Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga |
7. ஏளகலோமதோ⁴வாபனஸிக்கா²பத³ங்
7. Eḷakalomadhovāpanasikkhāpadaṃ
576. தேன ஸமயேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா ஸக்கேஸு விஹரதி கபிலவத்து²ஸ்மிங் நிக்³ரோதா⁴ராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கூ² பி⁴க்கு²னீஹி ஏளகலோமானி தோ⁴வாபெந்திபி ரஜாபெந்திபி விஜடாபெந்திபி. பி⁴க்கு²னியோ ஏளகலோமானி தோ⁴வந்தியோ ரஜந்தியோ விஜடெந்தியோ ரிஞ்சந்தி உத்³தே³ஸங் பரிபுச்ச²ங் அதி⁴ஸீலங் அதி⁴சித்தங் அதி⁴பஞ்ஞங். அத² கோ² மஹாபஜாபதி கோ³தமீ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ஏகமந்தங் டி²தங் கோ² மஹாபஜாபதிங் கோ³தமிங் ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘‘கச்சி, கோ³தமி, பி⁴க்கு²னியோ அப்பமத்தா ஆதாபினியோ பஹிதத்தா விஹரந்தீ’’தி? ‘‘குதோ, ப⁴ந்தே, பி⁴க்கு²னீனங் அப்பமாதோ³! அய்யா ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கு²னீஹி ஏளகலோமானி தோ⁴வாபெந்திபி ரஜாபெந்திபி விஜடாபெந்திபி. பி⁴க்கு²னியோ ஏளகலோமானி தோ⁴வந்தியோ ரஜந்தியோ விஜடெந்தியோ ரிஞ்சந்தி உத்³தே³ஸங் பரிபுச்ச²ங் அதி⁴ஸீலங் அதி⁴சித்தங் அதி⁴பஞ்ஞ’’ந்தி.
576. Tena samayena buddho bhagavā sakkesu viharati kapilavatthusmiṃ nigrodhārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū bhikkhunīhi eḷakalomāni dhovāpentipi rajāpentipi vijaṭāpentipi. Bhikkhuniyo eḷakalomāni dhovantiyo rajantiyo vijaṭentiyo riñcanti uddesaṃ paripucchaṃ adhisīlaṃ adhicittaṃ adhipaññaṃ. Atha kho mahāpajāpati gotamī yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhitaṃ kho mahāpajāpatiṃ gotamiṃ bhagavā etadavoca – ‘‘kacci, gotami, bhikkhuniyo appamattā ātāpiniyo pahitattā viharantī’’ti? ‘‘Kuto, bhante, bhikkhunīnaṃ appamādo! Ayyā chabbaggiyā bhikkhunīhi eḷakalomāni dhovāpentipi rajāpentipi vijaṭāpentipi. Bhikkhuniyo eḷakalomāni dhovantiyo rajantiyo vijaṭentiyo riñcanti uddesaṃ paripucchaṃ adhisīlaṃ adhicittaṃ adhipañña’’nti.
அத² கோ² ப⁴க³வா மஹாபஜாபதிங் கோ³தமிங் த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸேஸி ஸமாத³பேஸி ஸமுத்தேஜேஸி ஸம்பஹங்ஸேஸி. அத² கோ² மஹாபஜாபதி கோ³தமீ ப⁴க³வதா த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸிதா ஸமாத³பிதா ஸமுத்தேஜிதா ஸம்பஹங்ஸிதா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பக்காமி. அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதஸ்மிங் நிதா³னே ஏதஸ்மிங் பகரணே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் ஸன்னிபாதாபெத்வா ச²ப்³ப³க்³கி³யே பி⁴க்கூ² படிபுச்சி² – ‘‘ஸச்சங் கிர தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னீஹி ஏளகலோமானி தோ⁴வாபேத²பி ரஜாபேத²பி விஜடாபேத²பீ’’தி ? ‘‘ஸச்சங், ப⁴க³வா’’தி. ‘‘ஞாதிகாயோ தும்ஹாகங், பி⁴க்க²வே, அஞ்ஞாதிகாயோ’’தி? ‘‘அஞ்ஞாதிகாயோ, ப⁴க³வா’’தி. ‘‘அஞ்ஞாதகா, மோக⁴புரிஸா, அஞ்ஞாதிகானங் ந ஜானந்தி பதிரூபங் வா அப்பதிரூபங் வா பாஸாதி³கங் வா அபாஸாதி³கங். தத்த² நாம தும்ஹே, மோக⁴புரிஸா, அஞ்ஞாதிகாஹி பி⁴க்கு²னீஹி ஏளகலோமானி தோ⁴வாபெஸ்ஸத²பி ரஜாபெஸ்ஸத²பி விஜடாபெஸ்ஸத²பி! நேதங், மோக⁴புரிஸா, அப்பஸன்னானங் வா பஸாதா³ய…பே॰… ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, இமங் ஸிக்கா²பத³ங் உத்³தி³ஸெய்யாத² –
Atha kho bhagavā mahāpajāpatiṃ gotamiṃ dhammiyā kathāya sandassesi samādapesi samuttejesi sampahaṃsesi. Atha kho mahāpajāpati gotamī bhagavatā dhammiyā kathāya sandassitā samādapitā samuttejitā sampahaṃsitā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi. Atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe bhikkhusaṅghaṃ sannipātāpetvā chabbaggiye bhikkhū paṭipucchi – ‘‘saccaṃ kira tumhe, bhikkhave, bhikkhunīhi eḷakalomāni dhovāpethapi rajāpethapi vijaṭāpethapī’’ti ? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. ‘‘Ñātikāyo tumhākaṃ, bhikkhave, aññātikāyo’’ti? ‘‘Aññātikāyo, bhagavā’’ti. ‘‘Aññātakā, moghapurisā, aññātikānaṃ na jānanti patirūpaṃ vā appatirūpaṃ vā pāsādikaṃ vā apāsādikaṃ. Tattha nāma tumhe, moghapurisā, aññātikāhi bhikkhunīhi eḷakalomāni dhovāpessathapi rajāpessathapi vijaṭāpessathapi! Netaṃ, moghapurisā, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –
577. ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² அஞ்ஞாதிகாய பி⁴க்கு²னியா ஏளகலோமானி தோ⁴வாபெய்ய வா ரஜாபெய்ய வா விஜடாபெய்ய வா, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்திய’’ந்தி.
577.‘‘Yo pana bhikkhu aññātikāya bhikkhuniyā eḷakalomāni dhovāpeyya vā rajāpeyya vā vijaṭāpeyya vā, nissaggiyaṃ pācittiya’’nti.
578. யோ பனாதி யோ யாதி³ஸோ…பே॰… பி⁴க்கூ²தி…பே॰… அயங் இமஸ்மிங் அத்தே² அதி⁴ப்பேதோ பி⁴க்கூ²தி.
578.Yopanāti yo yādiso…pe… bhikkhūti…pe… ayaṃ imasmiṃ atthe adhippeto bhikkhūti.
அஞ்ஞாதிகா நாம மாதிதோ வா பிதிதோ வா யாவ ஸத்தமா பிதாமஹயுகா³ அஸம்ப³த்³தா⁴.
Aññātikā nāma mātito vā pitito vā yāva sattamā pitāmahayugā asambaddhā.
பி⁴க்கு²னீ நாம உப⁴தோஸங்கே⁴ உபஸம்பன்னா.
Bhikkhunī nāma ubhatosaṅghe upasampannā.
தோ⁴வாதி ஆணாபேதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. தோ⁴தானி நிஸ்ஸக்³கி³யானி ஹொந்தி. ரஜாதி ஆணாபேதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ரத்தானி நிஸ்ஸக்³கி³யானி ஹொந்தி. விஜடேஹீதி ஆணாபேதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. விஜடிதானி நிஸ்ஸக்³கி³யானி ஹொந்தி. நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³பா³னி ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா க³ணஸ்ஸ வா புக்³க³லஸ்ஸ வா. ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³பா³னி…பே॰… இமானி மே, ப⁴ந்தே, ஏளகலோமானி அஞ்ஞாதிகாய பி⁴க்கு²னியா தோ⁴வாபிதானி நிஸ்ஸக்³கி³யானி. இமானாஹங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிஸ்ஸஜ்ஜாமீதி…பே॰… த³தெ³ய்யாதி…பே॰… த³தெ³ய்யுந்தி…பே॰… ஆயஸ்மதோ த³ம்மீதி.
Dhovāti āṇāpeti, āpatti dukkaṭassa. Dhotāni nissaggiyāni honti. Rajāti āṇāpeti, āpatti dukkaṭassa. Rattāni nissaggiyāni honti. Vijaṭehīti āṇāpeti, āpatti dukkaṭassa. Vijaṭitāni nissaggiyāni honti. Nissajjitabbāni saṅghassa vā gaṇassa vā puggalassa vā. Evañca pana, bhikkhave, nissajjitabbāni…pe… imāni me, bhante, eḷakalomāni aññātikāya bhikkhuniyā dhovāpitāni nissaggiyāni. Imānāhaṃ saṅghassa nissajjāmīti…pe… dadeyyāti…pe… dadeyyunti…pe… āyasmato dammīti.
579. அஞ்ஞாதிகாய அஞ்ஞாதிகஸஞ்ஞீ ஏளகலோமானி தோ⁴வாபேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். அஞ்ஞாதிகாய அஞ்ஞாதிகஸஞ்ஞீ ஏளகலோமானி தோ⁴வாபேதி ரஜாபேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யேன ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. அஞ்ஞாதிகாய அஞ்ஞாதிகஸஞ்ஞீ ஏளகலோமானி தோ⁴வாபேதி விஜடாபேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யேன ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. அஞ்ஞாதிகாய அஞ்ஞாதிகஸஞ்ஞீ ஏளகலோமானி தோ⁴வாபேதி ரஜாபேதி விஜடாபேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யேன ஆபத்தி த்³வின்னங் து³க்கடானங்.
579. Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni dhovāpeti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni dhovāpeti rajāpeti, nissaggiyena āpatti dukkaṭassa. Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni dhovāpeti vijaṭāpeti, nissaggiyena āpatti dukkaṭassa. Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni dhovāpeti rajāpeti vijaṭāpeti, nissaggiyena āpatti dvinnaṃ dukkaṭānaṃ.
அஞ்ஞாதிகாய அஞ்ஞாதிகஸஞ்ஞீ ஏளகலோமானி ரஜாபேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். அஞ்ஞாதிகாய அஞ்ஞாதிகஸஞ்ஞீ ஏளகலோமானி ரஜாபேதி விஜடாபேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யேன ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. அஞ்ஞாதிகாய அஞ்ஞாதிகஸஞ்ஞீ ஏளகலோமானி ரஜாபேதி தோ⁴வாபேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யேன ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. அஞ்ஞாதிகாய அஞ்ஞாதிகஸஞ்ஞீ ஏளகலோமானி ரஜாபேதி விஜடாபேதி தோ⁴வாபேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யேன ஆபத்தி த்³வின்னங் து³க்கடானங்.
Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni rajāpeti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni rajāpeti vijaṭāpeti, nissaggiyena āpatti dukkaṭassa. Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni rajāpeti dhovāpeti, nissaggiyena āpatti dukkaṭassa. Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni rajāpeti vijaṭāpeti dhovāpeti, nissaggiyena āpatti dvinnaṃ dukkaṭānaṃ.
அஞ்ஞாதிகாய அஞ்ஞாதிகஸஞ்ஞீ ஏளகலோமானி விஜடாபேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். அஞ்ஞாதிகாய அஞ்ஞாதிகஸஞ்ஞீ ஏளகலோமானி விஜடாபேதி தோ⁴வாபேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யேன ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. அஞ்ஞாதிகாய அஞ்ஞாதிகஸஞ்ஞீ ஏளகலோமானி விஜடாபேதி ரஜாபேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யேன ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ . அஞ்ஞாதிகாய அஞ்ஞாதிகஸஞ்ஞீ ஏளகலோமானி விஜடாபேதி தோ⁴வாபேதி ரஜாபேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யேன ஆபத்தி த்³வின்னங் து³க்கடானங்.
Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni vijaṭāpeti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni vijaṭāpeti dhovāpeti, nissaggiyena āpatti dukkaṭassa. Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni vijaṭāpeti rajāpeti, nissaggiyena āpatti dukkaṭassa . Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni vijaṭāpeti dhovāpeti rajāpeti, nissaggiyena āpatti dvinnaṃ dukkaṭānaṃ.
580. அஞ்ஞாதிகாய வேமதிகோ…பே॰… அஞ்ஞாதிகாய ஞாதிகஸஞ்ஞீ…பே॰… அஞ்ஞஸ்ஸ ஏளகலோமானி தோ⁴வாபேதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஏகதோ உபஸம்பன்னாய தோ⁴வாபேதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஞாதிகாய அஞ்ஞாதிகஸஞ்ஞீ, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஞாதிகாய வேமதிகோ, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஞாதிகாய ஞாதிகஸஞ்ஞீ, அனாபத்தி.
580. Aññātikāya vematiko…pe… aññātikāya ñātikasaññī…pe… aññassa eḷakalomāni dhovāpeti, āpatti dukkaṭassa. Ekato upasampannāya dhovāpeti, āpatti dukkaṭassa. Ñātikāya aññātikasaññī, āpatti dukkaṭassa. Ñātikāya vematiko, āpatti dukkaṭassa. Ñātikāya ñātikasaññī, anāpatti.
581. அனாபத்தி ஞாதிகாய தா⁴வந்தியா அஞ்ஞாதிகா து³தியா ஹோதி, அவுத்தா தோ⁴வதி, அபரிபு⁴த்தங் கதப⁴ண்ட³ங் தோ⁴வாபேதி, ஸிக்க²மானாய ஸாமணேரியா உம்மத்தகஸ்ஸ ஆதி³கம்மிகஸ்ஸாதி.
581. Anāpatti ñātikāya dhāvantiyā aññātikā dutiyā hoti, avuttā dhovati, aparibhuttaṃ katabhaṇḍaṃ dhovāpeti, sikkhamānāya sāmaṇeriyā ummattakassa ādikammikassāti.
ஏளகலோமதோ⁴வாபனஸிக்கா²பத³ங் நிட்டி²தங் ஸத்தமங்.
Eḷakalomadhovāpanasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ sattamaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 7. ஏளகலோமதோ⁴வாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 7. Eḷakalomadhovāpanasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 6. ஏளகலோமஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Eḷakalomasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 7. ஏளகலோமதோ⁴வாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 7. Eḷakalomadhovāpanasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 7. ஏளகலோமதோ⁴வாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 7. Eḷakalomadhovāpanasikkhāpadavaṇṇanā