Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૧૦. ગિહિસામીચિસુત્તં
10. Gihisāmīcisuttaṃ
૬૦. અથ ખો અનાથપિણ્ડિકો ગહપતિ યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નં ખો અનાથપિણ્ડિકં ગહપતિં ભગવા એતદવોચ –
60. Atha kho anāthapiṇḍiko gahapati yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho anāthapiṇḍikaṃ gahapatiṃ bhagavā etadavoca –
‘‘ચતૂહિ ખો, ગહપતિ, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો અરિયસાવકો ગિહિસામીચિપટિપદં પટિપન્નો હોતિ યસોપટિલાભિનિં સગ્ગસંવત્તનિકં. કતમેહિ ચતૂહિ? ઇધ, ગહપતિ, અરિયસાવકો ભિક્ખુસઙ્ઘં પચ્ચુપટ્ઠિતો હોતિ ચીવરેન, ભિક્ખુસઙ્ઘં પચ્ચુપટ્ઠિતો હોતિ પિણ્ડપાતેન, ભિક્ખુસઙ્ઘં પચ્ચુપટ્ઠિતો હોતિ સેનાસનેન , ભિક્ખુસઙ્ઘં પચ્ચુપટ્ઠિતો હોતિ ગિલાનપ્પચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારેન. ઇમેહિ ખો, ગહપતિ, ચતૂહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો અરિયસાવકો ગિહિસામીચિપટિપદં પટિપન્નો હોતિ યસોપટિલાભિનિં સગ્ગસંવત્તનિક’’ન્તિ.
‘‘Catūhi kho, gahapati, dhammehi samannāgato ariyasāvako gihisāmīcipaṭipadaṃ paṭipanno hoti yasopaṭilābhiniṃ saggasaṃvattanikaṃ. Katamehi catūhi? Idha, gahapati, ariyasāvako bhikkhusaṅghaṃ paccupaṭṭhito hoti cīvarena, bhikkhusaṅghaṃ paccupaṭṭhito hoti piṇḍapātena, bhikkhusaṅghaṃ paccupaṭṭhito hoti senāsanena , bhikkhusaṅghaṃ paccupaṭṭhito hoti gilānappaccayabhesajjaparikkhārena. Imehi kho, gahapati, catūhi dhammehi samannāgato ariyasāvako gihisāmīcipaṭipadaṃ paṭipanno hoti yasopaṭilābhiniṃ saggasaṃvattanika’’nti.
‘‘ગિહિસામીચિપટિપદં, પટિપજ્જન્તિ પણ્ડિતા;
‘‘Gihisāmīcipaṭipadaṃ, paṭipajjanti paṇḍitā;
સમ્મગ્ગતે સીલવન્તે, ચીવરેન ઉપટ્ઠિતા.
Sammaggate sīlavante, cīvarena upaṭṭhitā.
પિણ્ડપાતસયનેન, ગિલાનપ્પચ્ચયેન ચ;
Piṇḍapātasayanena, gilānappaccayena ca;
તેસં દિવા ચ રત્તો ચ, સદા પુઞ્ઞં પવડ્ઢતિ;
Tesaṃ divā ca ratto ca, sadā puññaṃ pavaḍḍhati;
સગ્ગઞ્ચ કમતિટ્ઠાનં 1, કમ્મં કત્વાન ભદ્દક’’ન્તિ. દસમં;
Saggañca kamatiṭṭhānaṃ 2, kammaṃ katvāna bhaddaka’’nti. dasamaṃ;
પુઞ્ઞાભિસન્દવગ્ગો પઠમો.
Puññābhisandavaggo paṭhamo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
દ્વે પુઞ્ઞાભિસન્દા દ્વે ચ, સંવાસા સમજીવિનો;
Dve puññābhisandā dve ca, saṃvāsā samajīvino;
સુપ્પવાસા સુદત્તો ચ, ભોજનં ગિહિસામિચીતિ.
Suppavāsā sudatto ca, bhojanaṃ gihisāmicīti.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. ગિહિસામીચિસુત્તવણ્ણના • 10. Gihisāmīcisuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૭-૧૦. સુપ્પવાસાસુત્તાદિવણ્ણના • 7-10. Suppavāsāsuttādivaṇṇanā