Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૨. ગણભોજનસિક્ખાપદં
2. Gaṇabhojanasikkhāpadaṃ
૨૦૯. દુતિયે પહીનલાભસક્કારસ્સ હેતું દસ્સેન્તો આહ ‘‘સો કિરા’’તિઆદિ. સોતિ દેવદત્તો. ‘‘અહોસી’’તિ ચ ‘‘પાકટો જાતો’’તિ ચ યોજેતબ્બો. અજાતસત્તુનાતિ અજાતસ્સેયેવ પિતુરાજસ્સ સત્તુભાવતો અજાતસત્તુના, ‘‘મારાપેત્વા’’તિપદે કારિતકમ્મં. રાજાનન્તિ બિમ્બિસારરાજં, ‘‘મારાપેત્વા’’તિપદે ધાતુકમ્મં. અભિમારેતિ અભિનિલીયિત્વા ભગવતો મારણત્થાય પેસિતે ધનુધરે. ગૂળ્હપટિચ્છન્નોતિ ગુહિતો હુત્વા પટિચ્છન્નો. પરિકથાયાતિ પરિગુહનાય કથાય. ‘‘રાજાનમ્પી’’તિપદં ‘‘મારાપેસી’’તિપદે ધાતુકમ્મં. પવિજ્ઝીતિ પવટ્ટેસિ. તતોતિ તતો વુત્તતો પરં ઉટ્ઠહિંસૂતિ સમ્બન્ધો. નગરે નિવસન્તીતિ નાગરા. રાજાતિ અજાતસત્તુરાજા. સાસનકણ્ટકન્તિસાસનસ્સ કણ્ટકસદિસત્તા સાસનકણ્ટકં. તતોતિ નીહરતો. ઉપટ્ઠાનમ્પીતિ ઉપટ્ઠાનમ્પિ, ઉપટ્ઠાનત્થાયપિ વા. અઞ્ઞેપીતિ રાજતો અઞ્ઞેપિ. અસ્સાતિ દેવદત્તસ્સ. કિઞ્ચિ ખાદનીયભોજનીયં ‘‘દાતબ્બ’’ન્તિ ઇમિના યોજેતબ્બં. કિઞ્ચિ વા અભિવાદનાદિ ‘‘કાતબ્બ’’ન્તિ ઇમિના સમ્બન્ધો. કુલેસુ વિઞ્ઞાપેત્વા ભુઞ્જનસ્સ હેતું દસ્સેન્તો આહ ‘‘મા મે’’તિઆદિ. પોસેન્તો હુત્વા ભુઞ્જતીતિ સમ્બન્ધો.
209. Dutiye pahīnalābhasakkārassa hetuṃ dassento āha ‘‘so kirā’’tiādi. Soti devadatto. ‘‘Ahosī’’ti ca ‘‘pākaṭo jāto’’ti ca yojetabbo. Ajātasattunāti ajātasseyeva piturājassa sattubhāvato ajātasattunā, ‘‘mārāpetvā’’tipade kāritakammaṃ. Rājānanti bimbisārarājaṃ, ‘‘mārāpetvā’’tipade dhātukammaṃ. Abhimāreti abhinilīyitvā bhagavato māraṇatthāya pesite dhanudhare. Gūḷhapaṭicchannoti guhito hutvā paṭicchanno. Parikathāyāti pariguhanāya kathāya. ‘‘Rājānampī’’tipadaṃ ‘‘mārāpesī’’tipade dhātukammaṃ. Pavijjhīti pavaṭṭesi. Tatoti tato vuttato paraṃ uṭṭhahiṃsūti sambandho. Nagare nivasantīti nāgarā. Rājāti ajātasatturājā. Sāsanakaṇṭakantisāsanassa kaṇṭakasadisattā sāsanakaṇṭakaṃ. Tatoti nīharato. Upaṭṭhānampīti upaṭṭhānampi, upaṭṭhānatthāyapi vā. Aññepīti rājato aññepi. Assāti devadattassa. Kiñci khādanīyabhojanīyaṃ ‘‘dātabba’’nti iminā yojetabbaṃ. Kiñci vā abhivādanādi ‘‘kātabba’’nti iminā sambandho. Kulesu viññāpetvā bhuñjanassa hetuṃ dassento āha ‘‘mā me’’tiādi. Posento hutvā bhuñjatīti sambandho.
૨૧૧. ભત્તં અનધિવાસેન્તાનં કસ્મા ચીવરં પરિત્તં ઉપ્પજ્જતીતિ આહ ‘‘ભત્તં અગણ્હન્તાન’’ન્તિઆદિ.
211. Bhattaṃ anadhivāsentānaṃ kasmā cīvaraṃ parittaṃ uppajjatīti āha ‘‘bhattaṃ agaṇhantāna’’ntiādi.
૨૧૨. ચીવરકારકે ભિક્ખૂ ભત્તેન કસ્મા નિમન્તેન્તીતિ આહ ‘‘ગામે’’તિઆદિ.
212. Cīvarakārake bhikkhū bhattena kasmā nimantentīti āha ‘‘gāme’’tiādi.
૨૧૫. નાનાવેરજ્જકેતિ એત્થ રઞ્ઞો ઇદં રજ્જં, વિસદિસં રજ્જં વિરજ્જં, નાનપ્પકારં વિરજ્જં નાનાવિરજ્જં. નાનાવિરજ્જેહિ આગતા નાનાવેરજ્જકા. મજ્ઝે વુદ્ધિ હોતીતિ આહ ‘‘નાનાવિધેહિ અઞ્ઞરજ્જેહિ આગતે’’તિ. અઞ્ઞરજ્જેહીતિ રાજગહતો અઞ્ઞેહિ રજ્જેહિ. રઞ્જિતબ્બન્તિ રઞ્જન્તિ વુત્તે નિગ્ગહિતસ્સ અનાસનં સન્ધાય વુત્તં ‘‘નાનાવેરઞ્જકેઇતિપિ પાઠો’’તિ.
215.Nānāverajjaketi ettha rañño idaṃ rajjaṃ, visadisaṃ rajjaṃ virajjaṃ, nānappakāraṃ virajjaṃ nānāvirajjaṃ. Nānāvirajjehi āgatā nānāverajjakā. Majjhe vuddhi hotīti āha ‘‘nānāvidhehi aññarajjehi āgate’’ti. Aññarajjehīti rājagahato aññehi rajjehi. Rañjitabbanti rañjanti vutte niggahitassa anāsanaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘nānāverañjakeitipi pāṭho’’ti.
૨૧૮. ગણભોજનેતિ ગણસ્સ ભોજનં ગણભોજનં, ગણભોજનસ્સ ભોજનં ગણભોજનં, તસ્મિં ગણભોજને પાચિત્તિયન્તિ અત્થો. ‘‘રત્તૂપરતો’’તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ૧.૧૦; મ॰ નિ॰ ૧.૨૯૩) વિય એકસ્સ ભોજનસદ્દસ્સ લોપો દટ્ઠબ્બો. નનુ ઉપોસથે વિય દ્વે તયો ગણો નામાતિ આહ ‘‘ઇધ ગણો નામ ચત્તારો’’તિઆદિ. તેન દ્વે તયો ગણો નામ ન હોન્તિ, ચત્તારો પન આદિં કત્વા તદુત્તરિ ગણો નામાતિ દસ્સેતિ. તં પનેતન્તિ એત્થ એતસદ્દો વચનાલઙ્કારો દ્વીસુ સબ્બનામેસુ પુબ્બસ્સેવ યેભુય્યેન પધાનત્તા. પસવતીતિ વડ્ઢતિ, જાયતીતિ અત્થો. વેવચનેન વાતિ ‘‘ભત્તેન નિમન્તેમિ, ભોજનેન નિમન્તેમી’’તિ પરિયાયેન વા. ભાસન્તરેન વાતિ મૂલભાસાતો અઞ્ઞાય ભાસાય વા. એકતો નિમન્તિતા ભિક્ખૂતિ સમ્બન્ધો. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. પમાણન્તિ કારણં. ‘‘ચત્તારો’’તિ લિઙ્ગવિપલ્લાસં કત્વા ‘‘વિહારે’’તિપદેન યોજેતબ્બં. ઠિતેસુયેવાતિ પદં નિદ્ધારણસમુદાયો. એકો નિમન્તિતોતિ સમ્બન્ધો.
218.Gaṇabhojaneti gaṇassa bhojanaṃ gaṇabhojanaṃ, gaṇabhojanassa bhojanaṃ gaṇabhojanaṃ, tasmiṃ gaṇabhojane pācittiyanti attho. ‘‘Rattūparato’’tiādīsu (dī. ni. 1.10; ma. ni. 1.293) viya ekassa bhojanasaddassa lopo daṭṭhabbo. Nanu uposathe viya dve tayo gaṇo nāmāti āha ‘‘idha gaṇo nāma cattāro’’tiādi. Tena dve tayo gaṇo nāma na honti, cattāro pana ādiṃ katvā taduttari gaṇo nāmāti dasseti. Taṃ panetanti ettha etasaddo vacanālaṅkāro dvīsu sabbanāmesu pubbasseva yebhuyyena padhānattā. Pasavatīti vaḍḍhati, jāyatīti attho. Vevacanena vāti ‘‘bhattena nimantemi, bhojanena nimantemī’’ti pariyāyena vā. Bhāsantarena vāti mūlabhāsāto aññāya bhāsāya vā. Ekato nimantitā bhikkhūti sambandho. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Pamāṇanti kāraṇaṃ. ‘‘Cattāro’’ti liṅgavipallāsaṃ katvā ‘‘vihāre’’tipadena yojetabbaṃ. Ṭhitesuyevāti padaṃ niddhāraṇasamudāyo. Eko nimantitoti sambandho.
ચત્તારો ભિક્ખૂ વિઞ્ઞાપેય્યુન્તિ સમ્બન્ધો. પાટેક્કન્તિ પતિએકસ્સ ભાવો પાટેક્કં, વિસુન્તિ અત્થો. એકતો વા નાનાતો વા વિઞ્ઞાપેય્યુન્તિ સમ્બન્ધો.
Cattāro bhikkhū viññāpeyyunti sambandho. Pāṭekkanti patiekassa bhāvo pāṭekkaṃ, visunti attho. Ekato vā nānāto vā viññāpeyyunti sambandho.
છવિસઙ્ખાતતો બાહિરચમ્મતો અબ્ભન્તરચમ્મસ્સ થૂલત્તા ‘‘મહાચમ્મસ્સા’’તિ વુત્તં. ફાલં એતેસં પાદાનં સઞ્જાતન્તિ ફાલિતા, ઉપ્પાદેન્તીતિ સમ્બન્ધો. પહટમત્તે સતીતિ યોજના. લેસેન કપ્પન્તિ પવત્તં ચિત્તં લેસકપ્પિયં.
Chavisaṅkhātato bāhiracammato abbhantaracammassa thūlattā ‘‘mahācammassā’’ti vuttaṃ. Phālaṃ etesaṃ pādānaṃ sañjātanti phālitā, uppādentīti sambandho. Pahaṭamatte satīti yojanā. Lesena kappanti pavattaṃ cittaṃ lesakappiyaṃ.
સુત્તઞ્ચાતિ સૂચિપાસપવેસનસુત્તઞ્ચ. નનુ વિસું ચીવરદાનસમયો વિય ચીવરકારસમયોપિ અત્થિ, કસ્મા ‘‘યદા તદા’’તિ વુત્તન્તિ આહ ‘‘વિસું હી’’તિઆદિ. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. વિસું ચીવરદાનસમયો વિય ચીવરકારસમયો નામ યસ્મા નત્થિ, તસ્મા ‘‘યદા તદા’’તિ મયા વુત્તન્તિ અધિપ્પાયો. તસ્મા યો ભિક્ખુ કરોતિ, તેન ભુઞ્જિતબ્બન્તિ યોજના. સૂચિવેઠનકોતિ સિબ્બનત્થાય દ્વે પિલોતિકખણ્ડે સમ્બન્ધિત્વા સૂચિયા વિજ્ઝનકો. વિચારેતીતિ પઞ્ચખણ્ડસત્તખણ્ડાદિવસેન સંવિદહતિ. છિન્દતીતિ સત્થકેન વા હત્થેન વા છિન્દતિ. મોઘસુત્તન્તિ મુય્હનં મોઘો, અત્થતો ગહેતબ્બછટ્ટેતબ્બટ્ઠાને મુય્હનચિત્તં, તસ્સ છિન્દનં સુત્તન્તિ મોઘસુત્તં. આગન્તુકપટ્ટન્તિ દુપટ્ટચીવરે મૂલપટ્ટસ્સ ઉપરિ ઠપિતપટ્ટં. પચ્ચાગતન્તિ પટ્ટચીવરાદીસુ લબ્ભતિ. બન્ધતીતિ મૂલપટ્ટેન આગન્તુકપટ્ટં. બન્ધતિ. અનુવાતન્તિ ચીવરં અનુપરિયાયિત્વા વીયતિ બન્ધીયતીતિ અનુવાતં, તં છિન્દતિ. ઘટ્ટેતીતિ દ્વે અનુવાતન્તે અઞ્ઞમઞ્ઞં સમ્બજ્ઝતિ. આરોપેતીતિ ચીવરસ્સ ઉપરિ આરોપેતિ. તત્થાતિ ચીવરે. સુત્તં કરોતીતિ સૂચિપાસપવેસનસુત્તં વટ્ટેતિ. વલેતીતિ વટ્ટિત્વા સુત્તવેઠનદણ્ડકે આવટ્ટેતિ. પિપ્ફલિકન્તિ સત્થકં. તઞ્હિ પિયમ્પિ ફાલેતીતિ પિપ્ફલિ, સાયેવ પિપ્ફલિકન્તિ કત્વા પિપ્ફલિકન્તિ વુચ્ચતિ, તં નિસેતિ નિસાનં કરોતીતિ અત્થો. યો પન કથેતિ, એતં ઠપેત્વાતિ યોજના.
Suttañcāti sūcipāsapavesanasuttañca. Nanu visuṃ cīvaradānasamayo viya cīvarakārasamayopi atthi, kasmā ‘‘yadā tadā’’ti vuttanti āha ‘‘visuṃ hī’’tiādi. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Visuṃ cīvaradānasamayo viya cīvarakārasamayo nāma yasmā natthi, tasmā ‘‘yadā tadā’’ti mayā vuttanti adhippāyo. Tasmā yo bhikkhu karoti, tena bhuñjitabbanti yojanā. Sūciveṭhanakoti sibbanatthāya dve pilotikakhaṇḍe sambandhitvā sūciyā vijjhanako. Vicāretīti pañcakhaṇḍasattakhaṇḍādivasena saṃvidahati. Chindatīti satthakena vā hatthena vā chindati. Moghasuttanti muyhanaṃ mogho, atthato gahetabbachaṭṭetabbaṭṭhāne muyhanacittaṃ, tassa chindanaṃ suttanti moghasuttaṃ. Āgantukapaṭṭanti dupaṭṭacīvare mūlapaṭṭassa upari ṭhapitapaṭṭaṃ. Paccāgatanti paṭṭacīvarādīsu labbhati. Bandhatīti mūlapaṭṭena āgantukapaṭṭaṃ. Bandhati. Anuvātanti cīvaraṃ anupariyāyitvā vīyati bandhīyatīti anuvātaṃ, taṃ chindati. Ghaṭṭetīti dve anuvātante aññamaññaṃ sambajjhati. Āropetīti cīvarassa upari āropeti. Tatthāti cīvare. Suttaṃ karotīti sūcipāsapavesanasuttaṃ vaṭṭeti. Valetīti vaṭṭitvā suttaveṭhanadaṇḍake āvaṭṭeti. Pipphalikanti satthakaṃ. Tañhi piyampi phāletīti pipphali, sāyeva pipphalikanti katvā pipphalikanti vuccati, taṃ niseti nisānaṃ karotīti attho. Yo pana katheti, etaṃ ṭhapetvāti yojanā.
અદ્ધાનમગ્ગસ્સ દ્વિગાવુતત્તા ‘‘અદ્ધયોજનબ્ભન્તરે ગાવુતે’’તિ વુત્તં. અભિરૂળ્હેન ભુઞ્જિતબ્બન્તિ સમ્બન્ધો. યત્થાતિ યસ્મિં કાલે. ‘‘સન્નિપતન્તી’’તિ બહુકત્તુવસેન વુત્તં. અકુસલં પરિવજ્જેતીતિ પરિબ્બાજકો , પબ્બજ્જવેસં વા પરિગ્ગહેત્વા વજતિ ગચ્છતિ પવત્તતીતિ પરિબ્બાજકો. વિના ભાવપચ્ચયેન ભાવત્થસ્સ ઞાતબ્બતો પરિબ્બાજકભાવો પરિબ્બાજકો, તં સમાપન્નોતિ પરિબ્બાજકસમાપન્નો. અથ વા પરિબ્બાજકેસુ સમાપન્નો પરિયાપન્નોતિ પરિબ્બાજકસમાપન્નો. ‘‘એતેસ’’ન્તિપદં ‘‘યેન કેનચી’’તિપદે નિદ્ધારણસમુદાયો.
Addhānamaggassa dvigāvutattā ‘‘addhayojanabbhantare gāvute’’ti vuttaṃ. Abhirūḷhena bhuñjitabbanti sambandho. Yatthāti yasmiṃ kāle. ‘‘Sannipatantī’’ti bahukattuvasena vuttaṃ. Akusalaṃ parivajjetīti paribbājako, pabbajjavesaṃ vā pariggahetvā vajati gacchati pavattatīti paribbājako. Vinā bhāvapaccayena bhāvatthassa ñātabbato paribbājakabhāvo paribbājako, taṃ samāpannoti paribbājakasamāpanno. Atha vā paribbājakesu samāpanno pariyāpannoti paribbājakasamāpanno. ‘‘Etesa’’ntipadaṃ ‘‘yena kenacī’’tipade niddhāraṇasamudāyo.
૨૨૦. યેપિ ભિક્ખૂ ભુઞ્જન્તીતિ સમ્બન્ધો. તત્થાતિ ‘‘દ્વે તયો એકતો’’તિવચને. અનિમન્તિતો ચતુત્થો યસ્સ ચતુક્કસ્સાતિ અનિમન્તિતચતુત્થં, અનિમન્તિતેન વા ચતુત્થં અનિમન્તિતચતુત્થં. એસેવ નયો અઞ્ઞેસુપિ ચતુત્થેસુ. ઇધાતિ ઇમસ્મિં સાસને. નિમન્તેતીતિ અકપ્પિયનિમન્તનેન નિમન્તેતિ. તેસૂતિ ચતૂસુ ભિક્ખૂસુ. સોતિ ઉપાસકો. અઞ્ઞન્તિ નાગતભિક્ખુતો અઞ્ઞં, નિમન્તિતભિક્ખુતો વા. તઙ્ખણપ્પત્તન્તિ તસ્મિં પુચ્છનકથનક્ખણે પત્તં. હીતિ વિત્થારો. તત્થાતિ તસ્મિં ઠાને, ગેહે વા. તેહીતિ કરણભૂતેહિ ભિક્ખૂહિ.
220. Yepi bhikkhū bhuñjantīti sambandho. Tatthāti ‘‘dve tayo ekato’’tivacane. Animantito catuttho yassa catukkassāti animantitacatutthaṃ, animantitena vā catutthaṃ animantitacatutthaṃ. Eseva nayo aññesupi catutthesu. Idhāti imasmiṃ sāsane. Nimantetīti akappiyanimantanena nimanteti. Tesūti catūsu bhikkhūsu. Soti upāsako. Aññanti nāgatabhikkhuto aññaṃ, nimantitabhikkhuto vā. Taṅkhaṇappattanti tasmiṃ pucchanakathanakkhaṇe pattaṃ. Hīti vitthāro. Tatthāti tasmiṃ ṭhāne, gehe vā. Tehīti karaṇabhūtehi bhikkhūhi.
સોતિ પિણ્ડપાતિકો. અનાગચ્છન્તમ્પીતિ સયં ન આગચ્છન્તમ્પિ. લચ્છથાતિ લભિસ્સથ.
Soti piṇḍapātiko. Anāgacchantampīti sayaṃ na āgacchantampi. Lacchathāti labhissatha.
સોપીતિ સામણેરોપિ, ન પિણ્ડપાતિકોયેવાતિ અત્થો.
Sopīti sāmaṇeropi, na piṇḍapātikoyevāti attho.
તત્થાતિ ગિલાનચતુત્થે, તેસુ ચતૂસુ વા. ગિલાનો ઇતરેસં પન ગણપૂરકો હોતીતિ યોજના.
Tatthāti gilānacatutthe, tesu catūsu vā. Gilāno itaresaṃ pana gaṇapūrako hotīti yojanā.
ગણપૂરકત્તાતિ સમયલદ્ધસ્સ ગણપૂરકત્તા. ચતુક્કાનીતિ ચીવરદાનચતુત્થં ચીવરકારચતુત્થં અદ્ધાનગમનચતુત્થં નાવાભિરુહનચતુત્થં મહાસમયચતુત્થં, સમણભત્તચતુત્થન્તિ છ ચતુક્કાનિ. પુરિમેહિ મિસ્સેત્વા એકાદસ ચતુક્કાનિ વેદિતબ્બાનિ. એકો પણ્ડિતો ભિક્ખુ નિસિન્નો હોતીતિ સમ્બન્ધો. તેસૂતિ તીસુ ભિક્ખૂસુ, ગતેસુ ગચ્છતીતિ યોજના. ભુત્વા આગન્ત્વા ઠિતેસુપિ અનાપત્તિયેવ. કસ્મા સબ્બેસં અનાપત્તિ, નનુ ચત્તારો ભિક્ખૂ એકતો ગણ્હન્તીતિ આહ ‘‘પઞ્ચન્નં હી’’તિઆદિ. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. ભોજનાનંયેવાતિ ન યાગુખજ્જકફલાફલાદીનં. તાનિ ચાતિ યેહિ ભોજનેહિ વિસઙ્કેતં નત્થિ, તાનિ ચ ભોજનાનિ. તેહીતિ ચતૂહિ ભિક્ખૂહિ . તાનીતિ યાગુઆદીનિ. ઇતીતિ તસ્મા અનાપત્તિન્તિ યોજના.
Gaṇapūrakattāti samayaladdhassa gaṇapūrakattā. Catukkānīti cīvaradānacatutthaṃ cīvarakāracatutthaṃ addhānagamanacatutthaṃ nāvābhiruhanacatutthaṃ mahāsamayacatutthaṃ, samaṇabhattacatutthanti cha catukkāni. Purimehi missetvā ekādasa catukkāni veditabbāni. Eko paṇḍito bhikkhu nisinno hotīti sambandho. Tesūti tīsu bhikkhūsu, gatesu gacchatīti yojanā. Bhutvā āgantvā ṭhitesupi anāpattiyeva. Kasmā sabbesaṃ anāpatti, nanu cattāro bhikkhū ekato gaṇhantīti āha ‘‘pañcannaṃ hī’’tiādi. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Bhojanānaṃyevāti na yāgukhajjakaphalāphalādīnaṃ. Tāni cāti yehi bhojanehi visaṅketaṃ natthi, tāni ca bhojanāni. Tehīti catūhi bhikkhūhi . Tānīti yāguādīni. Itīti tasmā anāpattinti yojanā.
કોચિ પેસિતો અપણ્ડિતમનુસ્સો વદતીતિ યોજના. કત્તુકામેન પેસિતોતિ સમ્બન્ધો. ભત્તં ગણ્હથાતિ વાતિ વાસદ્દો ‘‘ઓદનં ગણ્હથ, ભોજનં ગણ્હથ, અન્નં ગણ્હથ, કુરં ગણ્હથા’’તિ વચનાનિપિ સઙ્ગણ્હાતિ. નિમન્તનં સાદિયન્તીતિ નેમન્તનિકા. પિણ્ડપાતે ધુતઙ્ગે નિયુત્તાતિ પિણ્ડપાતિકા. પુનદિવસે ભન્તેતિ વુત્તેતિ યોજના. હરિત્વાતિ અપનેત્વા. તતોતિ તતો વદનતો પરન્તિ સમ્બન્ધો. વિક્ખેપન્તિ વિવિધં ખેપં. તેતિ અસુકા ચ અસુકા ચ ગામિકા. ભન્તેતિ વુત્તેતિ યોજના. સોપીતિ અપણ્ડિતમનુસ્સોપિ, ન ગામિકાયેવાતિ અત્થો. કસ્મા ન લભામિ ભન્તેતિ વુત્તેતિ યોજના. એવં ‘‘કથં નિમન્તેસું ભન્તે’’તિ એત્થાપિ. તતોતિ તસ્મા કારણા. એસાતિ એસો ગામો. તન્તિ ભૂમત્થે ચેતં ઉપયોગવચનં, તસ્મિં ગામે ચરથાતિ હિ અત્થો. કિં એતેનાતિ એતેન પુચ્છનેન કિં પયોજનં. એત્થાતિ પુચ્છને. મા પમજ્જિત્થાતિ વદતીતિ સમ્બન્ધો. દુતિયદિવસેતિ નિમન્તનદિવસતો દુતિયદિવસે. ધુરગામેતિ પધાનગામે, અન્તિકગામે વા. ભાવો નામ કિરિયત્તા એકોયેવ હોતિ, તસ્મા કત્તારં વા કમ્મં વા સમ્બન્ધં વા અપેક્ખિત્વા બહુવચનેન ન ભવિતબ્બં, તેન વુત્તં ‘‘ન દુબ્બચેહિ ભવિતબ્બ’’ન્તિ. તેસૂતિ ગામિકેસુ ભોજેન્તેસૂતિ સમ્બન્ધો. અસનસાલાયન્તિ ભોજનસાલાયં. સા હિ અસતિ ભુઞ્જતિ એત્થાતિ અસના, સલન્તિ પવિસન્તિ અસ્સન્તિ સાલા, અસના ચ સા સાલાચેતિ અસનસાલાતિ અત્થેન ‘‘અસનસાલા’’તિ વુચ્ચતિ.
Koci pesito apaṇḍitamanusso vadatīti yojanā. Kattukāmena pesitoti sambandho. Bhattaṃ gaṇhathāti vāti vāsaddo ‘‘odanaṃ gaṇhatha, bhojanaṃ gaṇhatha, annaṃ gaṇhatha, kuraṃ gaṇhathā’’ti vacanānipi saṅgaṇhāti. Nimantanaṃ sādiyantīti nemantanikā. Piṇḍapāte dhutaṅge niyuttāti piṇḍapātikā. Punadivase bhanteti vutteti yojanā. Haritvāti apanetvā. Tatoti tato vadanato paranti sambandho. Vikkhepanti vividhaṃ khepaṃ. Teti asukā ca asukā ca gāmikā. Bhanteti vutteti yojanā. Sopīti apaṇḍitamanussopi, na gāmikāyevāti attho. Kasmā na labhāmi bhanteti vutteti yojanā. Evaṃ ‘‘kathaṃ nimantesuṃ bhante’’ti etthāpi. Tatoti tasmā kāraṇā. Esāti eso gāmo. Tanti bhūmatthe cetaṃ upayogavacanaṃ, tasmiṃ gāme carathāti hi attho. Kiṃ etenāti etena pucchanena kiṃ payojanaṃ. Etthāti pucchane. Mā pamajjitthāti vadatīti sambandho. Dutiyadivaseti nimantanadivasato dutiyadivase. Dhuragāmeti padhānagāme, antikagāme vā. Bhāvo nāma kiriyattā ekoyeva hoti, tasmā kattāraṃ vā kammaṃ vā sambandhaṃ vā apekkhitvā bahuvacanena na bhavitabbaṃ, tena vuttaṃ ‘‘na dubbacehi bhavitabba’’nti. Tesūti gāmikesu bhojentesūti sambandho. Asanasālāyanti bhojanasālāyaṃ. Sā hi asati bhuñjati etthāti asanā, salanti pavisanti assanti sālā, asanā ca sā sālāceti asanasālāti atthena ‘‘asanasālā’’ti vuccati.
અથ પનાતિ તતો અઞ્ઞથા પન. અપાદાનત્થો હિ અથસદ્દો. તત્થ તત્થાતિ તસ્મિં તસ્મિં ઠાને અન્તરવીથિઆદીસૂતિ અત્થો. પટિકચ્ચેવાતિ પઠમં કત્વા એવ. ભિક્ખૂસુ ગામતો અનિક્ખન્તેસુ પગેવાતિ વુત્તં હોતિ. ન વટ્ટતીતિ ‘‘ભત્તં ગણ્હથા’’તિ પહિણત્તા ન વટ્ટતિ. યે પન મનુસ્સા ભોજેન્તીતિ સમ્બન્ધો. નિવત્તથાતિ વુત્તપદેતિ ‘‘નિવત્તથા’’તિ વુત્તે કિરિયાપદે. યસ્સ કસ્સચિ હોતીતિ યસ્સ કસ્સચિ અત્થાય હોતીતિ યોજના. નિવત્તિતું વટ્ટતીતિ ‘‘ભત્તં ગણ્હથા’’તિ અવુત્તત્તા નિવત્તિતું વટ્ટતિ. સમ્બન્ધં કત્વાતિ ‘‘નિવત્તથ ભન્તે’’તિ ભન્તેસદ્દેન અબ્યવહિતં કત્વા. નિસીદથ ભન્તે, ભત્તં ગણ્હથાતિ ભન્તેસદ્દેન બ્યવહિતં કત્વા વુત્તે ‘‘નિસીદથા’’તિપદે નિસીદિતું વટ્ટતિ. અથ ભન્તેસદ્દેન બ્યવહિતં અકત્વા ‘‘નિસીદથ, ભત્તં ગણ્હથા’’તિ સમ્બન્ધં કત્વા વુત્તે નિસીદિતું વટ્ટતિ. ઇચ્ચેતં નયં અતિદિસતિ ‘‘એસેવ નયો’’તિઇમિનાતિ. દુતિયં.
Atha panāti tato aññathā pana. Apādānattho hi athasaddo. Tattha tatthāti tasmiṃ tasmiṃ ṭhāne antaravīthiādīsūti attho. Paṭikaccevāti paṭhamaṃ katvā eva. Bhikkhūsu gāmato anikkhantesu pagevāti vuttaṃ hoti. Na vaṭṭatīti ‘‘bhattaṃ gaṇhathā’’ti pahiṇattā na vaṭṭati. Ye pana manussā bhojentīti sambandho. Nivattathāti vuttapadeti ‘‘nivattathā’’ti vutte kiriyāpade. Yassakassacihotīti yassa kassaci atthāya hotīti yojanā. Nivattituṃ vaṭṭatīti ‘‘bhattaṃ gaṇhathā’’ti avuttattā nivattituṃ vaṭṭati. Sambandhaṃ katvāti ‘‘nivattatha bhante’’ti bhantesaddena abyavahitaṃ katvā. Nisīdatha bhante, bhattaṃ gaṇhathāti bhantesaddena byavahitaṃ katvā vutte ‘‘nisīdathā’’tipade nisīdituṃ vaṭṭati. Atha bhantesaddena byavahitaṃ akatvā ‘‘nisīdatha, bhattaṃ gaṇhathā’’ti sambandhaṃ katvā vutte nisīdituṃ vaṭṭati. Iccetaṃ nayaṃ atidisati ‘‘eseva nayo’’tiimināti. Dutiyaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૪. ભોજનવગ્ગો • 4. Bhojanavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. ગણભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Gaṇabhojanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૨. ગણભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Gaṇabhojanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૨. ગણભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Gaṇabhojanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૨. ગણભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Gaṇabhojanasikkhāpadavaṇṇanā