Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    દ્વેનિસ્સારણાદિકથા

    Dvenissāraṇādikathā

    ૩૯૫. દ્વેમા ભિક્ખવે નિસ્સારણાતિઆદિ વત્થુતો કમ્માનં કુપ્પાકુપ્પભાવદસ્સનત્થં વુત્તં. તત્થ ‘‘અપ્પત્તો નિસ્સારણં, તઞ્ચે સઙ્ઘો નિસ્સારેતિ, સુનિસ્સારિતો’’તિ ઇદં પબ્બાજનીયકમ્મં સન્ધાય વુત્તં. પબ્બાજનીયકમ્મેન હિ વિહારતો નિસ્સારેન્તિ, તસ્મા તં ‘‘નિસ્સારણા’’તિ વુચ્ચતિ. તઞ્ચેસ યસ્મા કુલદૂસકો ન હોતિ, તસ્મા આવેણિકેન લક્ખણેન અપ્પત્તો. યસ્મા પનસ્સ આકઙ્ખમાનો સઙ્ઘો પબ્બાજનીયકમ્મં કરેય્યાતિ વુત્તં, તસ્મા સુનિસ્સારિતો હોતિ. તઞ્ચે સઙ્ઘો નિસ્સારેતીતિ સચે સઙ્ઘો તજ્જનીયકમ્માદિવસેન નિસ્સારેતિ, સો યસ્મા તત્થ ‘‘તિણ્ણં ભિક્ખવે ભિક્ખૂનં આકઙ્ખમાનો સઙ્ઘો તજ્જનીયકમ્મં કરેય્ય – એકો ભણ્ડનકારકો હોતિ કલહકારકો વિવાદકારકો ભસ્સકારકો સઙ્ઘે અધિકરણકારકો, એકો બાલો હોતિ અબ્યત્તો આપત્તિબહુલો અનપદાનો, એકો ગિહિસંસટ્ઠો વિહરતિ અનનુલોમિકેહિ ગિહિસંસગ્ગેહી’’તિ (ચૂળવ॰ ૩૯૫) એવં એકેકેનપિ અઙ્ગેન નિસ્સારણા અનુઞ્ઞાતા, તસ્મા સુનિસ્સારિતો.

    395.Dvemā bhikkhave nissāraṇātiādi vatthuto kammānaṃ kuppākuppabhāvadassanatthaṃ vuttaṃ. Tattha ‘‘appatto nissāraṇaṃ, tañce saṅgho nissāreti, sunissārito’’ti idaṃ pabbājanīyakammaṃ sandhāya vuttaṃ. Pabbājanīyakammena hi vihārato nissārenti, tasmā taṃ ‘‘nissāraṇā’’ti vuccati. Tañcesa yasmā kuladūsako na hoti, tasmā āveṇikena lakkhaṇena appatto. Yasmā panassa ākaṅkhamāno saṅgho pabbājanīyakammaṃ kareyyāti vuttaṃ, tasmā sunissārito hoti. Tañce saṅgho nissāretīti sace saṅgho tajjanīyakammādivasena nissāreti, so yasmā tattha ‘‘tiṇṇaṃ bhikkhave bhikkhūnaṃ ākaṅkhamāno saṅgho tajjanīyakammaṃ kareyya – eko bhaṇḍanakārako hoti kalahakārako vivādakārako bhassakārako saṅghe adhikaraṇakārako, eko bālo hoti abyatto āpattibahulo anapadāno, eko gihisaṃsaṭṭho viharati ananulomikehi gihisaṃsaggehī’’ti (cūḷava. 395) evaṃ ekekenapi aṅgena nissāraṇā anuññātā, tasmā sunissārito.

    ૩૯૬. ઓસારણાતિ પવેસના. તત્થ તઞ્ચે સઙ્ઘો ઓસારેતીતિ ઉપસમ્પદકમ્મવસેન પવેસેતિ. દોસારિતોતિ દુઓસારિતો. સહસ્સક્ખત્તુમ્પિ ઉપસમ્પાદિતો અનુપસમ્પન્નોવ હોતિ આચરિયુપજ્ઝાયા ચ સાતિસારા, તથા સેસો કારકસઙ્ઘો, ન કોચિ આપત્તિતો મુચ્ચતિ. ઇતિ ઇમે એકાદસ અભબ્બપુગ્ગલા દોસારિતા. હત્થચ્છિન્નાદયો પન દ્વત્તિંસ સુઓસારિતા, ઉપસમ્પાદિતા ઉપસમ્પન્નાવ હોન્તિ, ન તે લબ્ભા કિઞ્ચિ વત્તું. આચરિયુપજ્ઝાયા પન કારકસઙ્ઘો ચ સાતિસારા, ન કોચિ આપત્તિતો મુચ્ચતિ.

    396.Osāraṇāti pavesanā. Tattha tañce saṅgho osāretīti upasampadakammavasena paveseti. Dosāritoti duosārito. Sahassakkhattumpi upasampādito anupasampannova hoti ācariyupajjhāyā ca sātisārā, tathā seso kārakasaṅgho, na koci āpattito muccati. Iti ime ekādasa abhabbapuggalā dosāritā. Hatthacchinnādayo pana dvattiṃsa suosāritā, upasampāditā upasampannāva honti, na te labbhā kiñci vattuṃ. Ācariyupajjhāyā pana kārakasaṅgho ca sātisārā, na koci āpattito muccati.

    ૩૯૭. ઇધ પન ભિક્ખવે ભિક્ખુસ્સ ન હોતિ આપત્તિ દટ્ઠબ્બાતિઆદિ અભૂતવત્થુવસેન અધમ્મકમ્મં, ભૂતવત્થુવસેન ધમ્મકમ્મઞ્ચ દસ્સેતું વુત્તં. તત્થ પટિનિસ્સજ્જિતાતિ પટિનિસ્સજ્જિતબ્બા.

    397.Idha pana bhikkhave bhikkhussa na hoti āpatti daṭṭhabbātiādi abhūtavatthuvasena adhammakammaṃ, bhūtavatthuvasena dhammakammañca dassetuṃ vuttaṃ. Tattha paṭinissajjitāti paṭinissajjitabbā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
    ૨૩૯. દ્વેનિસ્સારણાદિકથા • 239. Dvenissāraṇādikathā
    ૨૪૦. અધમ્મકમ્માદિકથા • 240. Adhammakammādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / દ્વેનિસ્સારણાદિકથાવણ્ણના • Dvenissāraṇādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / દ્વેનિસ્સારણાદિકથાવણ્ણના • Dvenissāraṇādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / દ્વેનિસ્સરણાદિકથાવણ્ણના • Dvenissaraṇādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૩૯. દ્વેનિસ્સારણાદિકથા • 239. Dvenissāraṇādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact