Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
14. ஏதத³க்³க³வக்³கோ³
14. Etadaggavaggo
(14) 1. பட²மஏதத³க்³க³வக்³கோ³
(14) 1. Paṭhamaetadaggavaggo
ஏதத³க்³க³பத³வண்ணனா
Etadaggapadavaṇṇanā
188. ஏதத³க்³கே³ஸு பட²மவக்³க³ஸ்ஸ பட²மே ஏதத³க்³க³ந்தி ஏதங் அக்³க³ங். எத்த² ச அயங் அக்³க³ஸத்³தோ³ ஆதி³கோடிகொட்டா²ஸஸெட்டே²ஸு தி³ஸ்ஸதி. ‘‘அஜ்ஜதக்³கே³, ஸம்ம தோ³வாரிக, ஆவராமி த்³வாரங் நிக³ண்டா²னங் நிக³ண்டீ²ன’’ந்திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 2.70) ஹி ஆதி³ம்ஹி தி³ஸ்ஸதி. ‘‘தேனேவ அங்கு³லக்³கே³ன தங் அங்கு³லக்³க³ங் பராமஸெய்ய (கதா²॰ 441), உச்ச²க்³க³ங் வேளக்³க³’’ந்திஆதீ³ஸு கோடியங். ‘‘அம்பி³லக்³க³ங் வா மது⁴ரக்³க³ங் வா தித்தகக்³க³ங் வா (ஸங்॰ நி॰ 5.374), அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, விஹாரக்³கே³ன வா பரிவேணக்³கே³ன வா பா⁴ஜேது’’ந்திஆதீ³ஸு (சூளவ॰ 318) கொட்டா²ஸே. ‘‘யாவதா, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா அபதா³ வா…பே॰… ததா²க³தோ தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதீ’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 4.34; இதிவு॰ 90) ஸெட்டே². ஸ்வாயமித⁴ கோடியம்பி வட்டதி ஸெட்டே²பி. தே ஹி தே²ரா அத்தனோ அத்தனோ டா²னே கோடிபூ⁴தாதிபி அக்³கா³, ஸெட்ட²பூ⁴தாதிபி. தஸ்மா ஏதத³க்³க³ந்தி ஏஸா கோடி ஏஸோ ஸெட்டோ²தி அயமெத்த² அத்தோ². ஏஸேவ நயோ ஸப்³ப³ஸுத்தேஸு.
188. Etadaggesu paṭhamavaggassa paṭhame etadagganti etaṃ aggaṃ. Ettha ca ayaṃ aggasaddo ādikoṭikoṭṭhāsaseṭṭhesu dissati. ‘‘Ajjatagge, samma dovārika, āvarāmi dvāraṃ nigaṇṭhānaṃ nigaṇṭhīna’’ntiādīsu (ma. ni. 2.70) hi ādimhi dissati. ‘‘Teneva aṅgulaggena taṃ aṅgulaggaṃ parāmaseyya (kathā. 441), ucchaggaṃ veḷagga’’ntiādīsu koṭiyaṃ. ‘‘Ambilaggaṃ vā madhuraggaṃ vā tittakaggaṃ vā (saṃ. ni. 5.374), anujānāmi, bhikkhave, vihāraggena vā pariveṇaggena vā bhājetu’’ntiādīsu (cūḷava. 318) koṭṭhāse. ‘‘Yāvatā, bhikkhave, sattā apadā vā…pe… tathāgato tesaṃ aggamakkhāyatī’’tiādīsu (a. ni. 4.34; itivu. 90) seṭṭhe. Svāyamidha koṭiyampi vaṭṭati seṭṭhepi. Te hi therā attano attano ṭhāne koṭibhūtātipi aggā, seṭṭhabhūtātipi. Tasmā etadagganti esā koṭi eso seṭṭhoti ayamettha attho. Eseva nayo sabbasuttesu.
அயஞ்ச ஏதத³க்³க³ஸன்னிக்கே²போ நாம சதூஹி காரணேஹி லப்³ப⁴தி அட்டு²ப்பத்திதோ ஆக³மனதோ சிண்ணவஸிதோ கு³ணாதிரேகதோதி. தத்த² கோசி தே²ரோ ஏகேன காரணேன ஏதத³க்³க³ட்டா²னங் லப⁴தி, கோசி த்³வீஹி, கோசி தீஹி, கோசி ஸப்³பே³ஹேவ சதூஹிபி ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ விய. ஸோ ஹி அட்டு²ப்பத்திதோபி மஹாபஞ்ஞதாய ஏதத³க்³க³ட்டா²னங் லபி⁴ ஆக³மனாதீ³ஹிபி. கத²ங்? ஏகஸ்மிங் ஹி ஸமயே ஸத்தா² ஜேதவனமஹாவிஹாரே விஹரந்தோ கண்ட³ம்ப³ருக்க²மூலே தித்தி²யமத்³த³னங் யமகபாடிஹாரியங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘கஹங் நு கோ² புரிமபு³த்³தா⁴ யமகபாடிஹாரியங் கத்வா வஸ்ஸங் உபக³ச்ச²ந்தீ’’தி ஆவஜ்ஜெந்தோ ‘‘தாவதிங்ஸப⁴வனே’’தி ஞத்வா த்³வே பத³ந்தரானி த³ஸ்ஸெத்வா ததியேன பதே³ன தாவதிங்ஸப⁴வனே பச்சுட்டா²ஸி. ஸக்கோ தே³வராஜா ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா பண்டு³கம்ப³லஸிலாதோ உட்டா²ய ஸத்³தி⁴ங் தே³வக³ணேன பச்சுக்³க³மனங் அக³மாஸி. தே³வா சிந்தயிங்ஸு – ‘‘ஸக்கோ தே³வராஜா தே³வக³ணபரிவுதோ ஸட்டி²யோஜனாயாமாய பண்டு³கம்ப³லஸிலாய நிஸீதி³த்வா ஸம்பத்திங் அனுப⁴வதி, பு³த்³தா⁴னங் நாம நிஸின்னகாலதோ பட்டா²ய ந ஸக்கா அஞ்ஞேன எத்த² ஹத்த²ம்பி ட²பேது’’ந்தி. ஸத்தா²பி தத்த² நிஸின்னோ தேஸங் சித்தாசாரங் ஞத்வா மஹாபங்ஸுகூலிகோ விய முண்ட³பீட²கங் ஸப்³ப³மேவ பண்டு³கம்ப³லஸிலங் அவத்த²ரித்வா நிஸீதி³. ஏவங் நிஸீத³ந்தோ பன அத்தனோ வா ஸரீரங் மஹந்தங் கத்வா மாபேஸி, பண்டு³கம்ப³லஸிலங் வா கு²த்³த³கங் அகாஸீதி ந ஸல்லக்கே²தப்³ப³ங். அசிந்தெய்யோ ஹி பு³த்³த⁴விஸயோ. ஏவங் நிஸின்னோ பன மாதரங் காயஸக்கி²ங் கத்வா த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளதே³வதானங் ‘‘குஸலா த⁴ம்மா அகுஸலா த⁴ம்மா அப்³யாகதா த⁴ம்மா’’தி அபி⁴த⁴ம்மபிடகங் தே³ஸேஸி.
Ayañca etadaggasannikkhepo nāma catūhi kāraṇehi labbhati aṭṭhuppattito āgamanato ciṇṇavasito guṇātirekatoti. Tattha koci thero ekena kāraṇena etadaggaṭṭhānaṃ labhati, koci dvīhi, koci tīhi, koci sabbeheva catūhipi āyasmā sāriputtatthero viya. So hi aṭṭhuppattitopi mahāpaññatāya etadaggaṭṭhānaṃ labhi āgamanādīhipi. Kathaṃ? Ekasmiṃ hi samaye satthā jetavanamahāvihāre viharanto kaṇḍambarukkhamūle titthiyamaddanaṃ yamakapāṭihāriyaṃ dassetvā ‘‘kahaṃ nu kho purimabuddhā yamakapāṭihāriyaṃ katvā vassaṃ upagacchantī’’ti āvajjento ‘‘tāvatiṃsabhavane’’ti ñatvā dve padantarāni dassetvā tatiyena padena tāvatiṃsabhavane paccuṭṭhāsi. Sakko devarājā bhagavantaṃ disvā paṇḍukambalasilāto uṭṭhāya saddhiṃ devagaṇena paccuggamanaṃ agamāsi. Devā cintayiṃsu – ‘‘sakko devarājā devagaṇaparivuto saṭṭhiyojanāyāmāya paṇḍukambalasilāya nisīditvā sampattiṃ anubhavati, buddhānaṃ nāma nisinnakālato paṭṭhāya na sakkā aññena ettha hatthampi ṭhapetu’’nti. Satthāpi tattha nisinno tesaṃ cittācāraṃ ñatvā mahāpaṃsukūliko viya muṇḍapīṭhakaṃ sabbameva paṇḍukambalasilaṃ avattharitvā nisīdi. Evaṃ nisīdanto pana attano vā sarīraṃ mahantaṃ katvā māpesi, paṇḍukambalasilaṃ vā khuddakaṃ akāsīti na sallakkhetabbaṃ. Acinteyyo hi buddhavisayo. Evaṃ nisinno pana mātaraṃ kāyasakkhiṃ katvā dasasahassacakkavāḷadevatānaṃ ‘‘kusalā dhammā akusalā dhammā abyākatā dhammā’’ti abhidhammapiṭakaṃ desesi.
பாடிஹாரியட்டா²னேபி ஸப்³பா³பி த்³வாத³ஸயோஜனிகா பரிஸா அனுருத்³த⁴த்தே²ரங் உபஸங்கமித்வா ‘‘கஹங், ப⁴ந்தே, த³ஸப³லோ க³தோ’’தி புச்சி². தாவதிங்ஸப⁴வனே பண்டு³கம்ப³லஸிலாயங் வஸ்ஸங் உபக³ந்த்வா அபி⁴த⁴ம்மகத²ங் தே³ஸேதுங் க³தோதி. ப⁴ந்தே, ந மயங் ஸத்தா²ரங் அதி³ஸ்வா க³மிஸ்ஸாம. கதா³ ஸத்தா² ஆக³மிஸ்ஸதீதி ஸத்து² ஆக³மனகாலங் ஜானாதா²தி? மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரஸ்ஸ பா⁴ரங் கரோத², ஸோ பு³த்³தா⁴னங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஸாஸனங் ஆஹரிஸ்ஸதீதி. கிங் பன தே²ரஸ்ஸ தத்த² க³ந்துங் ப³லங் நத்தீ²தி? அத்தி², விஸேஸவந்தானங் பன விஸேஸங் பஸ்ஸந்தூதி ஏவமாஹ. மஹாஜனோ மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரங் உபஸங்கமித்வா ஸத்து² ஸாஸனங் க³ஹெத்வா ஆக³மனத்தா²ய யாசி. தே²ரோ பஸ்ஸந்தேயேவ மஹாஜனே பத²வியங் நிமுஜ்ஜித்வா அந்தோஸினேருனா க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஆஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, மஹாஜனோ தும்ஹாகங் த³ஸ்ஸனகாமோ, ஆக³மனதி³வஸங் வோ ஜானிதுங் இச்ச²தீ’’தி. தேன ஹி ‘‘இதோ தேமாஸச்சயேன ஸங்கஸ்ஸனக³ரத்³வாரே பஸ்ஸதா²’’திஸ்ஸ வதே³ஹீதி. தே²ரோ ப⁴க³வதோ ஸாஸனங் ஆஹரித்வா மஹாஜனஸ்ஸ கதே²ஸி. மஹாஜனோ தத்தே²வ தேமாஸங் க²ந்தா⁴வாரங் ப³ந்தி⁴த்வா வஸி. சூளஅனாத²பிண்டி³கோ த்³வாத³ஸயோஜனாய பரிஸாய தேமாஸங் யாகு³ப⁴த்தங் ஆதா³ஸி.
Pāṭihāriyaṭṭhānepi sabbāpi dvādasayojanikā parisā anuruddhattheraṃ upasaṅkamitvā ‘‘kahaṃ, bhante, dasabalo gato’’ti pucchi. Tāvatiṃsabhavane paṇḍukambalasilāyaṃ vassaṃ upagantvā abhidhammakathaṃ desetuṃ gatoti. Bhante, na mayaṃ satthāraṃ adisvā gamissāma. Kadā satthā āgamissatīti satthu āgamanakālaṃ jānāthāti? Mahāmoggallānattherassa bhāraṃ karotha, so buddhānaṃ santikaṃ gantvā sāsanaṃ āharissatīti. Kiṃ pana therassa tattha gantuṃ balaṃ natthīti? Atthi, visesavantānaṃ pana visesaṃ passantūti evamāha. Mahājano mahāmoggallānattheraṃ upasaṅkamitvā satthu sāsanaṃ gahetvā āgamanatthāya yāci. Thero passanteyeva mahājane pathaviyaṃ nimujjitvā antosinerunā gantvā satthāraṃ vanditvā āha – ‘‘bhante, mahājano tumhākaṃ dassanakāmo, āgamanadivasaṃ vo jānituṃ icchatī’’ti. Tena hi ‘‘ito temāsaccayena saṅkassanagaradvāre passathā’’tissa vadehīti. Thero bhagavato sāsanaṃ āharitvā mahājanassa kathesi. Mahājano tattheva temāsaṃ khandhāvāraṃ bandhitvā vasi. Cūḷaanāthapiṇḍiko dvādasayojanāya parisāya temāsaṃ yāgubhattaṃ ādāsi.
ஸத்தா²பி ஸத்தப்பகரணானி தே³ஸெத்வா மனுஸ்ஸலோகங் ஆக³மனத்தா²ய ஆகப்பங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸக்கோ தே³வராஜா விஸ்ஸகம்மங் ஆமந்தெத்வா ததா²க³தஸ்ஸ ஓதரணத்தா²ய ஸோபானங் மாபேதுங் ஆணாபேஸி. ஸோ ஏகதோ ஸோவண்ணமயங் ஏகதோ ரஜதமயங் ஸோபானங் மாபெத்வா மஜ்ஜே² மணிமயங் மாபேஸி. ஸத்தா² மணிமயே ஸோபானே ட²த்வா ‘‘மஹாஜனோ மங் பஸ்ஸதூ’’தி அதி⁴ட்டா²ஸி. அத்தனோ ஆனுபா⁴வேனேவ ‘‘மஹாஜனோ அவீசிமஹானிரயங் பஸ்ஸதூ’’திபி அதி⁴ட்டா²ஸி. நிரயத³ஸ்ஸனேன சஸ்ஸ உப்பன்னஸங்வேக³தங் ஞத்வா தே³வலோகங் த³ஸ்ஸேஸி. அத²ஸ்ஸ ஓதரந்தஸ்ஸ மஹாப்³ரஹ்மா ச²த்தங் தா⁴ரேஸி, ஸக்கோ தே³வராஜா பத்தங் க³ண்ஹி, ஸுயாமோ தே³வராஜா தி³ப்³ப³ங் வாளபீ³ஜனிங் பீ³ஜி, பஞ்சஸிகோ² க³ந்த⁴ப்³ப³தே³வபுத்தோ பே³லுவபண்டு³வீணங் ஸமபஞ்ஞாஸாய முச்ச²னாஹி முச்சி²த்வா வாதெ³ந்தோ புரதோ ஓதரி. பு³த்³தா⁴னங் பத²வியங் பதிட்டி²தகாலே ‘‘அஹங் பட²மங் வந்தி³ஸ்ஸாமி, அஹங் பட²மங் வந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி மஹாஜனோ அட்டா²ஸி. ஸஹ மஹாபத²வீஅக்கமனேன பன ப⁴க³வதோ நேவ மஹாஜனோ ந அஸீதிமஹாஸாவகா பட²மகவந்த³னங் ஸம்பாபுணிங்ஸு, த⁴ம்மஸேனாபதி ஸாரிபுத்தத்தே²ரோயேவ பன ஸம்பாபுணி.
Satthāpi sattappakaraṇāni desetvā manussalokaṃ āgamanatthāya ākappaṃ dassesi. Sakko devarājā vissakammaṃ āmantetvā tathāgatassa otaraṇatthāya sopānaṃ māpetuṃ āṇāpesi. So ekato sovaṇṇamayaṃ ekato rajatamayaṃ sopānaṃ māpetvā majjhe maṇimayaṃ māpesi. Satthā maṇimaye sopāne ṭhatvā ‘‘mahājano maṃ passatū’’ti adhiṭṭhāsi. Attano ānubhāveneva ‘‘mahājano avīcimahānirayaṃ passatū’’tipi adhiṭṭhāsi. Nirayadassanena cassa uppannasaṃvegataṃ ñatvā devalokaṃ dassesi. Athassa otarantassa mahābrahmā chattaṃ dhāresi, sakko devarājā pattaṃ gaṇhi, suyāmo devarājā dibbaṃ vāḷabījaniṃ bīji, pañcasikho gandhabbadevaputto beluvapaṇḍuvīṇaṃ samapaññāsāya mucchanāhi mucchitvā vādento purato otari. Buddhānaṃ pathaviyaṃ patiṭṭhitakāle ‘‘ahaṃ paṭhamaṃ vandissāmi, ahaṃ paṭhamaṃ vandissāmī’’ti mahājano aṭṭhāsi. Saha mahāpathavīakkamanena pana bhagavato neva mahājano na asītimahāsāvakā paṭhamakavandanaṃ sampāpuṇiṃsu, dhammasenāpati sāriputtattheroyeva pana sampāpuṇi.
அத² ஸத்தா² த்³வாத³ஸயோஜனாய பரிஸாய அந்தரே ‘‘தே²ரஸ்ஸ பஞ்ஞானுபா⁴வங் ஜானந்தூ’’தி புது²ஜ்ஜனபஞ்சகங் பஞ்ஹங் ஆரபி⁴. பட²மங் லோகியமஹாஜனோ ஸல்லக்கெ²ஸ்ஸதீதி புது²ஜ்ஜனபஞ்ஹங் புச்சி². யே யே ஸல்லக்கி²ங்ஸு, தே தே கத²யிங்ஸு. து³தியங் புது²ஜ்ஜனவிஸயங் அதிக்கமித்வா ஸோதாபத்திமக்³கே³ பஞ்ஹங் புச்சி². புது²ஜ்ஜனா துண்ஹீ அஹேஸுங், ஸோதாபன்னாவ கத²யிங்ஸு. ததோ ஸோதாபன்னானங் விஸயங் அதிக்கமித்வா ஸகதா³கா³மிமக்³கே³ பஞ்ஹங் புச்சி². ஸோதாபன்னா துண்ஹீ அஹேஸுங், ஸகதா³கா³மினோவ கத²யிங்ஸு. தேஸம்பி விஸயங் அதிக்கமித்வா அனாகா³மிமக்³கே³ பஞ்ஹங் புச்சி². ஸகதா³கா³மினோ துண்ஹீ அஹேஸுங், அனாகா³மினோவ கத²யிங்ஸு. தேஸம்பி விஸயங் அதிக்கமித்வா அரஹத்தமக்³கே³ பஞ்ஹங் புச்சி². அனாகா³மினோ துண்ஹீ அஹேஸுங், அரஹந்தாவ கத²யிங்ஸு. ததோ ஹெட்டி²மகோடிதோ பட்டா²ய அபி⁴ஞ்ஞாதே அபி⁴ஞ்ஞாதே ஸாவகே புச்சி², தே அத்தனோ அத்தனோ படிஸம்பி⁴தா³விஸயே ட²த்வா கத²யிங்ஸு. அத² மஹாமொக்³க³ல்லானங் புச்சி² , ஸேஸஸாவகா துண்ஹீ அஹேஸுங், தே²ரோவ கதே²ஸி. தஸ்ஸாபி விஸயங் அதிக்கமித்வா ஸாரிபுத்தத்தே²ரஸ்ஸ விஸயே பஞ்ஹங் புச்சி². மஹாமொக்³க³ல்லானோ துண்ஹீ அஹோஸி, ஸாரிபுத்தத்தே²ரோவ கதே²ஸி. தே²ரஸ்ஸாபி விஸயங் அதிக்கமித்வா பு³த்³த⁴விஸயே பஞ்ஹங் புச்சி². த⁴ம்மஸேனாபதி ஆவஜ்ஜெந்தோபி பஸ்ஸிதுங் ந ஸக்கோதி, புரத்தி²மபச்சி²முத்தரத³க்கி²ணா சதஸ்ஸோ தி³ஸா சதஸ்ஸோ அனுதி³ஸாதி இதோ சிதோ ச ஓலோகெந்தோ பஞ்ஹுப்பத்திட்டா²னங் ஸல்லக்கே²துங் நாஸக்கி².
Atha satthā dvādasayojanāya parisāya antare ‘‘therassa paññānubhāvaṃ jānantū’’ti puthujjanapañcakaṃ pañhaṃ ārabhi. Paṭhamaṃ lokiyamahājano sallakkhessatīti puthujjanapañhaṃ pucchi. Ye ye sallakkhiṃsu, te te kathayiṃsu. Dutiyaṃ puthujjanavisayaṃ atikkamitvā sotāpattimagge pañhaṃ pucchi. Puthujjanā tuṇhī ahesuṃ, sotāpannāva kathayiṃsu. Tato sotāpannānaṃ visayaṃ atikkamitvā sakadāgāmimagge pañhaṃ pucchi. Sotāpannā tuṇhī ahesuṃ, sakadāgāminova kathayiṃsu. Tesampi visayaṃ atikkamitvā anāgāmimagge pañhaṃ pucchi. Sakadāgāmino tuṇhī ahesuṃ, anāgāminova kathayiṃsu. Tesampi visayaṃ atikkamitvā arahattamagge pañhaṃ pucchi. Anāgāmino tuṇhī ahesuṃ, arahantāva kathayiṃsu. Tato heṭṭhimakoṭito paṭṭhāya abhiññāte abhiññāte sāvake pucchi, te attano attano paṭisambhidāvisaye ṭhatvā kathayiṃsu. Atha mahāmoggallānaṃ pucchi , sesasāvakā tuṇhī ahesuṃ, therova kathesi. Tassāpi visayaṃ atikkamitvā sāriputtattherassa visaye pañhaṃ pucchi. Mahāmoggallāno tuṇhī ahosi, sāriputtattherova kathesi. Therassāpi visayaṃ atikkamitvā buddhavisaye pañhaṃ pucchi. Dhammasenāpati āvajjentopi passituṃ na sakkoti, puratthimapacchimuttaradakkhiṇā catasso disā catasso anudisāti ito cito ca olokento pañhuppattiṭṭhānaṃ sallakkhetuṃ nāsakkhi.
ஸத்தா² தே²ரஸ்ஸ கிலமனபா⁴வங் ஜானித்வா ‘‘ஸாரிபுத்தோ கிலமதி, நயமுக²மஸ்ஸ த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமீ’’தி ‘‘ஆக³மேஹி த்வங், ஸாரிபுத்தா’’தி வத்வா ‘‘நாயங் துய்ஹங் விஸயோ பஞ்ஹோ, பு³த்³தா⁴னங் ஏஸ விஸயோ ஸப்³ப³ஞ்ஞூனங் யஸஸ்ஸீன’’ந்தி பு³த்³த⁴விஸயபா⁴வங் ஆசிக்கி²த்வா ‘‘பூ⁴தமித³ந்தி, ஸாரிபுத்த, ஸமனுபஸ்ஸஸீ’’தி ஆஹ. தே²ரோ ‘‘சதுமஹாபூ⁴திககாயபரிக்³க³ஹங் மே ப⁴க³வா ஆசிக்க²தீ’’தி ஞத்வா ‘‘அஞ்ஞாதங் ப⁴க³வா, அஞ்ஞாதங் ஸுக³தா’’தி ஆஹ. ஏதஸ்மிங் டா²னே அயங் கதா² உத³பாதி³ – மஹாபஞ்ஞோ வத, போ⁴, ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ, யத்ர ஹி நாம ஸப்³பே³ஹி அனஞ்ஞாதங் பஞ்ஹங் கதே²ஸி, பு³த்³தே⁴ஹி ச தி³ன்னநயே ட²த்வா பு³த்³த⁴விஸயே பஞ்ஹங் கதே²ஸி, இதி தே²ரஸ்ஸ பஞ்ஞானுபா⁴வோ யத்தகங் டா²னங் பு³த்³தா⁴னங் கித்திஸத்³தே³ன ஒத்த²டங், ஸப்³ப³ங் அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா க³தோதி ஏவங் தாவ தே²ரோ அட்டு²ப்பத்திதோ மஹாபஞ்ஞதாய ஏதத³க்³க³ட்டா²னங் லபி⁴.
Satthā therassa kilamanabhāvaṃ jānitvā ‘‘sāriputto kilamati, nayamukhamassa dassessāmī’’ti ‘‘āgamehi tvaṃ, sāriputtā’’ti vatvā ‘‘nāyaṃ tuyhaṃ visayo pañho, buddhānaṃ esa visayo sabbaññūnaṃ yasassīna’’nti buddhavisayabhāvaṃ ācikkhitvā ‘‘bhūtamidanti, sāriputta, samanupassasī’’ti āha. Thero ‘‘catumahābhūtikakāyapariggahaṃ me bhagavā ācikkhatī’’ti ñatvā ‘‘aññātaṃ bhagavā, aññātaṃ sugatā’’ti āha. Etasmiṃ ṭhāne ayaṃ kathā udapādi – mahāpañño vata, bho, sāriputtatthero, yatra hi nāma sabbehi anaññātaṃ pañhaṃ kathesi, buddhehi ca dinnanaye ṭhatvā buddhavisaye pañhaṃ kathesi, iti therassa paññānubhāvo yattakaṃ ṭhānaṃ buddhānaṃ kittisaddena otthaṭaṃ, sabbaṃ ajjhottharitvā gatoti evaṃ tāva thero aṭṭhuppattito mahāpaññatāya etadaggaṭṭhānaṃ labhi.
கத²ங் ஆக³மனதோ? இமிஸ்ஸாயேவ ஹி அட்டு²ப்பத்தியா ஸத்தா² ஆஹ – ஸாரிபுத்தோ ந இதா³னேவ பஞ்ஞவா, அதீதே பஞ்ச ஜாதிஸதானி இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வாபி மஹாபஞ்ஞோவ அஹோஸி –
Kathaṃ āgamanato? Imissāyeva hi aṭṭhuppattiyā satthā āha – sāriputto na idāneva paññavā, atīte pañca jātisatāni isipabbajjaṃ pabbajitvāpi mahāpaññova ahosi –
‘‘யோ பப்³ப³ஜீ ஜாதிஸதானி பஞ்ச,
‘‘Yo pabbajī jātisatāni pañca,
பஹாய காமானி மனோரமானி;
Pahāya kāmāni manoramāni;
தங் வீதராக³ங் ஸுஸமாஹிதிந்த்³ரியங்,
Taṃ vītarāgaṃ susamāhitindriyaṃ,
பரினிப்³பு³தங் வந்த³த² ஸாரிபுத்த’’ந்தி.
Parinibbutaṃ vandatha sāriputta’’nti.
ஏவங் பப்³ப³ஜ்ஜங் உபப்³ரூஹயமானோ ஏகஸ்மிங் ஸமயே பா³ராணஸியங் ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தோ. தயோ வேதே³ உக்³க³ண்ஹித்வா தத்த² ஸாரங் அபஸ்ஸந்தோ ‘‘பப்³ப³ஜித்வா ஏகங் மொக்க²த⁴ம்மங் க³வேஸிதுங் வட்டதீ’’தி சித்தங் உப்பாதே³ஸி. தஸ்மிங் காலே போ³தி⁴ஸத்தோபி காஸிரட்டே² உதி³ச்சப்³ராஹ்மணமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்தோ வுத்³தி⁴மன்வாய உக்³க³ஹிதஸிப்போ காமேஸு ஆதீ³னவங் நெக்க²ம்மே ச ஆனிஸங்ஸங் தி³ஸ்வா க⁴ராவாஸங் பஹாய ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா கஸிணபரிகம்மங் கத்வா பஞ்ச அபி⁴ஞ்ஞா அட்ட² ஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தெத்வா வனமூலப²லாஹாரோ ஹிமவந்தப்பதே³ஸே வஸதி. ஸோபி மாணவோ நிக்க²மித்வா தஸ்ஸேவ ஸந்திகே பப்³ப³ஜி. பரிவாரோ மஹா அஹோஸி பஞ்சஸதமத்தா இஸயோ.
Evaṃ pabbajjaṃ upabrūhayamāno ekasmiṃ samaye bārāṇasiyaṃ brāhmaṇakule nibbatto. Tayo vede uggaṇhitvā tattha sāraṃ apassanto ‘‘pabbajitvā ekaṃ mokkhadhammaṃ gavesituṃ vaṭṭatī’’ti cittaṃ uppādesi. Tasmiṃ kāle bodhisattopi kāsiraṭṭhe udiccabrāhmaṇamahāsālakule nibbatto vuddhimanvāya uggahitasippo kāmesu ādīnavaṃ nekkhamme ca ānisaṃsaṃ disvā gharāvāsaṃ pahāya himavantaṃ pavisitvā kasiṇaparikammaṃ katvā pañca abhiññā aṭṭha samāpattiyo nibbattetvā vanamūlaphalāhāro himavantappadese vasati. Sopi māṇavo nikkhamitvā tasseva santike pabbaji. Parivāro mahā ahosi pañcasatamattā isayo.
அத²ஸ்ஸ ஸோ ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகோ ஏகதே³ஸங் பரிஸங் க³ஹெத்வா லோணம்பி³லஸேவனத்த²ங் மனுஸ்ஸபத²ங் அக³மாஸி. தஸ்மிங் ஸமயே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்மிங்யேவ ஹிமவந்தப்பதே³ஸே காலங் அகாஸி. காலகிரியஸமயேவ நங் அந்தேவாஸிகா ஸன்னிபதித்வா புச்சி²ங்ஸு – ‘‘அத்தி² தும்ஹேஹி கோசி விஸேஸோ அதி⁴க³தோ’’தி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘நத்தி² கிஞ்சீ’’தி வத்வா அபரிஹீனஜ்ஜா²னோ ஆப⁴ஸ்ஸரப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்தோ. ஸோ கிஞ்சாபி ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸ்ஸ லாபீ⁴, போ³தி⁴ஸத்தானங் பன அரூபாவசரே படிஸந்தி⁴ நாம ந ஹோதி. கஸ்மா? அப⁴ப்³ப³ட்டா²னத்தா. இதி ஸோ அரூபஸமாபத்திலாபீ⁴ ஸமானோபி ரூபாவசரே நிப்³ப³த்தி. அந்தேவாஸிகாபிஸ்ஸ ‘‘ஆசரியோ ‘நத்தி² கிஞ்சீ’தி ஆஹ, மோகா⁴ தஸ்ஸ காலகிரியா’’தி ந கிஞ்சி ஸக்காரஸம்மானங் அகங்ஸு. அத² ஸோ ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகோ அதிக்கந்தே வஸ்ஸாவாஸே ஆக³ந்த்வா ‘‘கஹங் ஆசரியோ’’தி புச்சி². காலங் கதோதி. அபி நு ஆசரியேன லத்³த⁴கு³ணங் புச்சி²த்தா²தி? ஆம புச்சி²ம்ஹாதி. கிங் வதே³தீதி? நத்தி² கிஞ்சீதி. மயம்பி ‘‘ஆசரியேன லத்³த⁴கு³ணோ நாம நத்தீ²’’தி நாஸ்ஸ ஸக்காரஸம்மானங் கரிம்ஹாதி. தும்ஹே பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்த²ங் ந ஜானித்த², ஆசரியோ ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸ்ஸ லாபீ⁴தி.
Athassa so jeṭṭhantevāsiko ekadesaṃ parisaṃ gahetvā loṇambilasevanatthaṃ manussapathaṃ agamāsi. Tasmiṃ samaye bodhisatto tasmiṃyeva himavantappadese kālaṃ akāsi. Kālakiriyasamayeva naṃ antevāsikā sannipatitvā pucchiṃsu – ‘‘atthi tumhehi koci viseso adhigato’’ti. Bodhisatto ‘‘natthi kiñcī’’ti vatvā aparihīnajjhāno ābhassarabrahmaloke nibbatto. So kiñcāpi ākiñcaññāyatanassa lābhī, bodhisattānaṃ pana arūpāvacare paṭisandhi nāma na hoti. Kasmā? Abhabbaṭṭhānattā. Iti so arūpasamāpattilābhī samānopi rūpāvacare nibbatti. Antevāsikāpissa ‘‘ācariyo ‘natthi kiñcī’ti āha, moghā tassa kālakiriyā’’ti na kiñci sakkārasammānaṃ akaṃsu. Atha so jeṭṭhantevāsiko atikkante vassāvāse āgantvā ‘‘kahaṃ ācariyo’’ti pucchi. Kālaṃ katoti. Api nu ācariyena laddhaguṇaṃ pucchitthāti? Āma pucchimhāti. Kiṃ vadetīti? Natthi kiñcīti. Mayampi ‘‘ācariyena laddhaguṇo nāma natthī’’ti nāssa sakkārasammānaṃ karimhāti. Tumhe bhāsitassa atthaṃ na jānittha, ācariyo ākiñcaññāyatanassa lābhīti.
அத² தே ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகஸ்ஸ கத²ங் ந ஸத்³த³ஹிங்ஸு. ஸோ புனப்புனங் கதெ²ந்தோபி ஸத்³த³ஹாபேதுங் நாஸக்கி² . அத² போ³தி⁴ஸத்தோ ஆவஜ்ஜமானோ ‘‘அந்த⁴பா³லோ மஹாஜனோ மய்ஹங் ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகஸ்ஸ கத²ங் ந க³ண்ஹாதி, இமங் காரணங் பாகடங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ப்³ரஹ்மலோகதோ ஓதரித்வா அஸ்ஸமபத³மத்த²கே டி²தோ ஆகாஸக³தோவ ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகஸ்ஸ பஞ்ஞானுபா⁴வங் வண்ணெத்வா இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி –
Atha te jeṭṭhantevāsikassa kathaṃ na saddahiṃsu. So punappunaṃ kathentopi saddahāpetuṃ nāsakkhi . Atha bodhisatto āvajjamāno ‘‘andhabālo mahājano mayhaṃ jeṭṭhantevāsikassa kathaṃ na gaṇhāti, imaṃ kāraṇaṃ pākaṭaṃ karissāmī’’ti brahmalokato otaritvā assamapadamatthake ṭhito ākāsagatova jeṭṭhantevāsikassa paññānubhāvaṃ vaṇṇetvā imaṃ gāthaṃ abhāsi –
‘‘பரோஸஹஸ்ஸம்பி ஸமாக³தானங்,
‘‘Parosahassampi samāgatānaṃ,
கந்தெ³ய்யுங் தே வஸ்ஸஸதங் அபஞ்ஞா;
Kandeyyuṃ te vassasataṃ apaññā;
ஏகோவ ஸெய்யோ புரிஸோ ஸபஞ்ஞோ,
Ekova seyyo puriso sapañño,
யோ பா⁴ஸிதஸ்ஸ விஜானாதி அத்த²’’ந்தி. (ஜா॰ 1.1.101);
Yo bhāsitassa vijānāti attha’’nti. (jā. 1.1.101);
ஏவங் இஸிக³ணங் ஸஞ்ஞாபெத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ப்³ரஹ்மலோகமேவ க³தோ. ஸேஸஇஸிக³ணோபி அபரிஹீனஜ்ஜா²னோ ஹுத்வா காலங் கத்வா ப்³ரஹ்மலோகபராயணோ ஜாதோ. தத்த² போ³தி⁴ஸத்தோ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்தோ, ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகோ ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ ஜாதோ, ஸேஸா இஸயோ பு³த்³த⁴பரிஸா ஜாதாதி ஏவங் அதீதேபி ஸாரிபுத்தோ மஹாபஞ்ஞோவ ஸங்கி²த்தேன பா⁴ஸிதஸ்ஸ வித்தா²ரேன அத்த²ங் ஜானிதுங் ஸமத்தோ²தி வேதி³தப்³போ³.
Evaṃ isigaṇaṃ saññāpetvā bodhisatto brahmalokameva gato. Sesaisigaṇopi aparihīnajjhāno hutvā kālaṃ katvā brahmalokaparāyaṇo jāto. Tattha bodhisatto sabbaññutaṃ patto, jeṭṭhantevāsiko sāriputtatthero jāto, sesā isayo buddhaparisā jātāti evaṃ atītepi sāriputto mahāpaññova saṃkhittena bhāsitassa vitthārena atthaṃ jānituṃ samatthoti veditabbo.
இத³மேவ ச புது²ஜ்ஜனபஞ்சகங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா –
Idameva ca puthujjanapañcakaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā –
‘‘பரோஸதஞ்சேபி ஸமாக³தானங்,
‘‘Parosatañcepi samāgatānaṃ,
ஜா²யெய்யுங் தே வஸ்ஸஸதங் அபஞ்ஞா;
Jhāyeyyuṃ te vassasataṃ apaññā;
ஏகோவ ஸெய்யோ புரிஸோ ஸபஞ்ஞோ,
Ekova seyyo puriso sapañño,
ஸோ பா⁴ஸிதஸ்ஸ விஜானாதி அத்த²’’ந்தி. (ஜா॰ 1.1.101) –
So bhāsitassa vijānāti attha’’nti. (jā. 1.1.101) –
இமம்பி ஜாதகங் கதே²ஸி. தஸ்ஸ புரிமஜாதகே வுத்தனயேனேவ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
Imampi jātakaṃ kathesi. Tassa purimajātake vuttanayeneva attho veditabbo.
அபரம்பி இத³மேவ புது²ஜ்ஜனபஞ்சகங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா –
Aparampi idameva puthujjanapañcakaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā –
‘‘யே ஸஞ்ஞினோ தேபி து³க்³க³தா, யேபி அஸஞ்ஞினோ தேபி து³க்³க³தா;
‘‘Ye saññino tepi duggatā, yepi asaññino tepi duggatā;
ஏதங் உப⁴யங் விவஜ்ஜய, தங் ஸமாபத்திஸுக²ங் அனங்க³ண’’ந்தி. (ஜா॰ 1.1.134) –
Etaṃ ubhayaṃ vivajjaya, taṃ samāpattisukhaṃ anaṅgaṇa’’nti. (jā. 1.1.134) –
இமங் அனங்க³ணஜாதகங் கதே²ஸி. எத்த² ச ஆசரியோ காலங் கரொந்தோ அந்தேவாஸிகேஹி புச்சி²தோ ‘‘நேவஸஞ்ஞீ நாஸஞ்ஞீ’’தி ஆஹ. ஸேஸங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங்.
Imaṃ anaṅgaṇajātakaṃ kathesi. Ettha ca ācariyo kālaṃ karonto antevāsikehi pucchito ‘‘nevasaññī nāsaññī’’ti āha. Sesaṃ vuttanayeneva veditabbaṃ.
அபரம்பி இத³மேவ புது²ஜ்ஜனபஞ்சகங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா –
Aparampi idameva puthujjanapañcakaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā –
‘‘சந்தா³ப⁴ங் ஸூரியாப⁴ஞ்ச, யோத⁴ பஞ்ஞாய கா³த⁴தி;
‘‘Candābhaṃ sūriyābhañca, yodha paññāya gādhati;
அவிதக்கேன ஜா²னேன, ஹோதி ஆப⁴ஸ்ஸரூபகோ³’’தி. (ஜா॰ 1.1.135) –
Avitakkena jhānena, hoti ābhassarūpago’’ti. (jā. 1.1.135) –
இத³ங் சந்தா³ப⁴ஜாதகங் கதே²ஸி. எத்தா²பி ஆசரியோ காலங் கரொந்தோ அந்தேவாஸிகேஹி புச்சி²தோ ‘‘ஓதா³தகஸிணங் சந்தா³ப⁴ங் நாம, பீதகஸிணங் ஸூரியாப⁴ங் நாமாதி தங் உப⁴யங் யோ பஞ்ஞாய கா³த⁴தி பவிஸதி பக்க²ந்த³தி, ஸோ அவிதக்கேன து³தியஜ்ஜா²னேன ஆப⁴ஸ்ஸரூபகோ³ ஹோதி, தாதி³ஸோ அஹ’’ந்தி ஸந்தா⁴ய – ‘‘சந்தா³ப⁴ங் ஸூரியாப⁴’’ந்தி ஆஹ. ஸேஸங் புரிமனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங்.
Idaṃ candābhajātakaṃ kathesi. Etthāpi ācariyo kālaṃ karonto antevāsikehi pucchito ‘‘odātakasiṇaṃ candābhaṃ nāma, pītakasiṇaṃ sūriyābhaṃ nāmāti taṃ ubhayaṃ yo paññāya gādhati pavisati pakkhandati, so avitakkena dutiyajjhānena ābhassarūpago hoti, tādiso aha’’nti sandhāya – ‘‘candābhaṃ sūriyābha’’nti āha. Sesaṃ purimanayeneva veditabbaṃ.
இத³மேவ ச புது²ஜ்ஜனபஞ்சகங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா –
Idameva ca puthujjanapañcakaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā –
‘‘ஆஸீஸேதே²வ புரிஸோ, ந நிப்³பி³ந்தெ³ய்ய பண்டி³தோ;
‘‘Āsīsetheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;
பஸ்ஸாமி வோஹங் அத்தானங், யதா² இச்சி²ங் ததா² அஹு.
Passāmi vohaṃ attānaṃ, yathā icchiṃ tathā ahu.
‘‘ஆஸீஸேதே²வ புரிஸோ, ந நிப்³பி³ந்தெ³ய்ய பண்டி³தோ;
‘‘Āsīsetheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;
பஸ்ஸாமி வோஹங் அத்தானங், உத³கா த²லமுப்³ப⁴தங்.
Passāmi vohaṃ attānaṃ, udakā thalamubbhataṃ.
‘‘வாயமேதே²வ புரிஸோ, ந நிப்³பி³ந்தெ³ய்ய பண்டி³தோ;
‘‘Vāyametheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;
பஸ்ஸாமி வோஹங் அத்தானங், யதா² இச்சி²ங் ததா² அஹு.
Passāmi vohaṃ attānaṃ, yathā icchiṃ tathā ahu.
‘‘வாயமேதே²வ புரிஸோ, ந நிப்³பி³ந்தெ³ய்ய பண்டி³தோ;
‘‘Vāyametheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;
பஸ்ஸாமி வோஹங் அத்தானங், உத³கா த²லமுப்³ப⁴தங்.
Passāmi vohaṃ attānaṃ, udakā thalamubbhataṃ.
‘‘து³க்கூ²பனீதோபி நரோ ஸபஞ்ஞோ,
‘‘Dukkhūpanītopi naro sapañño,
ஆஸங் ந சி²ந்தெ³ய்ய ஸுகா²க³மாய;
Āsaṃ na chindeyya sukhāgamāya;
ப³ஹூ ஹி ப²ஸ்ஸா அஹிதா ஹிதா ச,
Bahū hi phassā ahitā hitā ca,
அவிதக்கிதா மச்சமுபப்³ப³ஜந்தி.
Avitakkitā maccamupabbajanti.
‘‘அசிந்திதம்பி ப⁴வதி, சிந்திதம்பி வினஸ்ஸதி;
‘‘Acintitampi bhavati, cintitampi vinassati;
ந ஹி சிந்தாமயா போ⁴கா³, இத்தி²யா புரிஸஸ்ஸ வா.
Na hi cintāmayā bhogā, itthiyā purisassa vā.
‘‘ஸரப⁴ங் கி³ரிது³க்³க³ஸ்மிங், யங் த்வங் அனுஸரீ புரே;
‘‘Sarabhaṃ giriduggasmiṃ, yaṃ tvaṃ anusarī pure;
அலீனசித்தஸ்ஸ துவங், விக்கந்தமனுஜீவஸி.
Alīnacittassa tuvaṃ, vikkantamanujīvasi.
‘‘யோ தங் விது³க்³கா³ நரகா ஸமுத்³த⁴ரி,
‘‘Yo taṃ viduggā narakā samuddhari,
ஸிலாய யொக்³க³ங் ஸரபோ⁴ கரித்வா;
Silāya yoggaṃ sarabho karitvā;
து³க்கூ²பனீதங் மச்சுமுகா² பமோசயி,
Dukkhūpanītaṃ maccumukhā pamocayi,
அலீனசித்தங் த மிக³ங் வதே³ஸி.
Alīnacittaṃ ta migaṃ vadesi.
‘‘கிங் த்வங் நு தத்தே²வ ததா³ அஹோஸி,
‘‘Kiṃ tvaṃ nu tattheva tadā ahosi,
உதா³ஹு தே கோசி நங் ஏதத³க்கா²;
Udāhu te koci naṃ etadakkhā;
விவட்டச்ச²த்³தோ³ நுஸி ஸப்³ப³த³ஸ்ஸீ,
Vivaṭṭacchaddo nusi sabbadassī,
ஞாணங் நு தே ப்³ராஹ்மண பி⁴ங்ஸரூபங்.
Ñāṇaṃ nu te brāhmaṇa bhiṃsarūpaṃ.
‘‘ந சேவஹங் தத்த² ததா³ அஹோஸிங்,
‘‘Na cevahaṃ tattha tadā ahosiṃ,
ந சாபி மே கோசி நங் ஏதத³க்கா²;
Na cāpi me koci naṃ etadakkhā;
கா³தா²பதா³னஞ்ச ஸுபா⁴ஸிதானங்,
Gāthāpadānañca subhāsitānaṃ,
அத்த²ங் ததா³னெந்தி ஜனிந்த³ தீ⁴ரா’’தி. (ஜா॰ 1.13.134-143) –
Atthaṃ tadānenti janinda dhīrā’’ti. (jā. 1.13.134-143) –
இமங் தேரஸனிபாதே ஸரப⁴ஜாதகஞ்ச கதே²ஸி. இமானி பன பஞ்சபி ஜாதகானி அதீதேபி ஸங்கி²த்தேன பா⁴ஸிதஸ்ஸ வித்தா²ரேன அத்த²ங் மய்ஹங் புத்தோ ஜானாதீதி ஸத்தா²ரா த⁴ம்மஸேனாபதிஸாரிபுத்தத்தே²ரஸ்ஸ பஞ்ஞானுபா⁴வப்பகாஸனத்த²மேவ கதி²தானீதி ஏவங் ஆக³மனதோபி தே²ரோ மஹாபஞ்ஞதாய ஏதத³க்³க³ட்டா²னங் லபி⁴.
Imaṃ terasanipāte sarabhajātakañca kathesi. Imāni pana pañcapi jātakāni atītepi saṃkhittena bhāsitassa vitthārena atthaṃ mayhaṃ putto jānātīti satthārā dhammasenāpatisāriputtattherassa paññānubhāvappakāsanatthameva kathitānīti evaṃ āgamanatopi thero mahāpaññatāya etadaggaṭṭhānaṃ labhi.
கத²ங் சிண்ணவஸிதோதி? சிண்ணங் கிரேதங் தே²ரஸ்ஸ சதுபரிஸமஜ்ஜே² த⁴ம்மங் கதெ²ந்தோ சத்தாரி ஸச்சானி அமுஞ்சித்வா கதே²தீதி ஏவங் சிண்ணவஸிதோபி தே²ரோ மஹாபஞ்ஞதாய ஏதத³க்³க³ட்டா²னங் லபி⁴.
Kathaṃ ciṇṇavasitoti? Ciṇṇaṃ kiretaṃ therassa catuparisamajjhe dhammaṃ kathento cattāri saccāni amuñcitvā kathetīti evaṃ ciṇṇavasitopi thero mahāpaññatāya etadaggaṭṭhānaṃ labhi.
கத²ங் கு³ணாதிரேகதோதி? ட²பெத்வா ஹி த³ஸப³லங் அஞ்ஞோ கோசி ஏகஸாவகோபி மஹாபஞ்ஞதாய த⁴ம்மஸேனாபதினா ஸதி³ஸோ நாம நத்தீ²தி ஏவங் கு³ணாதிரேகதோபி தே²ரோ மஹாபஞ்ஞதாய ஏதத³க்³க³ட்டா²னங் லபி⁴.
Kathaṃ guṇātirekatoti? Ṭhapetvā hi dasabalaṃ añño koci ekasāvakopi mahāpaññatāya dhammasenāpatinā sadiso nāma natthīti evaṃ guṇātirekatopi thero mahāpaññatāya etadaggaṭṭhānaṃ labhi.
யதா² ச ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ, ஏவங் மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரோபி ஸப்³பே³ஹேவ சதூஹிபி இமேஹி காரணேஹி ஏதத³க்³க³ட்டா²னங் லபி⁴. கத²ங்? தே²ரோ ஹி மஹித்³தி⁴கோ மஹானுபா⁴வோ நந்தோ³பனந்த³ஸதி³ஸம்பி நாக³ராஜானங் த³மேஸீதி ஏவங் தாவ அட்டு²ப்பத்திதோ லபி⁴. ந பனேஸ இதா³னேவ மஹித்³தி⁴கோ மஹானுபா⁴வோ, அதீதே பஞ்ச ஜாதிஸதானி இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜிதோபி மஹித்³தி⁴கோ மஹானுபா⁴வோ அஹோஸீதி.
Yathā ca sāriputtatthero, evaṃ mahāmoggallānattheropi sabbeheva catūhipi imehi kāraṇehi etadaggaṭṭhānaṃ labhi. Kathaṃ? Thero hi mahiddhiko mahānubhāvo nandopanandasadisampi nāgarājānaṃ damesīti evaṃ tāva aṭṭhuppattito labhi. Na panesa idāneva mahiddhiko mahānubhāvo, atīte pañca jātisatāni isipabbajjaṃ pabbajitopi mahiddhiko mahānubhāvo ahosīti.
‘‘யோ பப்³ப³ஜீ ஜாதிஸதானி பஞ்ச,
‘‘Yo pabbajī jātisatāni pañca,
பஹாய காமானி மனோரமானி;
Pahāya kāmāni manoramāni;
தங் வீதராக³ங் ஸுஸமாஹிதிந்த்³ரியங்,
Taṃ vītarāgaṃ susamāhitindriyaṃ,
பரினிப்³பு³தங் வந்த³த² மொக்³க³ல்லான’’ந்தி. –
Parinibbutaṃ vandatha moggallāna’’nti. –
ஏவங் ஆக³மனதோபி லபி⁴. சிண்ணங் சேதங் தே²ரஸ்ஸ நிரயங் க³ந்த்வா அத்தனோ இத்³தி⁴ப³லேன நிரயஸத்தானங் அஸ்ஸாஸஜனநத்த²ங் ஸீதங் அதி⁴ட்டா²ய சக்கமத்தங் பது³மங் மாபெத்வா பது³மகண்ணிகாயங் நிஸீதி³த்வா த⁴ம்மகத²ங் கதே²தி, தே³வலோகங் க³ந்த்வா தே³வஸங்க⁴ங் கம்மக³திங் ஜானாபெத்வா ஸச்சகத²ங் கதே²தீதி ஏவங் சிண்ணவஸிதோ லபி⁴. ட²பெத்வா ச ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் அஞ்ஞோ ஸாவகோ மஹாமொக்³க³ல்லானோ விய மஹித்³தி⁴கோ மஹானுபா⁴வோ நத்தீ²தி ஏவங் கு³ணாதிரேகதோ லபி⁴.
Evaṃ āgamanatopi labhi. Ciṇṇaṃ cetaṃ therassa nirayaṃ gantvā attano iddhibalena nirayasattānaṃ assāsajananatthaṃ sītaṃ adhiṭṭhāya cakkamattaṃ padumaṃ māpetvā padumakaṇṇikāyaṃ nisīditvā dhammakathaṃ katheti, devalokaṃ gantvā devasaṅghaṃ kammagatiṃ jānāpetvā saccakathaṃ kathetīti evaṃ ciṇṇavasito labhi. Ṭhapetvā ca sammāsambuddhaṃ añño sāvako mahāmoggallāno viya mahiddhiko mahānubhāvo natthīti evaṃ guṇātirekato labhi.
யதா² சேஸ, ஏவங் மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோபி ஸப்³பே³ஹேவிமேஹி காரணேஹி ஏதத³க்³க³ட்டா²னங் லபி⁴. கத²ங்? ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹி தே²ரஸ்ஸ திகா³வுதங் மக்³க³ங் பச்சுக்³க³மனங் கத்வா தீஹி ஓவாதே³ஹி உபஸம்பாதெ³த்வா சீவரங் பரிவத்தெத்வா அதா³ஸி. தஸ்மிங் ஸமயே மஹாபத²வீ உத³கபரியந்தங் கத்வா கம்பி, மஹாஜனஸ்ஸ அப்³ப⁴ந்தரே தே²ரஸ்ஸ கித்திஸத்³தோ³ அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா க³தோ. ஏவங் அட்டு²ப்பத்திதோ லபி⁴. ந சேஸ இதா³னேவ து⁴தத⁴ரோ, அதீதே பஞ்ச ஜாதிஸதானி இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜிதோபி து⁴தத⁴ரோவ அஹோஸி.
Yathā cesa, evaṃ mahākassapattheropi sabbehevimehi kāraṇehi etadaggaṭṭhānaṃ labhi. Kathaṃ? Sammāsambuddho hi therassa tigāvutaṃ maggaṃ paccuggamanaṃ katvā tīhi ovādehi upasampādetvā cīvaraṃ parivattetvā adāsi. Tasmiṃ samaye mahāpathavī udakapariyantaṃ katvā kampi, mahājanassa abbhantare therassa kittisaddo ajjhottharitvā gato. Evaṃ aṭṭhuppattito labhi. Na cesa idāneva dhutadharo, atīte pañca jātisatāni isipabbajjaṃ pabbajitopi dhutadharova ahosi.
‘‘யோ பப்³ப³ஜீ ஜாதிஸதானி பஞ்ச,
‘‘Yo pabbajī jātisatāni pañca,
பஹாய காமானி மனோரமானி;
Pahāya kāmāni manoramāni;
தங் வீதராக³ங் ஸுஸமாஹிதிந்த்³ரியங்,
Taṃ vītarāgaṃ susamāhitindriyaṃ,
பரினிப்³பு³தங் வந்த³த² மஹாகஸ்ஸப’’ந்தி. –
Parinibbutaṃ vandatha mahākassapa’’nti. –
ஏவங் ஆக³மனதோபி லபி⁴. சிண்ணங் சேதங் தே²ரஸ்ஸ சதுபரிஸமஜ்ஜ²க³தோ த⁴ம்மங் கதெ²ந்தோ த³ஸ கதா²வத்தூ²னி அவிஜஹித்வாவ கதே²தீதி ஏவங் சிண்ணவஸிதோ லபி⁴. ட²பெத்வா ச ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் அஞ்ஞோ ஸாவகோ தேரஸஹி து⁴தகு³ணேஹி மஹாகஸ்ஸபஸதி³ஸோ நத்தீ²தி ஏவங் கு³ணாதிரேகதோ லபி⁴ . இமினாவ நியாமேன தேஸங் தேஸங் தே²ரானங் யதா²லாப⁴தோ கு³ணே கித்தேதுங் வட்டதி.
Evaṃ āgamanatopi labhi. Ciṇṇaṃ cetaṃ therassa catuparisamajjhagato dhammaṃ kathento dasa kathāvatthūni avijahitvāva kathetīti evaṃ ciṇṇavasito labhi. Ṭhapetvā ca sammāsambuddhaṃ añño sāvako terasahi dhutaguṇehi mahākassapasadiso natthīti evaṃ guṇātirekato labhi . Imināva niyāmena tesaṃ tesaṃ therānaṃ yathālābhato guṇe kittetuṃ vaṭṭati.
கு³ணவஸேனேவ ஹி ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ யதா² நாம ராஜா சக்கவத்தீ சக்கரதனானுபா⁴வேன சக்கவாளக³ப்³பே⁴ ரஜ்ஜஸிரிங் பத்வா ‘‘பத்தப்³ப³ங் மே பத்தங், கிங் மே இதா³னி மஹாஜனேன ஓலோகிதேனா’’தி ந அப்பொஸ்ஸுக்கோ ஹுத்வா ரஜ்ஜஸிரிங்யேவ அனுபோ⁴தி, காலேன பன காலங் வினிச்ச²யட்டா²னே நிஸீதி³த்வா நிக்³க³ஹேதப்³பே³ நிக்³க³ண்ஹாதி, பக்³க³ஹேதப்³பே³ பக்³க³ண்ஹாதி, டா²னந்தரேஸு ச ட²பேதப்³ப³யுத்தகே டா²னந்தரேஸு ட²பேதி, ஏவமேவங் மஹாபோ³தி⁴மண்டே³ அதி⁴க³தஸ்ஸ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன அனுப்பத்தத⁴ம்மரஜ்ஜோ த⁴ம்மராஜாபி ‘‘கிங் மே இதா³னி லோகேன ஓலோகிதேன, அனுத்தரங் ப²லஸமாபத்திஸுக²ங் அனுப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி அப்பொஸ்ஸுக்கதங் அனாபஜ்ஜித்வா சதுபரிஸமஜ்ஜே² பஞ்ஞத்தவரபு³த்³தா⁴ஸனே நிஸின்னோ அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தங் ப்³ரஹ்மஸ்ஸரங் நிச்சா²ரெத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸயமானோ நிக்³க³ஹேதப்³ப³யுத்தே கண்ஹத⁴ம்மே புக்³க³லே ஸினேருபாதே³ பக்கி²பந்தோ விய அபாயப⁴யஸந்தஜ்ஜனேன நிக்³க³ஹெத்வா பக்³க³ஹேதப்³ப³யுத்தே கல்யாணத⁴ம்மே புக்³க³லே உக்கி²பித்வா ப⁴வக்³கே³ நிஸீதா³பெந்தோ விய பக்³க³ண்ஹித்வா டா²னந்தரேஸு ட²பேதப்³ப³யுத்தகே அஞ்ஞாஸிகொண்ட³ஞ்ஞத்தே²ராத³யோ ஸாவகே யாதா²வஸரஸகு³ணவஸேனேவ டா²னந்தரேஸு ட²பெந்தோ ஏதத³க்³க³ங், பி⁴க்க²வே, மம ஸாவகானங் பி⁴க்கூ²னங் ரத்தஞ்ஞூனங், யதி³த³ங் அஞ்ஞாஸிகொண்ட³ஞ்ஞோதிஆதி³மாஹ.
Guṇavaseneva hi sammāsambuddho yathā nāma rājā cakkavattī cakkaratanānubhāvena cakkavāḷagabbhe rajjasiriṃ patvā ‘‘pattabbaṃ me pattaṃ, kiṃ me idāni mahājanena olokitenā’’ti na appossukko hutvā rajjasiriṃyeva anubhoti, kālena pana kālaṃ vinicchayaṭṭhāne nisīditvā niggahetabbe niggaṇhāti, paggahetabbe paggaṇhāti, ṭhānantaresu ca ṭhapetabbayuttake ṭhānantaresu ṭhapeti, evamevaṃ mahābodhimaṇḍe adhigatassa sabbaññutaññāṇassa ānubhāvena anuppattadhammarajjo dhammarājāpi ‘‘kiṃ me idāni lokena olokitena, anuttaraṃ phalasamāpattisukhaṃ anubhavissāmī’’ti appossukkataṃ anāpajjitvā catuparisamajjhe paññattavarabuddhāsane nisinno aṭṭhaṅgasamannāgataṃ brahmassaraṃ nicchāretvā dhammaṃ desayamāno niggahetabbayutte kaṇhadhamme puggale sinerupāde pakkhipanto viya apāyabhayasantajjanena niggahetvā paggahetabbayutte kalyāṇadhamme puggale ukkhipitvā bhavagge nisīdāpento viya paggaṇhitvā ṭhānantaresu ṭhapetabbayuttake aññāsikoṇḍaññattherādayo sāvake yāthāvasarasaguṇavaseneva ṭhānantaresu ṭhapento etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ rattaññūnaṃ, yadidaṃ aññāsikoṇḍaññotiādimāha.
அஞ்ஞாஸிகொண்ட³ஞ்ஞத்தே²ரவத்து²
Aññāsikoṇḍaññattheravatthu
தத்த² ஏதத³க்³க³ந்தி பத³ங் வுத்தத்த²மேவ. ரத்தஞ்ஞூனந்தி ரத்தியோ ஜானந்தானங். ட²பெத்வா ஹி ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் அஞ்ஞோ ஸாவகோ அஞ்ஞாஸிகொண்ட³ஞ்ஞத்தே²ரதோ பட²மதரங் பப்³ப³ஜிதோ நாம நத்தீ²தி பப்³ப³ஜிதகாலதோ பட்டா²ய தே²ரோ சிரகாலங் ரத்தியோ ஜானாதீதி ரத்தஞ்ஞூ. ஸப்³ப³பட²மங் த⁴ம்மஸ்ஸ படிவித்³த⁴த்தா யதா³ தேன த⁴ம்மோ படிவித்³தோ⁴, சிரகாலதோ பட்டா²ய தங் ரத்திங் ஜானாதீதிபி ரத்தஞ்ஞூ. அபிச கீ²ணாஸவானங் ரத்திதி³வஸபரிச்சே²தோ³ பாகடோவ ஹோதி, அயஞ்ச பட²மகீ²ணாஸவோதி ஏவம்பி ரத்தஞ்ஞூனங் ஸாவகானங் அயமேவ அக்³கோ³ புரிமகோடிபூ⁴தோ ஸெட்டோ². தேன வுத்தங் – ‘‘ரத்தஞ்ஞூனங் யதி³த³ங் அஞ்ஞாஸிகொண்ட³ஞ்ஞோ’’தி.