Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
એકુત્તરિકનયો દુકવારવણ્ણના
Ekuttarikanayo dukavāravaṇṇanā
૩૨૨. દુકેસુ અચિત્તકા આપત્તીતિ સમ્બન્ધો. ભૂતારોચનાપત્તીતિ પાચિત્તિયાપત્તિ. અભૂતારોચનાપત્તીતિ પારાજિકથુલ્લચ્ચયાપત્તિ. પદસોધમ્માદિકાતિઆદિસદ્દેન ઉત્તરિછપઞ્ચવાચા સઙ્ગહિતા. મઞ્ચપીઠાદીનન્તિઆદિસદ્દેન ભિસિઆદયો સઙ્ગણ્હાતિ. અનાપુચ્છાગમનાદીસૂતિ આદિસદ્દેન અનુદ્ધરિત્વા ગમનં સઙ્ગણ્હાતિ. સપુગ્ગલોતિ સો અત્તસઙ્ખાતો પુગ્ગલો સપુગ્ગલો. પરપુગ્ગલોતિ પરો પુગ્ગલો પરપુગ્ગલો. ગરુકન્તિ સઙ્ઘાદિસેસં. લહુકન્તિ પાચિત્તિયં. પુન ગરુકન્તિ પારાજિકં. પુન લહુકન્તિ પાચિત્તિયમેવ.
322. Dukesu acittakā āpattīti sambandho. Bhūtārocanāpattīti pācittiyāpatti. Abhūtārocanāpattīti pārājikathullaccayāpatti. Padasodhammādikātiādisaddena uttarichapañcavācā saṅgahitā. Mañcapīṭhādīnantiādisaddena bhisiādayo saṅgaṇhāti. Anāpucchāgamanādīsūti ādisaddena anuddharitvā gamanaṃ saṅgaṇhāti. Sapuggaloti so attasaṅkhāto puggalo sapuggalo. Parapuggaloti paro puggalo parapuggalo. Garukanti saṅghādisesaṃ. Lahukanti pācittiyaṃ. Puna garukanti pārājikaṃ. Puna lahukanti pācittiyameva.
અઙ્ગુલિમત્તમ્પીતિ પિસદ્દેન કેસગ્ગમત્તમ્પીતિ અત્થં સમ્પિણ્ડેતિ. તન્તિ મઞ્ચપીઠં. ગમિયો આપજ્જતિ નામાતિ સમ્બન્ધો.
Aṅgulimattampīti pisaddena kesaggamattampīti atthaṃ sampiṇḍeti. Tanti mañcapīṭhaṃ. Gamiyo āpajjati nāmāti sambandho.
‘‘આદિયન્તો આપજ્જતિ નામા’’તિઆદિના અત્થાપત્તિ આદિયન્તો આપજ્જતીતિ પાળિયં આદિયન્તો હુત્વા આપજ્જતિ આપત્તિ અત્થીતિ યોજનાનયં દસ્સેતિ. એવઞ્હિ સતિ ‘‘આપજ્જતી’’તિ આખ્યાતપદં ‘‘અત્થી’’તિ કિરિયન્તરં અપેક્ખિત્વા કત્તા હોતીતિ દટ્ઠબ્બં. અથ વા આદિયન્તો પુગ્ગલો યં આપત્તિં આપજ્જતિ, સા આપત્તિ અત્થીતિ યોજના. એસેવ નયો અઞ્ઞેસુપિ. મૂગબ્બતાદીનીતિ આદિસદ્દેન ગોવતકુક્કુરવતાદીનિ સઙ્ગણ્હાતિ. પારિવાસિકાદયો આપજ્જન્તીતિ સમ્બન્ધો. તજ્જનીયાદિકમ્મકતા વા પુગ્ગલાતિ યોજના. અસમાદિયન્તા આપજ્જન્તીતિ અસમાદિયન્તા હુત્વા આપજ્જન્તિ. તેતિ પુગ્ગલે. કરોન્તો આપજ્જતિ નામાતિ કરોન્તો હુત્વા આપજ્જતિ નામાતિ યોજના. એવં દેન્તો આપજ્જતિ નામાતિઆદીસુપિ.
‘‘Ādiyanto āpajjati nāmā’’tiādinā atthāpatti ādiyanto āpajjatīti pāḷiyaṃ ādiyanto hutvā āpajjati āpatti atthīti yojanānayaṃ dasseti. Evañhi sati ‘‘āpajjatī’’ti ākhyātapadaṃ ‘‘atthī’’ti kiriyantaraṃ apekkhitvā kattā hotīti daṭṭhabbaṃ. Atha vā ādiyanto puggalo yaṃ āpattiṃ āpajjati, sā āpatti atthīti yojanā. Eseva nayo aññesupi. Mūgabbatādīnīti ādisaddena govatakukkuravatādīni saṅgaṇhāti. Pārivāsikādayo āpajjantīti sambandho. Tajjanīyādikammakatā vā puggalāti yojanā. Asamādiyantāāpajjantīti asamādiyantā hutvā āpajjanti. Teti puggale. Karonto āpajjati nāmāti karonto hutvā āpajjati nāmāti yojanā. Evaṃ dento āpajjati nāmātiādīsupi.
એકરત્તછારત્તસત્તાહદસાહમાસાતિક્કમેસૂતિ ‘‘એકરત્તમ્પિ તિચીવરેન વિપ્પવસેય્યા’’તિ (પારા॰ ૪૭૫-૪૭૬) ચ ‘‘છારત્તપરમં તેન ભિક્ખુના તેન ચીવરેન વિપ્પવસિતબ્બ’’ન્તિ (પારા॰ ૬૫૩) ચ ‘‘સત્તાહપરમં સન્નિધિકારકં પરિભુઞ્જિતબ્બ’’ન્તિ (પારા॰ ૬૨૨-૬૨૩) ચ ‘‘દસાહપરમં અતિરેકચીવરં ધારેતબ્બ’’ન્તિ (પારા॰ ૪૬૨-૪૬૩) ચ ‘‘માસપરમં નિક્ખિપિતબ્બ’’ન્તિ (પારા॰ ૪૯૯-૫૦૦) ચ વુત્તકાલાતિક્કમેસુ.
Ekarattachārattasattāhadasāhamāsātikkamesūti ‘‘ekarattampi ticīvarena vippavaseyyā’’ti (pārā. 475-476) ca ‘‘chārattaparamaṃ tena bhikkhunā tena cīvarena vippavasitabba’’nti (pārā. 653) ca ‘‘sattāhaparamaṃ sannidhikārakaṃ paribhuñjitabba’’nti (pārā. 622-623) ca ‘‘dasāhaparamaṃ atirekacīvaraṃ dhāretabba’’nti (pārā. 462-463) ca ‘‘māsaparamaṃ nikkhipitabba’’nti (pārā. 499-500) ca vuttakālātikkamesu.
ઇમં પન આપત્તિં આપજ્જતિ નામાતિ સમ્બન્ધો.
Imaṃ pana āpattiṃ āpajjati nāmāti sambandho.
યસ્મિં પક્ખે નિસિન્નોતિ યસ્મિં પક્ખે સયં નિસિન્નો. તેસન્તિ અત્તનો પક્ખે નિસિન્નાનં, નાનાસંવાસકન્તિ સમ્બન્ધો. યેસન્તિ સકપક્ખે નિસિન્નાનં. કમ્મં કોપેતીતિ નાનાસંવાસકત્તા કમ્મં કોપેતિ. ઇતરેસન્તિ પરપક્ખે નિસિન્નાનં. હત્થપાસં અનાગતત્તા કમ્મં કોપેતીતિ યોજના. ‘‘એસેવ નયો’’તિ વુત્તવચનં વિત્થારેન્તો આહ ‘‘યેસં હી’’તિઆદિ. યેસન્તિ સકપક્ખે વા પરપક્ખે વા નિસિન્નાનં યેસં ભિક્ખૂનં. સોતિ ભિક્ખુ. આપજ્જિતબ્બતોતિ આપજ્જિતબ્બભાવતો. ઇમિના પુગ્ગલેન છહિ સમુટ્ઠાનેહિ આપજ્જિતબ્બાતિ આપત્તિયોતિ વચનત્થં દસ્સેતિ. કમ્મેન વા સલાકગ્ગાહેન વાતિ એત્થ ઉદ્દેસો કમ્મે લક્ખણહારનયેન સઙ્ગહં ગચ્છતિ, વોહારાનુસ્સાવના સલાકગ્ગાહેતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઉદ્દેસો ચેવ…પે॰… એક’’ન્તિ. પુબ્બભાગાતિ સઙ્ઘભેદસ્સ પુબ્બભાગે પવત્તા. પમાણન્તિ સઙ્ઘભેદસ્સ કારણં.
Yasmiṃ pakkhe nisinnoti yasmiṃ pakkhe sayaṃ nisinno. Tesanti attano pakkhe nisinnānaṃ, nānāsaṃvāsakanti sambandho. Yesanti sakapakkhe nisinnānaṃ. Kammaṃ kopetīti nānāsaṃvāsakattā kammaṃ kopeti. Itaresanti parapakkhe nisinnānaṃ. Hatthapāsaṃ anāgatattā kammaṃ kopetīti yojanā. ‘‘Eseva nayo’’ti vuttavacanaṃ vitthārento āha ‘‘yesaṃ hī’’tiādi. Yesanti sakapakkhe vā parapakkhe vā nisinnānaṃ yesaṃ bhikkhūnaṃ. Soti bhikkhu. Āpajjitabbatoti āpajjitabbabhāvato. Iminā puggalena chahi samuṭṭhānehi āpajjitabbāti āpattiyoti vacanatthaṃ dasseti. Kammena vā salākaggāhena vāti ettha uddeso kamme lakkhaṇahāranayena saṅgahaṃ gacchati, vohārānussāvanā salākaggāheti dassento āha ‘‘uddeso ceva…pe… eka’’nti. Pubbabhāgāti saṅghabhedassa pubbabhāge pavattā. Pamāṇanti saṅghabhedassa kāraṇaṃ.
અદ્ધાનહીનો નામાતિ એત્થ અદ્ધાનસદ્દો કાલપરિયાયોતિ આહ ‘‘ઊનવીસતિવસ્સો’’તિ. થેય્યસંવાસકાદયોતિઆદિસદ્દેન તિત્થિયપક્કન્તકભિક્ખુનીદૂસકપઞ્ચાનન્તરિયા સઙ્ગહેતબ્બા. અટ્ઠ અભબ્બપુગ્ગલા કરણદુક્કટકા નામ હોન્તીતિ યોજના. એત્થ કત્તબ્બન્તિ કરણં, કમ્મં, દુટ્ઠુ કત્તબ્બન્તિ દુક્કટં, કમ્મમેવ. કરણં દુક્કટમેતસ્સાતિ કરણદુક્કટકો. વિસેસનપરનિપાતો ‘‘અગ્યાહિતો’’તિઆદીસુ વિય. તદેવત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘દુક્કટકિરિયા’’તિઆદિ. નો ચ યાચતીતિ એત્થ યાચધાતુયા પધાનકમ્મં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઉપસમ્પદ’’ન્તિ, ‘‘સઙ્ઘ’’ન્તિ અપધાનકમ્મમાનેતબ્બં. તેપિટકોતિ તિપિટકં વાચુગ્ગતવસેન ધારકો. આણાયપીતિ પિસદ્દો ‘‘મતેનપી’’તિ અત્થં સમ્પિણ્ડેતિ. યાચન્તસ્સેવાતિ નિસ્સયં આચરિયં યાચન્તસ્સેવ. યં વત્થું અજ્ઝાચરન્તો આપત્તિં આપજ્જતિ, તં વત્થુ સાતિસારં નામાતિ યોજના.
Addhānahīno nāmāti ettha addhānasaddo kālapariyāyoti āha ‘‘ūnavīsativasso’’ti. Theyyasaṃvāsakādayotiādisaddena titthiyapakkantakabhikkhunīdūsakapañcānantariyā saṅgahetabbā. Aṭṭha abhabbapuggalā karaṇadukkaṭakā nāma hontīti yojanā. Ettha kattabbanti karaṇaṃ, kammaṃ, duṭṭhu kattabbanti dukkaṭaṃ, kammameva. Karaṇaṃ dukkaṭametassāti karaṇadukkaṭako. Visesanaparanipāto ‘‘agyāhito’’tiādīsu viya. Tadevatthaṃ dassento āha ‘‘dukkaṭakiriyā’’tiādi. No ca yācatīti ettha yācadhātuyā padhānakammaṃ dassento āha ‘‘upasampada’’nti, ‘‘saṅgha’’nti apadhānakammamānetabbaṃ. Tepiṭakoti tipiṭakaṃ vācuggatavasena dhārako. Āṇāyapīti pisaddo ‘‘matenapī’’ti atthaṃ sampiṇḍeti. Yācantassevāti nissayaṃ ācariyaṃ yācantasseva. Yaṃ vatthuṃ ajjhācaranto āpattiṃ āpajjati, taṃ vatthu sātisāraṃ nāmāti yojanā.
ઉપઘાતિકાતિ એત્થ ઉપહનન્તીતિ ઉપઘાતા, તેયેવ ઉપઘાતિકાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઉપઘાતા’’તિ. તત્થાતિ દ્વીસુ ઉપઘાતિકેસુ. દ્વે વેનયિકાતિ એત્થ વિનયેન સિદ્ધા વેનયિકાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘વિનયસિદ્ધા’’તિ. ‘‘દ્વે અત્થા’’તિ ઇમિના ણિકસદ્દસ્સ સરૂપં દસ્સેતિ . પઞ્ઞત્તાનુલોમં નામ દટ્ઠબ્બન્તિ સમ્બન્ધો. પચ્ચયઘાતોતિ પચ્ચયસ્સ ઘાતો. ઇમિના સેતુઘાતોતિ એત્થ સેતુસદ્દો પચ્ચયવાચકોતિ દસ્સેતિ. ચિત્તસ્સાપીતિ પિસદ્દો પગેવ કાયવાચાનન્તિ દસ્સેતિ. ઇતિપીતિ પિસદ્દો દુતિયત્થસમ્પિણ્ડનો. ‘‘પમાણેના’’તિ ઇમિના મત્તકારિતાતિ એત્થ મત્તસદ્દો પમાણત્થોતિ દસ્સેતિ. ‘‘કરણ’’ન્તિ ઇમિના કારિતાતિ તદ્ધિતભાવં કિતભાવેન દસ્સેતિ સભાગત્તા. કાયદ્વારિકન્તિ કાયદ્વારે પવત્તં આપત્તિં. ઇમિના આપજ્જતીતિ પદસ્સ કમ્મં દસ્સેતિ. કાયેનેવ વુટ્ઠાતીતિ કાયસામગ્ગિયા દાનત્તા કાયેનેવ વુટ્ઠાતિ. સીસમક્ખનાદીતિ આદિસદ્દેન પાદમક્ખનાદિં સઙ્ગણ્હાતિ.
Upaghātikāti ettha upahanantīti upaghātā, teyeva upaghātikāti dassento āha ‘‘upaghātā’’ti. Tatthāti dvīsu upaghātikesu. Dve venayikāti ettha vinayena siddhā venayikāti dassento āha ‘‘vinayasiddhā’’ti. ‘‘Dve atthā’’ti iminā ṇikasaddassa sarūpaṃ dasseti . Paññattānulomaṃ nāma daṭṭhabbanti sambandho. Paccayaghātoti paccayassa ghāto. Iminā setughātoti ettha setusaddo paccayavācakoti dasseti. Cittassāpīti pisaddo pageva kāyavācānanti dasseti. Itipīti pisaddo dutiyatthasampiṇḍano. ‘‘Pamāṇenā’’ti iminā mattakāritāti ettha mattasaddo pamāṇatthoti dasseti. ‘‘Karaṇa’’nti iminā kāritāti taddhitabhāvaṃ kitabhāvena dasseti sabhāgattā. Kāyadvārikanti kāyadvāre pavattaṃ āpattiṃ. Iminā āpajjatīti padassa kammaṃ dasseti. Kāyeneva vuṭṭhātīti kāyasāmaggiyā dānattā kāyeneva vuṭṭhāti. Sīsamakkhanādīti ādisaddena pādamakkhanādiṃ saṅgaṇhāti.
તન્તિ ભારં. ‘‘નિત્થરિતું વીરિયં આરભતી’’તિ ઇમિના વહનાકારં દસ્સેતિ. થેરો સમાનોતિ યોજના. નવહનાકારં દસ્સેન્તો આહ ‘‘અનુજાનામી’’તિઆદિ. ‘‘કુક્કુચ્ચાયિત્વા કરોતી’’તિ ઇમિના કુક્કુચ્ચસદ્દસ્સ નામધાતું દસ્સેતિ. ‘‘દિવા ચ રત્તો ચા’’તિ ઇમિના અભિણ્હં આસવવડ્ઢનં દસ્સેતિ. તત્થ તત્થાતિ તેસુ તેસુ વિભઙ્ગક્ખન્ધકેસુ.
Tanti bhāraṃ. ‘‘Nittharituṃ vīriyaṃ ārabhatī’’ti iminā vahanākāraṃ dasseti. Thero samānoti yojanā. Navahanākāraṃ dassento āha ‘‘anujānāmī’’tiādi. ‘‘Kukkuccāyitvā karotī’’ti iminā kukkuccasaddassa nāmadhātuṃ dasseti. ‘‘Divā ca ratto cā’’ti iminā abhiṇhaṃ āsavavaḍḍhanaṃ dasseti. Tattha tatthāti tesu tesu vibhaṅgakkhandhakesu.
ઇતિ દુકવારવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.
Iti dukavāravaṇṇanāya yojanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૨. દુકવારો • 2. Dukavāro
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / દુકવારવણ્ણના • Dukavāravaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / દુકવારવણ્ણના • Dukavāravaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / દુકવારવણ્ણના • Dukavāravaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / દુકવારવણ્ણના • Dukavāravaṇṇanā