Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā)

    ૭. ગણકમોગ્ગલ્લાનસુત્તવણ્ણના

    7. Gaṇakamoggallānasuttavaṇṇanā

    ૭૪. યથા હેટ્ઠિમસોપાનફલકં ઓરોહન્તસ્સ પચ્છિમં નામ હોતિ, એવં આરોહન્તસ્સ પઠમં નામ હોતીતિ વુત્તં – ‘‘યાવ પચ્છિમસોપાનકળેવરાતિ યાવ પઠમસોપાનફલકા’’તિ. વત્થું સોધેત્વાતિ વત્થુવિજ્જાચરિયેન વુત્તવિધિના પાસાદવત્થુનો સોધનવિધિં કત્વા. એત્થાતિ પાસાદકરણે. સત્તધા ભિન્નસ્સ વાલગ્ગસ્સ અંસુકોટિવેધકો વાલવેધિ નામ. ઠાનસમ્પાદનન્તિ વેસાખમણ્ડલાદીનં સમ્પાદનં. મુટ્ઠિકરણાદીહીતિ ઉસુમુટ્ઠિકરણજિયાગાહજિયાવિજ્ઝાદીહિ. એવં ગણાપેમાતિ એકં નામ એકમેવ, દ્વે દુકા ચત્તારિ, તીણિ તિકાનિ નવ, ચત્તારિ ચતુક્કાનિ સોળસાતિઆદિના એવં ગણનં સિક્ખાપેમ.

    74. Yathā heṭṭhimasopānaphalakaṃ orohantassa pacchimaṃ nāma hoti, evaṃ ārohantassa paṭhamaṃ nāma hotīti vuttaṃ – ‘‘yāva pacchimasopānakaḷevarāti yāva paṭhamasopānaphalakā’’ti. Vatthuṃ sodhetvāti vatthuvijjācariyena vuttavidhinā pāsādavatthuno sodhanavidhiṃ katvā. Etthāti pāsādakaraṇe. Sattadhā bhinnassa vālaggassa aṃsukoṭivedhako vālavedhi nāma. Ṭhānasampādananti vesākhamaṇḍalādīnaṃ sampādanaṃ. Muṭṭhikaraṇādīhīti usumuṭṭhikaraṇajiyāgāhajiyāvijjhādīhi. Evaṃ gaṇāpemāti ekaṃ nāma ekameva, dve dukā cattāri, tīṇi tikāni nava, cattāri catukkāni soḷasātiādinā evaṃ gaṇanaṃ sikkhāpema.

    ૭૫. કેરાટિકા હોન્તીતિ સમયસ્સ અનુપક્કિલિટ્ઠકરણમાયાસાઠેય્યેન સમન્નાગતા હોન્તિ. તં દમનં જીવિતહેતુપિ નાતિક્કમતિ, અયમસ્સ જાતિદોસાભાવો.

    75.Kerāṭikā hontīti samayassa anupakkiliṭṭhakaraṇamāyāsāṭheyyena samannāgatā honti. Taṃ damanaṃ jīvitahetupi nātikkamati, ayamassa jātidosābhāvo.

    ૭૬. સતિસમ્પજઞ્ઞાહિ સમઙ્ગિભાવત્થાયાતિ સતતવિહારિભાવસાધનેહિ સતિસમ્પજઞ્ઞેહિ સમન્નાગમત્થાય. નનુ ચ ખીણાસવા સતિવેપુલ્લપ્પત્તા પઞ્ઞાવેપુલ્લપ્પત્તા ચ, કથં તસ્સ સતિસમ્પજઞ્ઞં પયોગસાધનીયં પવત્તન્તિ આહ ‘‘દ્વે હી’’તિઆદિ. સતતવિહારીતિ સતતં સમાપત્તિવિહારિબહુલા, તસ્મા તે ઇચ્છિતિચ્છિતક્ખણે ફલસમાપત્તિં સમાપજ્જન્તિ. વુત્તવિપરિયાયેન નોસતતવિહારિનો દટ્ઠબ્બા. તેનાહ ‘‘તત્થા’’તિઆદિ. અપ્પેતું ન સક્કોતિ અનાચિણ્ણભાવતો.

    76.Satisampajaññāhi samaṅgibhāvatthāyāti satatavihāribhāvasādhanehi satisampajaññehi samannāgamatthāya. Nanu ca khīṇāsavā sativepullappattā paññāvepullappattā ca, kathaṃ tassa satisampajaññaṃ payogasādhanīyaṃ pavattanti āha ‘‘dve hī’’tiādi. Satatavihārīti satataṃ samāpattivihāribahulā, tasmā te icchiticchitakkhaṇe phalasamāpattiṃ samāpajjanti. Vuttavipariyāyena nosatatavihārino daṭṭhabbā. Tenāha ‘‘tatthā’’tiādi. Appetuṃ na sakkoti anāciṇṇabhāvato.

    તં વિતક્કેન્તોતિ ‘‘સામણેરસ્સ સેનાસનં નત્થિ, અરઞ્ઞઞ્ચ સીહાદીહિ સપરિસ્સયં, કિં નુ ખો તસ્સ ભવિસ્સતી’’તિ તં વિતક્કેન્તો. એવરૂપોતિ એદિસો યથાવુત્તસામણેરસદિસો ખીણાસવો. ઇમે ધમ્મેતિ ઇમસ્મિં સુત્તે આગતે સીલાદિધમ્મે. આવજ્જિત્વાવાતિ અત્તનો પરિસુદ્ધસીલતાદિઆવજ્જનહેતુ એવ સમાપજ્જિતું સક્ખિસ્સતિ.

    Taṃ vitakkentoti ‘‘sāmaṇerassa senāsanaṃ natthi, araññañca sīhādīhi saparissayaṃ, kiṃ nu kho tassa bhavissatī’’ti taṃ vitakkento. Evarūpoti ediso yathāvuttasāmaṇerasadiso khīṇāsavo. Ime dhammeti imasmiṃ sutte āgate sīlādidhamme. Āvajjitvāvāti attano parisuddhasīlatādiāvajjanahetu eva samāpajjituṃ sakkhissati.

    ૭૮. ‘‘યેમે, ભો ગોતમા’’તિ વચનસ્સ સમ્બન્ધં દસ્સેતું, ‘‘તથાગતે કિરા’’તિઆદિ વુત્તં. એવન્તિ ‘‘યેમે, ભો ગોતમા’’તિઆદિઆકારેહિ વત્તુમારદ્ધો.

    78.‘‘Yeme, bho gotamā’’ti vacanassa sambandhaṃ dassetuṃ, ‘‘tathāgate kirā’’tiādi vuttaṃ. Evanti ‘‘yeme, bho gotamā’’tiādiākārehi vattumāraddho.

    અજ્જધમ્મેસૂતિ અપુરાતનધમ્મેસુ. તક્કનમત્તાનિ હિ તેહિ કપ્પેત્વા સયંપટિભાનં વિરચિતાનિ. પુરાતનતાય પરિપુણ્ણતાય એકન્તનિય્યાનિકતાય ચ પરમો ઉત્તમો. તેનાહ – ‘‘તેસુ…પે॰… ઉત્તમોતિ અત્થો’’તિ. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.

    Ajjadhammesūti apurātanadhammesu. Takkanamattāni hi tehi kappetvā sayaṃpaṭibhānaṃ viracitāni. Purātanatāya paripuṇṇatāya ekantaniyyānikatāya ca paramo uttamo. Tenāha – ‘‘tesu…pe… uttamoti attho’’ti. Sesaṃ suviññeyyameva.

    ગણકમોગ્ગલ્લાનસુત્તવણ્ણનાય લીનત્થપ્પકાસના સમત્તા.

    Gaṇakamoggallānasuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya / ૭. ગણકમોગ્ગલ્લાનસુત્તં • 7. Gaṇakamoggallānasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / ૭. ગણકમોગ્ગલ્લાનસુત્તવણ્ણના • 7. Gaṇakamoggallānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact