Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૧. ગદ્રભવગ્ગો
1. Gadrabhavaggo
૧. ગદ્રભઙ્ગપઞ્હો
1. Gadrabhaṅgapañho
૧. ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘ગદ્રભસ્સ એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બ’ન્તિ યં વદેસિ, કતમં તં એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બ’’ન્તિ? ‘‘યથા, મહારાજ, ગદ્રભો નામ સઙ્કારકૂટેપિ ચતુક્કેપિ સિઙ્ઘાટકેપિ ગામદ્વારેપિ થુસરાસિમ્હિપિ યત્થ કત્થચિ સયતિ, ન સયનબહુલો હોતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન તિણસન્થારેપિ પણ્ણસન્થારેપિ કટ્ઠમઞ્ચકેપિ છમાયપિ યત્થ કત્થચિ ચમ્મખણ્ડં પત્થરિત્વા યત્થ કત્થચિ સયિતબ્બં, ન સયનબહુલેન ભવિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, ગદ્રભસ્સ એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, ભગવતા દેવાતિદેવેન ‘કલિઙ્ગરૂપધાના, ભિક્ખવે, એતરહિ મમ સાવકા વિહરન્તિ અપ્પમત્તા આતાપિનો પધાનસ્મિ’ન્તિ. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, થેરેન સારિપુત્તેન ધમ્મસેનાપતિનાપિ –
1. ‘‘Bhante nāgasena, ‘gadrabhassa ekaṃ aṅgaṃ gahetabba’nti yaṃ vadesi, katamaṃ taṃ ekaṃ aṅgaṃ gahetabba’’nti? ‘‘Yathā, mahārāja, gadrabho nāma saṅkārakūṭepi catukkepi siṅghāṭakepi gāmadvārepi thusarāsimhipi yattha katthaci sayati, na sayanabahulo hoti, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena tiṇasanthārepi paṇṇasanthārepi kaṭṭhamañcakepi chamāyapi yattha katthaci cammakhaṇḍaṃ pattharitvā yattha katthaci sayitabbaṃ, na sayanabahulena bhavitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, gadrabhassa ekaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā devātidevena ‘kaliṅgarūpadhānā, bhikkhave, etarahi mama sāvakā viharanti appamattā ātāpino padhānasmi’nti. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, therena sāriputtena dhammasenāpatināpi –
‘‘‘પલ્લઙ્કેન નિસિન્નસ્સ, જણ્ણુકેનાભિવસ્સતિ;
‘‘‘Pallaṅkena nisinnassa, jaṇṇukenābhivassati;
અલં ફાસુવિહારાય, પહિતત્તસ્સ ભિક્ખુનો’’’તિ.
Alaṃ phāsuvihārāya, pahitattassa bhikkhuno’’’ti.
ગદ્રભઙ્ગપઞ્હો પઠમો.
Gadrabhaṅgapañho paṭhamo.