Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાનિદ્દેસ-અટ્ઠકથા • Mahāniddesa-aṭṭhakathā

    ૨. ગુહટ્ઠકસુત્તનિદ્દેસવણ્ણના

    2. Guhaṭṭhakasuttaniddesavaṇṇanā

    . દુતિયે – સત્તોતિ લગ્ગો. ગુહાયન્તિ કાયે. કાયો હિ રાગાદીનં વાળાનં વસનોકાસતો ‘‘ગુહા’’તિ વુચ્ચતિ. બહુનાભિછન્નોતિ બહુના રાગાદિકિલેસજાતેન અભિચ્છન્નો. એતેન અજ્ઝત્તબન્ધનં વુત્તં. તિટ્ઠન્તિ રાગાદિવસેન તિટ્ઠન્તો. મોહનસ્મિં પગાળ્હોતિ મોહનં વુચ્ચતિ કામગુણો. એત્થ હિ દેવમનુસ્સા મુય્હન્તિ તેસુ અજ્ઝોગાળ્હા હુત્વા; એતેન બાહિરબન્ધનં વુત્તં. દૂરે વિવેકા હિ તથાવિધો સોતિ સો તથારૂપો નરો તિવિધાપિ કાયવિવેકાદિવિવેકા દૂરે , અનાસન્ને. કિંકારણા? કામા હિ લોકે ન હિ સુપ્પહાયાતિ યસ્મા લોકે કામા સુપ્પહાયા ન હોન્તિ, તસ્માતિ વુત્તં હોતિ.

    7. Dutiye – sattoti laggo. Guhāyanti kāye. Kāyo hi rāgādīnaṃ vāḷānaṃ vasanokāsato ‘‘guhā’’ti vuccati. Bahunābhichannoti bahunā rāgādikilesajātena abhicchanno. Etena ajjhattabandhanaṃ vuttaṃ. Tiṭṭhanti rāgādivasena tiṭṭhanto. Mohanasmiṃ pagāḷhoti mohanaṃ vuccati kāmaguṇo. Ettha hi devamanussā muyhanti tesu ajjhogāḷhā hutvā; etena bāhirabandhanaṃ vuttaṃ. Dūre vivekā hi tathāvidho soti so tathārūpo naro tividhāpi kāyavivekādivivekā dūre , anāsanne. Kiṃkāraṇā? Kāmā hi loke na hi suppahāyāti yasmā loke kāmā suppahāyā na honti, tasmāti vuttaṃ hoti.

    સત્તોતિ હિ ખો વુત્તન્તિ ‘‘સત્તો, નરો, માનવો’’તિ એવમાદિના નયેન કથિતોયેવ. ગુહા તાવ વત્તબ્બાતિ ગુહા તાવ કથેતબ્બા. કાયોતિ વાતિઆદીસુ અયં તાવ પદયોજના – કાયો ઇતિ વા ગુહા ઇતિ વા…પે॰… કુમ્ભો ઇતિ વાતિ. તત્થ કાયોતિ ‘‘કુચ્છિતાનં આયોતિ કાયો’’તિઆદિના હેટ્ઠા સતિપટ્ઠાનકથાયં વુત્તોયેવ. રાગાદિવાળાનં વસનોકાસટ્ઠેન ગુહા, ‘‘પટિચ્છાદનટ્ઠેના’’તિપિ એકે. ‘‘દૂરઙ્ગમં એકચરં, અસરીરં ગુહાસય’’ન્તિઆદીસુ (ધ॰ પ॰ ૩૭) વિય. રાગાદીહિ ઝાપનટ્ઠેન દેહો ‘‘તે હિત્વા માનુસં દેહ’’ન્તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ૨.૩૩૨ થોકં વિસદિસં) વિય. પમત્તકરણટ્ઠેન સન્દેહો ‘‘ભિજ્જતિ પૂતિસન્દેહો, મરણન્તઞ્હિ જીવિત’’ન્તિઆદીસુ (ધ॰ પ॰ ૧૪૮) વિય. સંસારે સઞ્ચરણટ્ઠેન નાવા ‘‘સિઞ્ચ ભિક્ખુ ઇમં નાવં, સિત્તા તે લહુમેસ્સતી’’તિઆદીસુ (ધ॰ પ॰ ૩૬૯) વિય. ઇરિયાપથસ્સ અત્થિભાવટ્ઠેન રથો ‘‘રથો સીલપરિક્ખારો, ઝાનક્ખો ચક્કવીરિયો’’તિઆદીસુ (સં॰ નિ॰ ૫.૪) વિય. અચ્ચુગ્ગતટ્ઠેન ધજો ‘‘ધજો રથસ્સ પઞ્ઞાણ’’ન્તિઆદીસુ (જા॰ ૨.૨૨.૧૮૪૧) વિય.

    Sattoti hi kho vuttanti ‘‘satto, naro, mānavo’’ti evamādinā nayena kathitoyeva. Guhā tāva vattabbāti guhā tāva kathetabbā. Kāyoti vātiādīsu ayaṃ tāva padayojanā – kāyo iti vā guhā iti vā…pe… kumbho iti vāti. Tattha kāyoti ‘‘kucchitānaṃ āyoti kāyo’’tiādinā heṭṭhā satipaṭṭhānakathāyaṃ vuttoyeva. Rāgādivāḷānaṃ vasanokāsaṭṭhena guhā, ‘‘paṭicchādanaṭṭhenā’’tipi eke. ‘‘Dūraṅgamaṃ ekacaraṃ, asarīraṃ guhāsaya’’ntiādīsu (dha. pa. 37) viya. Rāgādīhi jhāpanaṭṭhena deho ‘‘te hitvā mānusaṃ deha’’ntiādīsu (dī. ni. 2.332 thokaṃ visadisaṃ) viya. Pamattakaraṇaṭṭhena sandeho ‘‘bhijjati pūtisandeho, maraṇantañhi jīvita’’ntiādīsu (dha. pa. 148) viya. Saṃsāre sañcaraṇaṭṭhena nāvā ‘‘siñca bhikkhu imaṃ nāvaṃ, sittā te lahumessatī’’tiādīsu (dha. pa. 369) viya. Iriyāpathassa atthibhāvaṭṭhena ratho ‘‘ratho sīlaparikkhāro, jhānakkho cakkavīriyo’’tiādīsu (saṃ. ni. 5.4) viya. Accuggataṭṭhena dhajo ‘‘dhajo rathassa paññāṇa’’ntiādīsu (jā. 2.22.1841) viya.

    કિમિકુલાનં આવાસભાવેન વમ્મિકો ‘‘વમ્મિકોતિ ખો, ભિક્ખુ, ઇમસ્સેતં ચાતુમહાભૂતિકસ્સ કાયસ્સ અધિવચન’’ન્તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૧.૨૫૧) વિય. યથેવ હિ બાહિરકો વમ્મિકો, વમતિ વન્તકો વન્તુસ્સયો વન્તસિનેહસમ્બદ્ધોતિ ચતૂહિ કારણેહિ ‘‘વમ્મિકો’’તિ વુચ્ચતિ. સો હિ અહિનકુલઉન્દૂરઘરગોળિકાદયો નાનપ્પકારે પાણકે વમતીતિ વમ્મિકો. ઉપચિકાહિ વન્તકોતિ વમ્મિકો. ઉપચિકાહિ વમિત્વા મુખતુણ્ડકેહિ ઉક્ખિત્તપંસુચુણ્ણેન કટિપ્પમાણેનપિ પોરિસપ્પમાણેનપિ ઉસ્સિતોતિ વમ્મિકો. ઉપચિકાહિ વન્તખેળસિનેહેન આબદ્ધતાય સત્તસત્તાહં દેવે વસ્સન્તેપિ ન વિપ્પકિરીયતિ, નિદાઘેપિ તતો પંસુમુટ્ઠિં ગહેત્વા તસ્મિં મુટ્ઠિના પીળિયમાને સિનેહો નિક્ખમતિ, એવં વન્તસિનેહેન સમ્બદ્ધોતિ વમ્મિકો. એવમયં કાયોપિ ‘‘અક્ખિમ્હા અગ્ગિગૂથકો’’તિઆદિના નયેન નાનપ્પકારં અસુચિકલિમલં વમતીતિ વમ્મિકો. બુદ્ધપચ્ચેકબુદ્ધખીણાસવા ઇમસ્મિં અત્તભાવે નિકન્તિપરિયાદાનેન અત્તભાવં છડ્ડેત્વા ગતાતિ અરિયેહિ વન્તકોતિપિ વમ્મિકો. યેહિ ચાયં તીહિ અટ્ઠિસતેહિ ઉસ્સિતો નહારુસમ્બદ્ધો મંસાવલેપનો અલ્લચમ્મપરિયોનદ્ધો છવિરઞ્જિતો સત્તે વઞ્ચેતિ, તં સબ્બં અરિયેહિ વન્તમેવાતિ વન્તુસ્સયોતિપિ વમ્મિકો. ‘‘તણ્હા જનેતિ પુરિસં, ચિત્તમસ્સ વિધાવતી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૧.૫૫-૫૭) એવં તણ્હાય જનિતત્તા અરિયેહિ વન્તેનેવ તણ્હાસિનેહેન સમ્બદ્ધો અયન્તિ વન્તસિનેહેન સમ્બદ્ધોતિપિ વમ્મિકો. યથા ચ વમ્મિકસ્સ અન્તો નાનપ્પકારા પાણકા તત્થેવ જાયન્તિ, ઉચ્ચારપસ્સાવં કરોન્તિ, ગિલાના સયન્તિ, મતા નિપતન્તિ. ઇતિ સો તેસં સૂતિઘરં વચ્ચકુટિ ગિલાનસાલા સુસાનઞ્ચ હોતિ. એવં ખત્તિયમહાસાલાદીનમ્પિ કાયો ‘‘અયં ગોપિતરક્ખિતો મણ્ડિતપસાદિતો મહાનુભાવાનં કાયો’’તિ અચિન્તેત્વા છવિનિસ્સિતા પાણા ચમ્મનિસ્સિતા પાણા મંસનિસ્સિતા પાણા નહારુનિસ્સિતા પાણા અટ્ઠિનિસ્સિતા પાણા અટ્ઠિમિઞ્જનિસ્સિતા પાણાતિ એવં કુલગણનાય અસીતિમત્તાનિ કિમિકુલસહસ્સાનિ અન્તોકાયસ્મિંયેવ જાયન્તિ, ઉચ્ચારપસ્સાવં કરોન્તિ, ગેલઞ્ઞેન આતુરિતાનિ સયન્તિ, મતામતા નિપતન્તિ. ઇતિ અયમ્પિ તેસં પાણાનં સૂતિઘરં વચ્ચકુટિ ગિલાનસાલા સુસાનઞ્ચ હોતીતિ ‘‘વમ્મિકો’’તિ સઙ્ખં ગતો.

    Kimikulānaṃ āvāsabhāvena vammiko ‘‘vammikoti kho, bhikkhu, imassetaṃ cātumahābhūtikassa kāyassa adhivacana’’ntiādīsu (ma. ni. 1.251) viya. Yatheva hi bāhirako vammiko, vamati vantako vantussayo vantasinehasambaddhoti catūhi kāraṇehi ‘‘vammiko’’ti vuccati. So hi ahinakulaundūragharagoḷikādayo nānappakāre pāṇake vamatīti vammiko. Upacikāhi vantakoti vammiko. Upacikāhi vamitvā mukhatuṇḍakehi ukkhittapaṃsucuṇṇena kaṭippamāṇenapi porisappamāṇenapi ussitoti vammiko. Upacikāhi vantakheḷasinehena ābaddhatāya sattasattāhaṃ deve vassantepi na vippakirīyati, nidāghepi tato paṃsumuṭṭhiṃ gahetvā tasmiṃ muṭṭhinā pīḷiyamāne sineho nikkhamati, evaṃ vantasinehena sambaddhoti vammiko. Evamayaṃ kāyopi ‘‘akkhimhā aggigūthako’’tiādinā nayena nānappakāraṃ asucikalimalaṃ vamatīti vammiko. Buddhapaccekabuddhakhīṇāsavā imasmiṃ attabhāve nikantipariyādānena attabhāvaṃ chaḍḍetvā gatāti ariyehi vantakotipi vammiko. Yehi cāyaṃ tīhi aṭṭhisatehi ussito nahārusambaddho maṃsāvalepano allacammapariyonaddho chavirañjito satte vañceti, taṃ sabbaṃ ariyehi vantamevāti vantussayotipi vammiko. ‘‘Taṇhā janeti purisaṃ, cittamassa vidhāvatī’’ti (saṃ. ni. 1.55-57) evaṃ taṇhāya janitattā ariyehi vanteneva taṇhāsinehena sambaddho ayanti vantasinehena sambaddhotipi vammiko. Yathā ca vammikassa anto nānappakārā pāṇakā tattheva jāyanti, uccārapassāvaṃ karonti, gilānā sayanti, matā nipatanti. Iti so tesaṃ sūtigharaṃ vaccakuṭi gilānasālā susānañca hoti. Evaṃ khattiyamahāsālādīnampi kāyo ‘‘ayaṃ gopitarakkhito maṇḍitapasādito mahānubhāvānaṃ kāyo’’ti acintetvā chavinissitā pāṇā cammanissitā pāṇā maṃsanissitā pāṇā nahārunissitā pāṇā aṭṭhinissitā pāṇā aṭṭhimiñjanissitā pāṇāti evaṃ kulagaṇanāya asītimattāni kimikulasahassāni antokāyasmiṃyeva jāyanti, uccārapassāvaṃ karonti, gelaññena āturitāni sayanti, matāmatā nipatanti. Iti ayampi tesaṃ pāṇānaṃ sūtigharaṃ vaccakuṭi gilānasālā susānañca hotīti ‘‘vammiko’’ti saṅkhaṃ gato.

    મનાપામનાપપતનટ્ઠેન નગરં ‘‘સક્કાયનગર’’ન્તિઆદીસુ વિય. રોગાદીનં નીળભાવેન કુલાવકભાવેન નીળં ‘‘રોગનીળં પભઙ્ગુર’’ન્તિઆદીસુ (ધ॰ પ॰ ૧૪૮) વિય. પટિસન્ધિયા નિવાસગેહટ્ઠેન કુટિ ‘‘પઞ્ચદ્વારાયં કુટિકાયં પસક્કિયા’’તિઆદીસુ (થેરગા॰ ૧૨૫) વિય. પૂતિભાવેન ગણ્ડો ‘‘રોગોતિ ભિક્ખવે, ગણ્ડોતિ ભિક્ખવે, સલ્લોતિ ભિક્ખવે, કાયસ્સેતં અધિવચન’’ન્તિઆદીસુ (અ॰ નિ॰ ૯.૧૫) વિય. ભિજ્જનટ્ઠેન કુમ્ભો ‘‘કુમ્ભૂપમં કાયમિમં વિદિત્વા’’તિઆદીસુ (ધ॰ પ॰ ૪૦) વિય. કાયસ્સેતં અધિવચનન્તિ એતં વુત્તપ્પકારં ચતુમહાભૂતમયસ્સ કુચ્છિતધમ્માનં આયસ્સ અધિવચનં, કથનન્તિ અત્થો. ગુહાયન્તિ સરીરસ્મિં . સત્તોતિ અલ્લીનો. વિસત્તોતિ વણ્ણરાગાદિવસેન વિવિધો અલ્લીનો. સણ્ઠાનરાગવસેન આસત્તો. તત્થેવ ‘‘સુભં સુખ’’ન્તિ ગહણવસેન લગ્ગો. અત્તગ્ગહણવસેન લગ્ગિતો. પલિબુદ્ધોતિ ફસ્સરાગવસેન અમુઞ્ચિત્વા ઠિતો. ભિત્તિખિલેતિ ભિત્તિયં આકોટિતખાણુકે. નાગદન્તેતિ તથેવ હત્થિદન્તસદિસે વઙ્કદણ્ડકે. સત્તન્તિ ભિત્તિખિલે લગ્ગં. વિસત્તન્તિ નાગદન્તે લગ્ગં. આસત્તન્તિ ચીવરવંસે લગ્ગં. લગ્ગન્તિ ચીવરરજ્જુયા લગ્ગં. લગ્ગિતન્તિ પીઠપાદે લગ્ગં. પલિબુદ્ધન્તિ મઞ્ચપાદે લગ્ગન્તિ એવમાદિના નયેન યોજેતબ્બં.

    Manāpāmanāpapatanaṭṭhena nagaraṃ ‘‘sakkāyanagara’’ntiādīsu viya. Rogādīnaṃ nīḷabhāvena kulāvakabhāvena nīḷaṃ ‘‘roganīḷaṃ pabhaṅgura’’ntiādīsu (dha. pa. 148) viya. Paṭisandhiyā nivāsagehaṭṭhena kuṭi ‘‘pañcadvārāyaṃ kuṭikāyaṃ pasakkiyā’’tiādīsu (theragā. 125) viya. Pūtibhāvena gaṇḍo ‘‘rogoti bhikkhave, gaṇḍoti bhikkhave, salloti bhikkhave, kāyassetaṃ adhivacana’’ntiādīsu (a. ni. 9.15) viya. Bhijjanaṭṭhena kumbho ‘‘kumbhūpamaṃ kāyamimaṃ viditvā’’tiādīsu (dha. pa. 40) viya. Kāyassetaṃ adhivacananti etaṃ vuttappakāraṃ catumahābhūtamayassa kucchitadhammānaṃ āyassa adhivacanaṃ, kathananti attho. Guhāyanti sarīrasmiṃ . Sattoti allīno. Visattoti vaṇṇarāgādivasena vividho allīno. Saṇṭhānarāgavasena āsatto. Tattheva ‘‘subhaṃ sukha’’nti gahaṇavasena laggo. Attaggahaṇavasena laggito. Palibuddhoti phassarāgavasena amuñcitvā ṭhito. Bhittikhileti bhittiyaṃ ākoṭitakhāṇuke. Nāgadanteti tatheva hatthidantasadise vaṅkadaṇḍake. Sattanti bhittikhile laggaṃ. Visattanti nāgadante laggaṃ. Āsattanti cīvaravaṃse laggaṃ. Lagganti cīvararajjuyā laggaṃ. Laggitanti pīṭhapāde laggaṃ. Palibuddhanti mañcapāde lagganti evamādinā nayena yojetabbaṃ.

    લગ્ગનાધિવચનન્તિ વિસેસેન અલ્લીયનકથનં. છન્નોતિ વુત્તપ્પકારેહિ કિલેસેહિ છાદિતો. પુનપ્પુનં ઉપ્પત્તિવસેન ઉપરૂપરિ છન્નોતિ ઉચ્છન્નો. આવુતોતિ આવરિતો. નિવુતોતિ વારિતો. ઓફુતોતિ અવત્થરિત્વા છાદિતો. પિહિતોતિ ભાજનેન ઉક્ખલિમુખં વિય પલિગુણ્ઠિતો. પટિચ્છન્નોતિ આવટો. પટિકુજ્જિતોતિ અધોમુખં ઠપિતો. તત્થ તિણપણ્ણાદીહિ છાદિતં વિય છન્નો. ઉચ્છન્નો નદિં આવરણસેતુ વિય. આવુતો જનસઞ્ચરણમગ્ગાવરણં વિય.

    Lagganādhivacananti visesena allīyanakathanaṃ. Channoti vuttappakārehi kilesehi chādito. Punappunaṃ uppattivasena uparūpari channoti ucchanno. Āvutoti āvarito. Nivutoti vārito. Ophutoti avattharitvā chādito. Pihitoti bhājanena ukkhalimukhaṃ viya paliguṇṭhito. Paṭicchannoti āvaṭo. Paṭikujjitoti adhomukhaṃ ṭhapito. Tattha tiṇapaṇṇādīhi chāditaṃ viya channo. Ucchanno nadiṃ āvaraṇasetu viya. Āvuto janasañcaraṇamaggāvaraṇaṃ viya.

    વિનિબદ્ધો માનવસેનાતિ નાનાવિધેન માનાતિમાનવસેન નાનાવિધે આરમ્મણે બદ્ધો હુત્વા તિટ્ઠતિ. પરામટ્ઠો દિટ્ઠિવસેનાતિ દ્વાસટ્ઠિદિટ્ઠીનં વસેન પરામટ્ઠો આમસિત્વા ગહિતો. વિક્ખેપગતો ઉદ્ધચ્ચવસેનાતિ આરમ્મણે અસન્તિટ્ઠનવસેન ચિત્તવિક્ખેપં પત્તો ઉપગતો. અનિટ્ઠઙ્ગતો વિચિકિચ્છાવસેનાતિ રતનત્તયાદીસુ કઙ્ખાસઙ્ખાતાય વિચિકિચ્છાય વસેન સન્નિટ્ઠાનં અપ્પત્તો. થામગતો અનુસયવસેનાતિ દુન્નીહરણઅપ્પહીનાનુસયવસેન થિરભાવં પત્તો ઉપગતો હુત્વા તિટ્ઠતિ.

    Vinibaddho mānavasenāti nānāvidhena mānātimānavasena nānāvidhe ārammaṇe baddho hutvā tiṭṭhati. Parāmaṭṭho diṭṭhivasenāti dvāsaṭṭhidiṭṭhīnaṃ vasena parāmaṭṭho āmasitvā gahito. Vikkhepagato uddhaccavasenāti ārammaṇe asantiṭṭhanavasena cittavikkhepaṃ patto upagato. Aniṭṭhaṅgato vicikicchāvasenāti ratanattayādīsu kaṅkhāsaṅkhātāya vicikicchāya vasena sanniṭṭhānaṃ appatto. Thāmagato anusayavasenāti dunnīharaṇaappahīnānusayavasena thirabhāvaṃ patto upagato hutvā tiṭṭhati.

    રૂપૂપયન્તિ તણ્હાદિટ્ઠૂપયવસેન રૂપં ઉપગન્ત્વા આરમ્મણં કત્વા. વિઞ્ઞાણં તિટ્ઠમાનં તિટ્ઠતીતિ તસ્મિં આરમ્મણે રૂપારમ્મણં વિઞ્ઞાણં તિટ્ઠન્તં તિટ્ઠતિ. રૂપારમ્મણં રૂપપતિટ્ઠન્તિ રૂપમેવ આરમ્મણં આલમ્બિત્વા રૂપમેવ પતિટ્ઠં કત્વા. નન્દૂપસેચનન્તિ સપ્પીતિકતણ્હોદકેન આસિત્તં વિઞ્ઞાણં. વુદ્ધિન્તિ વુદ્ધિભાવં. વિરૂળ્હિન્તિ જવનવસેન ઉપરિતો વિરૂળ્હિભાવં. વેપુલ્લન્તિ તદારમ્મણવસેન વેપુલ્લં.

    Rūpūpayanti taṇhādiṭṭhūpayavasena rūpaṃ upagantvā ārammaṇaṃ katvā. Viññāṇaṃ tiṭṭhamānaṃ tiṭṭhatīti tasmiṃ ārammaṇe rūpārammaṇaṃ viññāṇaṃ tiṭṭhantaṃ tiṭṭhati. Rūpārammaṇaṃrūpapatiṭṭhanti rūpameva ārammaṇaṃ ālambitvā rūpameva patiṭṭhaṃ katvā. Nandūpasecananti sappītikataṇhodakena āsittaṃ viññāṇaṃ. Vuddhinti vuddhibhāvaṃ. Virūḷhinti javanavasena uparito virūḷhibhāvaṃ. Vepullanti tadārammaṇavasena vepullaṃ.

    અત્થિ રાગોતિઆદીનિ લોભસ્સેવ નામાનિ. સો હિ રઞ્જનવસેન રાગો, નન્દનવસેન નન્દી, તણ્હાયનવસેન તણ્હાતિ વુચ્ચતિ. પતિટ્ઠિતં તત્થ વિઞ્ઞાણં વિરૂળ્હન્તિ કમ્મં જવાપેત્વા પટિસન્ધિઆકડ્ઢનસમત્થતાય પતિટ્ઠિતઞ્ચેવ વિરૂળ્હઞ્ચ. યત્થાતિ તેભૂમકવટ્ટે ભુમ્મં. સબ્બત્થ વા પુરિમપદે એતં ભુમ્મં. અત્થિ તત્થ સઙ્ખારાનં વુદ્ધીતિ ઇદં ઇમસ્મિં વિપાકવટ્ટે ઠિતસ્સ આયતિં વટ્ટહેતુકે સઙ્ખારે સન્ધાય વુત્તં. યત્થ અત્થિ આયતિં પુનબ્ભવાભિનિબ્બત્તીતિ યસ્મિં ઠાને આયતિં પુનબ્ભવાભિનિબ્બત્તિ અત્થિ. તત્થ પુરિમસુત્તં રૂપાદિઆરમ્મણલગ્ગનવસેન વુત્તં, દુતિયસુત્તં તદેવારમ્મણં અભિનન્દનવસેન વુત્તં, તતિયં વિઞ્ઞાણપતિટ્ઠાનવસેન વુત્તં, ચતુત્થં ચતુબ્બિધઆહારવસેન, કુસલાકુસલવિઞ્ઞાણપતિટ્ઠાનવસેન વુત્તન્તિ ઞાતબ્બં.

    Atthirāgotiādīni lobhasseva nāmāni. So hi rañjanavasena rāgo, nandanavasena nandī, taṇhāyanavasena taṇhāti vuccati. Patiṭṭhitaṃ tattha viññāṇaṃ virūḷhanti kammaṃ javāpetvā paṭisandhiākaḍḍhanasamatthatāya patiṭṭhitañceva virūḷhañca. Yatthāti tebhūmakavaṭṭe bhummaṃ. Sabbattha vā purimapade etaṃ bhummaṃ. Atthi tattha saṅkhārānaṃ vuddhīti idaṃ imasmiṃ vipākavaṭṭe ṭhitassa āyatiṃ vaṭṭahetuke saṅkhāre sandhāya vuttaṃ. Yattha atthi āyatiṃ punabbhavābhinibbattīti yasmiṃ ṭhāne āyatiṃ punabbhavābhinibbatti atthi. Tattha purimasuttaṃ rūpādiārammaṇalagganavasena vuttaṃ, dutiyasuttaṃ tadevārammaṇaṃ abhinandanavasena vuttaṃ, tatiyaṃ viññāṇapatiṭṭhānavasena vuttaṃ, catutthaṃ catubbidhaāhāravasena, kusalākusalaviññāṇapatiṭṭhānavasena vuttanti ñātabbaṃ.

    યેભુય્યેનાતિ પાયેન. મુય્હન્તીતિ મોહં આપજ્જન્તિ. સમ્મુય્હન્તીતિ વિસેસેન મુય્હન્તિ. સમ્પમુય્હન્તીતિ સબ્બાકારેન મુય્હન્તિ. અથ વા રૂપારમ્મણં પટિચ્ચ મુય્હન્તિ, સદ્દારમ્મણં પટિચ્ચ સમ્મુય્હન્તિ, મુતારમ્મણં પટિચ્ચ સમ્પમુય્હન્તિ. અવિજ્જાય અન્ધીકતાતિ અટ્ઠસુ ઠાનેસુ અઞ્ઞાણાય અવિજ્જાય અન્ધીકતા. ‘‘ગતા’’તિ વા પાઠો, અન્ધભાવં ઉપગતાતિ અત્થો. પગાળ્હોતિ પવિટ્ઠો. ઓગાળ્હોતિ હેટ્ઠાભાગં પવિટ્ઠો. અજ્ઝોગાળ્હોતિ અધિઓગાહિત્વા અવત્થરિત્વા વિસેસેન પવિટ્ઠો નિમુગ્ગોતિ અધોમુખં હુત્વા પવિટ્ઠો. અથ વા દસ્સનસંસગ્ગેન ઓગાળ્હો. સવનસંસગ્ગેન અજ્ઝોગાળ્હો. વચનસંસગ્ગેન નિમુગ્ગો. સપ્પુરિસસંસગ્ગવિરહિતો વા ઓગાળ્હો. સદ્ધમ્મસેવનવિરહિતો વા અજ્ઝોગાળ્હો. ધમ્માનુધમ્મપટિપત્તિવિરહિતો વા નિમુગ્ગો.

    Yebhuyyenāti pāyena. Muyhantīti mohaṃ āpajjanti. Sammuyhantīti visesena muyhanti. Sampamuyhantīti sabbākārena muyhanti. Atha vā rūpārammaṇaṃ paṭicca muyhanti, saddārammaṇaṃ paṭicca sammuyhanti, mutārammaṇaṃ paṭicca sampamuyhanti. Avijjāya andhīkatāti aṭṭhasu ṭhānesu aññāṇāya avijjāya andhīkatā. ‘‘Gatā’’ti vā pāṭho, andhabhāvaṃ upagatāti attho. Pagāḷhoti paviṭṭho. Ogāḷhoti heṭṭhābhāgaṃ paviṭṭho. Ajjhogāḷhoti adhiogāhitvā avattharitvā visesena paviṭṭho nimuggoti adhomukhaṃ hutvā paviṭṭho. Atha vā dassanasaṃsaggena ogāḷho. Savanasaṃsaggena ajjhogāḷho. Vacanasaṃsaggena nimuggo. Sappurisasaṃsaggavirahito vā ogāḷho. Saddhammasevanavirahito vā ajjhogāḷho. Dhammānudhammapaṭipattivirahito vā nimuggo.

    વિવેકાતિ વિવિત્તિ, વિવિચ્ચનં વા વિવેકો. તયોતિ ગણનપરિચ્છેદો. કાયવિવેકોતિ કાયેન વિવિત્તિ, વિના અપસક્કનં. ચિત્તવિવેકાદીસુપિ એસેવ નયો. ઇધ ભિક્ખૂતિ ઇમસ્મિં સાસને. સંસારે ભયં ઇક્ખનતો ભિક્ખુ. વિવિત્તન્તિ સુઞ્ઞં, અપ્પસદ્દં અપ્પનિગ્ઘોસન્તિ અત્થો. એતદેવ હિ સન્ધાય વિભઙ્ગે ‘‘વિવિત્તન્તિ સન્તિકે ચેપિ સેનાસનં હોતિ, તઞ્ચ અનાકિણ્ણં ગહટ્ઠેહિ પબ્બજિતેહિ, તેન તં વિવિત્ત’’ન્તિ (વિભ॰ ૫૨૬) વુત્તં. સેતિ ચેવ આસતિ ચ એત્થાતિ સેનાસનં, મઞ્ચપીઠાદીનમેતમધિવચનં. તેનાહ –

    Vivekāti vivitti, viviccanaṃ vā viveko. Tayoti gaṇanaparicchedo. Kāyavivekoti kāyena vivitti, vinā apasakkanaṃ. Cittavivekādīsupi eseva nayo. Idha bhikkhūti imasmiṃ sāsane. Saṃsāre bhayaṃ ikkhanato bhikkhu. Vivittanti suññaṃ, appasaddaṃ appanigghosanti attho. Etadeva hi sandhāya vibhaṅge ‘‘vivittanti santike cepi senāsanaṃ hoti, tañca anākiṇṇaṃ gahaṭṭhehi pabbajitehi, tena taṃ vivitta’’nti (vibha. 526) vuttaṃ. Seti ceva āsati ca etthāti senāsanaṃ, mañcapīṭhādīnametamadhivacanaṃ. Tenāha –

    ‘‘સેનાસનન્તિ મઞ્ચોપિ સેનાસનં, પીઠમ્પિ… ભિસિપિ… બિબ્બોહનમ્પિ… વિહારોપિ… અડ્ઢયોગોપિ… પાસાદોપિ… અટ્ટોપિ… માળોપિ… લેણમ્પિ… ગુહાપિ… રુક્ખમૂલમ્પિ… વેળુગુમ્બોપિ… યત્થ વા પન ભિક્ખૂ પટિક્કમન્તિ, સબ્બમેતં સેનાસન’’ન્તિ (વિભ॰ ૫૨૭).

    ‘‘Senāsananti mañcopi senāsanaṃ, pīṭhampi… bhisipi… bibbohanampi… vihāropi… aḍḍhayogopi… pāsādopi… aṭṭopi… māḷopi… leṇampi… guhāpi… rukkhamūlampi… veḷugumbopi… yattha vā pana bhikkhū paṭikkamanti, sabbametaṃ senāsana’’nti (vibha. 527).

    અપિ ચ વિહારો અડ્ઢયોગો પાસાદો હમ્મિયં ગુહાતિ ઇદં વિહારસેનાસનં નામ. મઞ્ચો પીઠં ભિસિ બિબ્બોહનન્તિ ઇદં મઞ્ચપીઠસેનાસનં નામ. ચિમિલિકા ચમ્મખણ્ડો તિણસન્થારો પણ્ણસન્થારોતિ ઇદં સન્થતસેનાસનં નામ. યત્થ વા પન ભિક્ખૂ પટિક્કમન્તિ, ઇદં ઓકાસસેનાસનં નામાતિ એવં ચતુબ્બિધં સેનાસનં હોતિ. તં સબ્બમ્પિ સેનાસનગ્ગહણેન ગહિતમેવ.

    Api ca vihāro aḍḍhayogo pāsādo hammiyaṃ guhāti idaṃ vihārasenāsanaṃ nāma. Mañco pīṭhaṃ bhisi bibbohananti idaṃ mañcapīṭhasenāsanaṃ nāma. Cimilikā cammakhaṇḍo tiṇasanthāro paṇṇasanthāroti idaṃ santhatasenāsanaṃ nāma. Yattha vā pana bhikkhū paṭikkamanti, idaṃ okāsasenāsanaṃ nāmāti evaṃ catubbidhaṃ senāsanaṃ hoti. Taṃ sabbampi senāsanaggahaṇena gahitameva.

    ઇધ પનસ્સ સકુણસદિસસ્સ ચાતુદ્દિસસ્સ ભિક્ખુનો અનુચ્છવિકસેનાસનં દસ્સેન્તો ‘‘અરઞ્ઞં રુક્ખમૂલ’’ન્તિઆદિમાહ. તત્થ અરઞ્ઞન્તિ ‘‘નિક્ખમિત્વા બહિ ઇન્દખીલા સબ્બમેતં અરઞ્ઞ’’ન્તિ (વિભ॰ ૫૨૯) ઇદં ભિક્ખુનીનં વસેન આગતં. ‘‘આરઞ્ઞકં નામ સેનાસનં પઞ્ચધનુસતિકં પચ્છિમ’’ન્તિ (પારા॰ ૬૫૪) ઇદં પન ઇમસ્સ ભિક્ખુનો અનુરૂપં. તસ્સ લક્ખણં વિસુદ્ધિમગ્ગે ધુતઙ્ગનિદ્દેસે (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૩૧) વુત્તં. રુક્ખમૂલન્તિ યંકિઞ્ચિ સન્તચ્છાયં વિવિત્તં રુક્ખમૂલં. પબ્બતન્તિ સેલં. તત્થ હિ ઉદકસોણ્ડીસુ ઉદકકિચ્ચં કત્વા સીતાય રુક્ખચ્છાયાય નિસિન્નસ્સ નાનાદિસાસુ ખાયમાનાસુ સીતેન વાતેન બીજિયમાનસ્સ ચિત્તં એકગ્ગં હોતિ. કન્દરન્તિ કં વુચ્ચતિ ઉદકં, તેન દારિતં, ઉદકેન ભિન્નં પબ્બતપદેસં. યં ‘‘નદીતુમ્બ’’ન્તિપિ ‘‘નદીકુઞ્જ’’ન્તિપિ વદન્તિ. તત્થ હિ રજતપટ્ટસદિસા વાલુકા હોતિ, મત્થકે મણિવિતાનં વિય વનગહનં, મણિખન્ધસદિસં ઉદકં સન્દતિ. એવરૂપં કન્દરં ઓરુય્હ પાનીયં પિવિત્વા ગત્તાનિ સીતાનિ કત્વા વાલુકં ઉસ્સાપેત્વા પંસુકૂલચીવરં પઞ્ઞપેત્વા નિસિન્નસ્સ સમણધમ્મં કરોતો ચિત્તં એકગ્ગં હોતિ. ગિરિગુહન્તિ દ્વિન્નં પબ્બતાનં અન્તરં, એકસ્મિંયેવ વા ઉમઙ્ગસદિસં મહાવિવરં. સુસાનલક્ખણં વિસુદ્ધિમગ્ગે (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૩૪) વુત્તં.

    Idha panassa sakuṇasadisassa cātuddisassa bhikkhuno anucchavikasenāsanaṃ dassento ‘‘araññaṃ rukkhamūla’’ntiādimāha. Tattha araññanti ‘‘nikkhamitvā bahi indakhīlā sabbametaṃ arañña’’nti (vibha. 529) idaṃ bhikkhunīnaṃ vasena āgataṃ. ‘‘Āraññakaṃ nāma senāsanaṃ pañcadhanusatikaṃ pacchima’’nti (pārā. 654) idaṃ pana imassa bhikkhuno anurūpaṃ. Tassa lakkhaṇaṃ visuddhimagge dhutaṅganiddese (visuddhi. 1.31) vuttaṃ. Rukkhamūlanti yaṃkiñci santacchāyaṃ vivittaṃ rukkhamūlaṃ. Pabbatanti selaṃ. Tattha hi udakasoṇḍīsu udakakiccaṃ katvā sītāya rukkhacchāyāya nisinnassa nānādisāsu khāyamānāsu sītena vātena bījiyamānassa cittaṃ ekaggaṃ hoti. Kandaranti kaṃ vuccati udakaṃ, tena dāritaṃ, udakena bhinnaṃ pabbatapadesaṃ. Yaṃ ‘‘nadītumba’’ntipi ‘‘nadīkuñja’’ntipi vadanti. Tattha hi rajatapaṭṭasadisā vālukā hoti, matthake maṇivitānaṃ viya vanagahanaṃ, maṇikhandhasadisaṃ udakaṃ sandati. Evarūpaṃ kandaraṃ oruyha pānīyaṃ pivitvā gattāni sītāni katvā vālukaṃ ussāpetvā paṃsukūlacīvaraṃ paññapetvā nisinnassa samaṇadhammaṃ karoto cittaṃ ekaggaṃ hoti. Giriguhanti dvinnaṃ pabbatānaṃ antaraṃ, ekasmiṃyeva vā umaṅgasadisaṃ mahāvivaraṃ. Susānalakkhaṇaṃ visuddhimagge (visuddhi. 1.34) vuttaṃ.

    વનપત્થન્તિ ગામન્તં અતિક્કમિત્વા મનુસ્સાનં અનુપચારટ્ઠાનં યત્થ ન કસન્તિ ન વપન્તિ. તેનેવાહ ‘‘વનપત્થન્તિ દૂરાનમેતં સેનાસનાનં અધિવચન’’ન્તિઆદિ (વિભ॰ ૫૩૧). અબ્ભોકાસન્તિ અચ્છન્નં. આકઙ્ખમાનો પનેત્થ ચીવરકુટિં કત્વા વસતિ. પલાલપુઞ્જન્તિ પલાલરાસિં. મહાપલાલપુઞ્જતો હિ પલાલં નિક્કડ્ઢિત્વા પબ્ભારલેણસદિસે આલયે કરોન્તિ, ગચ્છગુમ્બાદીનમ્પિ ઉપરિ પલાલં પક્ખિપિત્વા હેટ્ઠા નિસિન્ના સમણધમ્મં કરોન્તિ. સબ્બમેતં સન્ધાય વુત્તં ‘‘કાયેન વિવિત્તો વિહરતી’’તિઆદિ. એકો ચઙ્કમં અધિટ્ઠાતિ પવત્તયતીતિ વુત્તં હોતિ. ઇરિયતીતિ ઇરિયાપથં વત્તયતિ. વત્તતીતિ ઇરિયાપથવુત્તિં ઉપ્પાદેતિ. પાલેતીતિ ઇરિયાપથં રક્ખતિ. યપેતીતિ યપયતિ. યાપેતીતિ યાપયતિ.

    Vanapatthanti gāmantaṃ atikkamitvā manussānaṃ anupacāraṭṭhānaṃ yattha na kasanti na vapanti. Tenevāha ‘‘vanapatthanti dūrānametaṃ senāsanānaṃ adhivacana’’ntiādi (vibha. 531). Abbhokāsanti acchannaṃ. Ākaṅkhamāno panettha cīvarakuṭiṃ katvā vasati. Palālapuñjanti palālarāsiṃ. Mahāpalālapuñjato hi palālaṃ nikkaḍḍhitvā pabbhāraleṇasadise ālaye karonti, gacchagumbādīnampi upari palālaṃ pakkhipitvā heṭṭhā nisinnā samaṇadhammaṃ karonti. Sabbametaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘kāyena vivitto viharatī’’tiādi. Eko caṅkamaṃ adhiṭṭhāti pavattayatīti vuttaṃ hoti. Iriyatīti iriyāpathaṃ vattayati. Vattatīti iriyāpathavuttiṃ uppādeti. Pāletīti iriyāpathaṃ rakkhati. Yapetīti yapayati. Yāpetīti yāpayati.

    પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સાતિ કુસલજ્ઝાનસમઙ્ગિસ્સ. નીવરણેહિ ચિત્તં વિવિત્તન્તિ ઉપચારેન નીવરણેહિ વિવિત્તમ્પિ સમાનં અન્તોઅપ્પનાયં સુટ્ઠુ વિવિત્તં નામ હોતીતિ દસ્સેતું ‘‘પઠમં ઝાનં સમાપન્નસ્સ નીવરણેહિ ચિત્તં વિવિત્તં હોતી’’તિ વુત્તં. એસેવ નયો વિતક્કવિચારપીતિસુખદુક્ખેહિ દુતિયતતિયચતુત્થજ્ઝાનાનિ સમાપન્નાનન્તિ. રૂપસઞ્ઞાયાતિ કુસલવિપાકકિરિયવસેન પઞ્ચદસન્નં રૂપાવચરજ્ઝાનાનં સઞ્ઞાય. પટિઘસઞ્ઞાયાતિ ચક્ખુરૂપાદિસઙ્ઘટ્ટનેન ઉપ્પન્નાય કુસલાકુસલવિપાકવસેન દ્વિપઞ્ચવિઞ્ઞાણસઙ્ખાતાય પટિઘસઞ્ઞાય ચ. નાનત્તસઞ્ઞાયાતિ નાનારમ્મણે પવત્તાય ચતુચત્તાલીસકામાવચરસઞ્ઞાય ચ ચિત્તં વિવિત્તં હોતિ સુઞ્ઞં હોતિ.

    Paṭhamaṃjhānaṃ samāpannassāti kusalajjhānasamaṅgissa. Nīvaraṇehi cittaṃ vivittanti upacārena nīvaraṇehi vivittampi samānaṃ antoappanāyaṃ suṭṭhu vivittaṃ nāma hotīti dassetuṃ ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa nīvaraṇehi cittaṃ vivittaṃ hotī’’ti vuttaṃ. Eseva nayo vitakkavicārapītisukhadukkhehi dutiyatatiyacatutthajjhānāni samāpannānanti. Rūpasaññāyāti kusalavipākakiriyavasena pañcadasannaṃ rūpāvacarajjhānānaṃ saññāya. Paṭighasaññāyāti cakkhurūpādisaṅghaṭṭanena uppannāya kusalākusalavipākavasena dvipañcaviññāṇasaṅkhātāya paṭighasaññāya ca. Nānattasaññāyāti nānārammaṇe pavattāya catucattālīsakāmāvacarasaññāya ca cittaṃ vivittaṃ hoti suññaṃ hoti.

    આકાસાનઞ્ચાયતનં સમાપન્નસ્સાતિ એત્થ નાસ્સ અન્તોતિ અનન્તં, આકાસં અનન્તં આકાસાનન્તં, આકાસાનન્તમેવ આકાસાનઞ્ચં, તં આકાસાનઞ્ચં અધિટ્ઠાનટ્ઠેન આયતનમસ્સ સસમ્પયુત્તધમ્મસ્સ ઝાનસ્સ દેવાનં દેવાયતનમિવાતિ આકાસાનઞ્ચાયતનં, કસિણુગ્ઘાટિમાકાસારમ્મણઝાનસ્સેતં અધિવચનં. તં આકાસાનઞ્ચાયતનં સમાપન્નસ્સ કુસલકિરિયઝાનં સમાપન્નસ્સ. રૂપસઞ્ઞાયાતિ સઞ્ઞાસીસેન રૂપાવચરજ્ઝાનતો ચેવ તદારમ્મણતો ચ. રૂપાવચરજ્ઝાનમ્પિ હિ ‘‘રૂપ’’ન્તિ વુચ્ચતિ ‘‘રૂપી રૂપાનિ પસ્સતી’’તિઆદીસુ (પટિ॰ મ॰ ૧.૨૦૯), તસ્સ આરમ્મણમ્પિ ‘‘બહિદ્ધા રૂપાનિ પસ્સતિ સુવણ્ણદુબ્બણ્ણાની’’તિઆદીસુપિ (પટિ॰ મ॰ ૧.૨૦૯). તસ્મા ઇધ રૂપે સઞ્ઞા રૂપસઞ્ઞાતિ એવં સઞ્ઞાસીસેન રૂપાવચરજ્ઝાનસ્સેતં અધિવચનં. રૂપે સઞ્ઞા અસ્સાતિ રૂપસઞ્ઞં, રૂપમસ્સ નામન્તિ વુત્તં હોતિ. એવં પથવીકસિણાદિભેદસ્સ તદારમ્મણસ્સ ચેતં અધિવચનન્તિ વેદિતબ્બં. એતાય કુસલવિપાકકિરિયાવસેન પઞ્ચદસવિધાય ઝાનસઙ્ખાતાય રૂપસઞ્ઞાય. એતાય ચ પથવીકસિણાદિવસેન અટ્ઠવિધાય આરમ્મણસઙ્ખાતાય રૂપસઞ્ઞાય.

    Ākāsānañcāyatanaṃ samāpannassāti ettha nāssa antoti anantaṃ, ākāsaṃ anantaṃ ākāsānantaṃ, ākāsānantameva ākāsānañcaṃ, taṃ ākāsānañcaṃ adhiṭṭhānaṭṭhena āyatanamassa sasampayuttadhammassa jhānassa devānaṃ devāyatanamivāti ākāsānañcāyatanaṃ, kasiṇugghāṭimākāsārammaṇajhānassetaṃ adhivacanaṃ. Taṃ ākāsānañcāyatanaṃ samāpannassa kusalakiriyajhānaṃ samāpannassa. Rūpasaññāyāti saññāsīsena rūpāvacarajjhānato ceva tadārammaṇato ca. Rūpāvacarajjhānampi hi ‘‘rūpa’’nti vuccati ‘‘rūpī rūpāni passatī’’tiādīsu (paṭi. ma. 1.209), tassa ārammaṇampi ‘‘bahiddhā rūpāni passati suvaṇṇadubbaṇṇānī’’tiādīsupi (paṭi. ma. 1.209). Tasmā idha rūpe saññā rūpasaññāti evaṃ saññāsīsena rūpāvacarajjhānassetaṃ adhivacanaṃ. Rūpe saññā assāti rūpasaññaṃ, rūpamassa nāmanti vuttaṃ hoti. Evaṃ pathavīkasiṇādibhedassa tadārammaṇassa cetaṃ adhivacananti veditabbaṃ. Etāya kusalavipākakiriyāvasena pañcadasavidhāya jhānasaṅkhātāya rūpasaññāya. Etāya ca pathavīkasiṇādivasena aṭṭhavidhāya ārammaṇasaṅkhātāya rūpasaññāya.

    પટિઘસઞ્ઞાયાતિ ચક્ખાદીનં વત્થૂનં રૂપાદીનં આરમ્મણાનઞ્ચ પટિઘાતેન સમુપ્પન્ના સઞ્ઞા પટિઘસઞ્ઞા, રૂપસઞ્ઞાદીનં એતં અધિવચનં. યથાહ – ‘‘તત્થ કતમા પટિઘસઞ્ઞા? રૂપસઞ્ઞા સદ્દસઞ્ઞા ગન્ધસઞ્ઞા રસસઞ્ઞા ફોટ્ઠબ્બસઞ્ઞા, ઇમા વુચ્ચન્તિ પટિઘસઞ્ઞાયો’’તિ (વિભ॰ ૬૦૩). તા કુસલવિપાકા પઞ્ચ અકુસલવિપાકા પઞ્ચાતિ એતાય પટિઘસઞ્ઞાય.

    Paṭighasaññāyāti cakkhādīnaṃ vatthūnaṃ rūpādīnaṃ ārammaṇānañca paṭighātena samuppannā saññā paṭighasaññā, rūpasaññādīnaṃ etaṃ adhivacanaṃ. Yathāha – ‘‘tattha katamā paṭighasaññā? Rūpasaññā saddasaññā gandhasaññā rasasaññā phoṭṭhabbasaññā, imā vuccanti paṭighasaññāyo’’ti (vibha. 603). Tā kusalavipākā pañca akusalavipākā pañcāti etāya paṭighasaññāya.

    નાનત્તસઞ્ઞાયાતિ નાનત્તે ગોચરે પવત્તાય સઞ્ઞાય, નાનત્તાય વા સઞ્ઞાય. યથાહ – ‘‘તત્થ કતમા નાનત્તસઞ્ઞા? અસમાપન્નસ્સ મનોધાતુસમઙ્ગિસ્સ વા મનોવિઞ્ઞાણધાતુસમઙ્ગિસ્સ વા સઞ્ઞા સઞ્જાનના સઞ્જાનિતત્તં, ઇમા વુચ્ચન્તિ નાનત્તસઞ્ઞાયો’’તિ (વિભ॰ ૬૦૪) એવં વિભઙ્ગે વિભજિત્વા વુત્તા. તા ઇધ અધિપ્પેતા. અસમાપન્નસ્સ મનોધાતુમનોવિઞ્ઞાણધાતુસઙ્ગહિતા સઞ્ઞા રૂપસદ્દાદિભેદે નાનત્તે નાનાસભાવે ગોચરે પવત્તન્તિ. યસ્મા ચેસા અટ્ઠ કામાવચરકુસલસઞ્ઞા, દ્વાદસ અકુસલસઞ્ઞા, એકાદસ કામાવચરકુસલવિપાકસઞ્ઞા, દ્વે અકુસલવિપાકસઞ્ઞા , એકાદસ કામાવચરકિરિયસઞ્ઞાતિ એવં ચતુચત્તાલીસમ્પિ સઞ્ઞા નાનત્તા નાનાસભાવા અઞ્ઞમઞ્ઞં અસદિસા, તસ્મા ‘‘નાનત્તસઞ્ઞા’’તિ વુત્તા, તાય નાનત્તસઞ્ઞાય.

    Nānattasaññāyāti nānatte gocare pavattāya saññāya, nānattāya vā saññāya. Yathāha – ‘‘tattha katamā nānattasaññā? Asamāpannassa manodhātusamaṅgissa vā manoviññāṇadhātusamaṅgissa vā saññā sañjānanā sañjānitattaṃ, imā vuccanti nānattasaññāyo’’ti (vibha. 604) evaṃ vibhaṅge vibhajitvā vuttā. Tā idha adhippetā. Asamāpannassa manodhātumanoviññāṇadhātusaṅgahitā saññā rūpasaddādibhede nānatte nānāsabhāve gocare pavattanti. Yasmā cesā aṭṭha kāmāvacarakusalasaññā, dvādasa akusalasaññā, ekādasa kāmāvacarakusalavipākasaññā, dve akusalavipākasaññā , ekādasa kāmāvacarakiriyasaññāti evaṃ catucattālīsampi saññā nānattā nānāsabhāvā aññamaññaṃ asadisā, tasmā ‘‘nānattasaññā’’ti vuttā, tāya nānattasaññāya.

    ચિત્તં વિવિત્તં હોતીતિ આકાસાનઞ્ચાયતનં સમાપન્નસ્સ રૂપસઞ્ઞાપટિઘસઞ્ઞાનાનત્તસઞ્ઞાસઙ્ખાતાહિ સઞ્ઞાહિ ઝાનચિત્તં વિવિત્તં હોતિ વિના હોતિ અપસક્કનં હોતિ. વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનન્તિ એતદેવ વિઞ્ઞાણં અધિટ્ઠાનટ્ઠેન આયતનમસ્સાતિ વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં, આકાસે પવત્તવિઞ્ઞાણારમ્મણસ્સ ઝાનસ્સેતં અધિવચનં. તં ઝાનં સમાપન્નસ્સ વુત્તપ્પકારાય આકાસાનઞ્ચાયતનસઞ્ઞાય ચિત્તં વિવિત્તં હોતિ.

    Cittaṃ vivittaṃ hotīti ākāsānañcāyatanaṃ samāpannassa rūpasaññāpaṭighasaññānānattasaññāsaṅkhātāhi saññāhi jhānacittaṃ vivittaṃ hoti vinā hoti apasakkanaṃ hoti. Viññāṇañcāyatananti etadeva viññāṇaṃ adhiṭṭhānaṭṭhena āyatanamassāti viññāṇañcāyatanaṃ, ākāse pavattaviññāṇārammaṇassa jhānassetaṃ adhivacanaṃ. Taṃ jhānaṃ samāpannassa vuttappakārāya ākāsānañcāyatanasaññāya cittaṃ vivittaṃ hoti.

    આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનન્તિ એત્થ પન નાસ્સ કિઞ્ચનન્તિ અકિઞ્ચનં, અન્તમસો ભઙ્ગમત્તમ્પિ અસ્સ અવસિટ્ઠં નત્થીતિ વુત્તં હોતિ. અકિઞ્ચનસ્સ ભાવો આકિઞ્ચઞ્ઞં, આકાસાનઞ્ચાયતનવિઞ્ઞાણાપગમસ્સેતં અધિવચનં. તં આકિઞ્ચઞ્ઞં અધિટ્ઠાનટ્ઠેન આયતનમસ્સાતિ આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં, આકાસે પવત્તિતવિઞ્ઞાણાપગમારમ્મણઝાનસ્સેતં અધિવચનં. તં આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં સમાપન્નસ્સ તાય વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસઞ્ઞાય ચિત્તં વિવિત્તં.

    Ākiñcaññāyatananti ettha pana nāssa kiñcananti akiñcanaṃ, antamaso bhaṅgamattampi assa avasiṭṭhaṃ natthīti vuttaṃ hoti. Akiñcanassa bhāvo ākiñcaññaṃ, ākāsānañcāyatanaviññāṇāpagamassetaṃ adhivacanaṃ. Taṃ ākiñcaññaṃ adhiṭṭhānaṭṭhena āyatanamassāti ākiñcaññāyatanaṃ, ākāse pavattitaviññāṇāpagamārammaṇajhānassetaṃ adhivacanaṃ. Taṃ ākiñcaññāyatanaṃ samāpannassa tāya viññāṇañcāyatanasaññāya cittaṃ vivittaṃ.

    નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનન્તિ એત્થ પન યાય સઞ્ઞાય ભાવતો તં ‘‘નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતન’’ન્તિ વુચ્ચતિ, યથાપટિપન્નસ્સ સા સઞ્ઞા હોતિ, તં તાવ દસ્સેતું વિભઙ્ગે (વિભ॰ ૬૨૦) ‘‘નેવસઞ્ઞીનાસઞ્ઞી’’તિ ઉદ્ધરિત્વા તઞ્ઞેવ ‘‘આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં સન્તતો મનસિ કરોતિ, સઙ્ખારાવસેસસમાપત્તિં ભાવેતિ, તેન વુચ્ચતિ નેવસઞ્ઞીનાસઞ્ઞી’’તિ વુત્તં. તત્થ સન્તતો મનસિ કરોતીતિ ‘‘સન્તોવતાયં સમાપત્તિ, યત્ર હિ નામ નત્થિભાવમ્પિ આરમ્મણં કરિત્વા વસતી’’તિ એવં સન્તારમ્મણતાય નં ‘‘સન્તા’’તિ મનસિ કરોતિ. તં નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં અપ્પેત્વા નિસિન્નસ્સ તાય આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસઞ્ઞાય ઝાનચિત્તં સુઞ્ઞં હોતિ.

    Nevasaññānāsaññāyatananti ettha pana yāya saññāya bhāvato taṃ ‘‘nevasaññānāsaññāyatana’’nti vuccati, yathāpaṭipannassa sā saññā hoti, taṃ tāva dassetuṃ vibhaṅge (vibha. 620) ‘‘nevasaññīnāsaññī’’ti uddharitvā taññeva ‘‘ākiñcaññāyatanaṃ santato manasi karoti, saṅkhārāvasesasamāpattiṃ bhāveti, tena vuccati nevasaññīnāsaññī’’ti vuttaṃ. Tattha santato manasi karotīti ‘‘santovatāyaṃ samāpatti, yatra hi nāma natthibhāvampi ārammaṇaṃ karitvā vasatī’’ti evaṃ santārammaṇatāya naṃ ‘‘santā’’ti manasi karoti. Taṃ nevasaññānāsaññāyatanaṃ appetvā nisinnassa tāya ākiñcaññāyatanasaññāya jhānacittaṃ suññaṃ hoti.

    સોતાપન્નસ્સાતિ સોતાપત્તિફલં પત્તસ્સ. સક્કાયદિટ્ઠિયાતિ વીસતિવત્થુકાય સક્કાયદિટ્ઠિયા. વિચિકિચ્છાયાતિ અટ્ઠસુ ઠાનેસુ કઙ્ખાય. સીલબ્બતપરામાસાતિ ‘‘સીલેન સુદ્ધિ, વતેન સુદ્ધી’’તિ પરામસિત્વા ઉપ્પજ્જનકદિટ્ઠિ. દિટ્ઠાનુસયાતિ અપ્પહીનટ્ઠેન સન્તાને અનુસયકા દિટ્ઠાનુસયા. તથા વિચિકિચ્છાનુસયા. તદેકટ્ઠેહિ ચાતિ તેહિ સક્કાયદિટ્ઠિઆદીહિ એકતો ઠિતેહિ ચ. ઉપતાપેન્તિ વિબાધેન્તિ ચાતિ કિલેસા, તેહિ સક્કાયદિટ્ઠિયાદિકિલેસેહિ ચિત્તં વિવિત્તં સુઞ્ઞં હોતિ. એત્થ ‘‘તદેકટ્ઠ’’ન્તિ દુવિધં એકટ્ઠં પહાનેકટ્ઠં સહજેકટ્ઠઞ્ચ. અપાયગમનીયા હિ કિલેસા યાવ સોતાપત્તિમગ્ગેન ન પહીયન્તિ, તાવ દિટ્ઠિવિચિકિચ્છાહિ સહ એકસ્મિં પુગ્ગલે ઠિતાતિ પહાનેકટ્ઠા. દસસુ હિ કિલેસેસુ ઇધ દિટ્ઠિવિચિકિચ્છા એવ આગતા. અનુસયેસુ દિટ્ઠાનુસયવિચિકિચ્છાનુસયા આગતા. સેસા પન અપાયગમનીયો લોભો દોસો મોહો માનો થિનં ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પન્તિ અટ્ઠ કિલેસા દિટ્ઠિવિચિકિચ્છાહિ સહ પહાનેકટ્ઠા હુત્વા દ્વીહિ અનુસયેહિ સદ્ધિં સોતાપત્તિમગ્ગેન પહીયન્તિ. રાગદોસમોહપમુખેસુ વા દિયડ્ઢેસુ કિલેસસહસ્સેસુ સોતાપત્તિમગ્ગેન દિટ્ઠિયા પહીયમાનાય દિટ્ઠિયા સહ વિચિકિચ્છા પહીના, દિટ્ઠાનુસયવિચિકિચ્છાનુસયેહિ સહ અપાયગમનીયા સબ્બકિલેસા પહાનેકટ્ઠવસેન પહીયન્તિ. સહજેકટ્ઠા પન દિટ્ઠિયા સહ વિચિકિચ્છાય ચ સહ એકેકસ્મિં ચિત્તે ઠિતા અવસેસકિલેસા.

    Sotāpannassāti sotāpattiphalaṃ pattassa. Sakkāyadiṭṭhiyāti vīsativatthukāya sakkāyadiṭṭhiyā. Vicikicchāyāti aṭṭhasu ṭhānesu kaṅkhāya. Sīlabbataparāmāsāti ‘‘sīlena suddhi, vatena suddhī’’ti parāmasitvā uppajjanakadiṭṭhi. Diṭṭhānusayāti appahīnaṭṭhena santāne anusayakā diṭṭhānusayā. Tathā vicikicchānusayā. Tadekaṭṭhehi cāti tehi sakkāyadiṭṭhiādīhi ekato ṭhitehi ca. Upatāpenti vibādhenti cāti kilesā, tehi sakkāyadiṭṭhiyādikilesehi cittaṃ vivittaṃ suññaṃ hoti. Ettha ‘‘tadekaṭṭha’’nti duvidhaṃ ekaṭṭhaṃ pahānekaṭṭhaṃ sahajekaṭṭhañca. Apāyagamanīyā hi kilesā yāva sotāpattimaggena na pahīyanti, tāva diṭṭhivicikicchāhi saha ekasmiṃ puggale ṭhitāti pahānekaṭṭhā. Dasasu hi kilesesu idha diṭṭhivicikicchā eva āgatā. Anusayesu diṭṭhānusayavicikicchānusayā āgatā. Sesā pana apāyagamanīyo lobho doso moho māno thinaṃ uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappanti aṭṭha kilesā diṭṭhivicikicchāhi saha pahānekaṭṭhā hutvā dvīhi anusayehi saddhiṃ sotāpattimaggena pahīyanti. Rāgadosamohapamukhesu vā diyaḍḍhesu kilesasahassesu sotāpattimaggena diṭṭhiyā pahīyamānāya diṭṭhiyā saha vicikicchā pahīnā, diṭṭhānusayavicikicchānusayehi saha apāyagamanīyā sabbakilesā pahānekaṭṭhavasena pahīyanti. Sahajekaṭṭhā pana diṭṭhiyā saha vicikicchāya ca saha ekekasmiṃ citte ṭhitā avasesakilesā.
