Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિપ્પકરણ-અટ્ઠકથા • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    ખુદ્દકનિકાયે

    Khuddakanikāye

    નેત્તિપ્પકરણ-અટ્ઠકથા

    Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā

    ગન્થારમ્ભકથા

    Ganthārambhakathā

    મહાકારુણિકં નાથં, ઞેય્યસાગરપારગું;

    Mahākāruṇikaṃ nāthaṃ, ñeyyasāgarapāraguṃ;

    વન્દે નિપુણગમ્ભીર-વિચિત્રનયદેસનં.

    Vande nipuṇagambhīra-vicitranayadesanaṃ.

    વિજ્જાચરણસમ્પન્ના, યેન નિય્યન્તિ લોકતો;

    Vijjācaraṇasampannā, yena niyyanti lokato;

    વન્દે તમુત્તમં ધમ્મં, સમ્માસમ્બુદ્ધપૂજિતં.

    Vande tamuttamaṃ dhammaṃ, sammāsambuddhapūjitaṃ.

    સીલાદિગુણસમ્પન્નો, ઠિતો મગ્ગફલેસુ યો;

    Sīlādiguṇasampanno, ṭhito maggaphalesu yo;

    વન્દે અરિયસઙ્ઘં તં, પુઞ્ઞક્ખેત્તં અનુત્તરં.

    Vande ariyasaṅghaṃ taṃ, puññakkhettaṃ anuttaraṃ.

    વન્દનાજનિતં પુઞ્ઞં, ઇતિ યં રતનત્તયે;

    Vandanājanitaṃ puññaṃ, iti yaṃ ratanattaye;

    હતન્તરાયો સબ્બત્થ, હુત્વાહં તસ્સ તેજસા.

    Hatantarāyo sabbattha, hutvāhaṃ tassa tejasā.

    ઠિતિં આકઙ્ખમાનેન, ચિરં સદ્ધમ્મનેત્તિયા;

    Ṭhitiṃ ākaṅkhamānena, ciraṃ saddhammanettiyā;

    ધમ્મરક્ખિતનામેન, થેરેન અભિયાચિતો.

    Dhammarakkhitanāmena, therena abhiyācito.

    પદુમુત્તરનાથસ્સ, પાદમૂલે પવત્તિતં;

    Padumuttaranāthassa, pādamūle pavattitaṃ;

    પસ્સતા અભિનીહારં, સમ્પત્તં યસ્સ મત્થકં.

    Passatā abhinīhāraṃ, sampattaṃ yassa matthakaṃ.

    સંખિત્તં વિભજન્તાનં, એસો અગ્ગોતિ તાદિના;

    Saṃkhittaṃ vibhajantānaṃ, eso aggoti tādinā;

    ઠપિતો એતદગ્ગસ્મિં, યો મહાસાવકુત્તમો.

    Ṭhapito etadaggasmiṃ, yo mahāsāvakuttamo.

    છળભિઞ્ઞો વસિપ્પત્તો, પભિન્નપટિસમ્ભિદો;

    Chaḷabhiñño vasippatto, pabhinnapaṭisambhido;

    મહાકચ્ચાયનો થેરો, સમ્બુદ્ધેન પસંસિતો.

    Mahākaccāyano thero, sambuddhena pasaṃsito.

    તેન યા ભાસિતા નેત્તિ, સત્થારા અનુમોદિતા;

    Tena yā bhāsitā netti, satthārā anumoditā;

    સાસનસ્સ સદાયત્તા, નવઙ્ગસ્સત્થવણ્ણના.

    Sāsanassa sadāyattā, navaṅgassatthavaṇṇanā.

    તસ્સા ગમ્ભીરઞાણેહિ, ઓગાહેતબ્બભાવતો;

    Tassā gambhīrañāṇehi, ogāhetabbabhāvato;

    કિઞ્ચાપિ દુક્કરા કાતું, અત્થસંવણ્ણના મયા.

    Kiñcāpi dukkarā kātuṃ, atthasaṃvaṇṇanā mayā.

    સહ સંવણ્ણનં યસ્મા, ધરતે સત્થુસાસનં;

    Saha saṃvaṇṇanaṃ yasmā, dharate satthusāsanaṃ;

    પુબ્બાચરિયસીહાનં, તિટ્ઠતેવ વિનિચ્છયો.

    Pubbācariyasīhānaṃ, tiṭṭhateva vinicchayo.

    તસ્મા તમુપનિસ્સાય, ઓગાહેત્વાન પઞ્ચપિ;

    Tasmā tamupanissāya, ogāhetvāna pañcapi;

    નિકાયે પેટકેનાપિ, સંસન્દિત્વા યથાબલં.

    Nikāye peṭakenāpi, saṃsanditvā yathābalaṃ.

    સુવિસુદ્ધમસંકિણ્ણં, નિપુણત્થવિનિચ્છયં;

    Suvisuddhamasaṃkiṇṇaṃ, nipuṇatthavinicchayaṃ;

    મહાવિહારવાસીનં, સમયં અવિલોમયં.

    Mahāvihāravāsīnaṃ, samayaṃ avilomayaṃ.

    પમાદલેખં વજ્જેત્વા, પાળિં સમ્મા નિયોજયં;

    Pamādalekhaṃ vajjetvā, pāḷiṃ sammā niyojayaṃ;

    ઉપદેસં વિભાવેન્તો, કરિસ્સામત્થવણ્ણનં.

    Upadesaṃ vibhāvento, karissāmatthavaṇṇanaṃ.

    ઇતિ અત્થં અસઙ્કિણ્ણં, નેત્તિપ્પકરણસ્સ મે;

    Iti atthaṃ asaṅkiṇṇaṃ, nettippakaraṇassa me;

    વિભજન્તસ્સ સક્કચ્ચં, નિસામયથ સાધવોતિ.

    Vibhajantassa sakkaccaṃ, nisāmayatha sādhavoti.

    તત્થ કેનટ્ઠેન નેત્તિ? સદ્ધમ્મનયનટ્ઠેન નેત્તિ. યથા હિ તણ્હા સત્તે કામાદિભવં નયતીતિ ‘‘ભવનેત્તી’’તિ વુચ્ચતિ, એવમયમ્પિ વેનેય્યસત્તે અરિયધમ્મં નયતીતિ સદ્ધમ્મનયનટ્ઠેન ‘‘નેત્તી’’તિ વુચ્ચતિ. અથ વા નયન્તિ તાયાતિ નેત્તિ. નેત્તિપ્પકરણેન હિ કરણભૂતેન ધમ્મકથિકા વેનેય્યસત્તે દસ્સનમગ્ગં નયન્તિ સમ્પાપેન્તીતિ, નીયન્તિ વા એત્થ એતસ્મિં પકરણે અધિટ્ઠાનભૂતે પતિટ્ઠાપેત્વા વેનેય્યા નિબ્બાનં સમ્પાપિયન્તીતિ નેત્તિ. ન હિ નેત્તિઉપદેસસન્નિસ્સયેન વિના અવિપરીતસુત્તત્થાવબોધો સમ્ભવતિ. તથા હિ વુત્તં – ‘‘તસ્મા નિબ્બાયિતુકામેના’’તિઆદિ. સબ્બાપિ હિ સુત્તસ્સ અત્થસંવણ્ણના નેત્તિઉપદેસાયત્તા, નેત્તિ ચ સુત્તપ્પભવા, સુત્તં સમ્માસમ્બુદ્ધપ્પભવન્તિ.

    Tattha kenaṭṭhena netti? Saddhammanayanaṭṭhena netti. Yathā hi taṇhā satte kāmādibhavaṃ nayatīti ‘‘bhavanettī’’ti vuccati, evamayampi veneyyasatte ariyadhammaṃ nayatīti saddhammanayanaṭṭhena ‘‘nettī’’ti vuccati. Atha vā nayanti tāyāti netti. Nettippakaraṇena hi karaṇabhūtena dhammakathikā veneyyasatte dassanamaggaṃ nayanti sampāpentīti, nīyanti vā ettha etasmiṃ pakaraṇe adhiṭṭhānabhūte patiṭṭhāpetvā veneyyā nibbānaṃ sampāpiyantīti netti. Na hi nettiupadesasannissayena vinā aviparītasuttatthāvabodho sambhavati. Tathā hi vuttaṃ – ‘‘tasmā nibbāyitukāmenā’’tiādi. Sabbāpi hi suttassa atthasaṃvaṇṇanā nettiupadesāyattā, netti ca suttappabhavā, suttaṃ sammāsambuddhappabhavanti.

    સા પનાયં નેત્તિ પકરણપરિચ્છેદતો તિપ્પભેદા હારનયપટ્ઠાનાનં વસેન. પઠમઞ્હિ હારવિચારો, તતો નયવિચારો, પચ્છા પટ્ઠાનવિચારોતિ. પાળિવવત્થાનતો પન સઙ્ગહવારવિભાગવારવસેન દુવિધા. સબ્બાપિ હિ નેત્તિ સઙ્ગહવારો વિભાગવારોતિ વારદ્વયમેવ હોતિ.

    Sā panāyaṃ netti pakaraṇaparicchedato tippabhedā hāranayapaṭṭhānānaṃ vasena. Paṭhamañhi hāravicāro, tato nayavicāro, pacchā paṭṭhānavicāroti. Pāḷivavatthānato pana saṅgahavāravibhāgavāravasena duvidhā. Sabbāpi hi netti saṅgahavāro vibhāgavāroti vāradvayameva hoti.

    તત્થ સઙ્ગહવારો આદિતો પઞ્ચહિ ગાથાહિ પરિચ્છિન્નો. સબ્બો હિ પકરણત્થો ‘‘યં લોકો પૂજયતે’’તિઆદીહિ પઞ્ચહિ ગાથાહિ અપરિગ્ગહિતો નામ નત્થિ. નનુ ચેત્થ પટ્ઠાનં અસઙ્ગહિતન્તિ? નયિદમેવં દટ્ઠબ્બં, મૂલપદગ્ગહણેન પટ્ઠાનસ્સ સઙ્ગહિતત્તા. તથા હિ વક્ખતિ – ‘‘અટ્ઠારસ મૂલપદા કુહિં દટ્ઠબ્બા સાસનપટ્ઠાને’’તિ. મૂલપદપટ્ઠાનાનિ હિ અત્થનયસઙ્ખારત્તિકા વિય અઞ્ઞમઞ્ઞં સઙ્ગહિતાનિ.

    Tattha saṅgahavāro ādito pañcahi gāthāhi paricchinno. Sabbo hi pakaraṇattho ‘‘yaṃ loko pūjayate’’tiādīhi pañcahi gāthāhi apariggahito nāma natthi. Nanu cettha paṭṭhānaṃ asaṅgahitanti? Nayidamevaṃ daṭṭhabbaṃ, mūlapadaggahaṇena paṭṭhānassa saṅgahitattā. Tathā hi vakkhati – ‘‘aṭṭhārasa mūlapadā kuhiṃ daṭṭhabbā sāsanapaṭṭhāne’’ti. Mūlapadapaṭṭhānāni hi atthanayasaṅkhārattikā viya aññamaññaṃ saṅgahitāni.

    વિભાગવારો પન ઉદ્દેસનિદ્દેસપટિનિદ્દેસવસેન તિવિધો. તેસુ ‘‘તત્થ કતમે સોળસ હારા’’તિ આરભિત્વા યાવ ‘‘ભવન્તિ અટ્ઠારસ પદાની’’તિ અયં ઉદ્દેસવારો. ‘‘અસ્સાદાદીનવતા’’તિ આરભિત્વા યાવ ‘‘તેત્તિંસા એત્તિકા નેત્તી’’તિ અયં નિદ્દેસવારો. પટિનિદ્દેસવારો પન હારવિભઙ્ગવારો હારસમ્પાતવારો નયસમુટ્ઠાનવારો સાસનપટ્ઠાનવારોતિ ચતુબ્બિધો. તેસુ ‘‘તત્થ કતમો દેસનાહારો’’તિ આરભિત્વા યાવ ‘‘અયં પહાનેન સમારોપના’’તિ અયં હારવિભઙ્ગવારો. તત્થ ‘‘કતમો દેસનાહારસમ્પાતો’’તિ આરભિત્વા યાવ ‘‘અનુપાદિસેસા ચ નિબ્બાનધાતૂ’’તિ અયં હારસમ્પાતવારો. એત્થાહ – હારવિભઙ્ગહારસમ્પાતવારાનં કિં નાનાકરણન્તિ? વુચ્ચતે – યત્થ અનેકેહિપિ ઉદાહરણસુત્તેહિ એકો હારો નિદ્દિસીયતિ, અયં હારવિભઙ્ગવારો. યત્થ પન એકસ્મિં સુત્તે અનેકે હારા સમ્પતન્તિ, અયં હારસમ્પાતવારો. વુત્તઞ્હેતં પેટકે

    Vibhāgavāro pana uddesaniddesapaṭiniddesavasena tividho. Tesu ‘‘tattha katame soḷasa hārā’’ti ārabhitvā yāva ‘‘bhavanti aṭṭhārasa padānī’’ti ayaṃ uddesavāro. ‘‘Assādādīnavatā’’ti ārabhitvā yāva ‘‘tettiṃsā ettikā nettī’’ti ayaṃ niddesavāro. Paṭiniddesavāro pana hāravibhaṅgavāro hārasampātavāro nayasamuṭṭhānavāro sāsanapaṭṭhānavāroti catubbidho. Tesu ‘‘tattha katamo desanāhāro’’ti ārabhitvā yāva ‘‘ayaṃ pahānena samāropanā’’ti ayaṃ hāravibhaṅgavāro. Tattha ‘‘katamo desanāhārasampāto’’ti ārabhitvā yāva ‘‘anupādisesā ca nibbānadhātū’’ti ayaṃ hārasampātavāro. Etthāha – hāravibhaṅgahārasampātavārānaṃ kiṃ nānākaraṇanti? Vuccate – yattha anekehipi udāharaṇasuttehi eko hāro niddisīyati, ayaṃ hāravibhaṅgavāro. Yattha pana ekasmiṃ sutte aneke hārā sampatanti, ayaṃ hārasampātavāro. Vuttañhetaṃ peṭake

    ‘‘યત્થ ચ સબ્બે હારા, સમ્પતમાના નયન્તિ સુત્તત્થં;

    ‘‘Yattha ca sabbe hārā, sampatamānā nayanti suttatthaṃ;

    બ્યઞ્જનવિધિપુથુત્તા, સા ભૂમી હારસમ્પાતો’’તિ.

    Byañjanavidhiputhuttā, sā bhūmī hārasampāto’’ti.

    નયસમુટ્ઠાનસાસનપટ્ઠાનવારવિભાગો પાકટો એવ. સાસનપટ્ઠાનવારો પન સઙ્ગહવારે વિય ઉદ્દેસનિદ્દેસવારેસુપિ ન સરૂપતો ઉદ્ધટોતિ. એત્થાહ – ‘‘ઇદં નેત્તિપ્પકરણં મહાસાવકભાસિતં, ભગવતા અનુમોદિત’’ન્તિ ચ કથમેતં વિઞ્ઞાયતીતિ? પાળિતો એવ. ન હિ પાળિતો અઞ્ઞં પમાણતરં અત્થિ. યા હિ ચતૂહિ મહાપદેસેહિ અવિરુદ્ધા પાળિ, સા પમાણં. તથા હિ અગરહિતાય આચરિયપરમ્પરાય પેટકોપદેસો વિય ઇદં નેત્તિપ્પકરણં આભતં. યદિ એવં કસ્માસ્સ નિદાનં ન વુત્તં. સાવકભાસિતાનમ્પિ હિ સુભસુત્ત- (દી॰ નિ॰ ૧.૪૪૪ આદયો) અનઙ્ગણસુત્ત- (મ॰ નિ॰ ૧.૫૭ આદયો) કચ્ચાયનસંયુત્તાદીનં નિદાનં ભાસિતન્તિ? નયિદં એકન્તિકં. સાવકભાસિતાનં બુદ્ધભાસિતાનમ્પિ હિ એકચ્ચાનં પટિસમ્ભિદામગ્ગનિદ્દેસાદીનં ધમ્મપદબુદ્ધવંસાદીનઞ્ચ નિદાનં ન ભાસિતં, ન ચ તાવતા તાનિ અપ્પમાણં, એવમિધાપિ દટ્ઠબ્બં.

    Nayasamuṭṭhānasāsanapaṭṭhānavāravibhāgo pākaṭo eva. Sāsanapaṭṭhānavāro pana saṅgahavāre viya uddesaniddesavāresupi na sarūpato uddhaṭoti. Etthāha – ‘‘idaṃ nettippakaraṇaṃ mahāsāvakabhāsitaṃ, bhagavatā anumodita’’nti ca kathametaṃ viññāyatīti? Pāḷito eva. Na hi pāḷito aññaṃ pamāṇataraṃ atthi. Yā hi catūhi mahāpadesehi aviruddhā pāḷi, sā pamāṇaṃ. Tathā hi agarahitāya ācariyaparamparāya peṭakopadeso viya idaṃ nettippakaraṇaṃ ābhataṃ. Yadi evaṃ kasmāssa nidānaṃ na vuttaṃ. Sāvakabhāsitānampi hi subhasutta- (dī. ni. 1.444 ādayo) anaṅgaṇasutta- (ma. ni. 1.57 ādayo) kaccāyanasaṃyuttādīnaṃ nidānaṃ bhāsitanti? Nayidaṃ ekantikaṃ. Sāvakabhāsitānaṃ buddhabhāsitānampi hi ekaccānaṃ paṭisambhidāmagganiddesādīnaṃ dhammapadabuddhavaṃsādīnañca nidānaṃ na bhāsitaṃ, na ca tāvatā tāni appamāṇaṃ, evamidhāpi daṭṭhabbaṃ.

    નિદાનઞ્ચ નામ સુત્તવિનયાનં ધમ્મભણ્ડાગારિકઉપાલિત્થેરાદીહિ મહાસાવકેહેવ ભાસિતં, ઇદઞ્ચ મહાસાવકભાસિતં, થેરં મુઞ્ચિત્વા અનઞ્ઞવિસયત્તા ઇમિસ્સા વિચારણાયાતિ કિમેતેન નિદાનગવેસનેન, અત્થોયેવેત્થ ગવેસિતબ્બો, યો પાળિયા અવિરુદ્ધોતિ. અથ વા પાળિયા અત્થસંવણ્ણનાભાવતો ન ઇમસ્સ પકરણસ્સ વિસું નિદાનવચનકિચ્ચં અત્થિ, પટિસમ્ભિદામગ્ગનિદ્દેસાદીનં વિયાતિ દટ્ઠબ્બં.

    Nidānañca nāma suttavinayānaṃ dhammabhaṇḍāgārikaupālittherādīhi mahāsāvakeheva bhāsitaṃ, idañca mahāsāvakabhāsitaṃ, theraṃ muñcitvā anaññavisayattā imissā vicāraṇāyāti kimetena nidānagavesanena, atthoyevettha gavesitabbo, yo pāḷiyā aviruddhoti. Atha vā pāḷiyā atthasaṃvaṇṇanābhāvato na imassa pakaraṇassa visuṃ nidānavacanakiccaṃ atthi, paṭisambhidāmagganiddesādīnaṃ viyāti daṭṭhabbaṃ.

    ઇદાનિ એતસ્મિં પકરણે નાનપ્પકારકોસલ્લત્થં અયં વિભાગો વેદિતબ્બો – સબ્બમેવ ચેતં પકરણં સાસનપરિયેટ્ઠિભાવતો એકવિધં, તથા અરિયમગ્ગસમ્પાદનતો વિમુત્તિરસતો ચ. બ્યઞ્જનત્થવિચારભાવતો દુવિધં, તથા સઙ્ગહવિભાગભાવતો ધમ્મવિનયત્થસંવણ્ણનતો લોકિયલોકુત્તરત્થસઙ્ગહણતો રૂપારૂપધમ્મપરિગ્ગાહકતો લક્ખણલક્ખિયભાવતો પવત્તિનિવત્તિવચનતો સભાગવિસભાગનિદ્દેસતો સાધારણાસાધારણધમ્મવિભાગતો ચ.

    Idāni etasmiṃ pakaraṇe nānappakārakosallatthaṃ ayaṃ vibhāgo veditabbo – sabbameva cetaṃ pakaraṇaṃ sāsanapariyeṭṭhibhāvato ekavidhaṃ, tathā ariyamaggasampādanato vimuttirasato ca. Byañjanatthavicārabhāvato duvidhaṃ, tathā saṅgahavibhāgabhāvato dhammavinayatthasaṃvaṇṇanato lokiyalokuttaratthasaṅgahaṇato rūpārūpadhammapariggāhakato lakkhaṇalakkhiyabhāvato pavattinivattivacanato sabhāgavisabhāganiddesato sādhāraṇāsādhāraṇadhammavibhāgato ca.

    તિવિધં પુગ્ગલત્તયનિદ્દેસતો તિવિધકલ્યાણવિભાગતો પરિઞ્ઞત્તયકથનતો પહાનત્તયૂપદેસતો સિક્ખત્તયસઙ્ગહણતો તિવિધસંકિલેસવિસોધનતો મૂલગીતિઅનુગીતિસઙ્ગીતિભેદતો પિટકત્તયત્થસંવણ્ણનતો હારનયપટ્ઠાનપ્પભેદતો ચ.

    Tividhaṃ puggalattayaniddesato tividhakalyāṇavibhāgato pariññattayakathanato pahānattayūpadesato sikkhattayasaṅgahaṇato tividhasaṃkilesavisodhanato mūlagītianugītisaṅgītibhedato piṭakattayatthasaṃvaṇṇanato hāranayapaṭṭhānappabhedato ca.

    ચતુબ્બિધં ચતુપ્પટિસમ્ભિદાવિસયતો ચતુનયદેસનતો ધમ્મત્થદેસનાપટિવેધગમ્ભીરભાવતો ચ. પઞ્ચવિધં અભિઞ્ઞેય્યાદિધમ્મવિભાગતો પઞ્ચક્ખન્ધનિદ્દેસતો પઞ્ચગતિપરિચ્છેદતો પઞ્ચનિકાયત્થવિવરણતો ચ. છબ્બિધં છળારમ્મણવિભાગતો છઅજ્ઝત્તિકબાહિરાયતનવિભાગતો ચ. સત્તવિધં સત્તવિઞ્ઞાણટ્ઠિતિપરિચ્છેદતો. નવવિધં સુત્તાદિનવઙ્ગનિદ્દેસતો. ચુદ્દસવિધં સુત્તાધિટ્ઠાનવિભાગતો. સોળસવિધં અટ્ઠવીસતિવિધઞ્ચ સાસનપટ્ઠાનપ્પભેદતો. ચતુરાસીતિસહસ્સવિધં ચતુરાસીતિસહસ્સધમ્મક્ખન્ધવિચારભાવતોતિઆદિના નયેન પકરણવિભાગો વેદિતબ્બો.

    Catubbidhaṃ catuppaṭisambhidāvisayato catunayadesanato dhammatthadesanāpaṭivedhagambhīrabhāvato ca. Pañcavidhaṃ abhiññeyyādidhammavibhāgato pañcakkhandhaniddesato pañcagatiparicchedato pañcanikāyatthavivaraṇato ca. Chabbidhaṃ chaḷārammaṇavibhāgato chaajjhattikabāhirāyatanavibhāgato ca. Sattavidhaṃ sattaviññāṇaṭṭhitiparicchedato. Navavidhaṃ suttādinavaṅganiddesato. Cuddasavidhaṃ suttādhiṭṭhānavibhāgato. Soḷasavidhaṃ aṭṭhavīsatividhañca sāsanapaṭṭhānappabhedato. Caturāsītisahassavidhaṃ caturāsītisahassadhammakkhandhavicārabhāvatotiādinā nayena pakaraṇavibhāgo veditabbo.

    તત્થ સાસનપરિયેટ્ઠિભાવતોતિ સકલં નેત્તિપ્પકરણં સિક્ખત્તયસઙ્ગહસ્સ નવઙ્ગસ્સ સત્થુસાસનસ્સ અત્થસંવણ્ણનાભાવતો. અરિયમગ્ગસમ્પાદનતોતિ દસ્સનભૂમિભાવનાભૂમિસમ્પાદનતો. વિમુત્તિરસતોતિ સાસનસ્સ અમતપરિયોસાનત્તા વુત્તં. બ્યઞ્જનત્થવિચારભાવતોતિ હારબ્યઞ્જનપદકમ્મનયાનં બ્યઞ્જનવિચારત્તા અત્થપદઅત્થનયાનં અત્થવિચારત્તા વુત્તં. સઙ્ગહવિભાગભાવો પરતો આવિ ભવિસ્સતિ. ધમ્મવિનયત્થસંવણ્ણનતોતિ સકલસ્સાપિ પરિયત્તિસાસનસ્સ ધમ્મવિનયભાવતો વુત્તં. લક્ખણલક્ખિયભાવતોતિ નેત્તિવચનસ્સ લક્ખણત્તા ઉદાહરણસુત્તાનઞ્ચ લક્ખિયત્તા વુત્તં. સભાગવિસભાગનિદ્દેસતોતિ સમાનજાતિયા ધમ્મા સભાગા, પટિપક્ખા વિસભાગા, તંવિચારભાવતોતિ અત્થો. સાધારણાસાધારણધમ્મવિભાગતોતિ પહાનેકટ્ઠસહજેકટ્ઠતાદિસામઞ્ઞેન યે ધમ્મા યેસં ધમ્માનં નામવત્થાદિના સાધારણા તબ્બિધુરતાય અસાધારણા ચ, તંવિભાગતો દુવિધન્તિ અત્થો.

    Tattha sāsanapariyeṭṭhibhāvatoti sakalaṃ nettippakaraṇaṃ sikkhattayasaṅgahassa navaṅgassa satthusāsanassa atthasaṃvaṇṇanābhāvato. Ariyamaggasampādanatoti dassanabhūmibhāvanābhūmisampādanato. Vimuttirasatoti sāsanassa amatapariyosānattā vuttaṃ. Byañjanatthavicārabhāvatoti hārabyañjanapadakammanayānaṃ byañjanavicārattā atthapadaatthanayānaṃ atthavicārattā vuttaṃ. Saṅgahavibhāgabhāvo parato āvi bhavissati. Dhammavinayatthasaṃvaṇṇanatoti sakalassāpi pariyattisāsanassa dhammavinayabhāvato vuttaṃ. Lakkhaṇalakkhiyabhāvatoti nettivacanassa lakkhaṇattā udāharaṇasuttānañca lakkhiyattā vuttaṃ. Sabhāgavisabhāganiddesatoti samānajātiyā dhammā sabhāgā, paṭipakkhā visabhāgā, taṃvicārabhāvatoti attho. Sādhāraṇāsādhāraṇadhammavibhāgatoti pahānekaṭṭhasahajekaṭṭhatādisāmaññena ye dhammā yesaṃ dhammānaṃ nāmavatthādinā sādhāraṇā tabbidhuratāya asādhāraṇā ca, taṃvibhāgato duvidhanti attho.

    પુગ્ગલત્તયનિદ્દેસતોતિ ઉગ્ઘટિતઞ્ઞુઆદિ પુગ્ગલત્તયનિદ્દેસતો. તિવિધકલ્યાણવિભાગતોતિ આદિકલ્યાણાદિવિભાગતો. મૂલગીતિઅનુગીતિસઙ્ગીતિભેદતોતિ પઠમં વચનં મૂલગીતિ, વુત્તસ્સેવ અત્થસ્સ સઙ્ગહગાથા અનુગીતિ, તંતંસુત્તત્થયોજનવસેન વિપ્પકિણ્ણસ્સ પકરણસ્સ સઙ્ગાયનં સઙ્ગીતિ, સા થેરસ્સ પરતો પવત્તિતાતિ વેદિતબ્બા, એતાસં તિસ્સન્નં ભેદતો તિવિધન્તિ અત્થો. પઞ્ચક્ખન્ધનિદ્દેસતોતિ રૂપાદિપઞ્ચક્ખન્ધસીલાદિપઞ્ચધમ્મક્ખન્ધનિદ્દેસતો પઞ્ચવિધન્તિ અત્થો. સુત્તાધિટ્ઠાનવિભાગતોતિ લોભદોસમોહાનં અલોભાદોસામોહાનં કાયવચીમનોકમ્માનં સદ્ધાદિપઞ્ચિન્દ્રિયાનઞ્ચ વસેન ચુદ્દસવિધસ્સ સુત્તાધિટ્ઠાનસ્સ વિભાગવચનતો ચુદ્દસવિધન્તિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યન્તિ ન પપઞ્ચિતં.

    Puggalattayaniddesatoti ugghaṭitaññuādi puggalattayaniddesato. Tividhakalyāṇavibhāgatoti ādikalyāṇādivibhāgato. Mūlagītianugītisaṅgītibhedatoti paṭhamaṃ vacanaṃ mūlagīti, vuttasseva atthassa saṅgahagāthā anugīti, taṃtaṃsuttatthayojanavasena vippakiṇṇassa pakaraṇassa saṅgāyanaṃ saṅgīti, sā therassa parato pavattitāti veditabbā, etāsaṃ tissannaṃ bhedato tividhanti attho. Pañcakkhandhaniddesatoti rūpādipañcakkhandhasīlādipañcadhammakkhandhaniddesato pañcavidhanti attho. Suttādhiṭṭhānavibhāgatoti lobhadosamohānaṃ alobhādosāmohānaṃ kāyavacīmanokammānaṃ saddhādipañcindriyānañca vasena cuddasavidhassa suttādhiṭṭhānassa vibhāgavacanato cuddasavidhanti attho. Sesaṃ suviññeyyanti na papañcitaṃ.







    Related texts:



    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ખુદ્દકનિકાય (ટીકા) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / નેત્તિપ્પકરણ-ટીકા • Nettippakaraṇa-ṭīkā / ગન્થારમ્ભકથાવણ્ણના • Ganthārambhakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ખુદ્દકનિકાય (ટીકા) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / નેત્તિવિભાવિની • Nettivibhāvinī / ગન્થારમ્ભકથા • Ganthārambhakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact