Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૨૨૪. ગિલાનવત્થુકથા

    224. Gilānavatthukathā

    ૩૬૫. મઞ્ચકે નિપાતેસુન્તિ એત્થ મઞ્ચકે નિપાતનં નામ મઞ્ચકે નિપજ્જાપનન્તિ આહ ‘‘મઞ્ચકે નિપજ્જાપેસુ’’ન્તિ. મુત્તકરીસકિલિટ્ઠન્તિ મુત્તકરીસેહિ કિલિટ્ઠં. યોતિ યો કોચિ. ન્તિ મમ. તમત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઓવાદાનુસાસનીકરણેના’’તિ. મમ ઓવાદસ્સ ચ અનુસાસનિયા ચ કરણેનાતિ અત્થો. એત્થાતિ ‘‘યો ભિક્ખવે મં ઉપટ્ઠહેય્યા’’તિઆદિપાઠે. સુત્તસ્સ નેય્યત્થત્તા અગહેતબ્બત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ભગવતો ચા’’તિઆદિ. યસ્સાતિ ગિલાનસ્સ. ઉપજ્ઝાયાદયોતિ એત્થ આદિસદ્દેન આચરિયસદ્ધિવિહારિકઅન્તેવાસિકસમાનુપજ્ઝાયકસમાનાચરિયકસઙ્ખાતે પઞ્ચ જને સઙ્ગણ્હાતિ. એકચારિકો વા હોતીતિ સમ્બન્ધો. સઙ્ઘત્થેરોપીતિ પિસદ્દો પગેવ અઞ્ઞેસન્તિ દસ્સેતિ.

    365.Mañcake nipātesunti ettha mañcake nipātanaṃ nāma mañcake nipajjāpananti āha ‘‘mañcake nipajjāpesu’’nti. Muttakarīsakiliṭṭhanti muttakarīsehi kiliṭṭhaṃ. Yoti yo koci. Manti mama. Tamatthaṃ dassento āha ‘‘ovādānusāsanīkaraṇenā’’ti. Mama ovādassa ca anusāsaniyā ca karaṇenāti attho. Etthāti ‘‘yo bhikkhave maṃ upaṭṭhaheyyā’’tiādipāṭhe. Suttassa neyyatthattā agahetabbatthaṃ dassento āha ‘‘bhagavato cā’’tiādi. Yassāti gilānassa. Upajjhāyādayoti ettha ādisaddena ācariyasaddhivihārikaantevāsikasamānupajjhāyakasamānācariyakasaṅkhāte pañca jane saṅgaṇhāti. Ekacāriko vā hotīti sambandho. Saṅghattheropīti pisaddo pageva aññesanti dasseti.

    ૩૬૬. અભિક્કમન્તં વાતિ એત્થ અભિમુખં કમતીતિ અભિક્કમન્તોતિ વુત્તે વડ્ઢનત્થોતિ આહ ‘‘વડ્ઢન્તં વા’’તિ. આબાધં નાવિકરોતીતિ સમ્બન્ધો. ઇમિના અન્તપચ્ચયસ્સ સરૂપં દસ્સેતિ. ઇદં નામ ભોજનન્તિ સમ્બન્ધો. સંવિધાતુન્તિ એત્થ સંવિપુબ્બો ધાધાતુ કરધાત્વત્થો, કરધાતુ ચ સબ્બધાત્વત્થો, તસ્મા વુત્તં ‘‘ભેસજ્જં યોજેતુ’’ન્તિ . અસ્સાતિ ગિલાનુપટ્ઠાકસ્સ. અન્તરસદ્દસ્સ મજ્ઝત્થાદયો પટિક્ખિપન્તો આહ ‘‘કારણં વુચ્ચતી’’તિ.

    366.Abhikkamantaṃ vāti ettha abhimukhaṃ kamatīti abhikkamantoti vutte vaḍḍhanatthoti āha ‘‘vaḍḍhantaṃ vā’’ti. Ābādhaṃ nāvikarotīti sambandho. Iminā antapaccayassa sarūpaṃ dasseti. Idaṃ nāma bhojananti sambandho. Saṃvidhātunti ettha saṃvipubbo dhādhātu karadhātvattho, karadhātu ca sabbadhātvattho, tasmā vuttaṃ ‘‘bhesajjaṃ yojetu’’nti . Assāti gilānupaṭṭhākassa. Antarasaddassa majjhatthādayo paṭikkhipanto āha ‘‘kāraṇaṃ vuccatī’’ti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૨૨૪. ગિલાનવત્થુકથા • 224. Gilānavatthukathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ગિલાનવત્થુકથા • Gilānavatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ગિલાનવત્થુકથાવણ્ણના • Gilānavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ગિલાનવત્થુકથાવણ્ણના • Gilānavatthukathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact