Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૮. ગોરૂપઙ્ગપઞ્હો
8. Gorūpaṅgapañho
૮. ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘ગોરૂપસ્સ ચત્તારિ અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’તિ યં વદેસિ, કતમાનિ તાનિ ચત્તારિ અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’’તિ? ‘‘યથા, મહારાજ, ગોરૂપો સકં ગેહં ન વિજહતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન સકો કાયો ન વિજહિતબ્બો ‘અનિચ્ચુચ્છાદનપરિમદ્દનભેદનવિકિરણવિદ્ધંસનધમ્મો અયં કાયો’તિ. ઇદં, મહારાજ, ગોરૂપસ્સ પઠમં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.
8. ‘‘Bhante nāgasena, ‘gorūpassa cattāri aṅgāni gahetabbānī’ti yaṃ vadesi, katamāni tāni cattāri aṅgāni gahetabbānī’’ti? ‘‘Yathā, mahārāja, gorūpo sakaṃ gehaṃ na vijahati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena sako kāyo na vijahitabbo ‘aniccucchādanaparimaddanabhedanavikiraṇaviddhaṃsanadhammo ayaṃ kāyo’ti. Idaṃ, mahārāja, gorūpassa paṭhamaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, ગોરૂપો આદિન્નધુરો સુખદુક્ખેન ધુરં વહતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન આદિન્નબ્રહ્મચરિયેન સુખદુક્ખેન યાવ જીવિતપરિયાદાના આપાણકોટિકં બ્રહ્મચરિયં ચરિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, ગોરૂપસ્સ દુતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, gorūpo ādinnadhuro sukhadukkhena dhuraṃ vahati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena ādinnabrahmacariyena sukhadukkhena yāva jīvitapariyādānā āpāṇakoṭikaṃ brahmacariyaṃ caritabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, gorūpassa dutiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, ગોરૂપો છન્દેન ઘાયમાનો પાનીયં પિવતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન આચરિયુપજ્ઝાયાનં અનુસિટ્ઠિ છન્દેન પેમેન પસાદેન ઘાયમાનેન પટિગ્ગહેતબ્બા. ઇદં, મહારાજ, ગોરૂપસ્સ તતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, gorūpo chandena ghāyamāno pānīyaṃ pivati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena ācariyupajjhāyānaṃ anusiṭṭhi chandena pemena pasādena ghāyamānena paṭiggahetabbā. Idaṃ, mahārāja, gorūpassa tatiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, ગોરૂપો યેન કેનચિ વાહિયમાનો વહતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન થેરનવમજ્ઝિમભિક્ખૂનમ્પિ ગિહિઉપાસકસ્સાપિ ઓવાદાનુસાસની સિરસા સમ્પટિચ્છિતબ્બા. ઇદં, મહારાજ, ગોરૂપસ્સ ચતુત્થં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, થેરેન સારિપુત્તેન ધમ્મસેનાપતિના –
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, gorūpo yena kenaci vāhiyamāno vahati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena theranavamajjhimabhikkhūnampi gihiupāsakassāpi ovādānusāsanī sirasā sampaṭicchitabbā. Idaṃ, mahārāja, gorūpassa catutthaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, therena sāriputtena dhammasenāpatinā –
‘‘‘તદહુ પબ્બજિતો સન્તો, જાતિયા સત્તવસ્સિકો;
‘‘‘Tadahu pabbajito santo, jātiyā sattavassiko;
‘‘‘તિબ્બં છન્દઞ્ચ પેમઞ્ચ, તસ્મિં દિસ્વા ઉપટ્ઠપે;
‘‘‘Tibbaṃ chandañca pemañca, tasmiṃ disvā upaṭṭhape;
ઠપેય્યાચરિયટ્ઠાને, સક્કચ્ચ નં પુનપ્પુન’’’ન્તિ.
Ṭhapeyyācariyaṭṭhāne, sakkacca naṃ punappuna’’’nti.
ગોરૂપઙ્ગપઞ્હો અટ્ઠમો.
Gorūpaṅgapañho aṭṭhamo.
Footnotes: