Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૧૪. એતદગ્ગવગ્ગો

    14. Etadaggavaggo

    ૧. પઠમવગ્ગો

    1. Paṭhamavaggo

    ૧૮૮. ‘‘એતદગ્ગં , ભિક્ખવે, મમ સાવકાનં ભિક્ખૂનં રત્તઞ્ઞૂનં યદિદં અઞ્ઞાસિકોણ્ડઞ્ઞો’’ 1.

    188. ‘‘Etadaggaṃ , bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ rattaññūnaṃ yadidaṃ aññāsikoṇḍañño’’ 2.

    ૧૮૯. … મહાપઞ્ઞાનં યદિદં સારિપુત્તો.

    189. … Mahāpaññānaṃ yadidaṃ sāriputto.

    ૧૯૦. … ઇદ્ધિમન્તાનં યદિદં મહામોગ્ગલ્લાનો.

    190. … Iddhimantānaṃ yadidaṃ mahāmoggallāno.

    ૧૯૧. … ધુતવાદાનં 3 યદિદં મહાકસ્સપો.

    191. … Dhutavādānaṃ 4 yadidaṃ mahākassapo.

    ૧૯૨. … દિબ્બચક્ખુકાનં યદિદં અનુરુદ્ધો.

    192. … Dibbacakkhukānaṃ yadidaṃ anuruddho.

    ૧૯૩. … ઉચ્ચાકુલિકાનં યદિદં ભદ્દિયો કાળિગોધાયપુત્તો.

    193. … Uccākulikānaṃ yadidaṃ bhaddiyo kāḷigodhāyaputto.

    ૧૯૪. … મઞ્જુસ્સરાનં યદિદં લકુણ્ડક 5 ભદ્દિયો.

    194. … Mañjussarānaṃ yadidaṃ lakuṇḍaka 6 bhaddiyo.

    ૧૯૫. … સીહનાદિકાનં યદિદં પિણ્ડોલભારદ્વાજો.

    195. … Sīhanādikānaṃ yadidaṃ piṇḍolabhāradvājo.

    ૧૯૬. … ધમ્મકથિકાનં યદિદં પુણ્ણો મન્તાણિપુત્તો.

    196. … Dhammakathikānaṃ yadidaṃ puṇṇo mantāṇiputto.

    ૧૯૭. … સંખિત્તેન ભાસિતસ્સ વિત્થારેન અત્થં વિભજન્તાનં યદિદં મહાકચ્ચાનોતિ.

    197. … Saṃkhittena bhāsitassa vitthārena atthaṃ vibhajantānaṃ yadidaṃ mahākaccānoti.

    વગ્ગો પઠમો.

    Vaggo paṭhamo.

    ૨. દુતિયવગ્ગો

    2. Dutiyavaggo

    ૧૯૮. ‘‘એતદગ્ગં , ભિક્ખવે, મમ સાવકાનં ભિક્ખૂનં મનોમયં કાયં અભિનિમ્મિનન્તાનં યદિદં ચૂળપન્થકો’’ 7.

    198. ‘‘Etadaggaṃ , bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ manomayaṃ kāyaṃ abhinimminantānaṃ yadidaṃ cūḷapanthako’’ 8.

    ૧૯૯. … ચેતોવિવટ્ટકુસલાનં યદિદં ચૂળપન્થકો.

    199. … Cetovivaṭṭakusalānaṃ yadidaṃ cūḷapanthako.

    ૨૦૦. … સઞ્ઞાવિવટ્ટકુસલાનં યદિદં મહાપન્થકો.

    200. … Saññāvivaṭṭakusalānaṃ yadidaṃ mahāpanthako.

    ૨૦૧. … અરણવિહારીનં યદિદં સુભૂતિ.

    201. … Araṇavihārīnaṃ yadidaṃ subhūti.

    ૨૦૨. … દક્ખિણેય્યાનં યદિદં સુભૂતિ.

    202. … Dakkhiṇeyyānaṃ yadidaṃ subhūti.

    ૨૦૩. … આરઞ્ઞકાનં યદિદં રેવતો ખદિરવનિયો.

    203. … Āraññakānaṃ yadidaṃ revato khadiravaniyo.

    ૨૦૪. … ઝાયીનં યદિદં કઙ્ખારેવતો.

    204. … Jhāyīnaṃ yadidaṃ kaṅkhārevato.

    ૨૦૫. … આરદ્ધવીરિયાનં યદિદં સોણો કોળિવિસો.

    205. … Āraddhavīriyānaṃ yadidaṃ soṇo koḷiviso.

    ૨૦૬. … કલ્યાણવાક્કરણાનં યદિદં સોણો કુટિકણ્ણો.

    206. … Kalyāṇavākkaraṇānaṃ yadidaṃ soṇo kuṭikaṇṇo.

    ૨૦૭. … લાભીનં યદિદં સીવલિ.

    207. … Lābhīnaṃ yadidaṃ sīvali.

    ૨૦૮. … સદ્ધાધિમુત્તાનં યદિદં વક્કલીતિ.

    208. … Saddhādhimuttānaṃ yadidaṃ vakkalīti.

    વગ્ગો દુતિયો.

    Vaggo dutiyo.

    ૩. તતિયવગ્ગો

    3. Tatiyavaggo

    ૨૦૯. ‘‘એતદગ્ગં , ભિક્ખવે, મમ સાવકાનં ભિક્ખૂનં સિક્ખાકામાનં યદિદં રાહુલો’’.

    209. ‘‘Etadaggaṃ , bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ sikkhākāmānaṃ yadidaṃ rāhulo’’.

    ૨૧૦. … સદ્ધાપબ્બજિતાનં યદિદં રટ્ઠપાલો.

    210. … Saddhāpabbajitānaṃ yadidaṃ raṭṭhapālo.

    ૨૧૧. … પઠમં સલાકં ગણ્હન્તાનં યદિદં કુણ્ડધાનો.

    211. … Paṭhamaṃ salākaṃ gaṇhantānaṃ yadidaṃ kuṇḍadhāno.

    ૨૧૨. … પટિભાનવન્તાનં યદિદં વઙ્ગીસો.

    212. … Paṭibhānavantānaṃ yadidaṃ vaṅgīso.

    ૨૧૩. … સમન્તપાસાદિકાનં યદિદં ઉપસેનો વઙ્ગન્તપુત્તો.

    213. … Samantapāsādikānaṃ yadidaṃ upaseno vaṅgantaputto.

    ૨૧૪. … સેનાસનપઞ્ઞાપકાનં યદિદં દબ્બો મલ્લપુત્તો.

    214. … Senāsanapaññāpakānaṃ yadidaṃ dabbo mallaputto.

    ૨૧૫. … દેવતાનં પિયમનાપાનં યદિદં પિલિન્દવચ્છો.

    215. … Devatānaṃ piyamanāpānaṃ yadidaṃ pilindavaccho.

    ૨૧૬. … ખિપ્પાભિઞ્ઞાનં યદિદં બાહિયો દારુચીરિયો.

    216. … Khippābhiññānaṃ yadidaṃ bāhiyo dārucīriyo.

    ૨૧૭. … ચિત્તકથિકાનં યદિદં કુમારકસ્સપો.

    217. … Cittakathikānaṃ yadidaṃ kumārakassapo.

    ૨૧૮. … પટિસમ્ભિદાપત્તાનં યદિદં મહાકોટ્ઠિતોતિ 9.

    218. … Paṭisambhidāpattānaṃ yadidaṃ mahākoṭṭhitoti 10.

    વગ્ગો તતિયો.

    Vaggo tatiyo.

    ૪. ચતુત્થવગ્ગો

    4. Catutthavaggo

    ૨૧૯. ‘‘એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, મમ સાવકાનં ભિક્ખૂનં બહુસ્સુતાનં યદિદં આનન્દો’’.

    219. ‘‘Etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ bahussutānaṃ yadidaṃ ānando’’.

    ૨૨૦. … સતિમન્તાનં યદિદં આનન્દો.

    220. … Satimantānaṃ yadidaṃ ānando.

    ૨૨૧. … ગતિમન્તાનં યદિદં આનન્દો.

    221. … Gatimantānaṃ yadidaṃ ānando.

    ૨૨૨. … ધિતિમન્તાનં યદિદં આનન્દો.

    222. … Dhitimantānaṃ yadidaṃ ānando.

    ૨૨૩. … ઉપટ્ઠાકાનં યદિદં આનન્દો.

    223. … Upaṭṭhākānaṃ yadidaṃ ānando.

    ૨૨૪. … મહાપરિસાનં યદિદં ઉરુવેલકસ્સપો.

    224. … Mahāparisānaṃ yadidaṃ uruvelakassapo.

    ૨૨૫. … કુલપ્પસાદકાનં યદિદં કાળુદાયી.

    225. … Kulappasādakānaṃ yadidaṃ kāḷudāyī.

    ૨૨૬. … અપ્પાબાધાનં યદિદં બાકુલો 11.

    226. … Appābādhānaṃ yadidaṃ bākulo 12.

    ૨૨૭. … પુબ્બેનિવાસં અનુસ્સરન્તાનં યદિદં સોભિતો.

    227. … Pubbenivāsaṃ anussarantānaṃ yadidaṃ sobhito.

    ૨૨૮. … વિનયધરાનં યદિદં ઉપાલિ.

    228. … Vinayadharānaṃ yadidaṃ upāli.

    ૨૨૯. … ભિક્ખુનોવાદકાનં યદિદં નન્દકો.

    229. … Bhikkhunovādakānaṃ yadidaṃ nandako.

    ૨૩૦. … ઇન્દ્રિયેસુ ગુત્તદ્વારાનં યદિદં નન્દો.

    230. … Indriyesu guttadvārānaṃ yadidaṃ nando.

    ૨૩૧. … ભિક્ખુઓવાદકાનં યદિદં મહાકપ્પિનો.

    231. … Bhikkhuovādakānaṃ yadidaṃ mahākappino.

    ૨૩૨. … તેજોધાતુકુસલાનં યદિદં સાગતો.

    232. … Tejodhātukusalānaṃ yadidaṃ sāgato.

    ૨૩૩. … પટિભાનેય્યકાનં યદિદં રાધો.

    233. … Paṭibhāneyyakānaṃ yadidaṃ rādho.

    ૨૩૪. … લૂખચીવરધરાનં યદિદં મોઘરાજાતિ.

    234. … Lūkhacīvaradharānaṃ yadidaṃ mogharājāti.

    વગ્ગો ચતુત્થો.

    Vaggo catuttho.

    ૫. પઞ્ચમવગ્ગો

    5. Pañcamavaggo

    ૨૩૫. ‘‘એતદગ્ગં , ભિક્ખવે, મમ સાવિકાનં ભિક્ખુનીનં રત્તઞ્ઞૂનં યદિદં મહાપજાપતિગોતમી’’.

    235. ‘‘Etadaggaṃ , bhikkhave, mama sāvikānaṃ bhikkhunīnaṃ rattaññūnaṃ yadidaṃ mahāpajāpatigotamī’’.

    ૨૩૬. … મહાપઞ્ઞાનં યદિદં ખેમા.

    236. … Mahāpaññānaṃ yadidaṃ khemā.

    ૨૩૭. … ઇદ્ધિમન્તીનં યદિદં ઉપ્પલવણ્ણા.

    237. … Iddhimantīnaṃ yadidaṃ uppalavaṇṇā.

    ૨૩૮. … વિનયધરાનં યદિદં પટાચારા.

    238. … Vinayadharānaṃ yadidaṃ paṭācārā.

    ૨૩૯. … ધમ્મકથિકાનં યદિદં ધમ્મદિન્ના.

    239. … Dhammakathikānaṃ yadidaṃ dhammadinnā.

    ૨૪૦. … ઝાયીનં યદિદં નન્દા.

    240. … Jhāyīnaṃ yadidaṃ nandā.

    ૨૪૧. … આરદ્ધવીરિયાનં યદિદં સોણા.

    241. … Āraddhavīriyānaṃ yadidaṃ soṇā.

    ૨૪૨. … દિબ્બચક્ખુકાનં યદિદં બકુલા 13.

    242. … Dibbacakkhukānaṃ yadidaṃ bakulā 14.

    ૨૪૩. … ખિપ્પાભિઞ્ઞાનં યદિદં ભદ્દા કુણ્ડલકેસા.

    243. … Khippābhiññānaṃ yadidaṃ bhaddā kuṇḍalakesā.

    ૨૪૪. … પુબ્બેનિવાસં અનુસ્સરન્તીનં યદિદં ભદ્દા કાપિલાની.

    244. … Pubbenivāsaṃ anussarantīnaṃ yadidaṃ bhaddā kāpilānī.

    ૨૪૫. … મહાભિઞ્ઞપ્પત્તાનં યદિદં ભદ્દકચ્ચાના.

    245. … Mahābhiññappattānaṃ yadidaṃ bhaddakaccānā.

    ૨૪૬. … લૂખચીવરધરાનં યદિદં કિસાગોતમી.

    246. … Lūkhacīvaradharānaṃ yadidaṃ kisāgotamī.

    ૨૪૭. … સદ્ધાધિમુત્તાનં યદિદં સિઙ્ગાલકમાતાતિ 15.

    247. … Saddhādhimuttānaṃ yadidaṃ siṅgālakamātāti 16.

    વગ્ગો પઞ્ચમો.

    Vaggo pañcamo.

    ૬. છટ્ઠવગ્ગો

    6. Chaṭṭhavaggo

    ૨૪૮. ‘‘એતદગ્ગં , ભિક્ખવે, મમ સાવકાનં ઉપાસકાનં પઠમં સરણં ગચ્છન્તાનં યદિદં તપુસ્સભલ્લિકા 17 વાણિજા’’.

    248. ‘‘Etadaggaṃ , bhikkhave, mama sāvakānaṃ upāsakānaṃ paṭhamaṃ saraṇaṃ gacchantānaṃ yadidaṃ tapussabhallikā 18 vāṇijā’’.

    ૨૪૯. … દાયકાનં યદિદં સુદત્તો ગહપતિ અનાથપિણ્ડિકો.

    249. … Dāyakānaṃ yadidaṃ sudatto gahapati anāthapiṇḍiko.

    ૨૫૦. … ધમ્મકથિકાનં યદિદં ચિત્તો ગહપતિ મચ્છિકાસણ્ડિકો.

    250. … Dhammakathikānaṃ yadidaṃ citto gahapati macchikāsaṇḍiko.

    ૨૫૧. … ચતૂહિ સઙ્ગહવત્થૂહિ પરિસં સઙ્ગણ્હન્તાનં યદિદં હત્થકો આળવકો.

    251. … Catūhi saṅgahavatthūhi parisaṃ saṅgaṇhantānaṃ yadidaṃ hatthako āḷavako.

    ૨૫૨. … પણીતદાયકાનં યદિદં મહાનામો સક્કો.

    252. … Paṇītadāyakānaṃ yadidaṃ mahānāmo sakko.

    ૨૫૩. … મનાપદાયકાનં યદિદં ઉગ્ગો ગહપતિ વેસાલિકો.

    253. … Manāpadāyakānaṃ yadidaṃ uggo gahapati vesāliko.

    ૨૫૪. … સઙ્ઘુપટ્ઠાકાનં યદિદં હત્થિગામકો ઉગ્ગતો ગહપતિ.

    254. … Saṅghupaṭṭhākānaṃ yadidaṃ hatthigāmako uggato gahapati.

    ૨૫૫. … અવેચ્ચપ્પસન્નાનં યદિદં સૂરમ્બટ્ઠો 19.

    255. … Aveccappasannānaṃ yadidaṃ sūrambaṭṭho 20.

    ૨૫૬. … પુગ્ગલપ્પસન્નાનં યદિદં જીવકો કોમારભચ્ચો.

    256. … Puggalappasannānaṃ yadidaṃ jīvako komārabhacco.

    ૨૫૭. … વિસ્સાસકાનં યદિદં નકુલપિતા ગહપતીતિ.

    257. … Vissāsakānaṃ yadidaṃ nakulapitā gahapatīti.

    વગ્ગો છટ્ઠો.

    Vaggo chaṭṭho.

    ૭. સત્તમવગ્ગો

    7. Sattamavaggo

    ૨૫૮. ‘‘એતદગ્ગં , ભિક્ખવે, મમ સાવિકાનં ઉપાસિકાનં પઠમં સરણં ગચ્છન્તીનં યદિદં સુજાતા સેનિયધીતા’’ 21.

    258. ‘‘Etadaggaṃ , bhikkhave, mama sāvikānaṃ upāsikānaṃ paṭhamaṃ saraṇaṃ gacchantīnaṃ yadidaṃ sujātā seniyadhītā’’ 22.

    ૨૫૯. … દાયિકાનં યદિદં વિસાખા મિગારમાતા.

    259. … Dāyikānaṃ yadidaṃ visākhā migāramātā.

    ૨૬૦. … બહુસ્સુતાનં યદિદં ખુજ્જુત્તરા.

    260. … Bahussutānaṃ yadidaṃ khujjuttarā.

    ૨૬૧. … મેત્તાવિહારીનં યદિદં સામાવતી.

    261. … Mettāvihārīnaṃ yadidaṃ sāmāvatī.

    ૨૬૨. … ઝાયીનં યદિદં ઉત્તરાનન્દમાતા.

    262. … Jhāyīnaṃ yadidaṃ uttarānandamātā.

    ૨૬૩. … પણીતદાયિકાનં યદિદં સુપ્પવાસા કોલિયધીતા.

    263. … Paṇītadāyikānaṃ yadidaṃ suppavāsā koliyadhītā.

    ૨૬૪. … ગિલાનુપટ્ઠાકીનં યદિદં સુપ્પિયા ઉપાસિકા.

    264. … Gilānupaṭṭhākīnaṃ yadidaṃ suppiyā upāsikā.

    ૨૬૫. … અવેચ્ચપ્પસન્નાનં યદિદં કાતિયાની.

    265. … Aveccappasannānaṃ yadidaṃ kātiyānī.

    ૨૬૬. … વિસ્સાસિકાનં યદિદં નકુલમાતા ગહપતાની.

    266. … Vissāsikānaṃ yadidaṃ nakulamātā gahapatānī.

    ૨૬૭. … અનુસ્સવપ્પસન્નાનં યદિદં કાળી ઉપાસિકા કુલઘરિકા 23 તિ.

    267. … Anussavappasannānaṃ yadidaṃ kāḷī upāsikā kulagharikā 24 ti.

    વગ્ગો સત્તમો.

    Vaggo sattamo.

    એતદગ્ગવગ્ગો ચુદ્દસમો.

    Etadaggavaggo cuddasamo.







    Footnotes:
    1. અઞ્ઞાતકોણ્ડઞ્ઞોતિ (ક॰), અઞ્ઞાકોણ્ડઞ્ઞો (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. aññātakoṇḍaññoti (ka.), aññākoṇḍañño (sī. syā. kaṃ. pī.)
    3. ધુતઙ્ગધરાનં (કત્થચિ)
    4. dhutaṅgadharānaṃ (katthaci)
    5. લકુણ્ટક (સ્યા॰ કં॰)
    6. lakuṇṭaka (syā. kaṃ.)
    7. ચુલ્લપન્થકો (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    8. cullapanthako (sī. syā. kaṃ. pī.)
    9. મહાકોટ્ઠિકોતિ (અઞ્ઞેસુ સુત્તેસુ મરમ્મપોત્થકે)
    10. mahākoṭṭhikoti (aññesu suttesu marammapotthake)
    11. બક્કુલો (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    12. bakkulo (sī. syā. kaṃ. pī.)
    13. સકુલા (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    14. sakulā (sī. syā. kaṃ. pī.)
    15. સિગાલમાતાતિ (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    16. sigālamātāti (sī. syā. kaṃ. pī.)
    17. તપસ્સુભલ્લિકા (સી॰ પી॰)
    18. tapassubhallikā (sī. pī.)
    19. સૂરો અમ્બટ્ઠો (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰) સુરેબન્ધો (ક॰)
    20. sūro ambaṭṭho (sī. syā. kaṃ. pī.) surebandho (ka.)
    21. સેનાની ધીતા (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    22. senānī dhītā (sī. syā. kaṃ. pī.)
    23. કુલઘરિકા (ક॰)
    24. kulagharikā (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૪. એતદગ્ગવગ્ગો • 14. Etadaggavaggo

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૪. એતદગ્ગવગ્ગો • 14. Etadaggavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact