Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    એકુત્તરિકનયો એકાદસકવારવણ્ણના

    Ekuttarikanayo ekādasakavāravaṇṇanā

    ૩૩૧. એકાદસકેસુ તિણપાદુકાતિ મુઞ્જપબ્બજેહિ અવસેસા તિણમયપાદુકા. કટ્ઠપાદુકસઙ્ગહમેવાતિ કટ્ઠપાદુકે સઙ્ગહં એવ. તમ્બલોહમયેન વા દારુમયેન વાતિ વાસદ્દો અનિયમવિકપ્પત્થો. ‘‘નસિ અનિમિત્તા’’તિઆદયો ભિક્ખુનિક્ખન્ધકે (ચૂળવ॰ ૪૨૩) નિદ્દિટ્ઠા. તે સબ્બેતિ સબ્બે તે ગણ્ઠિકવિધા. નગ્ગેનાતિ અચેલકેન. તે સબ્બેતિ સબ્બે તે અવન્દિયપુગ્ગલા. પુબ્બેતિ દસકે. કમ્મવગ્ગેતિ અવસાને કમ્મવગ્ગે.

    331. Ekādasakesu tiṇapādukāti muñjapabbajehi avasesā tiṇamayapādukā. Kaṭṭhapādukasaṅgahamevāti kaṭṭhapāduke saṅgahaṃ eva. Tambalohamayena vā dārumayena vāti saddo aniyamavikappattho. ‘‘Nasi animittā’’tiādayo bhikkhunikkhandhake (cūḷava. 423) niddiṭṭhā. Te sabbeti sabbe te gaṇṭhikavidhā. Naggenāti acelakena. Te sabbeti sabbe te avandiyapuggalā. Pubbeti dasake. Kammavaggeti avasāne kammavagge.

    સો ભિક્ખુ યં ન નિગચ્છેય્ય, એતં ન નિગતં અટ્ઠાનં અનવકાસોતિ યોજના. એવઞ્હિ સતિ યંસદ્દો કિરિયાપરામસનો હોતિ, અથ વા યં યેન કારણેન ન નિગચ્છેય્ય, એતં કારણં અટ્ઠાનન્તિ યોજના. અનધિગતં સમાધિન્તિ યોજના. સદ્ધમ્માસ્સાતિ સદ્ધમ્મા અસ્સ. અસ્સ અક્કોસકપરિભાસકસ્સ ભિક્ખુસ્સ સદ્ધમ્મા ન વોદાયન્તિ ન પરિયોદપેન્તીતિ અત્થો. રોગાતઙ્કન્તિ રોગસઙ્ખાતં આતઙ્કં. નિરયં ઉપપજ્જતીતિ નિરયમ્હિ ઉપપજ્જતિ. ‘‘ઉપપજ્જતી’’તિ એત્થ ઉપઇતિ કમ્મપ્પવચનીયઉપસગ્ગેન યુત્તત્તા ‘‘નિરય’’ન્તિ એત્થ ભુમ્મત્થે ઉપયોગવચનં દટ્ઠબ્બં. એત્થ એતસ્મિં અઙ્ગુત્તરપાળિયં (અ॰ નિ॰ ૧૧.૬).

    So bhikkhu yaṃ na nigaccheyya, etaṃ na nigataṃ aṭṭhānaṃ anavakāsoti yojanā. Evañhi sati yaṃsaddo kiriyāparāmasano hoti, atha vā yaṃ yena kāraṇena na nigaccheyya, etaṃ kāraṇaṃ aṭṭhānanti yojanā. Anadhigataṃ samādhinti yojanā. Saddhammāssāti saddhammā assa. Assa akkosakaparibhāsakassa bhikkhussa saddhammā na vodāyanti na pariyodapentīti attho. Rogātaṅkanti rogasaṅkhātaṃ ātaṅkaṃ. Nirayaṃ upapajjatīti nirayamhi upapajjati. ‘‘Upapajjatī’’ti ettha upaiti kammappavacanīyaupasaggena yuttattā ‘‘niraya’’nti ettha bhummatthe upayogavacanaṃ daṭṭhabbaṃ. Ettha etasmiṃ aṅguttarapāḷiyaṃ (a. ni. 11.6).

    આસેવિતાયાતિ એત્થ આત્યૂપસગ્ગો આદિકમ્મત્થોતિ આહ ‘‘આદિતો પટ્ઠાય સેવિતાયા’’તિ. ‘‘નિપ્ફાદિતાયા’’તિઇમિના ભાવિતાયાતિ એત્થ ભૂસદ્દો સત્તત્થોતિ દસ્સેતિ, ‘‘વડ્ઢિતાયા’’તિ ઇમિના વડ્ઢનત્થોતિ દસ્સેતિ. બહુલીકતાયાતિ એત્થ બહુલં નામ અત્થતો પુનપ્પુનન્તિ આહ ‘‘પુનપ્પુનં કતાયા’’તિ. સુયુત્તયાનસદિસાયાતિ સુટ્ઠુ યુત્તેન યાનેન સદિસાય. ઇમિના યાનીકતાયાતિ એત્થ ન યંકિઞ્ચિ યાનં વિય કતં હોતિ, અથ ખો ઇચ્છિતિચ્છિતક્ખણે આરોહનીયત્તા સુયુત્તયાનં વિય કતં હોતીતિ દસ્સેતિ. યથા કરિયમાને પતિટ્ઠા હોતીતિ યોજના. વત્થુકતાયાતિ એત્થ વત્થુસદ્દો પતિટ્ઠત્થોતિ દસ્સેતિ. વસતિ પતિટ્ઠહતિ એત્થાતિ વત્થૂતિ વચનત્થો કાતબ્બો. અનુટ્ઠિતાયાતિ એત્થ અનુસદ્દો નઉપચ્છિન્નત્થો, ઠાધાતુ ઉપ્પજ્જનત્થોતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘અનુ અનુ પવત્તિતાયા’’તિ. ‘‘સમન્તતો’’તિ ઇમિના પરિચિતાયાતિ એત્થ પરિસદ્દો સમન્તત્થોતિ દસ્સેતિ. ‘‘અભિવડ્ઢિતાયા’’તિ ઇમિના ચિધાતુ વડ્ઢનત્થોતિ દસ્સેતિ. સમારદ્ધાયાતિ પરિપુણ્ણં આરાધિતાય. રાધધાતુ હિ સાધનત્થો હોતિ. ‘‘વસીભાવં ઉપનીતાયા’’તિ ઇમિના તદત્થં અધિપ્પાયેન દસ્સેતિ. ‘‘ન પાપકં સુપિનં પસ્સતી’’તિ વચનસ્સ અત્થાપત્તિનયં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ભદ્રકં પના’’તિઆદિ. વુદ્ધિકારણભૂતન્તિ વુદ્ધિયા કારણભૂતં સુપિનન્તિ સમ્બન્ધો. દેવતા રક્ખન્તીતિ એત્થ સામઞ્ઞતો વુત્તેપિ આરક્ખદેવતાયેવ ગહેતબ્બાતિ આહ ‘‘આરક્ખદેવતા’’તિ. આરક્ખદેવતા નામ ભુમ્મદેવાદયો. ખિપ્પન્તિ ભાવનપુંસકં. ઇમિના તુવટં ચિત્તન્તિ એત્થ તુવટસદ્દો ખિપ્પપરિયાયોતિ દસ્સેતિ. ઉત્તરિમપ્પટિવિજ્ઝન્તોતિ એત્થ ‘‘ઉત્તરિ’’ન્તિ પદસ્સ અવધિપેક્ખત્તા તસ્સ અવધિ ચ ઉત્તરિસદ્દસ્સ ઇધ અરહત્તવાચકભાવઞ્ચ વિધધાતુયા સચ્છિકરણત્થઞ્ચ દસ્સેન્તો આહ ‘‘મેત્તાઝાનતો’’તિઆદિ. તત્થ ‘‘મેત્તાઝાનતો’’તિ ઇમિના અવધિં દસ્સેતિ, ‘‘અરહત્ત’’ન્તિ ઇમિના ‘‘ઉત્તરિ’’ન્તિ પદસ્સ સરૂપત્થં દસ્સેતિ, ‘‘અસચ્છિકરોન્તો’’તિ ઇમિના વિધધાતુયા સચ્છિકરણત્થં દસ્સેતિ. સબ્બત્થાતિ સબ્બેસુ એકાદસકેસુ.

    Āsevitāyāti ettha ātyūpasaggo ādikammatthoti āha ‘‘ādito paṭṭhāya sevitāyā’’ti. ‘‘Nipphāditāyā’’tiiminā bhāvitāyāti ettha bhūsaddo sattatthoti dasseti, ‘‘vaḍḍhitāyā’’ti iminā vaḍḍhanatthoti dasseti. Bahulīkatāyāti ettha bahulaṃ nāma atthato punappunanti āha ‘‘punappunaṃ katāyā’’ti. Suyuttayānasadisāyāti suṭṭhu yuttena yānena sadisāya. Iminā yānīkatāyāti ettha na yaṃkiñci yānaṃ viya kataṃ hoti, atha kho icchiticchitakkhaṇe ārohanīyattā suyuttayānaṃ viya kataṃ hotīti dasseti. Yathā kariyamāne patiṭṭhā hotīti yojanā. Vatthukatāyāti ettha vatthusaddo patiṭṭhatthoti dasseti. Vasati patiṭṭhahati etthāti vatthūti vacanattho kātabbo. Anuṭṭhitāyāti ettha anusaddo naupacchinnattho, ṭhādhātu uppajjanatthoti dassento āha ‘‘anu anu pavattitāyā’’ti. ‘‘Samantato’’ti iminā paricitāyāti ettha parisaddo samantatthoti dasseti. ‘‘Abhivaḍḍhitāyā’’ti iminā cidhātu vaḍḍhanatthoti dasseti. Samāraddhāyāti paripuṇṇaṃ ārādhitāya. Rādhadhātu hi sādhanattho hoti. ‘‘Vasībhāvaṃ upanītāyā’’ti iminā tadatthaṃ adhippāyena dasseti. ‘‘Na pāpakaṃ supinaṃ passatī’’ti vacanassa atthāpattinayaṃ dassento āha ‘‘bhadrakaṃ panā’’tiādi. Vuddhikāraṇabhūtanti vuddhiyā kāraṇabhūtaṃ supinanti sambandho. Devatā rakkhantīti ettha sāmaññato vuttepi ārakkhadevatāyeva gahetabbāti āha ‘‘ārakkhadevatā’’ti. Ārakkhadevatā nāma bhummadevādayo. Khippanti bhāvanapuṃsakaṃ. Iminā tuvaṭaṃ cittanti ettha tuvaṭasaddo khippapariyāyoti dasseti. Uttarimappaṭivijjhantoti ettha ‘‘uttari’’nti padassa avadhipekkhattā tassa avadhi ca uttarisaddassa idha arahattavācakabhāvañca vidhadhātuyā sacchikaraṇatthañca dassento āha ‘‘mettājhānato’’tiādi. Tattha ‘‘mettājhānato’’ti iminā avadhiṃ dasseti, ‘‘arahatta’’nti iminā ‘‘uttari’’nti padassa sarūpatthaṃ dasseti, ‘‘asacchikaronto’’ti iminā vidhadhātuyā sacchikaraṇatthaṃ dasseti. Sabbatthāti sabbesu ekādasakesu.

    ઇતિ એકાદસકવારવણ્ણનાપરિયોસાનાય

    Iti ekādasakavāravaṇṇanāpariyosānāya

    એકુત્તરિકવણ્ણનાય

    Ekuttarikavaṇṇanāya

    યોજના સમત્તા.

    Yojanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧૧. એકાદસકવારો • 11. Ekādasakavāro

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / એકાદસકવારવણ્ણના • Ekādasakavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / એકાદસકવારવણ્ણના • Ekādasakavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / એકાદસકવારવણ્ણના • Ekādasakavāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact