Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણિ-અટ્ઠકથા • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    અભિધમ્મપિટકે

    Abhidhammapiṭake

    અટ્ઠસાલિની નામ

    Aṭṭhasālinī nāma

    ધમ્મસઙ્ગણી-અટ્ઠકથા

    Dhammasaṅgaṇī-aṭṭhakathā

    ગન્થારમ્ભકથા

    Ganthārambhakathā

    કરુણા વિય સત્તેસુ, પઞ્ઞા યસ્સ મહેસિનો;

    Karuṇā viya sattesu, paññā yassa mahesino;

    ઞેય્યધમ્મેસુ સબ્બેસુ, પવત્તિત્થ યથારુચિ.

    Ñeyyadhammesu sabbesu, pavattittha yathāruci.

    દયાય તાય સત્તેસુ, સમુસ્સાહિતમાનસો;

    Dayāya tāya sattesu, samussāhitamānaso;

    પાટિહીરાવસાનમ્હિ, વસન્તો તિદસાલયે.

    Pāṭihīrāvasānamhi, vasanto tidasālaye.

    પારિચ્છત્તકમૂલમ્હિ, પણ્ડુકમ્બલનામકે;

    Pāricchattakamūlamhi, paṇḍukambalanāmake;

    સિલાસને સન્નિસિન્નો, આદિચ્ચોવ યુગન્ધરે.

    Silāsane sannisinno, ādiccova yugandhare.

    ચક્કવાળસહસ્સેહિ, દસહાગમ્મ સબ્બસો;

    Cakkavāḷasahassehi, dasahāgamma sabbaso;

    સન્નિસિન્નેન દેવાનં, ગણેન પરિવારિતો.

    Sannisinnena devānaṃ, gaṇena parivārito.

    માતરં પમુખં કત્વા, તસ્સા પઞ્ઞાય તેજસા;

    Mātaraṃ pamukhaṃ katvā, tassā paññāya tejasā;

    અભિધમ્મકથામગ્ગં, દેવાનં સમ્પવત્તયિ.

    Abhidhammakathāmaggaṃ, devānaṃ sampavattayi.

    તસ્સ પાદે નમસ્સિત્વા, સમ્બુદ્ધસ્સ સિરીમતો;

    Tassa pāde namassitvā, sambuddhassa sirīmato;

    સદ્ધમ્મઞ્ચસ્સ પૂજેત્વા, કત્વા સઙ્ઘસ્સ ચઞ્જલિં.

    Saddhammañcassa pūjetvā, katvā saṅghassa cañjaliṃ.

    નિપચ્ચકારસ્સેતસ્સ, કતસ્સ રતનત્તયે;

    Nipaccakārassetassa, katassa ratanattaye;

    આનુભાવેન સોસેત્વા, અન્તરાયે અસેસતો.

    Ānubhāvena sosetvā, antarāye asesato.

    વિસુદ્ધાચારસીલેન, નિપુણામલબુદ્ધિના;

    Visuddhācārasīlena, nipuṇāmalabuddhinā;

    ભિક્ખુના બુદ્ધઘોસેન, સક્કચ્ચં અભિયાચિતો.

    Bhikkhunā buddhaghosena, sakkaccaṃ abhiyācito.

    યં દેવદેવો દેવાનં, દેસેત્વા નયતો પુન;

    Yaṃ devadevo devānaṃ, desetvā nayato puna;

    થેરસ્સ સારિપુત્તસ્સ, સમાચિક્ખિ વિનાયકો.

    Therassa sāriputtassa, samācikkhi vināyako.

    અનોતત્તદહે કત્વા, ઉપટ્ઠાનં મહેસિનો;

    Anotattadahe katvā, upaṭṭhānaṃ mahesino;

    યઞ્ચ સુત્વાન સો થેરો, આહરિત્વા મહીતલં.

    Yañca sutvāna so thero, āharitvā mahītalaṃ.

    ભિક્ખૂનં પયિરુદાહાસિ, ઇતિ ભિક્ખૂહિ ધારિતો;

    Bhikkhūnaṃ payirudāhāsi, iti bhikkhūhi dhārito;

    સઙ્ગીતિકાલે સઙ્ગીતો, વેદેહમુનિના પુન.

    Saṅgītikāle saṅgīto, vedehamuninā puna.

    તસ્સ ગમ્ભીરઞાણેહિ, ઓગાળ્હસ્સ અભિણ્હસો;

    Tassa gambhīrañāṇehi, ogāḷhassa abhiṇhaso;

    નાનાનયવિચિત્તસ્સ, અભિધમ્મસ્સ આદિતો.

    Nānānayavicittassa, abhidhammassa ādito.

    યા મહાકસ્સપાદીહિ, વસીહિટ્ઠકથા પુરા;

    Yā mahākassapādīhi, vasīhiṭṭhakathā purā;

    સઙ્ગીતા અનુસઙ્ગીતા, પચ્છાપિ ચ ઇસીહિ યા.

    Saṅgītā anusaṅgītā, pacchāpi ca isīhi yā.

    આભતા પન થેરેન, મહિન્દેનેતમુત્તમં;

    Ābhatā pana therena, mahindenetamuttamaṃ;

    યા દીપં દીપવાસીનં, ભાસાય અભિસઙ્ખતા.

    Yā dīpaṃ dīpavāsīnaṃ, bhāsāya abhisaṅkhatā.

    અપનેત્વા તતો ભાસં, તમ્બપણ્ણિનિવાસિનં;

    Apanetvā tato bhāsaṃ, tambapaṇṇinivāsinaṃ;

    આરોપયિત્વા નિદ્દોસં, ભાસં તન્તિનયાનુગં.

    Āropayitvā niddosaṃ, bhāsaṃ tantinayānugaṃ.

    નિકાયન્તરલદ્ધીહિ, અસમ્મિસ્સં અનાકુલં;

    Nikāyantaraladdhīhi, asammissaṃ anākulaṃ;

    મહાવિહારવાસીનં, દીપયન્તો વિનિચ્છયં.

    Mahāvihāravāsīnaṃ, dīpayanto vinicchayaṃ.

    અત્થં પકાસયિસ્સામિ, આગમટ્ઠકથાસુપિ;

    Atthaṃ pakāsayissāmi, āgamaṭṭhakathāsupi;

    ગહેતબ્બં ગહેત્વાન, તોસયન્તો વિચક્ખણે.

    Gahetabbaṃ gahetvāna, tosayanto vicakkhaṇe.

    કમ્મટ્ઠાનાનિ સબ્બાનિ, ચરિયાભિઞ્ઞા વિપસ્સના;

    Kammaṭṭhānāni sabbāni, cariyābhiññā vipassanā;

    વિસુદ્ધિમગ્ગે પનિદં, યસ્મા સબ્બં પકાસિતં.

    Visuddhimagge panidaṃ, yasmā sabbaṃ pakāsitaṃ.

    તસ્મા તં અગ્ગહેત્વાન, સકલાયપિ તન્તિયા;

    Tasmā taṃ aggahetvāna, sakalāyapi tantiyā;

    પદાનુક્કમતો એવ, કરિસ્સામત્થવણ્ણનં.

    Padānukkamato eva, karissāmatthavaṇṇanaṃ.

    ઇતિ મે ભાસમાનસ્સ, અભિધમ્મકથં ઇમં;

    Iti me bhāsamānassa, abhidhammakathaṃ imaṃ;

    અવિક્ખિત્તા નિસામેથ, દુલ્લભા હિ અયં કથાતિ.

    Avikkhittā nisāmetha, dullabhā hi ayaṃ kathāti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact