Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    એકુત્તરિકનયો નવકવારવણ્ણના

    Ekuttarikanayo navakavāravaṇṇanā

    ૩૨૯. નવકેસુ અચરીતિઆદીનીતિ આદિસદ્દેન ‘‘ચરતિ, ચરિસ્સતી’’તિઆદીનિ (દી॰ નિ॰ ૩.૩૪૦; અટ્ઠ॰ નિ॰ ૯.૨૯-૩૦) સઙ્ગણ્હાતિ. તં કુતેત્થ લબ્ભાતિ એત્થ ન્તિ અનત્થચરણં, કોપકરણં વા. કુતોતિ કેન કારણેન. એત્થાતિ એતસ્મિં અનત્થચરકપુગ્ગલે. લબ્ભાતિ લદ્ધા, સક્કા લદ્ધું ન લબ્ભા એવાતિ અત્થો. નવન્નં વા ભિક્ખૂનં કારણાતિ યોજના. તણ્હન્તિ દ્વીસુ એસનતણ્હાએસિતતણ્હાસુ એસનતણ્હં. પટિચ્ચાતિ આરબ્ભ. પરિયેસનાતિ પુનપ્પુનં એસના. લાભોતિ રૂપાદિઆરમ્મણલાભો. વિનિચ્છયોતિ ઞાણતણ્હાદિટ્ઠિવિતક્કવસેન ચતુબ્બિધો વિનિચ્છયો. ચતુબ્બિધો હિ ધમ્મો ‘‘એત્તકં મય્હં ભવિસ્સતી’’તિઆદિના વિનિચ્છિનતિ અનેનાતિ વિનિચ્છયોતિ વુચ્ચતિ. છન્દરાગોતિ બલવરાગો. અજ્ઝોસાનન્તિ ‘‘અહં મમ’’ન્તિ બલવસન્નિટ્ઠાનં, પરિગ્ગહોતિ તણ્હાદિટ્ઠિવસેન પરિચ્છિન્દિત્વા ગહણં. મચ્છરિયન્તિ પરેસં સાધારણભાવસ્સ અસહનતા. આરક્ખાતિ દ્વારપિદહનમઞ્જૂસગોપનાદિવસેન આભુસો રક્ખનં. આરક્ખાધિકરણન્તિ આરક્ખકારણા, હેત્વત્થે ચેતં પચ્ચત્તવચનં. દણ્ડાદાનાદીસુ પરનિસેધનત્થં દણ્ડસ્સ આદાનં દણ્ડાદાનં. તથા એકતોધારાદિનો સત્થસ્સ આદાનં સત્થાદાનં. કલહોતિ કાયકલહોપિ વાચાકલહોપિ. વિગ્ગહોતિ વિરુદ્ધવસેન ગહણં. વિવાદોતિ વિરુદ્ધવસેન વદનં. ‘‘તુવં તુવ’’ન્તિ અનાદરવસેન વદનં તુવંતુવં વાદો, પેસુઞ્ઞવસેન વદનં પેસુઞ્ઞવાદો, મુસાવસેન વદનં મુસાવાદો, દણ્ડાદાનઞ્ચ સત્થાદાનઞ્ચ કલહો ચ વિગ્ગહો ચ વિવાદો ચ તુવંતુવંવાદો ચ પેસુઞ્ઞવાદો ચ મુસાવાદો ચ દણ્ડાદાન…પે॰… મુસાવાદા. મુસાવાદાતિ એત્થ વાદસદ્દો ‘‘તુવં તુવ’’ન્તિ ચ ‘‘પેસુઞ્ઞ’’ન્તિ ચ એત્થાપિ યોજેતબ્બો. ‘‘અહં સેય્યોહમસ્મી’’તિ પવત્તમાનાદયોતિ યોજના. અધિટ્ઠિતકાલતો પટ્ઠાય ન વિકપ્પેતબ્બાનીતિ અધિટ્ઠાનવિકપ્પનં એકતો ન કાતબ્બં, અધિટ્ઠિતે ન વિકપ્પેતબ્બન્તિ અધિપ્પાયો. પરિણતં લાભં પરિણામેતીતિ સમ્બન્ધો.

    329. Navakesu acarītiādīnīti ādisaddena ‘‘carati, carissatī’’tiādīni (dī. ni. 3.340; aṭṭha. ni. 9.29-30) saṅgaṇhāti. Taṃ kutettha labbhāti ettha tanti anatthacaraṇaṃ, kopakaraṇaṃ vā. Kutoti kena kāraṇena. Etthāti etasmiṃ anatthacarakapuggale. Labbhāti laddhā, sakkā laddhuṃ na labbhā evāti attho. Navannaṃ vā bhikkhūnaṃ kāraṇāti yojanā. Taṇhanti dvīsu esanataṇhāesitataṇhāsu esanataṇhaṃ. Paṭiccāti ārabbha. Pariyesanāti punappunaṃ esanā. Lābhoti rūpādiārammaṇalābho. Vinicchayoti ñāṇataṇhādiṭṭhivitakkavasena catubbidho vinicchayo. Catubbidho hi dhammo ‘‘ettakaṃ mayhaṃ bhavissatī’’tiādinā vinicchinati anenāti vinicchayoti vuccati. Chandarāgoti balavarāgo. Ajjhosānanti ‘‘ahaṃ mama’’nti balavasanniṭṭhānaṃ, pariggahoti taṇhādiṭṭhivasena paricchinditvā gahaṇaṃ. Macchariyanti paresaṃ sādhāraṇabhāvassa asahanatā. Ārakkhāti dvārapidahanamañjūsagopanādivasena ābhuso rakkhanaṃ. Ārakkhādhikaraṇanti ārakkhakāraṇā, hetvatthe cetaṃ paccattavacanaṃ. Daṇḍādānādīsu paranisedhanatthaṃ daṇḍassa ādānaṃ daṇḍādānaṃ. Tathā ekatodhārādino satthassa ādānaṃ satthādānaṃ. Kalahoti kāyakalahopi vācākalahopi. Viggahoti viruddhavasena gahaṇaṃ. Vivādoti viruddhavasena vadanaṃ. ‘‘Tuvaṃ tuva’’nti anādaravasena vadanaṃ tuvaṃtuvaṃ vādo, pesuññavasena vadanaṃ pesuññavādo, musāvasena vadanaṃ musāvādo, daṇḍādānañca satthādānañca kalaho ca viggaho ca vivādo ca tuvaṃtuvaṃvādo ca pesuññavādo ca musāvādo ca daṇḍādāna…pe… musāvādā. Musāvādāti ettha vādasaddo ‘‘tuvaṃ tuva’’nti ca ‘‘pesuñña’’nti ca etthāpi yojetabbo. ‘‘Ahaṃ seyyohamasmī’’ti pavattamānādayoti yojanā. Adhiṭṭhitakālato paṭṭhāya na vikappetabbānīti adhiṭṭhānavikappanaṃ ekato na kātabbaṃ, adhiṭṭhite na vikappetabbanti adhippāyo. Pariṇataṃ lābhaṃ pariṇāmetīti sambandho.

    એતેસંયેવ દાનાનન્તિ એતેસંયેવ અધમ્મિકાનં દાનાનં. સઙ્ઘસ્સ નિન્નન્તિ સઙ્ઘસ્સ નતં, નામિતં વા લાભન્તિ સમ્બન્ધો. સઙ્ઘસ્સ નમતિ, નામિયતીતિ વા નિન્નં. તેસંયેવાતિ તેસંયેવ તિણ્ણં ધમ્મિકદાનાનં. તયો તયો દાનપટિગ્ગહપરિભોગે સમ્પિણ્ડેત્વા નવકો ગહેતબ્બો. તત્થેવાતિ સમથક્ખન્ધકે એવ. ઓવાદવગ્ગસ્સાતિ ભિક્ખુનોવાદવગ્ગસ્સ. તત્થેવાતિ ઓવાદવગ્ગસ્સ પઠમસિક્ખાપદે એવ. સબ્બત્થાતિ સબ્બેસુ નવકેસુ.

    Etesaṃyevadānānanti etesaṃyeva adhammikānaṃ dānānaṃ. Saṅghassa ninnanti saṅghassa nataṃ, nāmitaṃ vā lābhanti sambandho. Saṅghassa namati, nāmiyatīti vā ninnaṃ. Tesaṃyevāti tesaṃyeva tiṇṇaṃ dhammikadānānaṃ. Tayo tayo dānapaṭiggahaparibhoge sampiṇḍetvā navako gahetabbo. Tatthevāti samathakkhandhake eva. Ovādavaggassāti bhikkhunovādavaggassa. Tatthevāti ovādavaggassa paṭhamasikkhāpade eva. Sabbatthāti sabbesu navakesu.

    ઇતિ નવકવારવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.

    Iti navakavāravaṇṇanāya yojanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૯. નવકવારો • 9. Navakavāro

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / નવકવારવણ્ણના • Navakavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / નવકવારવણ્ણના • Navakavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / નવકવારવણ્ણના • Navakavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / છક્કવારાદિવણ્ણના • Chakkavārādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact