Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૨. એકવિહારિયત્થેરગાથા

    2. Ekavihāriyattheragāthā

    ૫૩૭.

    537.

    ‘‘પુરતો પચ્છતો વાપિ, અપરો ચે ન વિજ્જતિ;

    ‘‘Purato pacchato vāpi, aparo ce na vijjati;

    અતીવ ફાસુ ભવતિ, એકસ્સ વસતો વને.

    Atīva phāsu bhavati, ekassa vasato vane.

    ૫૩૮.

    538.

    ‘‘હન્દ એકો ગમિસ્સામિ, અરઞ્ઞં બુદ્ધવણ્ણિતં;

    ‘‘Handa eko gamissāmi, araññaṃ buddhavaṇṇitaṃ;

    ફાસુ 1 એકવિહારિસ્સ, પહિતત્તસ્સ ભિક્ખુનો.

    Phāsu 2 ekavihārissa, pahitattassa bhikkhuno.

    ૫૩૯.

    539.

    ‘‘યોગી-પીતિકરં રમ્મં, મત્તકુઞ્જરસેવિતં;

    ‘‘Yogī-pītikaraṃ rammaṃ, mattakuñjarasevitaṃ;

    એકો અત્તવસી ખિપ્પં, પવિસિસ્સામિ કાનનં.

    Eko attavasī khippaṃ, pavisissāmi kānanaṃ.

    ૫૪૦.

    540.

    ‘‘સુપુપ્ફિતે સીતવને, સીતલે ગિરિકન્દરે;

    ‘‘Supupphite sītavane, sītale girikandare;

    ગત્તાનિ પરિસિઞ્ચિત્વા, ચઙ્કમિસ્સામિ એકકો.

    Gattāni parisiñcitvā, caṅkamissāmi ekako.

    ૫૪૧.

    541.

    ‘‘એકાકિયો અદુતિયો, રમણીયે મહાવને;

    ‘‘Ekākiyo adutiyo, ramaṇīye mahāvane;

    કદાહં વિહરિસ્સામિ, કતકિચ્ચો અનાસવો.

    Kadāhaṃ viharissāmi, katakicco anāsavo.

    ૫૪૨.

    542.

    ‘‘એવં મે કત્તુકામસ્સ, અધિપ્પાયો સમિજ્ઝતુ;

    ‘‘Evaṃ me kattukāmassa, adhippāyo samijjhatu;

    સાધિયિસ્સામહંયેવ, નાઞ્ઞો અઞ્ઞસ્સ કારકો.

    Sādhiyissāmahaṃyeva, nāñño aññassa kārako.

    ૫૪૩.

    543.

    ‘‘એસ બન્ધામિ સન્નાહં, પવિસિસ્સામિ કાનનં;

    ‘‘Esa bandhāmi sannāhaṃ, pavisissāmi kānanaṃ;

    ન તતો નિક્ખમિસ્સામિ, અપ્પત્તો આસવક્ખયં.

    Na tato nikkhamissāmi, appatto āsavakkhayaṃ.

    ૫૪૪.

    544.

    ‘‘માલુતે ઉપવાયન્તે, સીતે સુરભિગન્ધિકે 3;

    ‘‘Mālute upavāyante, sīte surabhigandhike 4;

    અવિજ્જં દાલયિસ્સામિ, નિસિન્નો નગમુદ્ધનિ.

    Avijjaṃ dālayissāmi, nisinno nagamuddhani.

    ૫૪૫.

    545.

    ‘‘વને કુસુમસઞ્છન્ને, પબ્ભારે નૂન સીતલે;

    ‘‘Vane kusumasañchanne, pabbhāre nūna sītale;

    વિમુત્તિસુખેન સુખિતો, રમિસ્સામિ ગિરિબ્બજે.

    Vimuttisukhena sukhito, ramissāmi giribbaje.

    ૫૪૬.

    546.

    ‘‘સોહં પરિપુણ્ણસઙ્કપ્પો, ચન્દો પન્નરસો યથા;

    ‘‘Sohaṃ paripuṇṇasaṅkappo, cando pannaraso yathā;

    સબ્બાસવપરિક્ખીણો, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો’’તિ.

    Sabbāsavaparikkhīṇo, natthi dāni punabbhavo’’ti.

    … એકવિહારિયો થેરો….

    … Ekavihāriyo thero….







    Footnotes:
    1. ફાસું (સ્યા॰ પી॰)
    2. phāsuṃ (syā. pī.)
    3. ગન્ધકે (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    4. gandhake (syā. pī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૨. એકવિહારિયત્થેરગાથાવણ્ણના • 2. Ekavihāriyattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact