Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૬. ગોપાલવિમાનવત્થુ

    6. Gopālavimānavatthu

    ૧૧૫૯.

    1159.

    ‘‘દિસ્વાન દેવં પટિપુચ્છિ ભિક્ખુ, ઉચ્ચે વિમાનમ્હિ ચિરટ્ઠિતિકે;

    ‘‘Disvāna devaṃ paṭipucchi bhikkhu, ucce vimānamhi ciraṭṭhitike;

    આમુત્તહત્થાભરણં યસસ્સિં 1, દિબ્બે વિમાનમ્હિ યથાપિ ચન્દિમા.

    Āmuttahatthābharaṇaṃ yasassiṃ 2, dibbe vimānamhi yathāpi candimā.

    ૧૧૬૦.

    1160.

    ‘‘અલઙ્કતો મલ્યધરો 3 સુવત્થો, સુકુણ્ડલી કપ્પિતકેસમસ્સુ;

    ‘‘Alaṅkato malyadharo 4 suvattho, sukuṇḍalī kappitakesamassu;

    આમુત્તહત્થાભરણો યસસ્સી, દિબ્બે વિમાનમ્હિ યથાપિ ચન્દિમા.

    Āmuttahatthābharaṇo yasassī, dibbe vimānamhi yathāpi candimā.

    ૧૧૬૧.

    1161.

    ‘‘દિબ્બા ચ વીણા પવદન્તિ વગ્ગું, અટ્ઠટ્ઠકા સિક્ખિતા સાધુરૂપા;

    ‘‘Dibbā ca vīṇā pavadanti vagguṃ, aṭṭhaṭṭhakā sikkhitā sādhurūpā;

    દિબ્બા ચ કઞ્ઞા તિદસચરા ઉળારા, નચ્ચન્તિ ગાયન્તિ પમોદયન્તિ.

    Dibbā ca kaññā tidasacarā uḷārā, naccanti gāyanti pamodayanti.

    ૧૧૬૨.

    1162.

    ‘‘દેવિદ્ધિપત્તોસિ મહાનુભાવો, મનુસ્સભૂતો કિમકાસિ પુઞ્ઞં;

    ‘‘Deviddhipattosi mahānubhāvo, manussabhūto kimakāsi puññaṃ;

    કેનાસિ એવં જલિતાનુભાવો, વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvo, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૧૧૬૩.

    1163.

    સો દેવપુત્તો અત્તમનો…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    So devaputto attamano…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૧૧૬૪.

    1164.

    ‘‘અહં મનુસ્સેસુ મનુસ્સભૂતો, સઙ્ગમ્મ રક્ખિસ્સં પરેસં ધેનુયો;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūto, saṅgamma rakkhissaṃ paresaṃ dhenuyo;

    તતો ચ આગા સમણો મમન્તિકે ગાવો ચ માસે અગમંસુ ખાદિતું.

    Tato ca āgā samaṇo mamantike gāvo ca māse agamaṃsu khādituṃ.

    ૧૧૬૫.

    1165.

    ‘‘દ્વયજ્જ કિચ્ચં ઉભયઞ્ચ કારિયં, ઇચ્ચેવહં 5 ભન્તે તદા વિચિન્તયિં;

    ‘‘Dvayajja kiccaṃ ubhayañca kāriyaṃ, iccevahaṃ 6 bhante tadā vicintayiṃ;

    તતો ચ સઞ્ઞં પટિલદ્ધયોનિસો, દદામિ ભન્તેતિ ખિપિં અનન્તકં.

    Tato ca saññaṃ paṭiladdhayoniso, dadāmi bhanteti khipiṃ anantakaṃ.

    ૧૧૬૬.

    1166.

    ‘‘સો માસખેત્તં તુરિતો અવાસરિં, પુરા અયં ભઞ્જતિ યસ્સિદં ધનં;

    ‘‘So māsakhettaṃ turito avāsariṃ, purā ayaṃ bhañjati yassidaṃ dhanaṃ;

    તતો ચ કણ્હો ઉરગો મહાવિસો, અડંસિ પાદે તુરિતસ્સ મે સતો.

    Tato ca kaṇho urago mahāviso, aḍaṃsi pāde turitassa me sato.

    ૧૧૬૭.

    1167.

    ‘‘સ્વાહં અટ્ટોમ્હિ દુક્ખેન પીળિતો, ભિક્ખુ ચ તં સામં મુઞ્ચિત્વાનન્તકં 7;

    ‘‘Svāhaṃ aṭṭomhi dukkhena pīḷito, bhikkhu ca taṃ sāmaṃ muñcitvānantakaṃ 8;

    અહાસિ કુમ્માસં મમાનુકમ્પયા 9, તતો ચુતો કાલકતોમ્હિ દેવતા.

    Ahāsi kummāsaṃ mamānukampayā 10, tato cuto kālakatomhi devatā.

    ૧૧૬૮.

    1168.

    ‘‘તદેવ કમ્મં કુસલં કતં મયા, સુખઞ્ચ કમ્મં અનુભોમિ અત્તના;

    ‘‘Tadeva kammaṃ kusalaṃ kataṃ mayā, sukhañca kammaṃ anubhomi attanā;

    તયા હિ ભન્તે અનુકમ્પિતો ભુસં, કતઞ્ઞુતાય અભિપાદયામિ તં.

    Tayā hi bhante anukampito bhusaṃ, kataññutāya abhipādayāmi taṃ.

    ૧૧૬૯.

    1169.

    ‘‘સદેવકે લોકે સમારકે ચ, અઞ્ઞો મુનિ નત્થિ તયાનુકમ્પકો;

    ‘‘Sadevake loke samārake ca, añño muni natthi tayānukampako;

    તયા હિ ભન્તે અનુકમ્પિતો ભુસં, કતઞ્ઞુતાય અભિવાદયામિ તં.

    Tayā hi bhante anukampito bhusaṃ, kataññutāya abhivādayāmi taṃ.

    ૧૧૭૦.

    1170.

    ‘‘ઇમસ્મિં લોકે પરસ્મિં વા પન, અઞ્ઞો મુની નત્થિ તયાનુકમ્પકો;

    ‘‘Imasmiṃ loke parasmiṃ vā pana, añño munī natthi tayānukampako;

    તયા હિ ભન્તે અનુકમ્પિતો ભુસં, કતઞ્ઞુતાય અભિવાદયામિ ત’’ન્તિ.

    Tayā hi bhante anukampito bhusaṃ, kataññutāya abhivādayāmi ta’’nti.

    ગોપાલવિમાનં છટ્ઠં.

    Gopālavimānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. આમુત્તહત્થાભરણો યસસ્સી (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    2. āmuttahatthābharaṇo yasassī (syā. pī. ka.)
    3. માલભારી (સી॰), માલધરી (ક॰)
    4. mālabhārī (sī.), māladharī (ka.)
    5. ઇચ્ચેવં (ક॰)
    6. iccevaṃ (ka.)
    7. મુઞ્ચિત્વ નન્તકં (સી॰), મુઞ્ચિત્વા અનન્તકં (સ્યા॰)
    8. muñcitva nantakaṃ (sī.), muñcitvā anantakaṃ (syā.)
    9. મમાનુકમ્પિયા (પી॰ ક॰), મમાનુકમ્પાય (સ્યા॰)
    10. mamānukampiyā (pī. ka.), mamānukampāya (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૬. ગોપાલવિમાનવણ્ણના • 6. Gopālavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact