Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    6. கோ³பாலவிமானவத்து²

    6. Gopālavimānavatthu

    1159.

    1159.

    ‘‘தி³ஸ்வான தே³வங் படிபுச்சி² பி⁴க்கு², உச்சே விமானம்ஹி சிரட்டி²திகே;

    ‘‘Disvāna devaṃ paṭipucchi bhikkhu, ucce vimānamhi ciraṭṭhitike;

    ஆமுத்தஹத்தா²ப⁴ரணங் யஸஸ்ஸிங் 1, தி³ப்³பே³ விமானம்ஹி யதா²பி சந்தி³மா.

    Āmuttahatthābharaṇaṃ yasassiṃ 2, dibbe vimānamhi yathāpi candimā.

    1160.

    1160.

    ‘‘அலங்கதோ மல்யத⁴ரோ 3 ஸுவத்தோ², ஸுகுண்ட³லீ கப்பிதகேஸமஸ்ஸு;

    ‘‘Alaṅkato malyadharo 4 suvattho, sukuṇḍalī kappitakesamassu;

    ஆமுத்தஹத்தா²ப⁴ரணோ யஸஸ்ஸீ, தி³ப்³பே³ விமானம்ஹி யதா²பி சந்தி³மா.

    Āmuttahatthābharaṇo yasassī, dibbe vimānamhi yathāpi candimā.

    1161.

    1161.

    ‘‘தி³ப்³பா³ ச வீணா பவத³ந்தி வக்³கு³ங், அட்ட²ட்ட²கா ஸிக்கி²தா ஸாது⁴ரூபா;

    ‘‘Dibbā ca vīṇā pavadanti vagguṃ, aṭṭhaṭṭhakā sikkhitā sādhurūpā;

    தி³ப்³பா³ ச கஞ்ஞா தித³ஸசரா உளாரா, நச்சந்தி கா³யந்தி பமோத³யந்தி.

    Dibbā ca kaññā tidasacarā uḷārā, naccanti gāyanti pamodayanti.

    1162.

    1162.

    ‘‘தே³வித்³தி⁴பத்தோஸி மஹானுபா⁴வோ, மனுஸ்ஸபூ⁴தோ கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Deviddhipattosi mahānubhāvo, manussabhūto kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வோ, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvo, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    1163.

    1163.

    ஸோ தே³வபுத்தோ அத்தமனோ…பே॰… யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    So devaputto attamano…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    1164.

    1164.

    ‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தோ, ஸங்க³ம்ம ரக்கி²ஸ்ஸங் பரேஸங் தே⁴னுயோ;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūto, saṅgamma rakkhissaṃ paresaṃ dhenuyo;

    ததோ ச ஆகா³ ஸமணோ மமந்திகே கா³வோ ச மாஸே அக³மங்ஸு கா²தி³துங்.

    Tato ca āgā samaṇo mamantike gāvo ca māse agamaṃsu khādituṃ.

    1165.

    1165.

    ‘‘த்³வயஜ்ஜ கிச்சங் உப⁴யஞ்ச காரியங், இச்சேவஹங் 5 ப⁴ந்தே ததா³ விசிந்தயிங்;

    ‘‘Dvayajja kiccaṃ ubhayañca kāriyaṃ, iccevahaṃ 6 bhante tadā vicintayiṃ;

    ததோ ச ஸஞ்ஞங் படிலத்³த⁴யோனிஸோ, த³தா³மி ப⁴ந்தேதி கி²பிங் அனந்தகங்.

    Tato ca saññaṃ paṭiladdhayoniso, dadāmi bhanteti khipiṃ anantakaṃ.

    1166.

    1166.

    ‘‘ஸோ மாஸகெ²த்தங் துரிதோ அவாஸரிங், புரா அயங் ப⁴ஞ்ஜதி யஸ்ஸித³ங் த⁴னங்;

    ‘‘So māsakhettaṃ turito avāsariṃ, purā ayaṃ bhañjati yassidaṃ dhanaṃ;

    ததோ ச கண்ஹோ உரகோ³ மஹாவிஸோ, அட³ங்ஸி பாதே³ துரிதஸ்ஸ மே ஸதோ.

    Tato ca kaṇho urago mahāviso, aḍaṃsi pāde turitassa me sato.

    1167.

    1167.

    ‘‘ஸ்வாஹங் அட்டொம்ஹி து³க்கே²ன பீளிதோ, பி⁴க்கு² ச தங் ஸாமங் முஞ்சித்வானந்தகங் 7;

    ‘‘Svāhaṃ aṭṭomhi dukkhena pīḷito, bhikkhu ca taṃ sāmaṃ muñcitvānantakaṃ 8;

    அஹாஸி கும்மாஸங் மமானுகம்பயா 9, ததோ சுதோ காலகதொம்ஹி தே³வதா.

    Ahāsi kummāsaṃ mamānukampayā 10, tato cuto kālakatomhi devatā.

    1168.

    1168.

    ‘‘ததே³வ கம்மங் குஸலங் கதங் மயா, ஸுக²ஞ்ச கம்மங் அனுபோ⁴மி அத்தனா;

    ‘‘Tadeva kammaṃ kusalaṃ kataṃ mayā, sukhañca kammaṃ anubhomi attanā;

    தயா ஹி ப⁴ந்தே அனுகம்பிதோ பு⁴ஸங், கதஞ்ஞுதாய அபி⁴பாத³யாமி தங்.

    Tayā hi bhante anukampito bhusaṃ, kataññutāya abhipādayāmi taṃ.

    1169.

    1169.

    ‘‘ஸதே³வகே லோகே ஸமாரகே ச, அஞ்ஞோ முனி நத்தி² தயானுகம்பகோ;

    ‘‘Sadevake loke samārake ca, añño muni natthi tayānukampako;

    தயா ஹி ப⁴ந்தே அனுகம்பிதோ பு⁴ஸங், கதஞ்ஞுதாய அபி⁴வாத³யாமி தங்.

    Tayā hi bhante anukampito bhusaṃ, kataññutāya abhivādayāmi taṃ.

    1170.

    1170.

    ‘‘இமஸ்மிங் லோகே பரஸ்மிங் வா பன, அஞ்ஞோ முனீ நத்தி² தயானுகம்பகோ;

    ‘‘Imasmiṃ loke parasmiṃ vā pana, añño munī natthi tayānukampako;

    தயா ஹி ப⁴ந்தே அனுகம்பிதோ பு⁴ஸங், கதஞ்ஞுதாய அபி⁴வாத³யாமி த’’ந்தி.

    Tayā hi bhante anukampito bhusaṃ, kataññutāya abhivādayāmi ta’’nti.

    கோ³பாலவிமானங் ச²ட்ட²ங்.

    Gopālavimānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. ஆமுத்தஹத்தா²ப⁴ரணோ யஸஸ்ஸீ (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    2. āmuttahatthābharaṇo yasassī (syā. pī. ka.)
    3. மாலபா⁴ரீ (ஸீ॰), மாலத⁴ரீ (க॰)
    4. mālabhārī (sī.), māladharī (ka.)
    5. இச்சேவங் (க॰)
    6. iccevaṃ (ka.)
    7. முஞ்சித்வ நந்தகங் (ஸீ॰), முஞ்சித்வா அனந்தகங் (ஸ்யா॰)
    8. muñcitva nantakaṃ (sī.), muñcitvā anantakaṃ (syā.)
    9. மமானுகம்பியா (பீ॰ க॰), மமானுகம்பாய (ஸ்யா॰)
    10. mamānukampiyā (pī. ka.), mamānukampāya (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 6. கோ³பாலவிமானவண்ணனா • 6. Gopālavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact