Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૨. ગોદત્તત્થેરગાથા

    2. Godattattheragāthā

    ૬૫૯.

    659.

    ‘‘યથાપિ ભદ્દો આજઞ્ઞો, ધુરે યુત્તો ધુરસ્સહો 1;

    ‘‘Yathāpi bhaddo ājañño, dhure yutto dhurassaho 2;

    મથિતો અતિભારેન, સંયુગં નાતિવત્તતિ.

    Mathito atibhārena, saṃyugaṃ nātivattati.

    ૬૬૦.

    660.

    ‘‘એવં પઞ્ઞાય યે તિત્તા, સમુદ્દો વારિના યથા;

    ‘‘Evaṃ paññāya ye tittā, samuddo vārinā yathā;

    ન પરે અતિમઞ્ઞન્તિ, અરિયધમ્મોવ પાણિનં.

    Na pare atimaññanti, ariyadhammova pāṇinaṃ.

    ૬૬૧.

    661.

    ‘‘કાલે કાલવસં પત્તા, ભવાભવવસં ગતા;

    ‘‘Kāle kālavasaṃ pattā, bhavābhavavasaṃ gatā;

    નરા દુક્ખં નિગચ્છન્તિ, તેધ સોચન્તિ માણવા 3.

    Narā dukkhaṃ nigacchanti, tedha socanti māṇavā 4.

    ૬૬૨.

    662.

    ‘‘ઉન્નતા સુખધમ્મેન, દુક્ખધમ્મેન ચોનતા;

    ‘‘Unnatā sukhadhammena, dukkhadhammena conatā;

    દ્વયેન બાલા હઞ્ઞન્તિ, યથાભૂતં અદસ્સિનો.

    Dvayena bālā haññanti, yathābhūtaṃ adassino.

    ૬૬૩.

    663.

    ‘‘યે ચ દુક્ખે સુખસ્મિઞ્ચ, મજ્ઝે સિબ્બિનિમચ્ચગૂ;

    ‘‘Ye ca dukkhe sukhasmiñca, majjhe sibbinimaccagū;

    ઠિતા તે ઇન્દખીલોવ, ન તે ઉન્નતઓનતા.

    Ṭhitā te indakhīlova, na te unnataonatā.

    ૬૬૪.

    664.

    ‘‘ન હેવ લાભે નાલાભે, ન યસે ન ચ કિત્તિયા;

    ‘‘Na heva lābhe nālābhe, na yase na ca kittiyā;

    ન નિન્દાયં પસંસાય, ન તે દુક્ખે સુખમ્હિ.

    Na nindāyaṃ pasaṃsāya, na te dukkhe sukhamhi.

    ૬૬૫.

    665.

    ‘‘સબ્બત્થ તે ન લિમ્પન્તિ, ઉદબિન્દુવ પોક્ખરે;

    ‘‘Sabbattha te na limpanti, udabinduva pokkhare;

    સબ્બત્થ સુખિતા ધીરા, સબ્બત્થ અપરાજિતા.

    Sabbattha sukhitā dhīrā, sabbattha aparājitā.

    ૬૬૬.

    666.

    ‘‘ધમ્મેન ચ અલાભો યો, યો ચ લાભો અધમ્મિકો;

    ‘‘Dhammena ca alābho yo, yo ca lābho adhammiko;

    અલાભો ધમ્મિકો સેય્યો, યં ચે લાભો અધમ્મિકો.

    Alābho dhammiko seyyo, yaṃ ce lābho adhammiko.

    ૬૬૭.

    667.

    ‘‘યસો ચ અપ્પબુદ્ધીનં, વિઞ્ઞૂનં અયસો ચ યો;

    ‘‘Yaso ca appabuddhīnaṃ, viññūnaṃ ayaso ca yo;

    અયસોવ સેય્યો વિઞ્ઞૂનં, ન યસો અપ્પબુદ્ધિનં.

    Ayasova seyyo viññūnaṃ, na yaso appabuddhinaṃ.

    ૬૬૮.

    668.

    ‘‘દુમ્મેધેહિ પસંસા ચ, વિઞ્ઞૂહિ ગરહા ચ યા;

    ‘‘Dummedhehi pasaṃsā ca, viññūhi garahā ca yā;

    ગરહાવ સેય્યો વિઞ્ઞૂહિ, યં ચે બાલપ્પસંસના.

    Garahāva seyyo viññūhi, yaṃ ce bālappasaṃsanā.

    ૬૬૯.

    669.

    ‘‘સુખઞ્ચ કામમયિકં, દુક્ખઞ્ચ પવિવેકિયં;

    ‘‘Sukhañca kāmamayikaṃ, dukkhañca pavivekiyaṃ;

    પવિવેકદુક્ખં સેય્યો, યં ચે કામમયં સુખં.

    Pavivekadukkhaṃ seyyo, yaṃ ce kāmamayaṃ sukhaṃ.

    ૬૭૦.

    670.

    ‘‘જીવિતઞ્ચ અધમ્મેન, ધમ્મેન મરણઞ્ચ યં;

    ‘‘Jīvitañca adhammena, dhammena maraṇañca yaṃ;

    મરણં ધમ્મિકં સેય્યો, યં ચે જીવે અધમ્મિકં.

    Maraṇaṃ dhammikaṃ seyyo, yaṃ ce jīve adhammikaṃ.

    ૬૭૧.

    671.

    ‘‘કામકોપપ્પહીના યે, સન્તચિત્તા ભવાભવે;

    ‘‘Kāmakopappahīnā ye, santacittā bhavābhave;

    ચરન્તિ લોકે અસિતા, નત્થિ તેસં પિયાપિયં.

    Caranti loke asitā, natthi tesaṃ piyāpiyaṃ.

    ૬૭૨.

    672.

    ‘‘ભાવયિત્વાન બોજ્ઝઙ્ગે, ઇન્દ્રિયાનિ બલાનિ ચ;

    ‘‘Bhāvayitvāna bojjhaṅge, indriyāni balāni ca;

    પપ્પુય્ય પરમં સન્તિં, પરિનિબ્બન્તિનાસવા’’તિ.

    Pappuyya paramaṃ santiṃ, parinibbantināsavā’’ti.

    … ગોદત્તો થેરો….

    … Godatto thero….

    ચુદ્દસકનિપાતો નિટ્ઠિતો.

    Cuddasakanipāto niṭṭhito.

    તત્રુદ્દાનં –

    Tatruddānaṃ –

    રેવતો ચેવ ગોદત્તો, થેરા દ્વે તે મહિદ્ધિકા;

    Revato ceva godatto, therā dve te mahiddhikā;

    ચુદ્દસમ્હિ નિપાતમ્હિ, ગાથાયો અટ્ઠવીસતીતિ.

    Cuddasamhi nipātamhi, gāthāyo aṭṭhavīsatīti.







    Footnotes:
    1. ધુરાસહો (અટ્ઠ॰)
    2. dhurāsaho (aṭṭha.)
    3. માનવા (સી॰)
    4. mānavā (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૨. ગોદત્તત્થેરગાથાવણ્ણના • 2. Godattattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact