Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    ૮. ગોણપેતવત્થુ

    8. Goṇapetavatthu

    ૪૬.

    46.

    ‘‘કિં નુ ઉમ્મત્તરૂપોવ, લાયિત્વા હરિતં તિણં;

    ‘‘Kiṃ nu ummattarūpova, lāyitvā haritaṃ tiṇaṃ;

    ખાદ ખાદાતિ લપસિ, ગતસત્તં જરગ્ગવં.

    Khāda khādāti lapasi, gatasattaṃ jaraggavaṃ.

    ૪૭.

    47.

    ‘‘ન હિ અન્નેન પાનેન, મતો ગોણો સમુટ્ઠહે;

    ‘‘Na hi annena pānena, mato goṇo samuṭṭhahe;

    ત્વંસિ બાલો ચ 1 દુમ્મેધો, યથા તઞ્ઞોવ દુમ્મતી’’તિ.

    Tvaṃsi bālo ca 2 dummedho, yathā taññova dummatī’’ti.

    ૪૮.

    48.

    ‘‘ઇમે પાદા ઇદં સીસં, અયં કાયો સવાલધિ;

    ‘‘Ime pādā idaṃ sīsaṃ, ayaṃ kāyo savāladhi;

    નેત્તા તથેવ તિટ્ઠન્તિ, અયં ગોણો સમુટ્ઠહે.

    Nettā tatheva tiṭṭhanti, ayaṃ goṇo samuṭṭhahe.

    ૪૯.

    49.

    ‘‘નાય્યકસ્સ હત્થપાદા, કાયો સીસઞ્ચ દિસ્સતિ;

    ‘‘Nāyyakassa hatthapādā, kāyo sīsañca dissati;

    રુદં મત્તિકથૂપસ્મિં, નનુ ત્વઞ્ઞેવ દુમ્મતી’’તિ.

    Rudaṃ mattikathūpasmiṃ, nanu tvaññeva dummatī’’ti.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘આદિત્તં વત મં સન્તં, ઘતસિત્તંવ પાવકં;

    ‘‘Ādittaṃ vata maṃ santaṃ, ghatasittaṃva pāvakaṃ;

    વારિના વિય ઓસિઞ્ચં, સબ્બં નિબ્બાપયે દરં.

    Vārinā viya osiñcaṃ, sabbaṃ nibbāpaye daraṃ.

    ૫૧.

    51.

    ‘‘અબ્બહી 3 વત મે સલ્લં, સોકં હદયનિસ્સિતં;

    ‘‘Abbahī 4 vata me sallaṃ, sokaṃ hadayanissitaṃ;

    યો મે સોકપરેતસ્સ, પિતુસોકં અપાનુદિ.

    Yo me sokaparetassa, pitusokaṃ apānudi.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘સ્વાહં અબ્બૂળ્હસલ્લોસ્મિ, સીતિભૂતોસ્મિ નિબ્બુતો;

    ‘‘Svāhaṃ abbūḷhasallosmi, sītibhūtosmi nibbuto;

    ન સોચામિ ન રોદામિ, તવ સુત્વાન માણવ’.

    Na socāmi na rodāmi, tava sutvāna māṇava’.

    ૫૩.

    53.

    એવં કરોન્તિ સપ્પઞ્ઞા, યે હોન્તિ અનુકમ્પકા;

    Evaṃ karonti sappaññā, ye honti anukampakā;

    વિનિવત્તયન્તિ સોકમ્હા, સુજાતો પિતરં યથાતિ.

    Vinivattayanti sokamhā, sujāto pitaraṃ yathāti.

    ગોણપેતવત્થુ અટ્ઠમં.

    Goṇapetavatthu aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. બાલોવ (ક॰)
    2. bālova (ka.)
    3. અબ્બૂળ્હં (બહૂસુ)
    4. abbūḷhaṃ (bahūsu)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૮. ગોણપેતવત્થુવણ્ણના • 8. Goṇapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact