Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૬૬. ગુમ્બિયજાતકં (૫-૨-૬)

    366. Gumbiyajātakaṃ (5-2-6)

    ૮૫.

    85.

    મધુવણ્ણં મધુરસં, મધુગન્ધં વિસં અહુ;

    Madhuvaṇṇaṃ madhurasaṃ, madhugandhaṃ visaṃ ahu;

    ગુમ્બિયો ઘાસમેસાનો, અરઞ્ઞે ઓદહી વિસં.

    Gumbiyo ghāsamesāno, araññe odahī visaṃ.

    ૮૬.

    86.

    મધુ ઇતિ મઞ્ઞમાના 1, યે તં વિસમખાદિસું 2;

    Madhu iti maññamānā 3, ye taṃ visamakhādisuṃ 4;

    તેસં તં કટુકં આસિ, મરણં તેનુપાગમું.

    Tesaṃ taṃ kaṭukaṃ āsi, maraṇaṃ tenupāgamuṃ.

    ૮૭.

    87.

    યે ચ ખો પટિસઙ્ખાય, વિસં તં પરિવજ્જયું;

    Ye ca kho paṭisaṅkhāya, visaṃ taṃ parivajjayuṃ;

    તે આતુરેસુ સુખિતા, ડય્હમાનેસુ નિબ્બુતા.

    Te āturesu sukhitā, ḍayhamānesu nibbutā.

    ૮૮.

    88.

    એવમેવ મનુસ્સેસુ, વિસં કામા સમોહિતા;

    Evameva manussesu, visaṃ kāmā samohitā;

    આમિસં બન્ધનઞ્ચેતં, મચ્ચુવેસો 5 ગુહાસયો.

    Āmisaṃ bandhanañcetaṃ, maccuveso 6 guhāsayo.

    ૮૯.

    89.

    એવમેવ ઇમે કામે, આતુરા પરિચારિકે 7;

    Evameva ime kāme, āturā paricārike 8;

    યે સદા પરિવજ્જેન્તિ, સઙ્ગં લોકે ઉપચ્ચગુન્તિ.

    Ye sadā parivajjenti, saṅgaṃ loke upaccagunti.

    ગુમ્બિયજાતકં છટ્ઠં.

    Gumbiyajātakaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. મધૂતિ મઞ્ઞમાનાય (ક॰)
    2. વિસમસાયિસું (સી॰ સ્યા॰)
    3. madhūti maññamānāya (ka.)
    4. visamasāyisuṃ (sī. syā.)
    5. પચ્ચુવસો (સી॰ સ્યા॰)
    6. paccuvaso (sī. syā.)
    7. પરિચારકે (ક॰)
    8. paricārake (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૬૬] ૬. ગુમ્બિયજાતકવણ્ણના • [366] 6. Gumbiyajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact