Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૨. ગદ્રભસુત્તં
2. Gadrabhasuttaṃ
૮૩. ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, ગદ્રભો ગોગણં પિટ્ઠિતો પિટ્ઠિતો અનુબન્ધો હોતિ – ‘અહમ્પિ દમ્મો, અહમ્પિ દમ્મો’તિ 1. તસ્સ ન તાદિસો વણ્ણો હોતિ સેય્યથાપિ ગુન્નં, ન તાદિસો સરો હોતિ સેય્યથાપિ ગુન્નં, ન તાદિસં પદં હોતિ સેય્યથાપિ ગુન્નં. સો ગોગણંયેવ પિટ્ઠિતો પિટ્ઠિતો અનુબન્ધો હોતિ – ‘અહમ્પિ દમ્મો, અહમ્પિ દમ્મો’’’તિ.
83. ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, gadrabho gogaṇaṃ piṭṭhito piṭṭhito anubandho hoti – ‘ahampi dammo, ahampi dammo’ti 2. Tassa na tādiso vaṇṇo hoti seyyathāpi gunnaṃ, na tādiso saro hoti seyyathāpi gunnaṃ, na tādisaṃ padaṃ hoti seyyathāpi gunnaṃ. So gogaṇaṃyeva piṭṭhito piṭṭhito anubandho hoti – ‘ahampi dammo, ahampi dammo’’’ti.
‘‘એવમેવં ખો, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો ભિક્ખુ ભિક્ખુસઙ્ઘં પિટ્ઠિતો પિટ્ઠિતો અનુબન્ધો હોતિ – ‘અહમ્પિ ભિક્ખુ, અહમ્પિ ભિક્ખૂ’તિ. તસ્સ ન તાદિસો છન્દો હોતિ અધિસીલસિક્ખાસમાદાને સેય્યથાપિ અઞ્ઞેસં ભિક્ખૂનં, ન તાદિસો છન્દો હોતિ અધિચિત્તસિક્ખાસમાદાને સેય્યથાપિ અઞ્ઞેસં ભિક્ખૂનં, ન તાદિસો છન્દો હોતિ અધિપઞ્ઞાસિક્ખાસમાદાને સેય્યથાપિ અઞ્ઞેસં ભિક્ખૂનં. સો ભિક્ખુસઙ્ઘંયેવ પિટ્ઠિતો પિટ્ઠિતો અનુબન્ધો હોતિ – ‘અહમ્પિ ભિક્ખુ, અહમ્પિ ભિક્ખૂ’’’તિ.
‘‘Evamevaṃ kho, bhikkhave, idhekacco bhikkhu bhikkhusaṅghaṃ piṭṭhito piṭṭhito anubandho hoti – ‘ahampi bhikkhu, ahampi bhikkhū’ti. Tassa na tādiso chando hoti adhisīlasikkhāsamādāne seyyathāpi aññesaṃ bhikkhūnaṃ, na tādiso chando hoti adhicittasikkhāsamādāne seyyathāpi aññesaṃ bhikkhūnaṃ, na tādiso chando hoti adhipaññāsikkhāsamādāne seyyathāpi aññesaṃ bhikkhūnaṃ. So bhikkhusaṅghaṃyeva piṭṭhito piṭṭhito anubandho hoti – ‘ahampi bhikkhu, ahampi bhikkhū’’’ti.
‘‘તસ્માતિહ , ભિક્ખવે, એવં સિક્ખિતબ્બં – ‘તિબ્બો નો છન્દો ભવિસ્સતિ અધિસીલસિક્ખાસમાદાને, તિબ્બો નો છન્દો ભવિસ્સતિ અધિચિત્તસિક્ખાસમાદાને, તિબ્બો નો છન્દો ભવિસ્સતિ અધિપઞ્ઞાસિક્ખાસમાદાને’તિ. એવઞ્હિ વો, ભિક્ખવે, સિક્ખિતબ્બ’’ન્તિ. દુતિયં.
‘‘Tasmātiha , bhikkhave, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘tibbo no chando bhavissati adhisīlasikkhāsamādāne, tibbo no chando bhavissati adhicittasikkhāsamādāne, tibbo no chando bhavissati adhipaññāsikkhāsamādāne’ti. Evañhi vo, bhikkhave, sikkhitabba’’nti. Dutiyaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૨. ગદ્રભસુત્તવણ્ણના • 2. Gadrabhasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૫. સમણસુત્તાદિવણ્ણના • 1-5. Samaṇasuttādivaṇṇanā