Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    એકુત્તરિકનયો પઞ્ચકવારવણ્ણના

    Ekuttarikanayo pañcakavāravaṇṇanā

    ૩૨૫. પઞ્ચકેસુ ‘‘પઞ્ચ પુગ્ગલા નિયતા’’તિ એતં આનન્તરિયાનમેવ ગહણન્તિ યોજના. પઞ્ચ છેદન કા આપત્તિયો નામ વેદિતબ્બાતિ સમ્બન્ધો. યા વિકપ્પના વુત્તાતિ યોજના. ઉસ્સઙ્કિતોતિ ઉટ્ઠહિત્વા સઙ્કિતો. પરિસઙ્કિતોતિ પુનપ્પુનં સઙ્કિતો. અકુપ્પો અરહત્તફલસઙ્ખાતો ધમ્મો ઇમસ્સાતિ અકુપ્પધમ્મો, ખીણાસવો. ખીણાસવો સમાનોપિ ઉસ્સઙ્કિતો ચેવ પરિસઙ્કિતો ચાતિ યોજના. પરિહરિતબ્બાતિ અપનેતબ્બા. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. એતેસૂતિ અગોચરેસુ. થૂપચીવરન્તિ એત્થ થૂપં પરિક્ખિપિત્વા કતં ચીવરં થૂપચીવરન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘વમ્મિક’’ન્તિઆદિ. વમ્મિકો હિ થૂપયતિ ઉદ્ધં આરોહતીતિ થૂપોતિ વુચ્ચતિ . ન્હાનટ્ઠાનેતિ સબ્બેસં ન્હાનટ્ઠાને. તઞ્હિ ઉદકેન કાયં અભિસિઞ્ચતિ એત્થાતિ અભિસેકન્તિ વુચ્ચતિ. અભિસેકે છડ્ડિતં આભિસેકિકં, ચીવરં. તેન વુત્તં ‘‘છડ્ડિતચીવર’’ન્તિ. ભતપટિયાભતન્તિ એત્થ ભરધાતુયા પોસનત્થં પટિક્ખિપિત્વા ધારણત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘સુસાનં નેત્વા પુન આનીતક’’ન્તિ. તત્થ ‘‘સુસાન’’ન્તિ ઇમિના કમ્મં દસ્સેતિ, ‘‘પુના’’તિ ઇમિના પટિસદ્દસ્સ અત્થં દસ્સેતિ. ઇમેહિ પદેહિ સુસાનં ભતં હુત્વા ગેહં પટિઆભરિતબ્બન્તિ ભતપટિયાભતન્તિ વચનત્થં દસ્સેતિ, યકારો પદસન્ધિકરો. પાળિયં, અટ્ઠકથાયઞ્ચ પોત્થકેસુ ‘‘ગતપટિયાગત’’ન્તિ કણ્ઠજતતિયક્ખરેન પાઠો અત્થિ, સો અસુન્દરો.

    325. Pañcakesu ‘‘pañca puggalā niyatā’’ti etaṃ ānantariyānameva gahaṇanti yojanā. Pañca chedana kā āpattiyo nāma veditabbāti sambandho. Yā vikappanā vuttāti yojanā. Ussaṅkitoti uṭṭhahitvā saṅkito. Parisaṅkitoti punappunaṃ saṅkito. Akuppo arahattaphalasaṅkhāto dhammo imassāti akuppadhammo, khīṇāsavo. Khīṇāsavo samānopi ussaṅkito ceva parisaṅkito cāti yojanā. Pariharitabbāti apanetabbā. ti saccaṃ, yasmā vā. Etesūti agocaresu. Thūpacīvaranti ettha thūpaṃ parikkhipitvā kataṃ cīvaraṃ thūpacīvaranti dassento āha ‘‘vammika’’ntiādi. Vammiko hi thūpayati uddhaṃ ārohatīti thūpoti vuccati . Nhānaṭṭhāneti sabbesaṃ nhānaṭṭhāne. Tañhi udakena kāyaṃ abhisiñcati etthāti abhisekanti vuccati. Abhiseke chaḍḍitaṃ ābhisekikaṃ, cīvaraṃ. Tena vuttaṃ ‘‘chaḍḍitacīvara’’nti. Bhatapaṭiyābhatanti ettha bharadhātuyā posanatthaṃ paṭikkhipitvā dhāraṇatthaṃ dassento āha ‘‘susānaṃ netvā puna ānītaka’’nti. Tattha ‘‘susāna’’nti iminā kammaṃ dasseti, ‘‘punā’’ti iminā paṭisaddassa atthaṃ dasseti. Imehi padehi susānaṃ bhataṃ hutvā gehaṃ paṭiābharitabbanti bhatapaṭiyābhatanti vacanatthaṃ dasseti, yakāro padasandhikaro. Pāḷiyaṃ, aṭṭhakathāyañca potthakesu ‘‘gatapaṭiyāgata’’nti kaṇṭhajatatiyakkharena pāṭho atthi, so asundaro.

    કાયો પઠમં, વાચા દુતિયં, કાયવાચા તતિયં, ઇદં સન્ધાય ‘‘તતિયેના’’તિ વુત્તં. તત્થેવાતિ અન્તરપેય્યાલે એવ.

    Kāyo paṭhamaṃ, vācā dutiyaṃ, kāyavācā tatiyaṃ, idaṃ sandhāya ‘‘tatiyenā’’ti vuttaṃ. Tatthevāti antarapeyyāle eva.

    અદિન્નન્તિ એત્થ અકારસ્સ નકારિયભાવઞ્ચ તપચ્ચયસ્સ કમ્મવાચકભાવઞ્ચ દસ્સેન્તો આહ ‘‘અઞ્ઞેન ન દિન્ન’’ન્તિ. તત્થ ‘‘અઞ્ઞેના’’તિ ઇમિના તપચ્ચયસ્સ કમ્મવાચકભાવં દસ્સેતિ, નકારેન અકારસ્સ કારિયં દસ્સેતિ. કેન કારણેન અવિદિતન્તિ આહ ‘‘પટિગ્ગણ્હામીતિ ચેતનાય અભાવેના’’તિ. અવિદિતન્તિ અપાકટં. નટસમજ્જાદિદાનન્તિ નટસમજ્જાદીનં સબ્બેસં દાનં. ઉસભવિસ્સજ્જનન્તિ ઉસભસ્સ વિસ્સજ્જનં. ઇદં ઉપલક્ખણવસેન વુત્તં. સબ્બાસમ્પિ પન મનુસ્સામનુસ્સાનં ઇત્થીનં મેથુનરતિવસેન પુરિસાનં દાનમ્પિ ગહેતબ્બં. ઇત્થિદાનન્તિ એત્થાપિ યાસં કાસઞ્ચિ ઇત્થીનં યેસં કેસઞ્ચિ પુરિસાનં દાનં ગહેતબ્બં. પટિભાનચિત્તકમ્મદાનન્તિ મેથુનસેવનપટિભાનચિત્તકમ્મદાનં. લોકસ્સાતિ લોકેન. કથેતુકમ્યતાતિ કથેતુકામતા. ‘‘ન સુપ્પટિવિનોદયા’’તિ ઇમિના દુક્ખેન પટિવિનોદેતબ્બાતિ દુપ્પટિવિનોદયા, પટિવિનોદેતું ન સુકરાતિ દસ્સેતિ. ઉપાયેનાતિ યુત્તિયા.

    Adinnanti ettha akārassa nakāriyabhāvañca tapaccayassa kammavācakabhāvañca dassento āha ‘‘aññena na dinna’’nti. Tattha ‘‘aññenā’’ti iminā tapaccayassa kammavācakabhāvaṃ dasseti, nakārena akārassa kāriyaṃ dasseti. Kena kāraṇena aviditanti āha ‘‘paṭiggaṇhāmīti cetanāya abhāvenā’’ti. Aviditanti apākaṭaṃ. Naṭasamajjādidānanti naṭasamajjādīnaṃ sabbesaṃ dānaṃ. Usabhavissajjananti usabhassa vissajjanaṃ. Idaṃ upalakkhaṇavasena vuttaṃ. Sabbāsampi pana manussāmanussānaṃ itthīnaṃ methunarativasena purisānaṃ dānampi gahetabbaṃ. Itthidānanti etthāpi yāsaṃ kāsañci itthīnaṃ yesaṃ kesañci purisānaṃ dānaṃ gahetabbaṃ. Paṭibhānacittakammadānanti methunasevanapaṭibhānacittakammadānaṃ. Lokassāti lokena. Kathetukamyatāti kathetukāmatā. ‘‘Na suppaṭivinodayā’’ti iminā dukkhena paṭivinodetabbāti duppaṭivinodayā, paṭivinodetuṃ na sukarāti dasseti. Upāyenāti yuttiyā.

    ફુસ્સદેવત્થેરો અટ્ઠાસિ કિરાતિ સમ્બન્ધો. એકંસન્તિ ભુમ્મત્થે ચેતં ઉપયોગવચનં. એકસ્મિં અંસેતિ હિ અત્થો. બુદ્ધારમ્મણન્તિ બુદ્ધગુણારમ્મણં. મારોતિ દેવપુત્તમારો, ગતોતિ સમ્બન્ધો. ગોમયન્તિ ગોમીળ્હં. જરગ્ગવોતિ જરગોણો. તાદિસમેવાતિ ગોમયવિપ્પકિરણસભાવમેવ. વિપ્પકારન્તિ વિસેસપકારેન કરણં. વઙ્કપાદન્તિ કુટિલપાદં. પરિકસન્તોતિ પરિચ્છેદં કત્વા વિલેખન્તો. વિગચ્છપુરિસોતિ વિકારં, વિરૂપં વા ગતપુરિસો. ‘‘વિભચ્છપુરિસો’’તિપિ પાઠો, વિસેસેન સોભણં ભક્ખપુરિસોતિ અત્થો. અયમેવ પાઠો અભિધાનાદીસુ (અભિધાનપ્પદીપિકાયં ૧૦૨ ગાથાયં) દિસ્સતિ. સમન્તાતિ કટઅન્ધકારવિહારસ્સ સમન્તતો. મારો સિયા નુ ખોતિ યોજના. ન અસક્ખિં ઇતિ આહાતિ યોજના. દિટ્ઠપુબ્બોતિ પુબ્બે દિટ્ઠો. મહાનુભાવોતિ દેવિદ્ધિયા મહાનુભાવો. ઇઙ્ઘાતિ ઉય્યોજનત્થે નિપાતો, ઉય્યોજેમીતિ અત્થો. અત્તભાવન્તિ તવ અત્તભાવં. તાદિસં રૂપન્તિ બુદ્ધસ્સ ભગવતો અત્તભાવસદિસં રૂપં. તંસરિક્ખકન્તિ તેન રૂપેન સદિસં. પતિરૂપમેવ સદિસટ્ઠેન પતિરૂપકં, ન એકંસસદિસં રૂપં કિઞ્ચિ સદિસરૂપન્તિ અત્થો. સકત્તભાવન્તિ સસ્સ એસો સકો, સોયેવ અત્તભાવો સકત્તભાવો, તં. અયન્તિ મારો. કથન્તિ કેન કારણેન ભગવા ન સોભતિ નુ ખો, સોભતિયેવાતિ અત્થો. તદેવ સમત્થેતું વુત્તં ‘‘સબ્બસો વીતરાગદોસમોહો’’તિ. વઞ્ચિતોમ્હીતિ અહં વઞ્ચિતો અમ્હિ. કિં અત્થીતિ કિં નામ અત્થિ, મમ વઞ્ચનચિત્તં નત્થીતિ અધિપ્પાયો. દહરભિક્ખુ પટિલભતીતિઆદિના સમ્બન્ધિતબ્બં.

    Phussadevatthero aṭṭhāsi kirāti sambandho. Ekaṃsanti bhummatthe cetaṃ upayogavacanaṃ. Ekasmiṃ aṃseti hi attho. Buddhārammaṇanti buddhaguṇārammaṇaṃ. Māroti devaputtamāro, gatoti sambandho. Gomayanti gomīḷhaṃ. Jaraggavoti jaragoṇo. Tādisamevāti gomayavippakiraṇasabhāvameva. Vippakāranti visesapakārena karaṇaṃ. Vaṅkapādanti kuṭilapādaṃ. Parikasantoti paricchedaṃ katvā vilekhanto. Vigacchapurisoti vikāraṃ, virūpaṃ vā gatapuriso. ‘‘Vibhacchapuriso’’tipi pāṭho, visesena sobhaṇaṃ bhakkhapurisoti attho. Ayameva pāṭho abhidhānādīsu (abhidhānappadīpikāyaṃ 102 gāthāyaṃ) dissati. Samantāti kaṭaandhakāravihārassa samantato. Māro siyā nu khoti yojanā. Na asakkhiṃ iti āhāti yojanā. Diṭṭhapubboti pubbe diṭṭho. Mahānubhāvoti deviddhiyā mahānubhāvo. Iṅghāti uyyojanatthe nipāto, uyyojemīti attho. Attabhāvanti tava attabhāvaṃ. Tādisaṃ rūpanti buddhassa bhagavato attabhāvasadisaṃ rūpaṃ. Taṃsarikkhakanti tena rūpena sadisaṃ. Patirūpameva sadisaṭṭhena patirūpakaṃ, na ekaṃsasadisaṃ rūpaṃ kiñci sadisarūpanti attho. Sakattabhāvanti sassa eso sako, soyeva attabhāvo sakattabhāvo, taṃ. Ayanti māro. Kathanti kena kāraṇena bhagavā na sobhati nu kho, sobhatiyevāti attho. Tadeva samatthetuṃ vuttaṃ ‘‘sabbaso vītarāgadosamoho’’ti. Vañcitomhīti ahaṃ vañcito amhi. Kiṃ atthīti kiṃ nāma atthi, mama vañcanacittaṃ natthīti adhippāyo. Daharabhikkhu paṭilabhatītiādinā sambandhitabbaṃ.

    દહરભિક્ખુ અટ્ઠાસીતિ સમ્બન્ધો. સઙ્કારછડ્ડનિં પચ્છિન્તિ સમ્બન્ધો. સઙ્કારં છડ્ડેતિ ઇમાયાતિ સઙ્કારછડ્ડની. તિસ્સદત્તત્થેરો નામ પુચ્છીતિ સમ્બન્ધો. નાવાતોતિ પોતતો. પઞ્હાસહસ્સન્તિ સમથવિપસ્સનાકમ્મટ્ઠાનેસુ પુચ્છાસહસ્સં. પુચ્છીતિ દહરં પુચ્છિ. પરિચ્છિન્દીતિ તસ્મિં દિવસે કાતબ્બવત્તં નિટ્ઠપેસીતિ અત્થો. યોનકવિસયતોતિ યોનકલોકતો. અટ્ઠ કપ્પે અનુસ્સરીતિ ચેતિયઙ્ગણં દિસ્વા ચિત્તસ્સ પસીદનતો પુબ્બેનિવાસઞાણેન અટ્ઠ કપ્પે અનુસ્સરિ.

    Daharabhikkhu aṭṭhāsīti sambandho. Saṅkārachaḍḍaniṃ pacchinti sambandho. Saṅkāraṃ chaḍḍeti imāyāti saṅkārachaḍḍanī. Tissadattatthero nāma pucchīti sambandho. Nāvātoti potato. Pañhāsahassanti samathavipassanākammaṭṭhānesu pucchāsahassaṃ. Pucchīti daharaṃ pucchi. Paricchindīti tasmiṃ divase kātabbavattaṃ niṭṭhapesīti attho. Yonakavisayatoti yonakalokato. Aṭṭha kappe anussarīti cetiyaṅgaṇaṃ disvā cittassa pasīdanato pubbenivāsañāṇena aṭṭha kappe anussari.

    એકો ભિક્ખુ ગતોતિ સમ્બન્ધો. દેવતા પુપ્ફહત્થા અટ્ઠંસૂતિ મનુસ્સવેસં ગહેત્વા અટ્ઠંસુ. તેન વુત્તં ‘‘કતરગામવાસિકાત્થા’’તિ. તુમ્હે કતરસ્મિં ગામે વસનસીલા અત્થ ભવથાતિ યોજના. ઇધેવાતિ ઇમસ્મિંયેવ ઠાને. ઠિતામ્હાતિ મયં ઠિતા અમ્હાતિ યોજના.

    Eko bhikkhu gatoti sambandho. Devatā pupphahatthā aṭṭhaṃsūti manussavesaṃ gahetvā aṭṭhaṃsu. Tena vuttaṃ ‘‘kataragāmavāsikātthā’’ti. Tumhe katarasmiṃ gāme vasanasīlā attha bhavathāti yojanā. Idhevāti imasmiṃyeva ṭhāne. Ṭhitāmhāti mayaṃ ṭhitā amhāti yojanā.

    અયં કથાતિ અયં વક્ખમાનકથા. કિં અમચ્ચપુત્તો પાસાદિકો નુ ખોતિ યોજના. નેતિ અમચ્ચપુત્તઅભયત્થેરે. ઞાતકા અગમંસૂતિ સમ્બન્ધો. થેરમાતાપિ પહિણીતિ સમ્બન્ધો. પિસદ્દેન ઞાતકે અપેક્ખતિ. પહિણાકારં દસ્સેન્તો આહ ‘‘પુત્તો મે’’તિઆદિ. અમચ્ચપુત્તો આરૂળ્હોતિ સમ્બન્ધો. અભયત્થેરો આહાતિ સમ્બન્ધો. તેનાતિ અમચ્ચપુત્તેન. યુગગ્ગાહન્તિ યુગસ્સ ગાહં. ‘‘મહલ્લકત્થેરસ્સ સમ્મટ્ઠટ્ઠાને કચવરં છડ્ડેત્વા’’તિ વચનં આવિ કરોન્તો આહ ‘‘અતીતત્તભાવે કિરા’’તિઆદિ. અમચ્ચપુત્તો છડ્ડેસીતિ સમ્બન્ધો.

    Ayaṃ kathāti ayaṃ vakkhamānakathā. Kiṃ amaccaputto pāsādiko nu khoti yojanā. Neti amaccaputtaabhayatthere. Ñātakā agamaṃsūti sambandho. Theramātāpi pahiṇīti sambandho. Pisaddena ñātake apekkhati. Pahiṇākāraṃ dassento āha ‘‘putto me’’tiādi. Amaccaputto ārūḷhoti sambandho. Abhayatthero āhāti sambandho. Tenāti amaccaputtena. Yugaggāhanti yugassa gāhaṃ. ‘‘Mahallakattherassa sammaṭṭhaṭṭhāne kacavaraṃ chaḍḍetvā’’ti vacanaṃ āvi karonto āha ‘‘atītattabhāve kirā’’tiādi. Amaccaputto chaḍḍesīti sambandho.

    ન્તિ સમ્મજ્જનવત્તં. તત્રાતિ ‘‘સત્થુસાસનં કતં હોતી’’તિવચને. આયસ્મા સારિપુત્તો નિસીદિ કિરાતિ સમ્બન્ધો. ભગવા પચ્ચાગઞ્છીતિ સમ્બન્ધો. પાદાનીતિ પાદસ્સ અક્કમનટ્ઠાનાનિ, પાદચેતિયાનીતિ અત્થો. થેરો નિસીદીતિ સમ્બન્ધો. જણ્ણુકેહિ પતિટ્ઠાય ‘‘પાદચેતિયં વન્દિત્વા’’તિ પાઠસેસો અજ્ઝાહરિતબ્બો. મે નિસિન્નભાવં મે સત્થા અઞ્ઞાસિ વતાતિ યોજના. મેસદ્દો હિ પુબ્બપરાપેક્ખો. ચોદનન્તિ દોસારોપનં. કારેસ્સામીતિ દસબલં કારેસ્સામિ. ભગવા આહાતિ સમ્બન્ધો. ગતોસીતિ ત્વં ગતો અસિ, વિચરન્તસ્સ તુય્હં ન પતિરૂપન્તિ યોજના. તતોતિ ચોદનકાલતો.

    Tanti sammajjanavattaṃ. Tatrāti ‘‘satthusāsanaṃ kataṃ hotī’’tivacane. Āyasmā sāriputto nisīdi kirāti sambandho. Bhagavā paccāgañchīti sambandho. Pādānīti pādassa akkamanaṭṭhānāni, pādacetiyānīti attho. Thero nisīdīti sambandho. Jaṇṇukehi patiṭṭhāya ‘‘pādacetiyaṃ vanditvā’’ti pāṭhaseso ajjhāharitabbo. Me nisinnabhāvaṃ me satthā aññāsi vatāti yojanā. Mesaddo hi pubbaparāpekkho. Codananti dosāropanaṃ. Kāressāmīti dasabalaṃ kāressāmi. Bhagavā āhāti sambandho. Gatosīti tvaṃ gato asi, vicarantassa tuyhaṃ na patirūpanti yojanā. Tatoti codanakālato.

    એત્તકો વિનિચ્છયો ઉપલબ્ભતીતિ સમ્બન્ધો. ભાસપરિયન્તન્તિ વચનપરિચ્છેદં. અયન્તિ કથા. એત્તકં વચનન્તિ સમ્બન્ધો. ગય્હૂપગન્તિ ગહેતબ્બભાવં ઉપગમનં, ગણ્હિતું ખમનીયન્તિ અત્થો. તાનીતિ દ્વે મૂલાનિ. પુન તાનીતિ સમુદયભૂતાનિ છ આપત્તિસમુટ્ઠાનાનિ. વત્થુન્તિ મેથુનાદિવત્થું. ઇતિપીતિ પિસદ્દો પઠમનયં અપેક્ખતિ. એત્થ પઠમનયે મૂલેન સમુદયસ્સ પાયતો અભેદો હોતિ, પચ્છિમનયે પન સબ્બથા ભેદો હોતિ. તસ્મા પચ્છિમનયોયેવ યુત્તતરોતિ દટ્ઠબ્બો. ‘‘વૂપસમ્મતી’’તિ ઇમિના ‘‘નિરુજ્ઝતી’’તિ પદસ્સ સમુચ્છેદનિરોધં દસ્સેતિ. વુટ્ઠાનેનાતિ પરિવાસાદિવિનયકમ્મેન.

    Ettako vinicchayo upalabbhatīti sambandho. Bhāsapariyantanti vacanaparicchedaṃ. Ayanti kathā. Ettakaṃ vacananti sambandho. Gayhūpaganti gahetabbabhāvaṃ upagamanaṃ, gaṇhituṃ khamanīyanti attho. Tānīti dve mūlāni. Puna tānīti samudayabhūtāni cha āpattisamuṭṭhānāni. Vatthunti methunādivatthuṃ. Itipīti pisaddo paṭhamanayaṃ apekkhati. Ettha paṭhamanaye mūlena samudayassa pāyato abhedo hoti, pacchimanaye pana sabbathā bhedo hoti. Tasmā pacchimanayoyeva yuttataroti daṭṭhabbo. ‘‘Vūpasammatī’’ti iminā ‘‘nirujjhatī’’ti padassa samucchedanirodhaṃ dasseti. Vuṭṭhānenāti parivāsādivinayakammena.

    તેત્તિંસમૂલાનં સરૂપં દસ્સેન્તો આહ ‘‘વિવાદાધિકરણસ્સ દ્વાદસ મૂલાની’’તિઆદિ. એકં મૂલન્તિ સમ્બન્ધો. તાનીતિ તેત્તિંસ મૂલાનિ. પરતોતિ પરસ્મિં. ‘‘અટ્ઠારસ ભેદકરવત્થૂની’’તિઆદિના અધિકરણાનં સમુટ્ઠાનં દસ્સેતિ. ચત્તારિ સઙ્ઘકિચ્ચાનિ નિસ્સાય ઉપ્પજ્જતીતિ યોજના. ઇદન્તિ વત્થુ. સત્તન્નં નિદાનન્તિ સત્તન્નં આપત્તિક્ખન્ધાનં પઞ્ઞત્તિટ્ઠાનસઙ્ખાતં નિદાનં. એત્થાતિ ઠાને. પઞ્ઞત્તિં ન જાનાતીતિ એત્થ ‘‘અનુપઞ્ઞત્તિં ન જાનાતી’’તિ વક્ખમાનત્તા પઠમપઞ્ઞત્તિ ગહેતબ્બાતિ આહ ‘‘પઠમપઞ્ઞત્તિં ન જાનાતી’’તિ. અનુપઞ્ઞત્તીતિ એત્થ અનુસદ્દો નઉપચ્છિન્નત્થોતિ આહ ‘‘પુનપ્પુનં પઞ્ઞત્તિં ન જાનાતી’’તિ. પચ્છાત્થોપિ યુજ્જતેવ પઠમપઞ્ઞત્તિતો પચ્છા પઞ્ઞત્તત્તા. અનુસન્ધિવચનપથન્તિ એત્થ અનુસન્ધીનં વસેન વચનપથન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘કથાનુસન્ધિવિનિચ્છયાનુસન્ધિવસેન વત્થુ’’ન્તિ. ઞત્તિકિચ્ચન્તિ ઞત્તિયા કિચ્ચં . ઇમિના ઞત્તિયાતિ એત્થ સામ્યત્થે સામિવચનં. કરધાતુસમ્બન્ધે કરણવચનમ્પિ યુજ્જતેવ. કરણન્તિ એત્થ ચ યુપચ્ચયસ્સ કમ્મત્થભાવઞ્ચ દસ્સેતિ. ન કેવલં ઞત્તિકમ્મે એવ ઞત્તિકિચ્ચં ન જાનાતિ, અથ ખો ઞત્તિદુતિયઞત્તિચતુત્થકમ્મેસુપિ ન જાનાતીતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઞત્તિદુતિયઞત્તિચતુત્થકમ્મેસૂ’’તિઆદિ. પુબ્બે ઠપેતબ્બાતિ ઞત્તિ નામ કમ્મવાચાય પુબ્બે ઠપેતબ્બાતિ ન જાનાતિ. ઇમિના નપુબ્બકુસલભાવં દસ્સેતિ. ‘‘પચ્છા’’તિ ઇમિના નઅપરકુસલભાવં દસ્સેતિ. પિસદ્દેન પઠમનયં અપેક્ખતિ. ‘‘કાલં ન જાનાતી’’તિ ઇમિના અકાલઞ્ઞૂતિ પદસ્સ વિગ્ગહવાક્યં દસ્સેતિ. કાલં દસ્સેન્તો આહ ‘‘અનજ્ઝિટ્ઠો’’તિઆદિ.

    Tettiṃsamūlānaṃ sarūpaṃ dassento āha ‘‘vivādādhikaraṇassa dvādasa mūlānī’’tiādi. Ekaṃ mūlanti sambandho. Tānīti tettiṃsa mūlāni. Paratoti parasmiṃ. ‘‘Aṭṭhārasa bhedakaravatthūnī’’tiādinā adhikaraṇānaṃ samuṭṭhānaṃ dasseti. Cattāri saṅghakiccāni nissāya uppajjatīti yojanā. Idanti vatthu. Sattannaṃ nidānanti sattannaṃ āpattikkhandhānaṃ paññattiṭṭhānasaṅkhātaṃ nidānaṃ. Etthāti ṭhāne. Paññattiṃ na jānātīti ettha ‘‘anupaññattiṃ na jānātī’’ti vakkhamānattā paṭhamapaññatti gahetabbāti āha ‘‘paṭhamapaññattiṃ na jānātī’’ti. Anupaññattīti ettha anusaddo naupacchinnatthoti āha ‘‘punappunaṃ paññattiṃ na jānātī’’ti. Pacchātthopi yujjateva paṭhamapaññattito pacchā paññattattā. Anusandhivacanapathanti ettha anusandhīnaṃ vasena vacanapathanti dassento āha ‘‘kathānusandhivinicchayānusandhivasena vatthu’’nti. Ñattikiccanti ñattiyā kiccaṃ . Iminā ñattiyāti ettha sāmyatthe sāmivacanaṃ. Karadhātusambandhe karaṇavacanampi yujjateva. Karaṇanti ettha ca yupaccayassa kammatthabhāvañca dasseti. Na kevalaṃ ñattikamme eva ñattikiccaṃ na jānāti, atha kho ñattidutiyañatticatutthakammesupi na jānātīti dassento āha ‘‘ñattidutiyañatticatutthakammesū’’tiādi. Pubbe ṭhapetabbāti ñatti nāma kammavācāya pubbe ṭhapetabbāti na jānāti. Iminā napubbakusalabhāvaṃ dasseti. ‘‘Pacchā’’ti iminā naaparakusalabhāvaṃ dasseti. Pisaddena paṭhamanayaṃ apekkhati. ‘‘Kālaṃ na jānātī’’ti iminā akālaññūti padassa viggahavākyaṃ dasseti. Kālaṃ dassento āha ‘‘anajjhiṭṭho’’tiādi.

    ‘‘ધુતઙ્ગે આનિસંસં અજાનિત્વા’’તિ ઇમિના મન્દમોમૂહાનં ફલં દસ્સેતિ. પાપિચ્છોતિ એત્થ પાપિચ્છો નામ પચ્ચયલાભસ્સ પત્થનાતિ આહ ‘‘પચ્ચયલાભં પત્થયમાનો’’તિ. કાયવિવેકો ચ ચિત્તવિવેકો ચ ઉપધિવિવેકો ચ કાયચિત્તઉપધિવિવેકં, સમાહારદ્વન્દો, પુબ્બપદેસુ ઉત્તરપદલોપો. એતસ્સાતિ આરઞ્ઞિકસ્સ. ઇમિના ઇમાય અત્થો ઇદમત્થો, સો એતસ્સત્થીતિ ઇદમત્થીતિ વચનત્થં દસ્સેતિ. અપ્પિચ્છઞ્ઞેવાતિઆદીસુ એવસદ્દાનં છડ્ડેતબ્બત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ન અઞ્ઞં કિઞ્ચિ લોકામિસ’’ન્તિ.

    ‘‘Dhutaṅge ānisaṃsaṃ ajānitvā’’ti iminā mandamomūhānaṃ phalaṃ dasseti. Pāpicchoti ettha pāpiccho nāma paccayalābhassa patthanāti āha ‘‘paccayalābhaṃ patthayamāno’’ti. Kāyaviveko ca cittaviveko ca upadhiviveko ca kāyacittaupadhivivekaṃ, samāhāradvando, pubbapadesu uttarapadalopo. Etassāti āraññikassa. Iminā imāya attho idamattho, so etassatthīti idamatthīti vacanatthaṃ dasseti. Appicchaññevātiādīsu evasaddānaṃ chaḍḍetabbatthaṃ dassento āha ‘‘na aññaṃ kiñci lokāmisa’’nti.

    નવવિધન્તિ દિવસવસેન તિવિધં, તથા કત્તબ્બાકારવસેન, તથા કારકવસેનાતિ નવવિધં ઉપોસથં.

    Navavidhanti divasavasena tividhaṃ, tathā kattabbākāravasena, tathā kārakavasenāti navavidhaṃ uposathaṃ.

    કાયદુચ્ચરિતાદિ યસ્મા ન પસાદં સંવત્તેતિ, ન પસાદાય વા સંવત્તતિ, તસ્મા અપાસાદિકન્તિ વુચ્ચતિ. તેન વુત્તં ‘‘અપાસાદિકન્તિ કાયદુચ્ચરિતાદિ અકુસલ’’ન્તિ. વેલં અતિક્કમ્માતિ ભોજનાદિકાલં અતિક્કમિત્વા. ઇમિના અતિવેલન્તિ એત્થ અતિસદ્દસ્સ અતિક્કમનત્થઞ્ચ ‘‘અતિવેલ’’ન્તિ પદસ્સ ‘‘વિહરતો’’તિ પદે કિરિયવિસેસનભાવઞ્ચ દસ્સેતિ. અપ્પં કાલન્તિ યોજના. અવતરણં ઓતારોતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઓતરણ’’ન્તિ. સબ્બત્થાતિ સબ્બેસુ પઞ્ચકેસુ.

    Kāyaduccaritādi yasmā na pasādaṃ saṃvatteti, na pasādāya vā saṃvattati, tasmā apāsādikanti vuccati. Tena vuttaṃ ‘‘apāsādikanti kāyaduccaritādi akusala’’nti. Velaṃ atikkammāti bhojanādikālaṃ atikkamitvā. Iminā ativelanti ettha atisaddassa atikkamanatthañca ‘‘ativela’’nti padassa ‘‘viharato’’ti pade kiriyavisesanabhāvañca dasseti. Appaṃ kālanti yojanā. Avataraṇaṃ otāroti dassento āha ‘‘otaraṇa’’nti. Sabbatthāti sabbesu pañcakesu.

    ઇતિ પઞ્ચકવારવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.

    Iti pañcakavāravaṇṇanāya yojanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૫. પઞ્ચકવારો • 5. Pañcakavāro

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / પઞ્ચકવારવણ્ણના • Pañcakavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પઞ્ચકવારવણ્ણના • Pañcakavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પઞ્ચકવારવણ્ણના • Pañcakavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પઞ્ચકવારવણ્ણના • Pañcakavāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact