Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    એળકલોમસમુટ્ઠાનવણ્ણના

    Eḷakalomasamuṭṭhānavaṇṇanā

    ૨૬૩. ‘‘એળકલોમા’’તિ ઇદં એળકલોમસમુટ્ઠાનં નામ એકં સમુટ્ઠાનસીસં. ઇતોતિ યથાવુત્તતો. પાળિન્તિ માતિકાપાળિં. વિરજ્ઝિત્વાતિ પુબ્બાપરતો વિરાધેત્વા. યથાતિ યેનાકારેન . પનસદ્દો અનુગ્ગહત્થો. કિઞ્ચાપિ લિખન્તિ, પન તથાપીતિ યોજના. એવન્તિ તથાકારેન. અત્થાનુક્કમોતિ અત્થસ્સ અનુક્કમો.

    263.‘‘Eḷakalomā’’ti idaṃ eḷakalomasamuṭṭhānaṃ nāma ekaṃ samuṭṭhānasīsaṃ. Itoti yathāvuttato. Pāḷinti mātikāpāḷiṃ. Virajjhitvāti pubbāparato virādhetvā. Yathāti yenākārena . Panasaddo anuggahattho. Kiñcāpi likhanti, pana tathāpīti yojanā. Evanti tathākārena. Atthānukkamoti atthassa anukkamo.

    ‘‘અભિક્ખુકાવા સેન ચા’’તિ એતં વચનં વુત્તન્તિ સમ્બન્ધો. ‘‘અભિક્ખુકે આવાસે વસ્સં વસેય્યા’’તિ (પાચિ॰ ૧૦૪૭) ઇદં વચનં સન્ધાયાતિ સમ્બન્ધો. ‘‘ભિક્ખુની’’તિઆદિના વુત્તાનીતિ સમ્બન્ધો. આદિસદ્દેન ‘‘સિક્ખમાના ચ સામણેરી ગિહિનિયા’’તિ પાઠં સઙ્ગણ્હાતિ.

    ‘‘Abhikkhukāvā sena cā’’ti etaṃ vacanaṃ vuttanti sambandho. ‘‘Abhikkhuke āvāse vassaṃ vaseyyā’’ti (pāci. 1047) idaṃ vacanaṃ sandhāyāti sambandho. ‘‘Bhikkhunī’’tiādinā vuttānīti sambandho. Ādisaddena ‘‘sikkhamānā ca sāmaṇerī gihiniyā’’ti pāṭhaṃ saṅgaṇhāti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૬. એળકલોમસમુટ્ઠાનં • 6. Eḷakalomasamuṭṭhānaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / એળકલોમસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Eḷakalomasamuṭṭhānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact