhammasaṅgaṇīpāḷi / દ્વાદસ અકુસલાનિ • Dvādasa akusalāni
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / ધમ્મસઙ્ગણિ-અટ્ઠકથા • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā / દ્વાદસમચિત્તં • Dvādasamacittaṃ
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā / દ્વાદસમચિત્તવણ્ણના • Dvādasamacittavaṇṇanā