Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    11. ஏகாத³ஸமனயோ ஸங்க³ஹிதேனஸம்பயுத்தவிப்பயுத்தபத³வண்ணனா

    11. Ekādasamanayo saṅgahitenasampayuttavippayuttapadavaṇṇanā

    409. ஏகாத³ஸமனயவண்ணனாயங் ‘‘தே ச ஸேஸேஹி தீஹி க²ந்தே⁴ஹி ஏகேன மனாயதனேன ஸத்தஹி விஞ்ஞாணதா⁴தூஹீ’’தி ஏதேஸங் பதா³னங் ‘‘ஸம்பயுத்தா நாமா’’தி ஏதேன ஸஹ ஸம்ப³ந்தோ⁴. ‘‘கேஹிசீ’’தி ஏதஸ்ஸ பனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸங்கா²ரக்க²ந்தே⁴ த⁴ம்மாயதனத⁴ம்மதா⁴தூஸு ச ட²பெத்வா தண்ஹ’’ந்தி ஏதேன ‘‘தே சா’’தி வுத்தே ஸமுத³யஸச்சேன க²ந்தா⁴தி³ஸங்க³ஹேன ஸங்க³ஹிதத⁴ம்மே விஸேஸெத்வா தேஸங் ஏவ விஸேஸிதானங் அத்தவஜ்ஜேஹி ஸேஸேஹி ஸங்கா²ரக்க²ந்தே⁴ தண்ஹாய த⁴ம்மாயதனத⁴ம்மதா⁴தூஸு ச தண்ஹாய வேத³னாஸஞ்ஞாக்க²ந்தே⁴ஹி ஸம்பயோகா³ரஹேஹி ஸம்பயுத்ததங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘ஸேஸேஹி ஸம்பயுத்தத்தா கேஹிசி ஸம்பயுத்தா நாமா’’தி.

    409. Ekādasamanayavaṇṇanāyaṃ ‘‘te ca sesehi tīhi khandhehi ekena manāyatanena sattahi viññāṇadhātūhī’’ti etesaṃ padānaṃ ‘‘sampayuttā nāmā’’ti etena saha sambandho. ‘‘Kehicī’’ti etassa panatthaṃ dassetuṃ ‘‘saṅkhārakkhandhe dhammāyatanadhammadhātūsu ca ṭhapetvā taṇha’’nti etena ‘‘te cā’’ti vutte samudayasaccena khandhādisaṅgahena saṅgahitadhamme visesetvā tesaṃ eva visesitānaṃ attavajjehi sesehi saṅkhārakkhandhe taṇhāya dhammāyatanadhammadhātūsu ca taṇhāya vedanāsaññākkhandhehi sampayogārahehi sampayuttataṃ sandhāyāha ‘‘sesehi sampayuttattā kehici sampayuttā nāmā’’ti.

    ஏகாத³ஸமனயஸங்க³ஹிதேனஸம்பயுத்தவிப்பயுத்தபத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Ekādasamanayasaṅgahitenasampayuttavippayuttapadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / தா⁴துகதா²பாளி • Dhātukathāpāḷi / 11. ஸங்க³ஹிதேனஸம்பயுத்தவிப்பயுத்தபத³னித்³தே³ஸோ • 11. Saṅgahitenasampayuttavippayuttapadaniddeso

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 11. ஏகாத³ஸமனயோ ஸங்க³ஹிதேனஸம்பயுத்தவிப்பயுத்தபத³வண்ணனா • 11. Ekādasamanayo saṅgahitenasampayuttavippayuttapadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 11. ஏகாத³ஸமனயோ ஸங்க³ஹிதேனஸம்பயுத்தவிப்பயுத்தபத³வண்ணனா • 11. Ekādasamanayo saṅgahitenasampayuttavippayuttapadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact