Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૪. ગાવીઉપમાસુત્તવણ્ણના
4. Gāvīupamāsuttavaṇṇanā
૩૫. ચતુત્થે પબ્બતેય્યાતિ પબ્બતચારિની. ન સુપ્પતિટ્ઠિતં પતિટ્ઠાપેત્વાતિ યથા સુપ્પતિટ્ઠિતા હોતિ, એવં ન પતિટ્ઠાપેત્વા. તં નિમિત્તન્તિ તં પઠમજ્ઝાનસઙ્ખાતં નિમિત્તં. ન સ્વાધિટ્ઠિતં અધિટ્ઠાતીતિ યથા સુટ્ઠુ અધિટ્ઠિતં હોતિ, ન એવં અધિટ્ઠાતિ. અનભિહિંસમાનોતિ અપોથેન્તો અવિહેઠેન્તો. મુદુ ચિત્તં હોતિ કમ્મઞ્ઞન્તિ યથા વિપસ્સનાચિત્તં લોકુત્તરમગ્ગક્ખણે મુદુ કમ્મક્ખમં કમ્મયોગ્ગં હોતિ, એવમસ્સ અભિઞ્ઞાપાદકં ચતુત્થજ્ઝાનચિત્તં મુદુ હોતિ કમ્મઞ્ઞં . અપ્પમાણો સમાધીતિ ચતુબ્રહ્મવિહારસમાધિપિ મગ્ગફલસમાધિપિ અપ્પમાણો સમાધિ નામ, ઇધ પન ‘‘અપ્પમાણં અપ્પમાણારમ્મણ’’ન્તિ ઇમિના પરિયાયેન સુપ્પગુણસમાધિ અપ્પમાણસમાધીતિ દટ્ઠબ્બો. સો અપ્પમાણેન સમાધિના સુભાવિતેનાતિ ઇમસ્મિં ઠાને અયં ભિક્ખુ વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા અરહત્તં પત્તો. ઇદાનિ ખીણાસવસ્સ અભિઞ્ઞાપટિપાટિં દસ્સેન્તો યસ્સ યસ્સ ચાતિઆદિમાહ.
35. Catutthe pabbateyyāti pabbatacārinī. Na suppatiṭṭhitaṃ patiṭṭhāpetvāti yathā suppatiṭṭhitā hoti, evaṃ na patiṭṭhāpetvā. Taṃ nimittanti taṃ paṭhamajjhānasaṅkhātaṃ nimittaṃ. Na svādhiṭṭhitaṃ adhiṭṭhātīti yathā suṭṭhu adhiṭṭhitaṃ hoti, na evaṃ adhiṭṭhāti. Anabhihiṃsamānoti apothento aviheṭhento. Mudu cittaṃ hoti kammaññanti yathā vipassanācittaṃ lokuttaramaggakkhaṇe mudu kammakkhamaṃ kammayoggaṃ hoti, evamassa abhiññāpādakaṃ catutthajjhānacittaṃ mudu hoti kammaññaṃ . Appamāṇo samādhīti catubrahmavihārasamādhipi maggaphalasamādhipi appamāṇo samādhi nāma, idha pana ‘‘appamāṇaṃ appamāṇārammaṇa’’nti iminā pariyāyena suppaguṇasamādhi appamāṇasamādhīti daṭṭhabbo. So appamāṇena samādhinā subhāvitenāti imasmiṃ ṭhāne ayaṃ bhikkhu vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ patto. Idāni khīṇāsavassa abhiññāpaṭipāṭiṃ dassento yassa yassa cātiādimāha.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૪. ગાવીઉપમાસુત્તં • 4. Gāvīupamāsuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૪. ગાવીઉપમાસુત્તવણ્ણના • 4. Gāvīupamāsuttavaṇṇanā