Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૨. ગિલાનસુત્તવણ્ણના

    2. Gilānasuttavaṇṇanā

    ૨૨. દુતિયે હિતાનીતિ ભબ્યાનિ. વુદ્ધિકરાનીતિ આરોગ્યાદિવુદ્ધિકરાનિ. અનુચ્છવિકન્તિ ઉપટ્ઠાનકિરિયાય અનુરૂપં. વાતાપમારરોગેનાતિ વાતરોગેન ચ અપમારરોગેન ચ, વાતનિદાનેન વા અપમારરોગેન. નિટ્ઠપ્પત્તગિલાનોતિ ‘‘ઇમિના રોગેન ન ચિરસ્સેવ મરિસ્સતી’’તિ નિટ્ઠં પત્તો ગિલાનો. ખિપિતકં નામ વમથુરોગો. કચ્છૂતિ થુલ્લકચ્છુઆબાધો. તિણપુપ્ફકજરો વિસમવાતસમ્ફસ્સજરોગો. યેસન્તિ યેસં રોગાનં. પટિજગ્ગનેનાતિ પટિકારમત્તેન. ફાસુકન્તિ બ્યાધિવૂપસમનેન સરીરસ્સ ફાસુભાવો. બ્યાધિનિદાનસમુટ્ઠાનજાનનેન પણ્ડિતો, પટિકારકિરિયાય યુત્તકારિતાય દક્ખો, ઉટ્ઠાનવીરિયસમ્પત્તિયા અનલસો.

    22. Dutiye hitānīti bhabyāni. Vuddhikarānīti ārogyādivuddhikarāni. Anucchavikanti upaṭṭhānakiriyāya anurūpaṃ. Vātāpamārarogenāti vātarogena ca apamārarogena ca, vātanidānena vā apamārarogena. Niṭṭhappattagilānoti ‘‘iminā rogena na cirasseva marissatī’’ti niṭṭhaṃ patto gilāno. Khipitakaṃ nāma vamathurogo. Kacchūti thullakacchuābādho. Tiṇapupphakajaro visamavātasamphassajarogo. Yesanti yesaṃ rogānaṃ. Paṭijagganenāti paṭikāramattena. Phāsukanti byādhivūpasamanena sarīrassa phāsubhāvo. Byādhinidānasamuṭṭhānajānanena paṇḍito, paṭikārakiriyāya yuttakāritāya dakkho, uṭṭhānavīriyasampattiyā analaso.

    પદપરમો પુગ્ગલો કથિતો સમ્મત્તનિયામોક્કમનસ્સ અયોગ્ગભાવતો. અલભન્તોવ તથાગતપ્પવેદિતં ધમ્મવિનયં સવનાય ઓક્કમતિ નિયામં કુસલેસુ ધમ્મેસુ સમ્મત્તં પચ્ચેકબોધિં. ન્તિ, યતો. ઓવાદં લભિત્વાતિ આભિસમાચારિકવત્તં ઓવાદમત્તં. એત્તકોપિ હિ તસ્સ હિતાવહોતિ. તન્નિસ્સિતોવાતિ વિપઞ્ચિતઞ્ઞુનિસ્સિતોવ હોતિ. પુનપ્પુનં દેસેતબ્બોવ સમ્મત્તનિયામોક્કમનસ્સ યોગ્ગભાવતો.

    Padaparamopuggalo kathito sammattaniyāmokkamanassa ayoggabhāvato. Alabhantova tathāgatappaveditaṃ dhammavinayaṃ savanāya okkamati niyāmaṃ kusalesu dhammesu sammattaṃ paccekabodhiṃ. Yanti, yato. Ovādaṃ labhitvāti ābhisamācārikavattaṃ ovādamattaṃ. Ettakopi hi tassa hitāvahoti. Tannissitovāti vipañcitaññunissitova hoti. Punappunaṃ desetabbova sammattaniyāmokkamanassa yoggabhāvato.

    ગિલાનસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Gilānasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૨. ગિલાનસુત્તં • 2. Gilānasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૨. ગિલાનસુત્તવણ્ણના • 2. Gilānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact