Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૫૪. ઘટપણ્ડિતજાતકં (૧૬)

    454. Ghaṭapaṇḍitajātakaṃ (16)

    ૧૬૫.

    165.

    ઉટ્ઠેહિ કણ્હ કિં સેસિ, કો અત્થો સુપનેન તે;

    Uṭṭhehi kaṇha kiṃ sesi, ko attho supanena te;

    યોપિ તુય્હં 1 સકો ભાતા, હદયં ચક્ખુ ચ 2 દક્ખિણં;

    Yopi tuyhaṃ 3 sako bhātā, hadayaṃ cakkhu ca 4 dakkhiṇaṃ;

    તસ્સ વાતા બલીયન્તિ, ઘટો જપ્પતિ 5 કેસવ.

    Tassa vātā balīyanti, ghaṭo jappati 6 kesava.

    ૧૬૬.

    166.

    તસ્સ તં વચનં સુત્વા, રોહિણેય્યસ્સ કેસવો;

    Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, rohiṇeyyassa kesavo;

    તરમાનરૂપો વુટ્ઠાસિ, ભાતુસોકેન અટ્ટિતો.

    Taramānarūpo vuṭṭhāsi, bhātusokena aṭṭito.

    ૧૬૭.

    167.

    કિં નુ ઉમ્મત્તરૂપોવ, કેવલં દ્વારકં ઇમં;

    Kiṃ nu ummattarūpova, kevalaṃ dvārakaṃ imaṃ;

    સસો સસોતિ લપસિ, કો નુ તે સસમાહરિ.

    Saso sasoti lapasi, ko nu te sasamāhari.

    ૧૬૮.

    168.

    સોવણ્ણમયં મણીમયં, લોહમયં અથ રૂપિયામયં;

    Sovaṇṇamayaṃ maṇīmayaṃ, lohamayaṃ atha rūpiyāmayaṃ;

    સઙ્ખસિલાપવાળમયં, કારયિસ્સામિ તે સસં.

    Saṅkhasilāpavāḷamayaṃ, kārayissāmi te sasaṃ.

    ૧૬૯.

    169.

    સન્તિ અઞ્ઞેપિ સસકા, અરઞ્ઞે વનગોચરા;

    Santi aññepi sasakā, araññe vanagocarā;

    તેપિ તે આનયિસ્સામિ, કીદિસં સસમિચ્છસિ.

    Tepi te ānayissāmi, kīdisaṃ sasamicchasi.

    ૧૭૦.

    170.

    ન ચાહમેતે 7 ઇચ્છામિ, યે સસા પથવિસ્સિતા 8;

    Na cāhamete 9 icchāmi, ye sasā pathavissitā 10;

    ચન્દતો સસમિચ્છામિ, તં મે ઓહર કેસવ.

    Candato sasamicchāmi, taṃ me ohara kesava.

    ૧૭૧.

    171.

    સો નૂન મધુરં ઞાતિ, જીવિતં વિજહિસ્સસિ;

    So nūna madhuraṃ ñāti, jīvitaṃ vijahissasi;

    અપત્થિયં યો પત્થયસિ, ચન્દતો સસમિચ્છસિ.

    Apatthiyaṃ yo patthayasi, candato sasamicchasi.

    ૧૭૨.

    172.

    એવં ચે કણ્હ જાનાસિ, યદઞ્ઞમનુસાસસિ;

    Evaṃ ce kaṇha jānāsi, yadaññamanusāsasi;

    કસ્મા પુરે મતં પુત્તં, અજ્જાપિ મનુસોચસિ.

    Kasmā pure mataṃ puttaṃ, ajjāpi manusocasi.

    ૧૭૩.

    173.

    યં ન લબ્ભા મનુસ્સેન, અમનુસ્સેન વા પુન 11;

    Yaṃ na labbhā manussena, amanussena vā puna 12;

    જાતો મે મા મરી પુત્તો, કુતો લબ્ભા અલબ્ભિયં.

    Jāto me mā marī putto, kuto labbhā alabbhiyaṃ.

    ૧૭૪.

    174.

    ન મન્તા મૂલભેસજ્જા, ઓસધેહિ ધનેન વા;

    Na mantā mūlabhesajjā, osadhehi dhanena vā;

    સક્કા આનયિતું કણ્હ, યં પેતમનુસોચસિ.

    Sakkā ānayituṃ kaṇha, yaṃ petamanusocasi.

    ૧૭૫.

    175.

    યસ્સ એતાદિસા અસ્સુ, અમચ્ચા પુરિસપણ્ડિતા;

    Yassa etādisā assu, amaccā purisapaṇḍitā;

    યથા નિજ્ઝાપયે અજ્જ, ઘટો પુરિસપણ્ડિતો.

    Yathā nijjhāpaye ajja, ghaṭo purisapaṇḍito.

    ૧૭૬.

    176.

    આદિત્તં વત મં સન્તં, ઘતસિત્તંવ પાવકં;

    Ādittaṃ vata maṃ santaṃ, ghatasittaṃva pāvakaṃ;

    વારિના વિય ઓસિઞ્ચં, સબ્બં નિબ્બાપયે દરં.

    Vārinā viya osiñcaṃ, sabbaṃ nibbāpaye daraṃ.

    ૧૭૭.

    177.

    અબ્બહી વત મે સલ્લં, યમાસિ હદયસ્સિતં;

    Abbahī vata me sallaṃ, yamāsi hadayassitaṃ;

    યો મે સોકપરેતસ્સ, પુત્તસોકં અપાનુદિ.

    Yo me sokaparetassa, puttasokaṃ apānudi.

    ૧૭૮.

    178.

    સોહં અબ્બૂળ્હસલ્લોસ્મિ, વીતસોકો અનાવિલો;

    Sohaṃ abbūḷhasallosmi, vītasoko anāvilo;

    ન સોચામિ ન રોદામિ, તવ સુત્વાન માણવ 13.

    Na socāmi na rodāmi, tava sutvāna māṇava 14.

    ૧૭૯.

    179.

    એવં કરોન્તિ સપ્પઞ્ઞા, યે હોન્તિ અનુકમ્પકા;

    Evaṃ karonti sappaññā, ye honti anukampakā;

    નિવત્તયન્તિ સોકમ્હા, ઘટો જેટ્ઠંવ ભાતરન્તિ.

    Nivattayanti sokamhā, ghaṭo jeṭṭhaṃva bhātaranti.

    ઘટપણ્ડિતજાતકં સોળસમં.

    Ghaṭapaṇḍitajātakaṃ soḷasamaṃ.

    દસકનિપાતં નિટ્ઠિતં.

    Dasakanipātaṃ niṭṭhitaṃ.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    દળ્હ કણ્હ ધનઞ્જય સઙ્ખવરો, રજ સત્તહ કસ્સ ચ 15 તક્કલિના;

    Daḷha kaṇha dhanañjaya saṅkhavaro, raja sattaha kassa ca 16 takkalinā;

    ધમ્મં કુક્કુટ કુણ્ડલિ ભોજનદા, ચક્કવાક સુભૂરિસ સોત્થિ ઘટોતિ.

    Dhammaṃ kukkuṭa kuṇḍali bhojanadā, cakkavāka subhūrisa sotthi ghaṭoti.







    Footnotes:
    1. તાયં (પી॰)
    2. ચક્ખુંવ (પી॰)
    3. tāyaṃ (pī.)
    4. cakkhuṃva (pī.)
    5. સસં જપ્પતિ (?)
    6. sasaṃ jappati (?)
    7. ન ચાહમેતં (સી॰), ન વાહમેતે (સ્યા॰), ન વાહમેતં (પી॰)
    8. પઠવિંસિતા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    9. na cāhametaṃ (sī.), na vāhamete (syā.), na vāhametaṃ (pī.)
    10. paṭhaviṃsitā (sī. syā. pī.)
    11. પન (પે॰ વ॰ ૨૧૫)
    12. pana (pe. va. 215)
    13. ભાતિક (પે॰ વ॰ ૨૨૪)
    14. bhātika (pe. va. 224)
    15. સત્તાહસસાખ (સ્યા॰)
    16. sattāhasasākha (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૫૪] ૧૬. ઘટપણ્ડિતજાતકવણ્ણના • [454] 16. Ghaṭapaṇḍitajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact