Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૧૬૩. ગુળાદિઅનુજાનનકથા
163. Guḷādianujānanakathā
૨૭૨. હીતિ સચ્ચં. પક્કત્તાતિ મુગ્ગાનં પક્કભાવતો. તેતિ મુગ્ગા.
272.Hīti saccaṃ. Pakkattāti muggānaṃ pakkabhāvato. Teti muggā.
૨૭૪. અકપ્પિયકુટિયન્તિ અકપ્પિયકુટિયા અન્તો. અસ્સાતિ ભિક્ખુનો ન વટ્ટતીતિ સમ્બન્ધો. તમ્પીતિ ઉણ્હયાગુમ્પિ. પિસદ્દેન પગેવ આમિસં પચિતુન્તિ દસ્સેતિ. ઉત્તણ્ડુલભત્તન્તિ પક્કતણ્ડુલતો વિયોગોતિ ઉત્તણ્ડુલો, ઉકારો હિ વિયોગત્થવાચકો, અપક્કતણ્ડુલોતિ અત્થો. ઉત્તણ્ડુલમયં ભત્તન્તિ ઉત્તણ્ડુલભત્તં. સકિં કુથિતેસુ ખીરતક્કાદીસુ અગ્ગિં દાતું વટ્ટતીતિ યોજના. બિળાલાદીનં સત્તાનં સમૂહો રૂળ્હીવસેન ઉક્કપિણ્ડકોતિ વુચ્ચતીતિ આહ ‘‘બિળાલમૂસિકગોધામઙ્ગુસા’’તિ. વિઘાસાદભાવેન નિહતમાનત્તા કાયવાચં દમેતીતિ દમકો વિઘાસાદોતિ આહ ‘‘વિઘાસાદા’’તિ.
274.Akappiyakuṭiyanti akappiyakuṭiyā anto. Assāti bhikkhuno na vaṭṭatīti sambandho. Tampīti uṇhayāgumpi. Pisaddena pageva āmisaṃ pacitunti dasseti. Uttaṇḍulabhattanti pakkataṇḍulato viyogoti uttaṇḍulo, ukāro hi viyogatthavācako, apakkataṇḍuloti attho. Uttaṇḍulamayaṃ bhattanti uttaṇḍulabhattaṃ. Sakiṃ kuthitesu khīratakkādīsu aggiṃ dātuṃ vaṭṭatīti yojanā. Biḷālādīnaṃ sattānaṃ samūho rūḷhīvasena ukkapiṇḍakoti vuccatīti āha ‘‘biḷālamūsikagodhāmaṅgusā’’ti. Vighāsādabhāvena nihatamānattā kāyavācaṃ dametīti damako vighāsādoti āha ‘‘vighāsādā’’ti.
૨૭૬. તતો નીહટન્તિ એત્થ તસદ્દસ્સ વિસયં દસ્સેન્તો આહ ‘‘યત્થા’’તિઆદિ. યત્થાતિ યસ્મિં ઠાને. નીહટન્તિ નીહરિત્વા હરિતં.
276.Tato nīhaṭanti ettha tasaddassa visayaṃ dassento āha ‘‘yatthā’’tiādi. Yatthāti yasmiṃ ṭhāne. Nīhaṭanti nīharitvā haritaṃ.
૨૭૮. વનટ્ઠં પોક્ખરટ્ઠન્તિ એત્થ વને તિટ્ઠતીતિ વનટ્ઠો, પોક્ખરે તિટ્ઠતીતિ પોક્ખરટ્ઠોતિ વચનત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘વને ચેવા’’તિઆદિ. ‘‘પદુમિનિગચ્છે’’તિ ઇમિના પોક્ખરસદ્દો પદુમવાચકોતિ દસ્સેતિ. યસ્સ બીજં અઙ્કુરં ન જનેતિ, તં ફલં અબીજં નામાતિ યોજના.
278.Vanaṭṭhaṃ pokkharaṭṭhanti ettha vane tiṭṭhatīti vanaṭṭho, pokkhare tiṭṭhatīti pokkharaṭṭhoti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘vane cevā’’tiādi. ‘‘Paduminigacche’’ti iminā pokkharasaddo padumavācakoti dasseti. Yassa bījaṃ aṅkuraṃ na janeti, taṃ phalaṃ abījaṃ nāmāti yojanā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૧૬૩. ગુળાદિઅનુજાનના • 163. Guḷādianujānanā
૧૬૪. અન્તોવુટ્ઠાદિપટિક્ખેપકથા • 164. Antovuṭṭhādipaṭikkhepakathā
૧૬૫. ઉગ્ગહિતપટિગ્ગહણા • 165. Uggahitapaṭiggahaṇā
૧૬૬. પટિગ્ગહિતાદિઅનુજાનના • 166. Paṭiggahitādianujānanā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ગુળાદિઅનુજાનનકથા • Guḷādianujānanakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ગુળાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Guḷādianujānanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ગુળાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Guḷādianujānanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ગુળાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Guḷādianujānanakathāvaṇṇanā