Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૨૩૯. દ્વેનિસ્સારણાદિકથા

    239. Dvenissāraṇādikathā

    ૩૯૫. વત્થુતોતિ વત્થુકારણા. તત્થાતિ ‘‘દ્વેમા ભિક્ખવે’’તિઆદિપાઠે. ‘‘સન્ધાય વુત્ત’’ન્તિ ઇમિના ‘‘અપ્પત્તો’’તિઆદિસુત્તસ્સ નેય્યત્થભાવં દસ્સેતિ. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. ન્તિ પબ્બાજનીયકમ્મં. પુન ન્તિ પબ્બાજનીયકમ્મમેવ. એસ ભિક્ખુ અપ્પત્તોતિ સમ્બન્ધો. કસ્મા અપ્પત્તોતિ આહ ‘‘યસ્મા’’તિઆદિ. આવેણિકલક્ખણેનાતિ અવિના હુત્વા પવત્તેન લક્ખણેન. અત્તના અવિના હુત્વા અત્તનો સન્તકેન વિસું ભૂતેન લક્ખણેનાતિ વુત્તં હોતિ. યદિ અપ્પત્તો, કસ્મા સુનિસ્સારિતોતિ આહ ‘‘યસ્મા પનસ્સા’’તિઆદિ. અસ્સાતિ ભિક્ખુસ્સ, કરેય્યાતિ સમ્બન્ધો. તં ચે સઙ્ઘો તજ્જનીયકમ્માદિવસેન નિસ્સારેતિ, સુનિસ્સારિતોતિ સમ્બન્ધો . સોતિ ભિક્ખુ. યસ્મા અનુઞ્ઞાતા, તસ્મા સુનિસ્સારિતોતિ યોજના. કિત્તકેન અઙ્ગેન અનુઞ્ઞાતાતિ આહ ‘‘એકેનપિ અઙ્ગેના’’તિ.

    395.Vatthutoti vatthukāraṇā. Tatthāti ‘‘dvemā bhikkhave’’tiādipāṭhe. ‘‘Sandhāya vutta’’nti iminā ‘‘appatto’’tiādisuttassa neyyatthabhāvaṃ dasseti. ti saccaṃ, yasmā vā. Tanti pabbājanīyakammaṃ. Puna tanti pabbājanīyakammameva. Esa bhikkhu appattoti sambandho. Kasmā appattoti āha ‘‘yasmā’’tiādi. Āveṇikalakkhaṇenāti avinā hutvā pavattena lakkhaṇena. Attanā avinā hutvā attano santakena visuṃ bhūtena lakkhaṇenāti vuttaṃ hoti. Yadi appatto, kasmā sunissāritoti āha ‘‘yasmā panassā’’tiādi. Assāti bhikkhussa, kareyyāti sambandho. Taṃ ce saṅgho tajjanīyakammādivasena nissāreti, sunissāritoti sambandho . Soti bhikkhu. Yasmā anuññātā, tasmā sunissāritoti yojanā. Kittakena aṅgena anuññātāti āha ‘‘ekenapi aṅgenā’’ti.

    ૩૯૬. ઓસારણાતિ એત્થ ઓત્યૂપસગ્ગવસેન સરધાતુ પવેસનત્થોતિ આહ ‘‘પવેસના’’તિ. તત્થાતિ ‘‘ઓસારણા’’તિઆદિપાઠે. ઓસારેતીતિ એત્થ અબ્ભાનાદિવસેન પવેસનં પટિક્ખિપન્તો આહ ‘‘ઉપસમ્પદકમ્મવસેના’’તિ. સહસ્સક્ખત્તુમ્પીતિ પિસદ્દો ગરહત્થો. એકવારાદિકે પન કા નામ કથાતિ દસ્સેતિ. સાતિસારાતિ સદોસા. તથાતિ યથા આચરિયુપજ્ઝાયા સાતિસારા, તથા. સેસો કારકસઙ્ઘો સાતિસારોતિ સમ્બન્ધો. ‘‘હત્થચ્છિન્નાદયો પન દ્વત્તિંસ સુઓસારિતા’’તિ વુત્તત્તા અન્ધમૂગબધિરાનં અપબ્બજિતાનમ્પિ ઉપસમ્પદા રુહતીતિ દટ્ઠબ્બં. તેતિ હત્થચ્છિન્નાદયો દ્વત્તિંસ.

    396.Osāraṇāti ettha otyūpasaggavasena saradhātu pavesanatthoti āha ‘‘pavesanā’’ti. Tatthāti ‘‘osāraṇā’’tiādipāṭhe. Osāretīti ettha abbhānādivasena pavesanaṃ paṭikkhipanto āha ‘‘upasampadakammavasenā’’ti. Sahassakkhattumpīti pisaddo garahattho. Ekavārādike pana kā nāma kathāti dasseti. Sātisārāti sadosā. Tathāti yathā ācariyupajjhāyā sātisārā, tathā. Seso kārakasaṅgho sātisāroti sambandho. ‘‘Hatthacchinnādayo pana dvattiṃsa suosāritā’’ti vuttattā andhamūgabadhirānaṃ apabbajitānampi upasampadā ruhatīti daṭṭhabbaṃ. Teti hatthacchinnādayo dvattiṃsa.

    ૩૯૭. અભૂતવત્થુવસેનાતિ અસચ્ચવત્થુવસેન, અસંવિજ્જમાનવત્થુવસેન વા. તત્થાતિ ‘‘ઇધ પન ભિક્ખવે’’તિઆદિપાઠે. પટિનિસ્સજ્જિતાતિ એત્થ તપચ્ચયસ્સ કમ્મત્થે પવત્તભાવં દસ્સેન્તો આહ ‘‘પટિનિસ્સજ્જિતબ્બા’’તિ.

    397.Abhūtavatthuvasenāti asaccavatthuvasena, asaṃvijjamānavatthuvasena vā. Tatthāti ‘‘idha pana bhikkhave’’tiādipāṭhe. Paṭinissajjitāti ettha tapaccayassa kammatthe pavattabhāvaṃ dassento āha ‘‘paṭinissajjitabbā’’ti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
    ૨૩૯. દ્વેનિસ્સારણાદિકથા • 239. Dvenissāraṇādikathā
    ૨૪૦. અધમ્મકમ્માદિકથા • 240. Adhammakammādikathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / દ્વેનિસ્સારણાદિકથા • Dvenissāraṇādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / દ્વેનિસ્સારણાદિકથાવણ્ણના • Dvenissāraṇādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / દ્વેનિસ્સારણાદિકથાવણ્ણના • Dvenissāraṇādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / દ્વેનિસ્સરણાદિકથાવણ્ણના • Dvenissaraṇādikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact