Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
૯. ગોલિયાનિસુત્તવણ્ણના
9. Goliyānisuttavaṇṇanā
૧૭૩. પદસમાચારોતિ તંતંપચ્ચયભેદદસ્સનાય વિગતત્તા પકારેહિ દલિદ્દસમાચારો સિથિલસમાચારોતિ અત્થો. યસ્મા પન તાદિસો સમાચારો થિરો દળ્હો નામ ન હોતિ, તસ્મા વુત્તં ‘‘દુબ્બલસમાચારો’’તિ. ‘‘સાખસમાચારો’’તિ વા પાઠો, તત્થ તત્થ લગ્ગનટ્ઠેન સાખાસદિસસીલોતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘ઓળારિકાચારો’’તિ. પચ્ચયેસુ સાપેક્ખોતિ પચ્ચયેસુ સાપેક્ખતાય એવ હિસ્સ ઓળારિકાચારતા વેદિતબ્બા. ગરુના કિસ્મિઞ્ચિ વુત્તે ગારવવસેન પતિસ્સવનં પતિસ્સો, પતિસ્સવચનભૂતં તંસભાગઞ્ચ યં કિઞ્ચિ ગારવન્તિ અત્થો. સહ પતિસ્સેનાતિ સપ્પતિસ્સેન, સપ્પતિસ્સવેન ઓવાદસમ્પટિચ્છનેન. પતિસ્સીયતીતિ વા પતિસ્સો, ગરુકાતબ્બો, તેન સહ પતિસ્સેનાતિ સબ્બં પુબ્બે વિય. તેનાહ ‘‘સજેટ્ઠકેના’’તિ. સેરિવિહારો નામ અત્તપ્પધાનવાસો. તેનાહ ‘‘નિરઙ્કુસવિહારેના’’તિ.
173.Padasamācāroti taṃtaṃpaccayabhedadassanāya vigatattā pakārehi daliddasamācāro sithilasamācāroti attho. Yasmā pana tādiso samācāro thiro daḷho nāma na hoti, tasmā vuttaṃ ‘‘dubbalasamācāro’’ti. ‘‘Sākhasamācāro’’ti vā pāṭho, tattha tattha lagganaṭṭhena sākhāsadisasīloti attho. Tenāha ‘‘oḷārikācāro’’ti. Paccayesu sāpekkhoti paccayesu sāpekkhatāya eva hissa oḷārikācāratā veditabbā. Garunā kismiñci vutte gāravavasena patissavanaṃ patisso, patissavacanabhūtaṃ taṃsabhāgañca yaṃ kiñci gāravanti attho. Saha patissenāti sappatissena, sappatissavena ovādasampaṭicchanena. Patissīyatīti vā patisso, garukātabbo, tena saha patissenāti sabbaṃ pubbe viya. Tenāha ‘‘sajeṭṭhakenā’’ti. Serivihāro nāma attappadhānavāso. Tenāha ‘‘niraṅkusavihārenā’’ti.
અનુપખજ્જાતિ અનુપકડ્ઢિત્વા. ગરુટ્ઠાનિયાનં અન્તરં અનાપુચ્છા અનુપવિસિત્વાતિ ઇમમત્થં દસ્સેતું ‘‘તત્થ યો’’તિઆદિ વુત્તં.
Anupakhajjāti anupakaḍḍhitvā. Garuṭṭhāniyānaṃ antaraṃ anāpucchā anupavisitvāti imamatthaṃ dassetuṃ ‘‘tattha yo’’tiādi vuttaṃ.
આભિસમાચારિકન્તિ અભિસમાચારે ભવં. કિં પન તન્તિ આહ ‘‘વત્તપટિપત્તિમત્તમ્પી’’તિ. નાતિકાલસ્સેવ સઙ્ઘસ્સ પુરતો પવિસિતબ્બં, ન પચ્છા પટિક્કમિતબ્બન્તિ અધિપ્પાયેન અતિકાલે ચ ગામપ્પવેસો અતિદિવા પટિક્કમનઞ્ચ નિવારિતં, તં દસ્સેતું ‘‘ન અતિપાતો’’તિઆદિ વુત્તં. ઉદ્ધચ્ચપકતિકોતિ વિબ્ભન્તચિત્તો. અવચાપલ્યેનાતિ દળ્હવાતાપહતપલ્લવસદિસેન લોલભાવેન.
Ābhisamācārikanti abhisamācāre bhavaṃ. Kiṃ pana tanti āha ‘‘vattapaṭipattimattampī’’ti. Nātikālasseva saṅghassa purato pavisitabbaṃ, na pacchā paṭikkamitabbanti adhippāyena atikāle ca gāmappaveso atidivā paṭikkamanañca nivāritaṃ, taṃ dassetuṃ ‘‘na atipāto’’tiādi vuttaṃ. Uddhaccapakatikoti vibbhantacitto. Avacāpalyenāti daḷhavātāpahatapallavasadisena lolabhāvena.
પઞ્ઞવતાતિ ઇમિના ભિક્ખુસારુપ્પેસુ ઇતિકત્તબ્બેસુ ઉપાયપઞ્ઞા અધિપ્પેતા, ન સુતમયપઞ્ઞા. અભિધમ્મે અભિવિનયે યોગોતિ ઇમિના ભાવનાપઞ્ઞાઉત્તરિમનુસ્સધમ્મે યોગો પકાસિતો. યોગોતિ ચ પરિચયો ઉગ્ગણ્હવસેન.
Paññavatāti iminā bhikkhusāruppesu itikattabbesu upāyapaññā adhippetā, na sutamayapaññā. Abhidhamme abhivinaye yogoti iminā bhāvanāpaññāuttarimanussadhamme yogo pakāsito. Yogoti ca paricayo uggaṇhavasena.
આરુપ્પાતિ ઇમિના ચતસ્સોપિ અરૂપસમાપત્તિયો ગહિતા, તા પન ચતૂહિ રૂપસમાપત્તીહિ વિના ન સમ્પજ્જન્તીતિ આહ – ‘‘આરુપ્પાતિ એત્તાવતા અટ્ઠપિ સમાપત્તિયો વુત્તા હોન્તી’’તિ. કસિણેતિ દસવિધે કસિણે. એકં પરિકમ્મકમ્મટ્ઠાનન્તિ યં કિઞ્ચિ એકભાવના પરિકમ્મદીપનં ખન્ધકમ્મટ્ઠાનં. તેનાહ ‘‘પગુણં કત્વા’’તિ. કસિણપરિકમ્મં પન તગ્ગહણેનેવ ગહિતં હોતિ, લોકિયા ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મા હેટ્ઠા ગહિતાતિ આહ ‘‘ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મેતિ ઇમિના સબ્બેપિ લોકુત્તરધમ્મે દસ્સેતી’’તિ. નેય્યપુગ્ગલસ્સ વસેનાતિ જાનિત્વા વિત્થારેત્વા ઞાતબ્બપુગ્ગલસ્સ વસેનાતિ.
Āruppāti iminā catassopi arūpasamāpattiyo gahitā, tā pana catūhi rūpasamāpattīhi vinā na sampajjantīti āha – ‘‘āruppāti ettāvatā aṭṭhapi samāpattiyo vuttā hontī’’ti. Kasiṇeti dasavidhe kasiṇe. Ekaṃ parikammakammaṭṭhānanti yaṃ kiñci ekabhāvanā parikammadīpanaṃ khandhakammaṭṭhānaṃ. Tenāha ‘‘paguṇaṃ katvā’’ti. Kasiṇaparikammaṃ pana taggahaṇeneva gahitaṃ hoti, lokiyā uttarimanussadhammā heṭṭhā gahitāti āha ‘‘uttarimanussadhammeti iminā sabbepi lokuttaradhamme dassetī’’ti. Neyyapuggalassa vasenāti jānitvā vitthāretvā ñātabbapuggalassa vasenāti.
ગોલિયાનિસુત્તવણ્ણનાય લીનત્થપ્પકાસના સમત્તા.
Goliyānisuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya / ૯. ગોલિયાનિસુત્તં • 9. Goliyānisuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / ૯. ગોલિયાનિસુત્તવણ્ણના • 9. Goliyānisuttavaṇṇanā