Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā |
નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
ખુદ્દકનિકાયે
Khuddakanikāye
ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા
Itivuttaka-aṭṭhakathā
ગન્થારમ્ભકથા
Ganthārambhakathā
મહાકારુણિકં નાથં, ઞેય્યસાગરપારગું;
Mahākāruṇikaṃ nāthaṃ, ñeyyasāgarapāraguṃ;
વન્દે નિપુણગમ્ભીર-વિચિત્રનયદેસનં.
Vande nipuṇagambhīra-vicitranayadesanaṃ.
વિજ્જાચરણસમ્પન્ના, યેન નિય્યન્તિ લોકતો;
Vijjācaraṇasampannā, yena niyyanti lokato;
વન્દે તમુત્તમં ધમ્મં, સમ્માસમ્બુદ્ધપૂજિતં.
Vande tamuttamaṃ dhammaṃ, sammāsambuddhapūjitaṃ.
સીલાદિગુણસમ્પન્નો, ઠિતો મગ્ગફલેસુ યો;
Sīlādiguṇasampanno, ṭhito maggaphalesu yo;
વન્દે અરિયસઙ્ઘં તં, પુઞ્ઞક્ખેત્તં અનુત્તરં.
Vande ariyasaṅghaṃ taṃ, puññakkhettaṃ anuttaraṃ.
વન્દનાજનિતં પુઞ્ઞં, ઇતિ યં રતનત્તયે;
Vandanājanitaṃ puññaṃ, iti yaṃ ratanattaye;
હતન્તરાયો સબ્બત્થ, હુત્વાહં તસ્સ તેજસા.
Hatantarāyo sabbattha, hutvāhaṃ tassa tejasā.
એકકાદિપ્પભેદેન , દેસિતાનિ મહેસિના;
Ekakādippabhedena , desitāni mahesinā;
લોભાદીનં પહાનાનિ, દીપનાનિ વિસેસતો.
Lobhādīnaṃ pahānāni, dīpanāni visesato.
સુત્તાનિ એકતો કત્વા, ઇતિવુત્તપદક્ખરં;
Suttāni ekato katvā, itivuttapadakkharaṃ;
ધમ્મસઙ્ગાહકા થેરા, સઙ્ગાયિંસુ મહેસયો.
Dhammasaṅgāhakā therā, saṅgāyiṃsu mahesayo.
ઇતિવુત્તકમિચ્ચેવ, નામેન વસિનો પુરે;
Itivuttakamicceva, nāmena vasino pure;
યં ખુદ્દકનિકાયસ્મિં, ગમ્ભીરત્થપદક્કમં.
Yaṃ khuddakanikāyasmiṃ, gambhīratthapadakkamaṃ.
તસ્સ ગમ્ભીરઞાણેહિ, ઓગાહેતબ્બભાવતો;
Tassa gambhīrañāṇehi, ogāhetabbabhāvato;
કિઞ્ચાપિ દુક્કરા કાતું, અત્થસંવણ્ણના મયા.
Kiñcāpi dukkarā kātuṃ, atthasaṃvaṇṇanā mayā.
સહસંવણ્ણનં યસ્મા, ધરતે સત્થુ સાસનં;
Sahasaṃvaṇṇanaṃ yasmā, dharate satthu sāsanaṃ;
પુબ્બાચરિયસીહાનં, તિટ્ઠતેવ વિનિચ્છયો.
Pubbācariyasīhānaṃ, tiṭṭhateva vinicchayo.
તસ્મા તં અવલમ્બિત્વા, ઓગાહેત્વાન પઞ્ચપિ;
Tasmā taṃ avalambitvā, ogāhetvāna pañcapi;
નિકાયે ઉપનિસ્સાય, પોરાણટ્ઠકથાનયં.
Nikāye upanissāya, porāṇaṭṭhakathānayaṃ.
નિસ્સિતં વાચનામગ્ગં, સુવિસુદ્ધં અનાકુલં;
Nissitaṃ vācanāmaggaṃ, suvisuddhaṃ anākulaṃ;
મહાવિહારવાસીનં, નિપુણત્થવિનિચ્છયં.
Mahāvihāravāsīnaṃ, nipuṇatthavinicchayaṃ.
પુનપ્પુનાગતં અત્થં, વજ્જયિત્વાન સાધુકં;
Punappunāgataṃ atthaṃ, vajjayitvāna sādhukaṃ;
યથાબલં કરિસ્સામિ, ઇતિવુત્તકવણ્ણનં.
Yathābalaṃ karissāmi, itivuttakavaṇṇanaṃ.
ઇતિ આકઙ્ખમાનસ્સ, સદ્ધમ્મસ્સ ચિરટ્ઠિતિં;
Iti ākaṅkhamānassa, saddhammassa ciraṭṭhitiṃ;
વિભજન્તસ્સ તસ્સત્થં, નિસામયથ સાધવોતિ.
Vibhajantassa tassatthaṃ, nisāmayatha sādhavoti.
તત્થ ઇતિવુત્તકં નામ એકકનિપાતો, દુકનિપાતો, તિકનિપાતો, ચતુક્કનિપાતોતિ ચતુનિપાતસઙ્ગહં. તમ્પિ વિનયપિટકં, સુત્તન્તપિટકં, અભિધમ્મપિટકન્તિ તીસુ પિટકેસુ સુત્તન્તપિટકપરિયાપન્નં; દીઘનિકાયો મજ્ઝિમનિકાયો, સંયુત્તનિકાયો, અઙ્ગુત્તરનિકાયો, ખુદ્દકનિકાયોતિ પઞ્ચસુ નિકાયેસુ ખુદ્દકનિકાયપરિયાપન્નં; સુત્તં, ગેય્યં, વેય્યાકરણં, ગાથા, ઉદાનં, ઇતિવુત્તકં, જાતકં, અબ્ભુતધમ્મં, વેદલ્લન્તિ નવસુ સાસનઙ્ગેસુ ઇતિવુત્તકઙ્ગભૂતં.
Tattha itivuttakaṃ nāma ekakanipāto, dukanipāto, tikanipāto, catukkanipātoti catunipātasaṅgahaṃ. Tampi vinayapiṭakaṃ, suttantapiṭakaṃ, abhidhammapiṭakanti tīsu piṭakesu suttantapiṭakapariyāpannaṃ; dīghanikāyo majjhimanikāyo, saṃyuttanikāyo, aṅguttaranikāyo, khuddakanikāyoti pañcasu nikāyesu khuddakanikāyapariyāpannaṃ; suttaṃ, geyyaṃ, veyyākaraṇaṃ, gāthā, udānaṃ, itivuttakaṃ, jātakaṃ, abbhutadhammaṃ, vedallanti navasu sāsanaṅgesu itivuttakaṅgabhūtaṃ.
‘‘દ્વાસીતિ બુદ્ધતો ગણ્હિં, દ્વેસહસ્સાનિ ભિક્ખુતો;
‘‘Dvāsīti buddhato gaṇhiṃ, dvesahassāni bhikkhuto;
ચતુરાસીતિ સહસ્સાનિ, યે મે ધમ્મા પવત્તિનો’’તિ. (થેરગા॰ ૧૦૨૭) –
Caturāsīti sahassāni, ye me dhammā pavattino’’ti. (theragā. 1027) –
એવં ધમ્મભણ્ડાગારિકેન પટિઞ્ઞાતેસુ ચતુરાસીતિયા ધમ્મક્ખન્ધસહસ્સેસુ કતિપયધમ્મક્ખન્ધસઙ્ગહં. સુત્તતો એકકનિપાતે તાવ સત્તવીસતિ સુત્તાનિ, દુકનિપાતે દ્વાવીસતિ, તિકનિપાતે પઞ્ઞાસ, ચતુક્કનિપાતે તેરસાતિ દ્વાદસાધિકસુત્તસતસઙ્ગહં. તસ્સ નિપાતેસુ એકકનિપાતો આદિ, વગ્ગેસુ પાટિભોગવગ્ગો, સુત્તેસુ લોભસુત્તં. તસ્સાપિ ‘‘વુત્તઞ્હેતં ભગવતા’’તિઆદિકં આયસ્મતા આનન્દેન પઠમમહાસઙ્ગીતિકાલે વુત્તં નિદાનમાદિ. સા પનાયં પઠમમહાસઙ્ગીતિ વિનયપિટકે તન્તિમારુળ્હા એવ. યો પનેત્થ નિદાનકોસલ્લત્થં વત્તબ્બો કથામગ્ગો , સોપિ સુમઙ્ગલવિલાસિનિયા દીઘનિકાય-અટ્ઠકથાય વિત્થારતો વુત્તોયેવાતિ તત્થ વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બો.
Evaṃ dhammabhaṇḍāgārikena paṭiññātesu caturāsītiyā dhammakkhandhasahassesu katipayadhammakkhandhasaṅgahaṃ. Suttato ekakanipāte tāva sattavīsati suttāni, dukanipāte dvāvīsati, tikanipāte paññāsa, catukkanipāte terasāti dvādasādhikasuttasatasaṅgahaṃ. Tassa nipātesu ekakanipāto ādi, vaggesu pāṭibhogavaggo, suttesu lobhasuttaṃ. Tassāpi ‘‘vuttañhetaṃ bhagavatā’’tiādikaṃ āyasmatā ānandena paṭhamamahāsaṅgītikāle vuttaṃ nidānamādi. Sā panāyaṃ paṭhamamahāsaṅgīti vinayapiṭake tantimāruḷhā eva. Yo panettha nidānakosallatthaṃ vattabbo kathāmaggo , sopi sumaṅgalavilāsiniyā dīghanikāya-aṭṭhakathāya vitthārato vuttoyevāti tattha vuttanayeneva veditabbo.