Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
એકુત્તરિકનયો અટ્ઠકવારવણ્ણના
Ekuttarikanayo aṭṭhakavāravaṇṇanā
૩૨૮. અટ્ઠકેસુ અટ્ઠાનિસંસાદીનં દેસનાકારદેસનટ્ઠાનાનિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘ન મય’’ન્તિઆદિ. તત્થ ‘‘ન મયં…પે॰… કરિસ્સામા’’તિ ઇમિના દેસનાકારં દસ્સેતિ, ‘‘કોસમ્બકક્ખન્ધકે’’તિ ઇમિના દેસનટ્ઠાનં દસ્સેતિ. તમ્પીતિ દુતિયઅટ્ઠકમ્પિ.
328. Aṭṭhakesu aṭṭhānisaṃsādīnaṃ desanākāradesanaṭṭhānāni dassento āha ‘‘na maya’’ntiādi. Tattha ‘‘na mayaṃ…pe… karissāmā’’ti iminā desanākāraṃ dasseti, ‘‘kosambakakkhandhake’’ti iminā desanaṭṭhānaṃ dasseti. Tampīti dutiyaaṭṭhakampi.
તેરસકે વુત્તાતિ સમ્બન્ધો. કુલાનિ દૂસેતીતિ એત્થ ‘‘દૂસેતી’’તિ કિરિયાપદસ્સ કરણં દસ્સેન્તો આહ ‘‘પુપ્ફેન વા’’તિઆદિ. ઇમેહિ અટ્ઠહિ દૂસેતીતિ યોજના. ‘‘લાભેના’’તિઆદિના ‘‘અટ્ઠહિ અસદ્ધમ્મેહી’’તિ એત્થ અસદ્ધમ્મસરૂપં દસ્સેતિ. સારાગોતિ સંરાગો, ભુસં રજ્જનન્તિ અત્થો. પટિવિરોધોતિ દોસો. સો હિ યસ્મા અલાભાદીસુ પટિવિરુજ્ઝતિ, તસ્મા પટિવિરોધોતિ વુચ્ચતિ. પાળિયન્તિ વિનયપાળિયં.
Terasake vuttāti sambandho. Kulāni dūsetīti ettha ‘‘dūsetī’’ti kiriyāpadassa karaṇaṃ dassento āha ‘‘pupphena vā’’tiādi. Imehi aṭṭhahi dūsetīti yojanā. ‘‘Lābhenā’’tiādinā ‘‘aṭṭhahi asaddhammehī’’ti ettha asaddhammasarūpaṃ dasseti. Sārāgoti saṃrāgo, bhusaṃ rajjananti attho. Paṭivirodhoti doso. So hi yasmā alābhādīsu paṭivirujjhati, tasmā paṭivirodhoti vuccati. Pāḷiyanti vinayapāḷiyaṃ.
પાણન્તિઆદિકા દ્વે ગાથાયો દ્વાદસક્ખરેન બન્ધિતા. પઠમગાથાય તતિયપાદે ચરિયસદ્દેન યુત્તત્તા એકક્ખરો અધિકો. અયં પનેત્થ યોજના – પાણં ન હને ન ઘાતેય્ય, આદિન્નઞ્ચ ન આદિયે ન ગણ્હેય્ય, મુસા વિતથવચનં ન ભાસે ન કથેય્ય, મજ્જપો મજ્જપાનં ન ચ સિયા, અબ્રહ્મચરિયા મેથુના વિરમેય્ય, રત્તિં વિકાલભોજનં ન ભુઞ્જેય્ય.
Pāṇantiādikā dve gāthāyo dvādasakkharena bandhitā. Paṭhamagāthāya tatiyapāde cariyasaddena yuttattā ekakkharo adhiko. Ayaṃ panettha yojanā – pāṇaṃ na hane na ghāteyya, ādinnañca na ādiye na gaṇheyya, musā vitathavacanaṃ na bhāse na katheyya, majjapo majjapānaṃ na ca siyā, abrahmacariyā methunā virameyya, rattiṃ vikālabhojanaṃ na bhuñjeyya.
માલં ન ધારે ન ધારેય્ય, ગન્ધઞ્ચ ન આચરે, સન્થતે મઞ્ચે ચ છમાયઞ્ચ સયેથ. એતઞ્હિ ઉપોસથં અટ્ઠઙ્ગિકં ઉપોસથં ઇતિ દુક્ખન્તગુના બુદ્ધેન પકાસિતન્તિ આહુ પણ્ડિતાતિ.
Mālaṃ na dhāre na dhāreyya, gandhañca na ācare, santhate mañce ca chamāyañca sayetha. Etañhi uposathaṃ aṭṭhaṅgikaṃ uposathaṃ iti dukkhantagunā buddhena pakāsitanti āhu paṇḍitāti.
સઙ્ઘભેદકેતિ સઙ્ઘભેદકક્ખન્ધકે. તાસંયેવાતિ ભિક્ખુનીનમેવ. ‘‘ઉપાસિકા અટ્ઠ વરાનિ યાચતી’’તિ એવં સામઞ્ઞવચનસ્સાપિ અત્થપકરણાદિના વિસેસવિસયો હોતીતિ આહ ‘‘વિસાખા’’તિ. સા હિ વિવિધા પુત્તનત્તુસઙ્ખાતા સાખા એતિસ્સાત્થીતિ વિસાખાતિ વુચ્ચતિ. સબ્બત્થાતિ સબ્બેસુ અટ્ઠકેસુ. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.
Saṅghabhedaketi saṅghabhedakakkhandhake. Tāsaṃyevāti bhikkhunīnameva. ‘‘Upāsikā aṭṭha varāni yācatī’’ti evaṃ sāmaññavacanassāpi atthapakaraṇādinā visesavisayo hotīti āha ‘‘visākhā’’ti. Sā hi vividhā puttanattusaṅkhātā sākhā etissātthīti visākhāti vuccati. Sabbatthāti sabbesu aṭṭhakesu. Sesaṃ suviññeyyameva.
ઇતિ અટ્ઠકવારવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.
Iti aṭṭhakavāravaṇṇanāya yojanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૮. અટ્ઠકવારો • 8. Aṭṭhakavāro
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / અટ્ઠકવારવણ્ણના • Aṭṭhakavāravaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અટ્ઠકવારવણ્ણના • Aṭṭhakavāravaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અટ્ઠકવારવણ્ણના • Aṭṭhakavāravaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / છક્કવારાદિવણ્ણના • Chakkavārādivaṇṇanā