Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૨. ગુહટ્ઠકસુત્તં

    2. Guhaṭṭhakasuttaṃ

    ૭૭૮.

    778.

    સત્તો ગુહાયં બહુનાભિછન્નો, તિટ્ઠં નરો મોહનસ્મિં પગાળ્હો;

    Satto guhāyaṃ bahunābhichanno, tiṭṭhaṃ naro mohanasmiṃ pagāḷho;

    દૂરે વિવેકા હિ તથાવિધો સો, કામા હિ લોકે ન હિ સુપ્પહાયા.

    Dūre vivekā hi tathāvidho so, kāmā hi loke na hi suppahāyā.

    ૭૭૯.

    779.

    ઇચ્છાનિદાના ભવસાતબદ્ધા, તે દુપ્પમુઞ્ચા ન હિ અઞ્ઞમોક્ખા;

    Icchānidānā bhavasātabaddhā, te duppamuñcā na hi aññamokkhā;

    પચ્છા પુરે વાપિ અપેક્ખમાના, ઇમેવ કામે પુરિમેવ જપ્પં.

    Pacchā pure vāpi apekkhamānā, imeva kāme purimeva jappaṃ.

    ૭૮૦.

    780.

    કામેસુ ગિદ્ધા પસુતા પમૂળ્હા, અવદાનિયા તે વિસમે નિવિટ્ઠા;

    Kāmesu giddhā pasutā pamūḷhā, avadāniyā te visame niviṭṭhā;

    દુક્ખૂપનીતા પરિદેવયન્તિ, કિંસૂ ભવિસ્સામ ઇતો ચુતાસે.

    Dukkhūpanītā paridevayanti, kiṃsū bhavissāma ito cutāse.

    ૭૮૧.

    781.

    તસ્મા હિ સિક્ખેથ ઇધેવ જન્તુ, યં કિઞ્ચિ જઞ્ઞા વિસમન્તિ લોકે;

    Tasmā hi sikkhetha idheva jantu, yaṃ kiñci jaññā visamanti loke;

    ન તસ્સ હેતૂ વિસમં ચરેય્ય, અપ્પઞ્હિદં જીવિતમાહુ ધીરા.

    Na tassa hetū visamaṃ careyya, appañhidaṃ jīvitamāhu dhīrā.

    ૭૮૨.

    782.

    પસ્સામિ લોકે પરિફન્દમાનં, પજં ઇમં તણ્હગતં ભવેસુ;

    Passāmi loke pariphandamānaṃ, pajaṃ imaṃ taṇhagataṃ bhavesu;

    હીના નરા મચ્ચુમુખે લપન્તિ, અવીતતણ્હાસે ભવાભવેસુ.

    Hīnā narā maccumukhe lapanti, avītataṇhāse bhavābhavesu.

    ૭૮૩.

    783.

    મમાયિતે પસ્સથ ફન્દમાને, મચ્છેવ અપ્પોદકે ખીણસોતે;

    Mamāyite passatha phandamāne, maccheva appodake khīṇasote;

    એતમ્પિ દિસ્વા અમમો ચરેય્ય, ભવેસુ આસત્તિમકુબ્બમાનો.

    Etampi disvā amamo careyya, bhavesu āsattimakubbamāno.

    ૭૮૪.

    784.

    ઉભોસુ અન્તેસુ વિનેય્ય છન્દં, ફસ્સં પરિઞ્ઞાય અનાનુગિદ્ધો;

    Ubhosu antesu vineyya chandaṃ, phassaṃ pariññāya anānugiddho;

    યદત્તગરહી તદકુબ્બમાનો, ન લિપ્પતી 1 દિટ્ઠસુતેસુ ધીરો.

    Yadattagarahī tadakubbamāno, na lippatī 2 diṭṭhasutesu dhīro.

    ૭૮૫.

    785.

    સઞ્ઞં પરિઞ્ઞા વિતરેય્ય ઓઘં, પરિગ્ગહેસુ મુનિ નોપલિત્તો;

    Saññaṃ pariññā vitareyya oghaṃ, pariggahesu muni nopalitto;

    અબ્બૂળ્હસલ્લો ચરમપ્પમત્તો, નાસીસતી 3 લોકમિમં પરઞ્ચાતિ.

    Abbūḷhasallo caramappamatto, nāsīsatī 4 lokamimaṃ parañcāti.

    ગુહટ્ઠકસુત્તં દુતિયં નિટ્ઠિતં.

    Guhaṭṭhakasuttaṃ dutiyaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. ન લિમ્પતી (સ્યા॰ ક॰)
    2. na limpatī (syā. ka.)
    3. નાસિંસતી (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    4. nāsiṃsatī (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૨. ગુહટ્ઠકસુત્તવણ્ણના • 2. Guhaṭṭhakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact