Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    ૯. ગૂથખાદકપેતિવત્થુ

    9. Gūthakhādakapetivatthu

    ૭૭૪.

    774.

    ‘‘ગૂથકૂપતો ઉગ્ગન્ત્વા, કા નુ દીના પતિટ્ઠસિ;

    ‘‘Gūthakūpato uggantvā, kā nu dīnā patiṭṭhasi;

    નિસ્સંસયં પાપકમ્મન્તા, કિં નુ સદ્દહસે તુવ’’ન્તિ.

    Nissaṃsayaṃ pāpakammantā, kiṃ nu saddahase tuva’’nti.

    ૭૭૫.

    775.

    ‘‘અહં ભદન્તે પેતીમ્હિ, દુગ્ગતા યમલોકિકા;

    ‘‘Ahaṃ bhadante petīmhi, duggatā yamalokikā;

    પાપકમ્મં કરિત્વાન, પેતલોકં ઇતો ગતા’’તિ.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā’’ti.

    ૭૭૬.

    776.

    ‘‘કિં નુ કાયેન વાચાય, મનસા દુક્કટં કતં;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    કિસ્સ કમ્મવિપાકેન, ઇદં દુક્ખં નિગચ્છસી’’તિ.

    Kissa kammavipākena, idaṃ dukkhaṃ nigacchasī’’ti.

    ૭૭૭.

    777.

    ‘‘અહુ આવાસિકો મય્હં, ઇસ્સુકી કુલમચ્છરી;

    ‘‘Ahu āvāsiko mayhaṃ, issukī kulamaccharī;

    અજ્ઝોસિતો મય્હં ઘરે, કદરિયો પરિભાસકો.

    Ajjhosito mayhaṃ ghare, kadariyo paribhāsako.

    ૭૭૮.

    778.

    ‘‘તસ્સાહં વચનં સુત્વા, ભિક્ખવો પરિભાસિસં;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, bhikkhavo paribhāsisaṃ;

    તસ્સ કમ્મવિપાકેન, પેતલોકં ઇતો ગતા’’તિ.

    Tassa kammavipākena, petalokaṃ ito gatā’’ti.

    ૭૭૯.

    779.

    ‘‘અમિત્તો મિત્તવણ્ણેન, યો તે આસિ કુલૂપકો;

    ‘‘Amitto mittavaṇṇena, yo te āsi kulūpako;

    કાયસ્સ ભેદા દુપ્પઞ્ઞો, કિં નુ પેચ્ચ ગતિં ગતો’’તિ.

    Kāyassa bhedā duppañño, kiṃ nu pecca gatiṃ gato’’ti.

    ૭૮૦.

    780.

    ‘‘તસ્સેવાહં પાપકમ્મસ્સ, સીસે તિટ્ઠામિ મત્થકે;

    ‘‘Tassevāhaṃ pāpakammassa, sīse tiṭṭhāmi matthake;

    સો ચ પરવિસયં પત્તો, મમેવ પરિચારકો.

    So ca paravisayaṃ patto, mameva paricārako.

    ૭૮૧.

    781.

    ‘‘યં ભદન્તે હદન્તઞ્ઞે, એતં મે હોતિ ભોજનં;

    ‘‘Yaṃ bhadante hadantaññe, etaṃ me hoti bhojanaṃ;

    અહઞ્ચ ખો યં હદામિ, એતં સો ઉપજીવતી’’તિ.

    Ahañca kho yaṃ hadāmi, etaṃ so upajīvatī’’ti.

    ગૂથખાદકપેતિવત્થુ નવમં.

    Gūthakhādakapetivatthu navamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૯. ગૂથખાદકપેતિવત્થુવણ્ણના • 9. Gūthakhādakapetivatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact