Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā |
રૂપવિભત્તિ
Rūpavibhatti
એકકનિદ્દેસવણ્ણના
Ekakaniddesavaṇṇanā
૫૯૪. પથવીઆદીનં ધમ્માનં રુપ્પનસભાવો વિય ન હેતુઆદિભાવોપિ સાધારણોતિ ન હેતૂસુ વિભજિતબ્બોતિ વુત્તં ‘‘અવિજ્જમાનવિભાગસ્સા’’તિ. તસ્સ પન વિભાગાભાવદસ્સનસરૂપદસ્સનમેવ નિદ્દેસો. એવઞ્ચ કત્વા નિબ્બાનસ્સપિ વિભાગરહિતત્તા ‘‘અસઙ્ખતા ધાતૂ’’તિ એત્તકમેવ નિદ્દેસવસેન વુત્તં.
594. Pathavīādīnaṃ dhammānaṃ ruppanasabhāvo viya na hetuādibhāvopi sādhāraṇoti na hetūsu vibhajitabboti vuttaṃ ‘‘avijjamānavibhāgassā’’ti. Tassa pana vibhāgābhāvadassanasarūpadassanameva niddeso. Evañca katvā nibbānassapi vibhāgarahitattā ‘‘asaṅkhatā dhātū’’ti ettakameva niddesavasena vuttaṃ.
યદિપિ હિનોતિ એતેન પતિટ્ઠાતિ કુસલાદિકો ધમ્મોતિ અલોભાદયો કેવલં હેતુપદવચનીયા, કારણભાવસામઞ્ઞતો પન મહાભૂતાદયોપિ હેતુ-સદ્દાભિધેય્યાતિ મૂલટ્ઠવાચિના દુતિયેન હેતુ-સદ્દેન વિસેસેત્વા આહ ‘‘હેતુહેતૂ’’તિ. સુપ્પતિટ્ઠિતભાવસાધનતો કુસલાદિધમ્માનં મૂલત્થેન ઉપકારકધમ્મા ‘‘તયો કુસલહેતૂ’’તિઆદિના (ધ॰ સ॰ ૧૦૫૯-૧૦૬૦) પટ્ઠાને ચ તેયેવ ‘‘હેતુપચ્ચયો’’તિ વુત્તાતિ આહ ‘‘મૂલહેતુ પચ્ચયહેતૂતિ વા અયમત્થો’’તિ. હિનોતિ એતેન, એતસ્મા વા ફલં પવત્તતીતિ હેતુ, પટિચ્ચ એતસ્મા એતિ પવત્તતીતિ પચ્ચયોતિ એવં હેતુપચ્ચય-સદ્દાનં અનાનત્થતં સન્ધાય હેતુસદ્દપરિયાયભાવેન પચ્ચય-સદ્દો વુત્તોતિ આહ ‘‘હેતુપચ્ચયસદ્દાનં સમાનત્થત્તા’’તિ. ભૂતત્તયનિસ્સિતાનિ ચ મહાભૂતાનિ ચતુમહાભૂતનિસ્સિતં ઉપાદારૂપન્તિ સબ્બમ્પિ રૂપં સબ્બદા સબ્બત્થ સબ્બાકારં ચતુમહાભૂતહેતુકં મહાભૂતાનિ ચ અનામટ્ઠભેદાનિ સામઞ્ઞતો ગહિતાનીતિ વુત્તં ‘‘રૂપક્ખન્ધસ્સ હેતૂ’’તિ.
Yadipi hinoti etena patiṭṭhāti kusalādiko dhammoti alobhādayo kevalaṃ hetupadavacanīyā, kāraṇabhāvasāmaññato pana mahābhūtādayopi hetu-saddābhidheyyāti mūlaṭṭhavācinā dutiyena hetu-saddena visesetvā āha ‘‘hetuhetū’’ti. Suppatiṭṭhitabhāvasādhanato kusalādidhammānaṃ mūlatthena upakārakadhammā ‘‘tayo kusalahetū’’tiādinā (dha. sa. 1059-1060) paṭṭhāne ca teyeva ‘‘hetupaccayo’’ti vuttāti āha ‘‘mūlahetu paccayahetūti vā ayamattho’’ti. Hinoti etena, etasmā vā phalaṃ pavattatīti hetu, paṭicca etasmā eti pavattatīti paccayoti evaṃ hetupaccaya-saddānaṃ anānatthataṃ sandhāya hetusaddapariyāyabhāvena paccaya-saddo vuttoti āha ‘‘hetupaccayasaddānaṃ samānatthattā’’ti. Bhūtattayanissitāni ca mahābhūtāni catumahābhūtanissitaṃ upādārūpanti sabbampi rūpaṃ sabbadā sabbattha sabbākāraṃ catumahābhūtahetukaṃ mahābhūtāni ca anāmaṭṭhabhedāni sāmaññato gahitānīti vuttaṃ ‘‘rūpakkhandhassa hetū’’ti.
કમ્મસમાદાનાનન્તિ સમાદાનાનં કમ્માનં, સમાદિયિત્વા કતકમ્માનં વા. અઞ્ઞેસુ પચ્ચયેસુ વિપાકસ્સ તણ્હાવિજ્જાદીસુ.
Kammasamādānānanti samādānānaṃ kammānaṃ, samādiyitvā katakammānaṃ vā. Aññesu paccayesu vipākassa taṇhāvijjādīsu.
‘‘અટ્ઠાનમેતં, ભિક્ખવે, અનવકાસો, યં કાયદુચ્ચરિતસ્સ ઇટ્ઠો કન્તો મનાપો વિપાકો નિબ્બત્તેય્ય, નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. ઠાનઞ્ચ ખો એતં, ભિક્ખવે, વિજ્જતિ, યં કાયદુચ્ચરિતસ્સ અનિટ્ઠો અકન્તો અમનાપો વિપાકો નિબ્બત્તેય્ય. ઠાનમેતં વિજ્જતિ. વચી…પે॰… મનો…પે॰… વિજ્જતિ…પે॰… અટ્ઠાનમેતં, ભિક્ખવે, અનવકાસો, યં કાયસુચરિતસ્સ અનિટ્ઠો અકન્તો અમનાપો વિપાકો નિબ્બત્તેય્યા’’તિ (મ॰ નિ॰ ૩.૧૩૧; વિભ॰ ૮૦૯),
‘‘Aṭṭhānametaṃ, bhikkhave, anavakāso, yaṃ kāyaduccaritassa iṭṭho kanto manāpo vipāko nibbatteyya, netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Ṭhānañca kho etaṃ, bhikkhave, vijjati, yaṃ kāyaduccaritassa aniṭṭho akanto amanāpo vipāko nibbatteyya. Ṭhānametaṃ vijjati. Vacī…pe… mano…pe… vijjati…pe… aṭṭhānametaṃ, bhikkhave, anavakāso, yaṃ kāyasucaritassa aniṭṭho akanto amanāpo vipāko nibbatteyyā’’ti (ma. ni. 3.131; vibha. 809),
‘‘કમ્મં સત્તે વિભજતિ, યદિદં હીનપણીતતાયા’’તિ (મ॰ નિ॰ ૩.૨૮૯) – એવમાદિવચનતો કમ્મં વિપાકસ્સ ઇટ્ઠાનિટ્ઠતં નિયમેતીતિ આહ ‘‘ઇટ્ઠાનિટ્ઠવિપાકનિયામકત્તા’’તિ. ગતિઉપધિકાલપયોગસમ્પત્તિવિપત્તિયોયેવ ઠાનં વિપાકસ્સ ઓકાસભાવતો. ન હિ તેહિ વિના કોચિ વિપાકો નિબ્બત્તતીતિ. યથાવુત્તટ્ઠાને સતિ અધિગન્તબ્બં ઇટ્ઠાનિટ્ઠારમ્મણં ‘‘ગતિ…પે॰… નિપ્ફાદિત’’ન્તિ વુત્તં. વિપાકસ્સ આરમ્મણેન વિના અભાવતો આરમ્મણમ્પિ તસ્સ પધાનં કારણં. અનઞ્ઞસભાવતોતિ હેતુઆદિસભાવાભાવતો.
‘‘Kammaṃ satte vibhajati, yadidaṃ hīnapaṇītatāyā’’ti (ma. ni. 3.289) – evamādivacanato kammaṃ vipākassa iṭṭhāniṭṭhataṃ niyametīti āha ‘‘iṭṭhāniṭṭhavipākaniyāmakattā’’ti. Gatiupadhikālapayogasampattivipattiyoyeva ṭhānaṃ vipākassa okāsabhāvato. Na hi tehi vinā koci vipāko nibbattatīti. Yathāvuttaṭṭhāne sati adhigantabbaṃ iṭṭhāniṭṭhārammaṇaṃ ‘‘gati…pe… nipphādita’’nti vuttaṃ. Vipākassa ārammaṇena vinā abhāvato ārammaṇampi tassa padhānaṃ kāraṇaṃ. Anaññasabhāvatoti hetuādisabhāvābhāvato.
રુપ્પનં રૂપં. તં અસ્સ અત્થીતિ એત્થ ‘‘અસ્સા’’તિ વુચ્ચમાનો પથવીઆદિઅત્થોયેવ રુપ્પતીતિપિ વુચ્ચતીતિ આહ ‘‘રુપ્પનલક્ખણયુત્તસ્સેવ રૂપીરૂપભાવતો’’તિ. એતં સભાવન્તિ એતં ઉપ્પન્નભાવે સતિ છહિ વિઞ્ઞાણેહિ વિઞ્ઞેય્યસભાવં રૂપે નિયમેતિ રૂપસ્સેવ તંસભાવત્તા. ન રૂપં એતસ્મિન્તિ કાલભેદવસેન અતંસભાવસ્સપિ રૂપસ્સ અત્થિતાય ન રૂપં તત્થ નિયન્તબ્બન્તિ દસ્સેતિ. અત્થિ હીતિઆદિના તત્થ રૂપસ્સેવ નિયન્તબ્બતાભાવંયેવ વિવરતિ. એતમેવાતિઆદિના ઉદ્દેસેન નિદ્દેસં સંસન્દેતિ. એત્થ એતમેવ રૂપે યથાવુત્તસભાવં નિયમેતબ્બં નિદ્દેસે એવ-સદ્દેન નિયમેતિ અવધારેતીતિ અત્થો. યથાવુત્તો નિયમોતિ ઉપ્પન્નભાવે સતિ છહિ વિઞ્ઞાણેહિ વિઞ્ઞેય્યભાવો નિયન્તબ્બતાય ‘‘નિયમો’’તિ વુત્તો, સો રૂપે અત્થિ એવ રૂપસ્સેવ તંસભાવત્તા. વિસિટ્ઠકાલસ્સ વુત્તપ્પકારં અવધારણંયેવ વા યથાવુત્તો નિયમો, સો રૂપે અત્થિયેવ સમ્ભવતિયેવ, ન અરૂપે વિય ન સમ્ભવતીતિ અત્થો દટ્ઠબ્બો. કાલભેદન્તિ કાલવિસેસં. અનામસિત્વાતિ અગ્ગહેત્વા. તં સબ્બન્તિ અનામટ્ઠકાલભેદં તતોયેવ અરૂપેહિ સમાનવિઞ્ઞેય્યસભાવં સબ્બં રૂપં. ઉપ્પન્નન્તિ એતેન કાલભેદામસનેન વિસેસેતિ ‘‘ઉપ્પન્નં…પે॰… મેવા’’તિ.
Ruppanaṃ rūpaṃ. Taṃ assa atthīti ettha ‘‘assā’’ti vuccamāno pathavīādiatthoyeva ruppatītipi vuccatīti āha ‘‘ruppanalakkhaṇayuttasseva rūpīrūpabhāvato’’ti. Etaṃ sabhāvanti etaṃ uppannabhāve sati chahi viññāṇehi viññeyyasabhāvaṃ rūpe niyameti rūpasseva taṃsabhāvattā. Na rūpaṃ etasminti kālabhedavasena ataṃsabhāvassapi rūpassa atthitāya na rūpaṃ tattha niyantabbanti dasseti. Atthi hītiādinā tattha rūpasseva niyantabbatābhāvaṃyeva vivarati. Etamevātiādinā uddesena niddesaṃ saṃsandeti. Ettha etameva rūpe yathāvuttasabhāvaṃ niyametabbaṃ niddese eva-saddena niyameti avadhāretīti attho. Yathāvutto niyamoti uppannabhāve sati chahi viññāṇehi viññeyyabhāvo niyantabbatāya ‘‘niyamo’’ti vutto, so rūpe atthi eva rūpasseva taṃsabhāvattā. Visiṭṭhakālassa vuttappakāraṃ avadhāraṇaṃyeva vā yathāvutto niyamo, so rūpe atthiyeva sambhavatiyeva, na arūpe viya na sambhavatīti attho daṭṭhabbo. Kālabhedanti kālavisesaṃ. Anāmasitvāti aggahetvā. Taṃ sabbanti anāmaṭṭhakālabhedaṃ tatoyeva arūpehi samānaviññeyyasabhāvaṃ sabbaṃ rūpaṃ. Uppannanti etena kālabhedāmasanena viseseti ‘‘uppannaṃ…pe… mevā’’ti.
વત્તમાનકાલિકં સબ્બં રૂપં દિટ્ઠસુતમુતવિઞ્ઞાતસભાવં, તં યથાસકં છહિ વિઞ્ઞાણેહિ વિઞ્ઞેય્યસભાવમેવ, ન તેહિ અવિઞ્ઞેય્યં. નાપિ ઉપ્પન્નમેવ છહિ વિઞ્ઞાણેહિ વિઞ્ઞેય્યસભાવં એકન્તલક્ખણનિયમાભાવાપત્તિતોતિ એવં અવિપરીતે અત્થે વિભાવિતેપિ ચોદકો અધિપ્પાયં અજાનન્તો ‘‘નનુ એવ’’ન્તિઆદિના સબ્બસ્સ સબ્બારમ્મણતાપત્તિં ચોદેતિ. ઇતરો ‘‘રૂપં સબ્બં સમ્પિણ્ડેત્વા’’તિઆદિના અત્તનો અધિપ્પાયં વિભાવેતિ. એત્થ એકીભાવેન ગહેત્વાતિ ઇદં ‘‘સમ્પિણ્ડેત્વા’’તિ એતસ્સ અત્થવચનં. એકન્તલક્ખણં છહિ વિઞ્ઞાણેહિ વિઞ્ઞેય્યસભાવોયેવ. ઇદં વુત્તં હોતિ – કિઞ્ચાપિ પઞ્ચન્નં વિઞ્ઞાણાનં વિસયન્તરે અપ્પવત્તનતો ન સબ્બસ્સ સબ્બારમ્મણતા, સબ્બસ્સપિ પન રૂપસ્સ છવિઞ્ઞાણારમ્મણભાવતો યથાસકં છહિ વિઞ્ઞાણેહિ વિઞ્ઞેય્યતાય છહિ વિઞ્ઞાણેહિ વિઞ્ઞેય્યતાવ અત્થિ, તં એકતો સઙ્ગહણવસેન ગહેત્વા ‘‘ઉપ્પન્નં સબ્બં રૂપં છહિ વિઞ્ઞાણેહિ વિઞ્ઞેય્ય’’ન્તિ વુત્તં યથા ‘‘અભિઞ્ઞાપ્પત્તં પઞ્ચમજ્ઝાનં છળારમ્મણં હોતી’’તિ. યથા હિ દિબ્બચક્ખુદિબ્બસોતાદિઅભિઞ્ઞાપ્પત્તસ્સ પઞ્ચમજ્ઝાનસ્સ વિસું અસબ્બારમ્મણત્તેપિ એકન્તલક્ખણવસેન એકીભાવેન ગહેત્વા આરમ્મણવસેન પઠમજ્ઝાનાદિતો વિસેસં દસ્સેતું ‘‘અભિઞ્ઞાપ્પત્તં પઞ્ચમજ્ઝાનં છળારમ્મણં હોતી’’તિ વુચ્ચતિ, એવં અરૂપતો રૂપસ્સ વિસયવસેન વિસેસં દસ્સેતું ‘‘ઉપ્પ …પે॰… વિઞ્ઞેય્ય’’ન્તિ વુત્તન્તિ. છહિ વિઞ્ઞાણેહિ વિઞ્ઞેય્યભાવો રૂપે નિયમેતબ્બો, ન પન રૂપં તસ્મિં નિયમેતબ્બં, અનિયતદેસો ચ એવ-સદ્દોતિ અટ્ઠકથાયં (ધ॰ સ॰ અટ્ટ॰ ૫૯૪) ‘‘પચ્ચુપ્પન્નરૂપમેવ ચક્ખુવિઞ્ઞાણાદીહિ છહિ વેદિતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં. ‘‘પચ્ચુપ્પન્નરૂપમેવા’’તિઆદિના તત્થ દોસમાહ. તસ્માતિ યસ્મા પાળિયં વિઞ્ઞેય્યમેવાતિ એવ-સદ્દો વુત્તો, ન ચ તસ્સ અટ્ઠાનયોજનેન કાચિ ઇટ્ઠસિદ્ધિ, અથ ખો અનિટ્ઠસિદ્ધિયેવ સબ્બરૂપસ્સ એકન્તલક્ખણનિયમાદસ્સનતો, તસ્મા. યથારુતવસેનેવ નિયમે ગય્હમાને ઉપ્પ…પે॰… પત્તિ નત્થિ, તતો ચ સોતપતિતતાયપિ પયોજનં નત્થીતિ. વુત્તનયેનાતિ ‘‘અરૂપતો વિધુર’’ન્તિઆદિના વુત્તનયેન.
Vattamānakālikaṃ sabbaṃ rūpaṃ diṭṭhasutamutaviññātasabhāvaṃ, taṃ yathāsakaṃ chahi viññāṇehi viññeyyasabhāvameva, na tehi aviññeyyaṃ. Nāpi uppannameva chahi viññāṇehi viññeyyasabhāvaṃ ekantalakkhaṇaniyamābhāvāpattitoti evaṃ aviparīte atthe vibhāvitepi codako adhippāyaṃ ajānanto ‘‘nanu eva’’ntiādinā sabbassa sabbārammaṇatāpattiṃ codeti. Itaro ‘‘rūpaṃ sabbaṃ sampiṇḍetvā’’tiādinā attano adhippāyaṃ vibhāveti. Ettha ekībhāvena gahetvāti idaṃ ‘‘sampiṇḍetvā’’ti etassa atthavacanaṃ. Ekantalakkhaṇaṃ chahi viññāṇehi viññeyyasabhāvoyeva. Idaṃ vuttaṃ hoti – kiñcāpi pañcannaṃ viññāṇānaṃ visayantare appavattanato na sabbassa sabbārammaṇatā, sabbassapi pana rūpassa chaviññāṇārammaṇabhāvato yathāsakaṃ chahi viññāṇehi viññeyyatāya chahi viññāṇehi viññeyyatāva atthi, taṃ ekato saṅgahaṇavasena gahetvā ‘‘uppannaṃ sabbaṃ rūpaṃ chahi viññāṇehi viññeyya’’nti vuttaṃ yathā ‘‘abhiññāppattaṃ pañcamajjhānaṃ chaḷārammaṇaṃ hotī’’ti. Yathā hi dibbacakkhudibbasotādiabhiññāppattassa pañcamajjhānassa visuṃ asabbārammaṇattepi ekantalakkhaṇavasena ekībhāvena gahetvā ārammaṇavasena paṭhamajjhānādito visesaṃ dassetuṃ ‘‘abhiññāppattaṃ pañcamajjhānaṃ chaḷārammaṇaṃ hotī’’ti vuccati, evaṃ arūpato rūpassa visayavasena visesaṃ dassetuṃ ‘‘uppa…pe… viññeyya’’nti vuttanti. Chahi viññāṇehi viññeyyabhāvo rūpe niyametabbo, na pana rūpaṃ tasmiṃ niyametabbaṃ, aniyatadeso ca eva-saddoti aṭṭhakathāyaṃ (dha. sa. aṭṭa. 594) ‘‘paccuppannarūpameva cakkhuviññāṇādīhi chahi veditabba’’nti vuttaṃ. ‘‘Paccuppannarūpamevā’’tiādinā tattha dosamāha. Tasmāti yasmā pāḷiyaṃ viññeyyamevāti eva-saddo vutto, na ca tassa aṭṭhānayojanena kāci iṭṭhasiddhi, atha kho aniṭṭhasiddhiyeva sabbarūpassa ekantalakkhaṇaniyamādassanato, tasmā. Yathārutavaseneva niyame gayhamāne uppa…pe… patti natthi, tato ca sotapatitatāyapi payojanaṃ natthīti. Vuttanayenāti ‘‘arūpato vidhura’’ntiādinā vuttanayena.
ઞાણસ્સ વા ઉત્તરસ્સ પુરિમઞાણં વત્થુકારણન્તિ ઞાણવત્થુ. ‘‘સજાતી’’તિ એત્થ સ-કારો સમાનસદ્દત્થોતિ દસ્સેતું ‘‘સમાનજાતિકાન’’ન્તિ વુત્તં. સમાનજાતિતા ચ સમ્માવાચાદીનં સીલનત્થો એવ. એતેન સમાનસભાવતા સજાતિસઙ્ગહોતિ વેદિતબ્બો. આરમ્મણે ચેતસો અવિક્ખેપપ્પવત્તિયા ઉપટ્ઠાનુસ્સાહનાનિ વિય તેસં અવિક્ખેપોપિ અતિસયેન ઉપકારકોતિ ‘‘અઞ્ઞમઞ્ઞોપકારવસેના’’તિ વુત્તં. તેનેવ વિજ્જમાનેસુપિ અઞ્ઞેસુ સહજાતધમ્મેસુ એતેસંયેવ સમાધિક્ખન્ધસઙ્ગહો દસ્સિતો. યં પન સચ્ચવિભઙ્ગવણ્ણનાયં (વિભ॰ અટ્ઠ॰ ૧૮૯) વિસુદ્ધિમગ્ગાદીસુ (વિસુદ્ધિ॰ ૨.૫૬૮) ચ ‘‘વાયામસતિયો કિરિયતો સઙ્ગહિતા’’તિ વુત્તં, તં અસમાધિસભાવતં તેસં સમાધિસ્સ ઉપકારકત્તઞ્ચ સન્ધાય વુત્તં. તેનેવ ચ તત્થ ‘‘સમાધિયેવેત્થ સજાતિતો સમાધિક્ખન્ધેન સઙ્ગહિતો’’તિ (વિસુદ્ધિ॰ ૨.૫૬૮; વિભ॰ અટ્ઠ॰ ૧૮૯) વુત્તં. ઇધ પન સજાતિસઙ્ગહોતિ સમાધિતદુપકારકધમ્માનં ઉપ્પત્તિદેસવસેન સઙ્ગહો વુત્તોતિ. અવિરાધેત્વા વિસયસભાવાવગ્ગહણં પટિવેધો, અપ્પના ચ આરમ્મણે દળ્હનિપાતો તદવગાહોયેવાતિ ‘‘પટિવેધસદિસં કિચ્ચ’’ન્તિ વુત્તં. અથ વા આરમ્મણપટિવેધસ્સ તદાહનનપરિયાહનનમનુગુણતાય સમાનન્તિ પઞ્ઞાવિતક્કાનં કિચ્ચસરિક્ખતા વુત્તા.
Ñāṇassa vā uttarassa purimañāṇaṃ vatthukāraṇanti ñāṇavatthu. ‘‘Sajātī’’ti ettha sa-kāro samānasaddatthoti dassetuṃ ‘‘samānajātikāna’’nti vuttaṃ. Samānajātitā ca sammāvācādīnaṃ sīlanattho eva. Etena samānasabhāvatā sajātisaṅgahoti veditabbo. Ārammaṇe cetaso avikkhepappavattiyā upaṭṭhānussāhanāni viya tesaṃ avikkhepopi atisayena upakārakoti ‘‘aññamaññopakāravasenā’’ti vuttaṃ. Teneva vijjamānesupi aññesu sahajātadhammesu etesaṃyeva samādhikkhandhasaṅgaho dassito. Yaṃ pana saccavibhaṅgavaṇṇanāyaṃ (vibha. aṭṭha. 189) visuddhimaggādīsu (visuddhi. 2.568) ca ‘‘vāyāmasatiyo kiriyato saṅgahitā’’ti vuttaṃ, taṃ asamādhisabhāvataṃ tesaṃ samādhissa upakārakattañca sandhāya vuttaṃ. Teneva ca tattha ‘‘samādhiyevettha sajātito samādhikkhandhena saṅgahito’’ti (visuddhi. 2.568; vibha. aṭṭha. 189) vuttaṃ. Idha pana sajātisaṅgahoti samādhitadupakārakadhammānaṃ uppattidesavasena saṅgaho vuttoti. Avirādhetvā visayasabhāvāvaggahaṇaṃ paṭivedho, appanā ca ārammaṇe daḷhanipāto tadavagāhoyevāti ‘‘paṭivedhasadisaṃ kicca’’nti vuttaṃ. Atha vā ārammaṇapaṭivedhassa tadāhananapariyāhananamanuguṇatāya samānanti paññāvitakkānaṃ kiccasarikkhatā vuttā.
એકકનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ekakaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણીપાળિ • Dhammasaṅgaṇīpāḷi / રૂપવિભત્તિ • Rūpavibhatti
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / ધમ્મસઙ્ગણિ-અટ્ઠકથા • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā / રૂપવિભત્તિએકકનિદ્દેસવણ્ણના • Rūpavibhattiekakaniddesavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā / એકકનિદ્દેસવણ્ણના • Ekakaniddesavaṇṇanā