Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૩. ગિહિપબ્બજિતસમ્માપટિપત્તિપઞ્હો
3. Gihipabbajitasammāpaṭipattipañho
[૩] ‘‘ભન્તે નાગસેન, ભાસિતમ્પેતં ભગવતા ‘ગિહિનો વાહં, ભિક્ખવે, પબ્બજિતસ્સ વા સમ્માપટિપત્તિં વણ્ણેમિ, ગિહી વા ભિક્ખવે પબ્બજિતો વા સમ્માપટિપન્નો સમ્માપટિપત્તાધિકરણહેતુ આરાધકો હોતિ ઞાયં ધમ્મં કુસલ’’ન્તિ. યદિ, ભન્તે નાગસેન, ગિહી ઓદાતવસનો કામભોગી પુત્તદારસમ્બાધસયનં અજ્ઝાવસન્તો કાસિકચન્દનં પચ્ચનુભોન્તો માલાગન્ધવિલેપનં ધારેન્તો જાતરૂપરજતં સાદિયન્તો મણિકુણ્ડલ 1 વિચિત્તમોળિબદ્ધો સમ્માપટિપન્નો આરાધકો હોતિ ઞાયં ધમ્મં કુસલં, પબ્બજિતોપિ ભણ્ડુકાસાવવત્થવસનો પરપિણ્ડમજ્ઝુપગતો ચતૂસુ સીલક્ખન્ધેસુ સમ્માપરિપૂરકારી દિયડ્ઢેસુ સિક્ખાપદસતેસુ સમાદાય વત્તન્તો તેરસસુ ધુતગુણેસુ અનવસેસં વત્તન્તો સમ્માપટિપન્નો આરાધકો હોતિ ઞાયં ધમ્મં કુસલં. તત્થ, ભન્તે, કો વિસેસો ગિહિનો વા પબ્બજિતસ્સ વા? અફલં હોતિ તપોકમ્મં, નિરત્થકા પબ્બજ્જા. વઞ્ઝા સિક્ખાપદગોપના, મોઘં ધુતગુણસમાદાનં, કિં તત્થ દુક્ખમનુચિણ્ણેન, નનુ નામ સુખેનેવ સુખં અધિગન્તબ્બ’’ન્તિ.
[3] ‘‘Bhante nāgasena, bhāsitampetaṃ bhagavatā ‘gihino vāhaṃ, bhikkhave, pabbajitassa vā sammāpaṭipattiṃ vaṇṇemi, gihī vā bhikkhave pabbajito vā sammāpaṭipanno sammāpaṭipattādhikaraṇahetu ārādhako hoti ñāyaṃ dhammaṃ kusala’’nti. Yadi, bhante nāgasena, gihī odātavasano kāmabhogī puttadārasambādhasayanaṃ ajjhāvasanto kāsikacandanaṃ paccanubhonto mālāgandhavilepanaṃ dhārento jātarūparajataṃ sādiyanto maṇikuṇḍala 2 vicittamoḷibaddho sammāpaṭipanno ārādhako hoti ñāyaṃ dhammaṃ kusalaṃ, pabbajitopi bhaṇḍukāsāvavatthavasano parapiṇḍamajjhupagato catūsu sīlakkhandhesu sammāparipūrakārī diyaḍḍhesu sikkhāpadasatesu samādāya vattanto terasasu dhutaguṇesu anavasesaṃ vattanto sammāpaṭipanno ārādhako hoti ñāyaṃ dhammaṃ kusalaṃ. Tattha, bhante, ko viseso gihino vā pabbajitassa vā? Aphalaṃ hoti tapokammaṃ, niratthakā pabbajjā. Vañjhā sikkhāpadagopanā, moghaṃ dhutaguṇasamādānaṃ, kiṃ tattha dukkhamanuciṇṇena, nanu nāma sukheneva sukhaṃ adhigantabba’’nti.
‘‘ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, ભગવતા ‘ગિહિનો વાહં, ભિક્ખવે, પબ્બજિતસ્સ વા સમ્માપટિપત્તિં વણ્ણેમિ, ગિહી વા, ભિક્ખવે, પબ્બજિતો વા સમ્માપટિપન્નો સમ્માપટિપત્તાધિકરણહેતુ આરાધકો હોતિ ઞાયં ધમ્મં કુસલ’’ન્તિ. એવમેતં, મહારાજ, સમ્માપટિપન્નોવ સેટ્ઠો, પબ્બજિતોપિ, મહારાજ, ‘પબ્બજિતોમ્હી’તિ ન સમ્મા પટિપજ્જેય્ય, અથ ખો સો આરકાવ સામઞ્ઞા, આરકાવ બ્રહ્મઞ્ઞા, પગેવ ગિહી ઓદાતવસનો. ગિહીપિ, મહારાજ, સમ્માપટિપન્નો આરાધકો હોતિ ઞાયં ધમ્મં કુસલં, પબ્બજિતોપિ, મહારાજ, સમ્માપટિપન્નો આરાધકો હોતિ ઞાયં ધમ્મં કુસલં.
‘‘Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā ‘gihino vāhaṃ, bhikkhave, pabbajitassa vā sammāpaṭipattiṃ vaṇṇemi, gihī vā, bhikkhave, pabbajito vā sammāpaṭipanno sammāpaṭipattādhikaraṇahetu ārādhako hoti ñāyaṃ dhammaṃ kusala’’nti. Evametaṃ, mahārāja, sammāpaṭipannova seṭṭho, pabbajitopi, mahārāja, ‘pabbajitomhī’ti na sammā paṭipajjeyya, atha kho so ārakāva sāmaññā, ārakāva brahmaññā, pageva gihī odātavasano. Gihīpi, mahārāja, sammāpaṭipanno ārādhako hoti ñāyaṃ dhammaṃ kusalaṃ, pabbajitopi, mahārāja, sammāpaṭipanno ārādhako hoti ñāyaṃ dhammaṃ kusalaṃ.
‘‘અપિ ચ ખો, મહારાજ, પબ્બજિતોવ સામઞ્ઞસ્સ ઇસ્સરો અધિપતિ; પબ્બજ્જા, મહારાજ, બહુગુણા અનેકગુણા અપ્પમાણગુણા, ન સક્કા પબ્બજ્જાય ગુણં પરિમાણં કાતું.
‘‘Api ca kho, mahārāja, pabbajitova sāmaññassa issaro adhipati; pabbajjā, mahārāja, bahuguṇā anekaguṇā appamāṇaguṇā, na sakkā pabbajjāya guṇaṃ parimāṇaṃ kātuṃ.
‘‘યથા, મહારાજ, કામદદસ્સ મણિરતનસ્સ ન સક્કા ધનેન અગ્ઘો પરિમાણં કાતું ‘એત્તકં મણિરતનસ્સ મૂલ’ન્તિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, પબ્બજ્જા બહુગુણા અનેકગુણા અપ્પમાણગુણા, ન સક્કા પબ્બજ્જાય ગુણં પરિમાણં કાતું.
‘‘Yathā, mahārāja, kāmadadassa maṇiratanassa na sakkā dhanena aggho parimāṇaṃ kātuṃ ‘ettakaṃ maṇiratanassa mūla’nti, evameva kho, mahārāja, pabbajjā bahuguṇā anekaguṇā appamāṇaguṇā, na sakkā pabbajjāya guṇaṃ parimāṇaṃ kātuṃ.
‘‘યથા વા પન, મહારાજ, મહાસમુદ્દે ઊમિયો ન સક્કા પરિમાણં કાતું ‘એત્તકા મહાસમુદ્દે ઊમિયો’તિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, પબ્બજ્જા બહુગુણા અનેકગુણા અપ્પમાણગુણા, ન સક્કા પબ્બજ્જાય ગુણં પરિમાણં કાતું.
‘‘Yathā vā pana, mahārāja, mahāsamudde ūmiyo na sakkā parimāṇaṃ kātuṃ ‘ettakā mahāsamudde ūmiyo’ti, evameva kho, mahārāja, pabbajjā bahuguṇā anekaguṇā appamāṇaguṇā, na sakkā pabbajjāya guṇaṃ parimāṇaṃ kātuṃ.
‘‘પબ્બજિતસ્સ, મહારાજ, યં કિઞ્ચિ કરણીયં, સબ્બં તં ખિપ્પમેવ સમિજ્ઝતિ નો ચિરરત્તાય. કિં કારણા? પબ્બજિતો, મહારાજ, અપ્પિચ્છો હોતિ સન્તુટ્ઠો પવિવિત્તો અસંસટ્ઠો આરદ્ધવીરિયો નિરાલયો અનિકેતો પરિપુણ્ણસીલો સલ્લેખિતાચારો ધુતપ્પટિપત્તિકુસલો હોતિ, તં કારણા પબ્બજિતસ્સ યં કિઞ્ચિ કરણીયં, સબ્બં તં ખિપ્પમેવ સમિજ્ઝતિ નો ચિરરત્તાય. યથા, મહારાજ, નિગ્ગણ્ઠિસમસુધોતઉજુવિમલનારાચો સુસજ્જિતો સમ્મા વહતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, પબ્બજિતસ્સ યં કિઞ્ચિ કરણીયં, સબ્બં તં ખિપ્પમેવ સમિજ્ઝતિ નો ચિરરત્તાયા’’તિ. ‘‘સાધુ, ભન્તે નાગસેન, એવમેતં તથા સમ્પટિચ્છામી’’તિ.
‘‘Pabbajitassa, mahārāja, yaṃ kiñci karaṇīyaṃ, sabbaṃ taṃ khippameva samijjhati no cirarattāya. Kiṃ kāraṇā? Pabbajito, mahārāja, appiccho hoti santuṭṭho pavivitto asaṃsaṭṭho āraddhavīriyo nirālayo aniketo paripuṇṇasīlo sallekhitācāro dhutappaṭipattikusalo hoti, taṃ kāraṇā pabbajitassa yaṃ kiñci karaṇīyaṃ, sabbaṃ taṃ khippameva samijjhati no cirarattāya. Yathā, mahārāja, niggaṇṭhisamasudhotaujuvimalanārāco susajjito sammā vahati, evameva kho, mahārāja, pabbajitassa yaṃ kiñci karaṇīyaṃ, sabbaṃ taṃ khippameva samijjhati no cirarattāyā’’ti. ‘‘Sādhu, bhante nāgasena, evametaṃ tathā sampaṭicchāmī’’ti.
ગિહિપબ્બજિતસમ્માપટિપત્તિપઞ્હો તતિયો.
Gihipabbajitasammāpaṭipattipañho tatiyo.
Footnotes: