Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    એકુત્તરિકનયો

    Ekuttarikanayo

    એકુત્તરિકનયો એકકવારવણ્ણના

    Ekuttarikanayo ekakavāravaṇṇanā

    ૩૨૧. એવં ખન્ધકપુચ્છાય વણ્ણનં કત્વા ઇદાનિ એકુત્તરિકનયસ્સ તં કરોન્તો આહ ‘‘આપત્તિ…પે॰… નયે’’તિ. તત્થ એકુત્તરિકનયે એવં વિનિચ્છયો વેદિતબ્બોતિ યોજના. ‘‘છ આપત્તિસમુટ્ઠાનાની’’તિ ઇમિના સમુટ્ઠાનાનિ આપત્તિં કરોન્તીતિ અત્થેન આપત્તિકરા નામાતિ દસ્સેતિ. એતેસન્તિ છન્નં આપત્તિસમુટ્ઠાનાનં. હીતિ યસ્મા, આપજ્જતીતિ સમ્બન્ધો. સિક્ખાપદે ચાતિ માતિકાસિક્ખાપદે ચ. લહુકા આપત્તીતિ એત્થ અપ્પસાવજ્જત્તા ન લહુકા નામ હોતિ, લહુકેન પન વિનયકમ્મેનાતિ આહ ‘‘લહુકેન વિનયકમ્મેન વિસુજ્ઝનતો’’તિ. પઞ્ચવિધાતિ થુલ્લચ્ચયાદિવસેન પઞ્ચપકારા. કેનચીતિ લહુકેન વા ગરુકેન વા કેનચિ આકારેન. સંવિજ્જતિ ગિહિભાવતો અવસેસો સમણભાવો એતિસ્સાતિ સાવસેસા, પટિપક્ખવસેન અનવસેસા. દ્વે આપત્તિક્ખન્ધાતિ પારાજિકસઙ્ઘાદિસેસવસેન દ્વે આપત્તિક્ખન્ધા.

    321. Evaṃ khandhakapucchāya vaṇṇanaṃ katvā idāni ekuttarikanayassa taṃ karonto āha ‘‘āpatti…pe… naye’’ti. Tattha ekuttarikanaye evaṃ vinicchayo veditabboti yojanā. ‘‘Cha āpattisamuṭṭhānānī’’ti iminā samuṭṭhānāni āpattiṃ karontīti atthena āpattikarā nāmāti dasseti. Etesanti channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ. ti yasmā, āpajjatīti sambandho. Sikkhāpade cāti mātikāsikkhāpade ca. Lahukā āpattīti ettha appasāvajjattā na lahukā nāma hoti, lahukena pana vinayakammenāti āha ‘‘lahukena vinayakammena visujjhanato’’ti. Pañcavidhāti thullaccayādivasena pañcapakārā. Kenacīti lahukena vā garukena vā kenaci ākārena. Saṃvijjati gihibhāvato avaseso samaṇabhāvo etissāti sāvasesā, paṭipakkhavasena anavasesā. Dve āpattikkhandhāti pārājikasaṅghādisesavasena dve āpattikkhandhā.

    ‘‘કરોન્તી’’તિ ઇમિના અન્તરાયિકાતિ એત્થ ણિકપચ્ચયસ્સ અત્થં દસ્સેતિ. અન્તરાયિકા આપત્તિયો સબ્બથા અન્તરાયિકા હોન્તીતિ આહ ‘‘અન્તરાયિકં આપન્નસ્સાપી’’તિઆદિ. દેસેત્વા સુદ્ધિપત્તસ્સાતિ સમ્બન્ધો. લોકવજ્જાતિ લોકેહિ વજ્જેતબ્બા. પણ્ણત્તિવજ્જાતિ ભગવતો પણ્ણત્તિયા વજ્જેતબ્બા. ન્તિ યં આપત્તિં આપજ્જતીતિ સમ્બન્ધો. કરોન્તોતિ કિરિયમાનતો. એત્થ હિ માનસદ્દસ્સ અન્તાદેસો. ઇમિના કરણં કિરિયન્તિ ભાવત્થં દસ્સેતિ. આપજ્જતીતિ પુગ્ગલો આપજ્જતિ. સા આપત્તિ કિરિયતો સમુટ્ઠિતા નામાતિ યોજના. કા આપત્તિ વિયાતિ આહ ‘‘પારાજિકાપત્તિ વિયા’’તિ. એસેવ નયો અનન્તરવાક્યેસુપિ.

    ‘‘Karontī’’ti iminā antarāyikāti ettha ṇikapaccayassa atthaṃ dasseti. Antarāyikā āpattiyo sabbathā antarāyikā hontīti āha ‘‘antarāyikaṃ āpannassāpī’’tiādi. Desetvā suddhipattassāti sambandho. Lokavajjāti lokehi vajjetabbā. Paṇṇattivajjāti bhagavato paṇṇattiyā vajjetabbā. Yanti yaṃ āpattiṃ āpajjatīti sambandho. Karontoti kiriyamānato. Ettha hi mānasaddassa antādeso. Iminā karaṇaṃ kiriyanti bhāvatthaṃ dasseti. Āpajjatīti puggalo āpajjati. Sā āpatti kiriyato samuṭṭhitā nāmāti yojanā. Kā āpatti viyāti āha ‘‘pārājikāpatti viyā’’ti. Eseva nayo anantaravākyesupi.

    પુબ્બાપત્તીતિ એત્થ પુબ્બસદ્દો પઠમત્થોતિ આહ ‘‘પઠમં આપન્નાપત્તી’’તિ. ‘‘આપન્ના’’તિ પદેન મજ્ઝેલોપં દસ્સેતિ. પચ્છા આપન્નાપત્તીતિ વત્તભેદદુક્કટાપત્તિ. મૂલવિસુદ્ધિયાતિ મૂલે કાયચિ આપત્તિયા અમિસ્સત્તા વિસુદ્ધિયા આપત્તિયા. કુરુન્દિયં વુત્તન્તિ સમ્બન્ધો. ઇદમ્પીતિ કુરુન્દિયં વુત્તવચનમ્પિ. પિસદ્દેન પુરિમં મહાઅટ્ઠકથાવચનં અપેક્ખતિ. એકેન પરિયાયેનાતિ એકેન કારણેન.

    Pubbāpattīti ettha pubbasaddo paṭhamatthoti āha ‘‘paṭhamaṃ āpannāpattī’’ti. ‘‘Āpannā’’ti padena majjhelopaṃ dasseti. Pacchā āpannāpattīti vattabhedadukkaṭāpatti. Mūlavisuddhiyāti mūle kāyaci āpattiyā amissattā visuddhiyā āpattiyā. Kurundiyaṃ vuttanti sambandho. Idampīti kurundiyaṃ vuttavacanampi. Pisaddena purimaṃ mahāaṭṭhakathāvacanaṃ apekkhati. Ekena pariyāyenāti ekena kāraṇena.

    યાતિ આપત્તિ, દેસિતા હોતીતિ સમ્બન્ધો. અયં દેસિતા ગણનૂપિકા નામાતિ યોજના. યા દેસિતા હોતિ, અયં અગણનૂપિકા નામાતિ યોજના. સઉસ્સાહેનેવાતિ પુનપિ આપજ્જિસ્સામીતિ સહ ઉસ્સાહેનેવ. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. ‘‘ગણનં ન ઉપેતી’’તિ ઇમિના ગણનં ન ઉપગચ્છતીતિ અગણનૂપિકાતિ વચનત્થં દસ્સેતિ. અટ્ઠમે વત્થુસ્મિં પૂરણેતિ સમ્બન્ધો. ઇદં પાળિયં અટ્ઠવત્થુકપૂરણવસેન ભિક્ખુનીનં આગતત્તા ભિક્ખુનિયો સન્ધાય વુત્તં. ભિક્ખૂનમ્પિ દુતિયપારાજિકટ્ઠાને લબ્ભતિયેવ.

    ti āpatti, desitā hotīti sambandho. Ayaṃ desitā gaṇanūpikā nāmāti yojanā. Yā desitā hoti, ayaṃ agaṇanūpikā nāmāti yojanā. Saussāhenevāti punapi āpajjissāmīti saha ussāheneva. ti saccaṃ, yasmā vā. ‘‘Gaṇanaṃ na upetī’’ti iminā gaṇanaṃ na upagacchatīti agaṇanūpikāti vacanatthaṃ dasseti. Aṭṭhame vatthusmiṃ pūraṇeti sambandho. Idaṃ pāḷiyaṃ aṭṭhavatthukapūraṇavasena bhikkhunīnaṃ āgatattā bhikkhuniyo sandhāya vuttaṃ. Bhikkhūnampi dutiyapārājikaṭṭhāne labbhatiyeva.

    થુલ્લવજ્જાતિ એત્થ થુલ્લં વજ્જં એતિસ્સાતિ થુલ્લવજ્જાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘થુલ્લદોસે પઞ્ઞત્તા’’તિ. યા ચ ધમ્મિકસ્સ પટિસ્સવસ્સ અસચ્ચાપને આપત્તિ અત્થિ, સા ચ ગિહિપટિસંયુત્તાતિ યોજના. પઞ્ચાનન્તરિયકમ્માપત્તીતિ પઞ્ચહિ આનન્તરિયકમ્મેહિ આપન્ના પારાજિકાપત્તિ. સુદિન્નત્થેરાદીતિ આદિસદ્દેન ધનિયત્થેરાદયો સઙ્ગણ્હાતિ. આદિકમ્મિકોતિ આદિકમ્મં કરોન્તો, તસ્મિં નિયુત્તો વા. મક્કટિસમણાદીતિ આદિસદ્દેન વજ્જિપુત્તકાદયો સઙ્ગણ્હાતિ. યો કદાચિ કરહચિ આપત્તિં આપજ્જતિ, સો અધિચ્ચાપત્તિકો નામાતિ યોજના. પરતોપિ એસેવ નયો.

    Thullavajjāti ettha thullaṃ vajjaṃ etissāti thullavajjāti dassento āha ‘‘thulladose paññattā’’ti. Yā ca dhammikassa paṭissavassa asaccāpane āpatti atthi, sā ca gihipaṭisaṃyuttāti yojanā. Pañcānantariyakammāpattīti pañcahi ānantariyakammehi āpannā pārājikāpatti. Sudinnattherādīti ādisaddena dhaniyattherādayo saṅgaṇhāti. Ādikammikoti ādikammaṃ karonto, tasmiṃ niyutto vā. Makkaṭisamaṇādīti ādisaddena vajjiputtakādayo saṅgaṇhāti. Yo kadāci karahaci āpattiṃ āpajjati, so adhiccāpattiko nāmāti yojanā. Paratopi eseva nayo.

    ‘‘ચોદેતી’’તિ ઇમિના ચોદેતીતિ ચોદકોતિ વચનત્થં દસ્સેતિ. ‘‘ચોદિતો’’તિ ઇમિના ચોદિતબ્બોતિ ચુદિતો, સોયેવ ચુદિતકોતિ વચનત્થં દસ્સેતિ. પઞ્ચદસસૂતિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનક્ખન્ધકે વુત્તેસુ પઞ્ચદસધમ્મેસુ. તેનાતિ અધમ્મચોદકેન, ચોદિતોતિ સમ્બન્ધો. પાતિમોક્ખટ્ઠપનક્ખન્ધકે (ચૂળવ॰ ૪૦૧) વુત્તે સચ્ચે ચ અકુપ્પે ચ અતિટ્ઠન્તોપિ અધમ્મચુદિતકોયેવ નામ, સો પન ધમ્મચોદકેન ચોદિતેયેવ કુપ્પન્તો અધમ્મચુદિતકો નામ, અધમ્મચોદકેન ચોદિતે પન કુપ્પન્તોપિ અધમ્મચુદિતકો નામ ન હોતિ, તસ્મા ઇધ ન વુત્તો. ‘‘સમન્નાગતો’’તિ ઇમિના નિયતા એતસ્સ સન્તીતિ નિયતોતિ વચનત્થં દસ્સેતિ.

    ‘‘Codetī’’ti iminā codetīti codakoti vacanatthaṃ dasseti. ‘‘Codito’’ti iminā coditabboti cudito, soyeva cuditakoti vacanatthaṃ dasseti. Pañcadasasūti pātimokkhaṭṭhapanakkhandhake vuttesu pañcadasadhammesu. Tenāti adhammacodakena, coditoti sambandho. Pātimokkhaṭṭhapanakkhandhake (cūḷava. 401) vutte sacce ca akuppe ca atiṭṭhantopi adhammacuditakoyeva nāma, so pana dhammacodakena coditeyeva kuppanto adhammacuditako nāma, adhammacodakena codite pana kuppantopi adhammacuditako nāma na hoti, tasmā idha na vutto. ‘‘Samannāgato’’ti iminā niyatā etassa santīti niyatoti vacanatthaṃ dasseti.

    આપજ્જિતું ભબ્બાતિ ભબ્બાપત્તિકા. કેનચિ કમ્મેન અકતોપિ અનુક્ખિત્તકોયેવ નામ, સો પન ઉક્ખિત્તકોતિ સઙ્કાભાવતો ઇધ ન વુત્તો. અયન્તિ તજ્જનીયાદિકમ્મકતો ભિક્ખુ. હીતિ યસ્મા, ન કોપેતીતિ સમ્બન્ધો. લિઙ્ગદણ્ડકમ્મસંવાસનાસનાહીતિ લિઙ્ગનાસનેન ચ દણ્ડકમ્મનાસનેન ચ સંવાસનાસનેન ચ. યેનાતિ ભિક્ખુના. સોતિ નાનાસંવાસકો. દ્વિન્નં નાનાસંવાસકાનં વિસેસો હેટ્ઠા (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૪૨૮) વુત્તોયેવ. ઠપનં જાનિતબ્બન્તિ એત્થ કિં ઠપનં નામાતિ આહ ‘‘પાતિમોક્ખટ્ઠપન’’ન્તિ.

    Āpajjituṃ bhabbāti bhabbāpattikā. Kenaci kammena akatopi anukkhittakoyeva nāma, so pana ukkhittakoti saṅkābhāvato idha na vutto. Ayanti tajjanīyādikammakato bhikkhu. ti yasmā, na kopetīti sambandho. Liṅgadaṇḍakammasaṃvāsanāsanāhīti liṅganāsanena ca daṇḍakammanāsanena ca saṃvāsanāsanena ca. Yenāti bhikkhunā. Soti nānāsaṃvāsako. Dvinnaṃ nānāsaṃvāsakānaṃ viseso heṭṭhā (pāci. aṭṭha. 428) vuttoyeva. Ṭhapanaṃ jānitabbanti ettha kiṃ ṭhapanaṃ nāmāti āha ‘‘pātimokkhaṭṭhapana’’nti.

    ઇતિ એકકવારવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.

    Iti ekakavāravaṇṇanāya yojanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧. એકકવારો • 1. Ekakavāro

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / એકકવારવણ્ણના • Ekakavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / એકકવારવણ્ણના • Ekakavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / એકકવારવણ્ણના • Ekakavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / એકકવારવણ્ણના • Ekakavāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact