Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    5. கு³த்திலவிமானவண்ணனா

    5. Guttilavimānavaṇṇanā

    ஸத்ததந்திங் ஸுமது⁴ரந்தி கு³த்திலவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வதி ராஜக³ஹே விஹரந்தே ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ தே³வசாரிகங் சரந்தோ தாவதிங்ஸப⁴வனங் க³ந்த்வா தத்த² படிபாடியா டி²தேஸு ச²த்திங்ஸாய விமானேஸு ச²த்திங்ஸ தே³வதீ⁴தரோ பச்சேகங் அச்ச²ராஸஹஸ்ஸபரிவாரா மஹதிங் தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்தியோ தி³ஸ்வா தாஹி புப்³பே³ கதகம்மங் ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேனா’’திஆதீ³ஹி தீஹி கா³தா²ஹி படிபாடியா புச்சி². தாபி தஸ்ஸ புச்சா²னந்தரங் ‘‘வத்து²த்தமதா³யிகா நாரீ’’திஆதி³னா ப்³யாகரிங்ஸு. அத² தே²ரோ ததோ மனுஸ்ஸலோகங் ஆக³ந்த்வா ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸி. தங் ஸுத்வா ப⁴க³வா ‘‘மொக்³க³ல்லான, தா தே³வதா ந கேவலங் தயா ஏவ புச்சி²தா ஏவங் ப்³யாகரிங்ஸு, அத² கோ² புப்³பே³ மயாபி புச்சி²தா ஏவமேவ ப்³யாகரிங்ஸூ’’தி வத்வா தே²ரேன யாசிதோ அதீதங் அத்தனோ கு³த்திலாசரியங் கதே²ஸி.

    Sattatantiṃ sumadhuranti guttilavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavati rājagahe viharante āyasmā mahāmoggallāno heṭṭhā vuttanayeneva devacārikaṃ caranto tāvatiṃsabhavanaṃ gantvā tattha paṭipāṭiyā ṭhitesu chattiṃsāya vimānesu chattiṃsa devadhītaro paccekaṃ accharāsahassaparivārā mahatiṃ dibbasampattiṃ anubhavantiyo disvā tāhi pubbe katakammaṃ ‘‘abhikkantena vaṇṇenā’’tiādīhi tīhi gāthāhi paṭipāṭiyā pucchi. Tāpi tassa pucchānantaraṃ ‘‘vatthuttamadāyikā nārī’’tiādinā byākariṃsu. Atha thero tato manussalokaṃ āgantvā bhagavato etamatthaṃ ārocesi. Taṃ sutvā bhagavā ‘‘moggallāna, tā devatā na kevalaṃ tayā eva pucchitā evaṃ byākariṃsu, atha kho pubbe mayāpi pucchitā evameva byākariṃsū’’ti vatvā therena yācito atītaṃ attano guttilācariyaṃ kathesi.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ க³ந்த⁴ப்³ப³குலே நிப்³ப³த்தித்வா க³ந்த⁴ப்³ப³ஸிப்பே பரியோதா³தஸிப்பதாய திம்ப³ருனாரத³ஸதி³ஸோ ஸப்³ப³தி³ஸாஸு பாகடோ பஞ்ஞாதா ஆசரியோ அஹோஸி நாமேன கு³த்திலோ நாம. ஸோ அந்தே⁴ ஜிண்ணே மாதாபிதரோ போஸேஸி. தஸ்ஸ ஸிப்பனிப்ப²த்திங் ஸுத்வா உஜ்ஜேனிவாஸீ முஸிலோ நாம க³ந்த⁴ப்³போ³ உபக³ந்த்வா தங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் டி²தோ ‘‘கஸ்மா ஆக³தோஸீ’’தி ச வுத்தே ‘‘தும்ஹாகங் ஸந்திகே ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹிது’’ந்தி ஆஹ. கு³த்திலாசரியோ தங் ஓலோகெத்வா லக்க²ணகுஸலதாய ‘‘அயங் புரிஸோ விஸமஜ்ஜா²ஸயோ கக்க²ளோ ப²ருஸோ அகதஞ்ஞூ ப⁴விஸ்ஸதி, ந ஸங்க³ஹேதப்³போ³’’தி ஸிப்புக்³க³ஹணத்த²ங் ஓகாஸங் நாகாஸி. ஸோ தஸ்ஸ மாதாபிதரோ பயிருபாஸித்வா தேஹி யாசாபேஸி. கு³த்திலாசரியோ மாதாபிதூஹி நிப்பீளியமானோ ‘‘க³ருவசனங் அலங்க⁴னீய’’ந்தி தஸ்ஸ ஸிப்பங் பட்ட²பெத்வா விக³தமச்ச²ரியதாய காருணிகதாய ச ஆசரியமுட்டி²ங் அகத்வா அனவஸேஸதோ ஸிப்பங் ஸிக்கா²பேஸி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto gandhabbakule nibbattitvā gandhabbasippe pariyodātasippatāya timbarunāradasadiso sabbadisāsu pākaṭo paññātā ācariyo ahosi nāmena guttilo nāma. So andhe jiṇṇe mātāpitaro posesi. Tassa sippanipphattiṃ sutvā ujjenivāsī musilo nāma gandhabbo upagantvā taṃ vanditvā ekamantaṃ ṭhito ‘‘kasmā āgatosī’’ti ca vutte ‘‘tumhākaṃ santike sippaṃ uggaṇhitu’’nti āha. Guttilācariyo taṃ oloketvā lakkhaṇakusalatāya ‘‘ayaṃ puriso visamajjhāsayo kakkhaḷo pharuso akataññū bhavissati, na saṅgahetabbo’’ti sippuggahaṇatthaṃ okāsaṃ nākāsi. So tassa mātāpitaro payirupāsitvā tehi yācāpesi. Guttilācariyo mātāpitūhi nippīḷiyamāno ‘‘garuvacanaṃ alaṅghanīya’’nti tassa sippaṃ paṭṭhapetvā vigatamacchariyatāya kāruṇikatāya ca ācariyamuṭṭhiṃ akatvā anavasesato sippaṃ sikkhāpesi.

    ஸோபி மேதா⁴விதாய புப்³பே³கதபரிசயதாய அகுஸீததாய ச ந சிரஸ்ஸேவ பரியோதா³தஸிப்போ ஹுத்வா சிந்தேஸி ‘‘அயங் பா³ராணஸீ ஜம்பு³தீ³பே அக்³க³னக³ரங், யங்னூனாஹங் இத⁴ ஸராஜிகாய பரிஸாய ஸிப்பங் த³ஸ்ஸெய்யங், ஏவாஹங் ஆசரியதோபி ஜம்பு³தீ³பே பாகடோ பஞ்ஞாதோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ஆசரியஸ்ஸ ஆரோசேஸி ‘‘அஹங் ரஞ்ஞோ புரதோ ஸிப்பங் த³ஸ்ஸேதுகாமோ, ராஜானங் மங் த³ஸ்ஸேதா²’’தி. மஹாஸத்தோ ‘‘அயங் மம ஸந்திகே உக்³க³ஹிதஸிப்போ பதிட்ட²ங் லப⁴தூ’’தி கருணாயமானோ தங் ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் நெத்வா ‘‘மஹாராஜ இமஸ்ஸ மே அந்தேவாஸிகஸ்ஸ வீணாய பகு³ணதங் பஸ்ஸதா²’’தி ஆஹ. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா தஸ்ஸ வீணாவாத³னங் ஸுத்வா பரிதுட்டோ² தங் க³ந்துகாமங் நிவாரெத்வா ‘‘மமேவ ஸந்திகே வஸ, ஆசரியஸ்ஸ தி³ன்னகொட்டா²ஸதோ உபட்³ட⁴ங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. முஸிலோ ‘‘நாஹங் ஆசரியதோ ஹாயாமி, ஸமமேவ தே³தா²’’தி வத்வா ரஞ்ஞா ‘‘மா ஏவங் ப⁴ணி, ஆசரியோ நாம மஹந்தோ, உபட்³ட⁴மேவ துய்ஹங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தே ‘‘மம ச ஆசரியஸ்ஸ ச ஸிப்பங் பஸ்ஸதா²’’தி வத்வா ராஜகே³ஹதோ நிக்க²மித்வா ‘‘இதோ ஸத்தமே தி³வஸே மம ச கு³த்திலாசரியஸ்ஸ ச ராஜங்க³ணே ஸிப்பத³ஸ்ஸனங் ப⁴விஸ்ஸதி, தங் பஸ்ஸிதுகாமா பஸ்ஸந்தூ’’தி தத்த² தத்த² ஆஹிண்ட³ந்தோ உக்³கோ⁴ஸேஸி.

    Sopi medhāvitāya pubbekataparicayatāya akusītatāya ca na cirasseva pariyodātasippo hutvā cintesi ‘‘ayaṃ bārāṇasī jambudīpe agganagaraṃ, yaṃnūnāhaṃ idha sarājikāya parisāya sippaṃ dasseyyaṃ, evāhaṃ ācariyatopi jambudīpe pākaṭo paññāto bhavissāmī’’ti. So ācariyassa ārocesi ‘‘ahaṃ rañño purato sippaṃ dassetukāmo, rājānaṃ maṃ dassethā’’ti. Mahāsatto ‘‘ayaṃ mama santike uggahitasippo patiṭṭhaṃ labhatū’’ti karuṇāyamāno taṃ rañño santikaṃ netvā ‘‘mahārāja imassa me antevāsikassa vīṇāya paguṇataṃ passathā’’ti āha. Rājā ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā tassa vīṇāvādanaṃ sutvā parituṭṭho taṃ gantukāmaṃ nivāretvā ‘‘mameva santike vasa, ācariyassa dinnakoṭṭhāsato upaḍḍhaṃ dassāmī’’ti āha. Musilo ‘‘nāhaṃ ācariyato hāyāmi, samameva dethā’’ti vatvā raññā ‘‘mā evaṃ bhaṇi, ācariyo nāma mahanto, upaḍḍhameva tuyhaṃ dassāmī’’ti vutte ‘‘mama ca ācariyassa ca sippaṃ passathā’’ti vatvā rājagehato nikkhamitvā ‘‘ito sattame divase mama ca guttilācariyassa ca rājaṅgaṇe sippadassanaṃ bhavissati, taṃ passitukāmā passantū’’ti tattha tattha āhiṇḍanto ugghosesi.

    மஹாஸத்தோ தங் ஸுத்வா ‘‘அயங் தருணோ தா²மவா, அஹங் பன ஜிண்ணோ து³ப்³ப³லோ, யதி³ பன மே பராஜயோ ப⁴வெய்ய, மதங் மே ஜீவிதா ஸெய்யங், தஸ்மா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா உப்³ப³ந்தி⁴த்வா மரிஸ்ஸாமீ’’தி அரஞ்ஞங் க³தோ மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ படினிவத்தி. புன மரிதுகாமோ ஹுத்வா க³ந்த்வா புனபி மரணப⁴யேன படினிவத்தி. ஏவங் க³மனாக³மனங் கரொந்தஸ்ஸ தங் டா²னங் விக³ததிணங் அஹோஸி. அத² தே³வராஜா மஹாஸத்தங் உபஸங்கமித்வா தி³ஸ்ஸமானரூபோ ஆகாஸே ட²த்வா ஏவமாஹ ‘‘ஆசரிய, கிங் கரோஸீ’’தி. மஹாஸத்தோ –

    Mahāsatto taṃ sutvā ‘‘ayaṃ taruṇo thāmavā, ahaṃ pana jiṇṇo dubbalo, yadi pana me parājayo bhaveyya, mataṃ me jīvitā seyyaṃ, tasmā araññaṃ pavisitvā ubbandhitvā marissāmī’’ti araññaṃ gato maraṇabhayatajjito paṭinivatti. Puna maritukāmo hutvā gantvā punapi maraṇabhayena paṭinivatti. Evaṃ gamanāgamanaṃ karontassa taṃ ṭhānaṃ vigatatiṇaṃ ahosi. Atha devarājā mahāsattaṃ upasaṅkamitvā dissamānarūpo ākāse ṭhatvā evamāha ‘‘ācariya, kiṃ karosī’’ti. Mahāsatto –

    327.

    327.

    ‘‘ஸத்ததந்திங் ஸுமது⁴ரங், ராமணெய்யங் அவாசயிங்;

    ‘‘Sattatantiṃ sumadhuraṃ, rāmaṇeyyaṃ avācayiṃ;

    ஸோ மங் ரங்க³ம்ஹி அவ்ஹேதி, ஸரணங் மே ஹோஹி கோஸியா’’தி. –

    So maṃ raṅgamhi avheti, saraṇaṃ me hohi kosiyā’’ti. –

    அத்தனோ சித்தது³க்க²ங் பவேதே³ஸி.

    Attano cittadukkhaṃ pavedesi.

    தஸ்ஸத்தோ² – அஹங் தே³வராஜ முஸிலங் நாம அந்தேவாஸிகங் ஸத்தன்னங் தந்தீனங் அத்தி²தாய ச²ஜ்ஜாதி³ஸத்தவித⁴ஸரதீ³பனதோ ச ஸத்ததந்திங், தங் விஸயங் கத்வா யதா²ரஹங் த்³வாவீஸதியா ஸுதிபே⁴தா³னங் அஹாபனதோ ஸுட்டு² மது⁴ரந்தி ஸுமது⁴ரங், யதா²தி⁴க³தானங் ஸமபஞ்ஞாஸாய முச்ச²னானங் பரிப்³யத்ததாய ஸரஸ்ஸ ச வீணாய ச அஞ்ஞமஞ்ஞஸங்ஸந்த³னேன ஸுணந்தானங் அதிவிய மனோரமபா⁴வதோ ராமணெய்யங், ஸரக³தாதி³விபா⁴க³தோ ச²ஜ்ஜாதி³சதுப்³பி³த⁴ங் க³ந்த⁴ப்³ப³ங் அஹாபெத்வா க³ந்த⁴ப்³ப³ஸிப்பங் அவாசயிந்தி வாசேஸிங் உக்³க³ண்ஹாபேஸிங் ஸிக்கா²பேஸிங். ஸோ முஸிலோ அந்தேவாஸீ ஸமானோ மங் அத்தனோ ஆசரியங் ரங்க³ம்ஹி ரங்க³மண்ட³லே அவ்ஹேதி ஸாரம்ப⁴வஸேன அத்தனோ விஸேஸங் த³ஸ்ஸேதுங் ஸங்க⁴ட்டியதி, ‘‘ஏஹி ஸிப்பங் த³ஸ்ஸேஹீ’’தி மங் ஆசிக்கி², தஸ்ஸ மே த்வங் கோஸிய தே³வராஜ ஸரணங் அவஸ்ஸயோ ஹோஹீதி.

    Tassattho – ahaṃ devarāja musilaṃ nāma antevāsikaṃ sattannaṃ tantīnaṃ atthitāya chajjādisattavidhasaradīpanato ca sattatantiṃ, taṃ visayaṃ katvā yathārahaṃ dvāvīsatiyā sutibhedānaṃ ahāpanato suṭṭhu madhuranti sumadhuraṃ, yathādhigatānaṃ samapaññāsāya mucchanānaṃ paribyattatāya sarassa ca vīṇāya ca aññamaññasaṃsandanena suṇantānaṃ ativiya manoramabhāvato rāmaṇeyyaṃ, saragatādivibhāgato chajjādicatubbidhaṃ gandhabbaṃ ahāpetvā gandhabbasippaṃ avācayinti vācesiṃ uggaṇhāpesiṃ sikkhāpesiṃ. So musilo antevāsī samāno maṃ attano ācariyaṃ raṅgamhi raṅgamaṇḍale avheti sārambhavasena attano visesaṃ dassetuṃ saṅghaṭṭiyati, ‘‘ehi sippaṃ dassehī’’ti maṃ ācikkhi, tassa me tvaṃ kosiya devarāja saraṇaṃ avassayo hohīti.

    தங் ஸுத்வா ஸக்கோ தே³வராஜா ‘‘மா பா⁴யி ஆசரிய, அஹங் தே ஸரணங் பராயண’’ந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ –

    Taṃ sutvā sakko devarājā ‘‘mā bhāyi ācariya, ahaṃ te saraṇaṃ parāyaṇa’’nti dassento –

    328.

    328.

    ‘‘அஹங் தே ஸரணங் ஹோமி, அஹமாசரியபூஜகோ;

    ‘‘Ahaṃ te saraṇaṃ homi, ahamācariyapūjako;

    ந தங் ஜயிஸ்ஸதி ஸிஸ்ஸோ, ஸிஸ்ஸமாசரிய ஜெஸ்ஸஸீ’’தி. –

    Na taṃ jayissati sisso, sissamācariya jessasī’’ti. –

    ஆஹ . ஸக்கஸ்ஸ கிர தே³வரஞ்ஞோ புரிமத்தபா⁴வே மஹாஸத்தோ ஆசரியோ அஹோஸி. தேனாஹ ‘‘அஹமாசரியபூஜகோ’’தி. அஹங் ஆசரியானங் பூஜகோ, ந முஸிலோ விய யுக³க்³கா³ஹீ, மாதி³ஸேஸு அந்தேவாஸிகேஸு டி²தேஸு தாதி³ஸஸ்ஸ ஆசரியஸ்ஸ கத²ங் பராஜயோ, தஸ்மா ந தங் ஜயிஸ்ஸதி ஸிஸ்ஸோ, அஞ்ஞத³த்து² ஸிஸ்ஸங் முஸிலங் ஆசரிய த்வமேவ ஜயிஸ்ஸஸி, ஸோ பன பராஜிதோ வினாஸங் பாபுணிஸ்ஸதீதி அதி⁴ப்பாயோ. ஏவஞ்ச பன வத்வா ‘‘அஹங் ஸத்தமே தி³வஸே ஸாகச்சா²மண்ட³லங் ஆக³மிஸ்ஸாமி, தும்ஹே விஸ்ஸத்தா² வாதே³தா²’’தி ஸமஸ்ஸாஸெத்வா க³தோ.

    Āha . Sakkassa kira devarañño purimattabhāve mahāsatto ācariyo ahosi. Tenāha ‘‘ahamācariyapūjako’’ti. Ahaṃ ācariyānaṃ pūjako, na musilo viya yugaggāhī, mādisesu antevāsikesu ṭhitesu tādisassa ācariyassa kathaṃ parājayo, tasmā na taṃ jayissati sisso, aññadatthu sissaṃ musilaṃ ācariya tvameva jayissasi, so pana parājito vināsaṃ pāpuṇissatīti adhippāyo. Evañca pana vatvā ‘‘ahaṃ sattame divase sākacchāmaṇḍalaṃ āgamissāmi, tumhe vissatthā vādethā’’ti samassāsetvā gato.

    ஸத்தமே பன தி³வஸே ராஜா ஸபரிவாரோ ராஜஸபா⁴யங் நிஸீதி³. கு³த்திலாசரியோ ச முஸிலோ ச ஸிப்பத³ஸ்ஸனத்த²ங் ஸஜ்ஜா ஹுத்வா உபஸங்கமித்வா ராஜானங் வந்தி³த்வா அத்தனோ அத்தனோ லத்³தா⁴ஸனே நிஸீதி³த்வா வீணா வாத³யிங்ஸு. ஸக்கோ ஆக³ந்த்வா அந்தலிக்கே² அட்டா²ஸி. தங் மஹாஸத்தோவ பஸ்ஸதி, இதரே பன ந பஸ்ஸந்தி. பரிஸா த்³வின்னம்பி வாத³னே ஸமசித்தா அஹோஸி. ஸக்கோ கு³த்திலங் ‘‘ஏகங் தந்திங் சி²ந்தா³’’தி ஆஹ. சி²ன்னாயபி தந்தியா வீணா ததே²வ மது⁴ரனிக்³கோ⁴ஸா அஹோஸி. ஏவங் ‘‘து³தியங், ததியங், சதுத்த²ங், பஞ்சமங், ச²ட்ட²ங், ஸத்தமங் சி²ந்தா³’’தி ஆஹ, தாஸு சி²ன்னாஸுபி வீணா மது⁴ரனிக்³கோ⁴ஸாவ அஹோஸி. தங் தி³ஸ்வா முஸிலோ பராஜிதபூ⁴தரூபோ பத்தக்க²ந்தோ⁴ அஹோஸி, பரிஸா ஹட்ட²துட்டா² சேலுக்கே²பே கரொந்தீ கு³த்திலஸ்ஸ ஸாது⁴காரமதா³ஸி. ராஜா முஸிலங் ஸபா⁴ய நீஹராபேஸி, மஹாஜனோ லெட்³டு³த³ண்டா³தீ³ஹி பஹரந்தோ முஸிலங் தத்தே²வ ஜீவிதக்க²யங் பாபேஸி.

    Sattame pana divase rājā saparivāro rājasabhāyaṃ nisīdi. Guttilācariyo ca musilo ca sippadassanatthaṃ sajjā hutvā upasaṅkamitvā rājānaṃ vanditvā attano attano laddhāsane nisīditvā vīṇā vādayiṃsu. Sakko āgantvā antalikkhe aṭṭhāsi. Taṃ mahāsattova passati, itare pana na passanti. Parisā dvinnampi vādane samacittā ahosi. Sakko guttilaṃ ‘‘ekaṃ tantiṃ chindā’’ti āha. Chinnāyapi tantiyā vīṇā tatheva madhuranigghosā ahosi. Evaṃ ‘‘dutiyaṃ, tatiyaṃ, catutthaṃ, pañcamaṃ, chaṭṭhaṃ, sattamaṃ chindā’’ti āha, tāsu chinnāsupi vīṇā madhuranigghosāva ahosi. Taṃ disvā musilo parājitabhūtarūpo pattakkhandho ahosi, parisā haṭṭhatuṭṭhā celukkhepe karontī guttilassa sādhukāramadāsi. Rājā musilaṃ sabhāya nīharāpesi, mahājano leḍḍudaṇḍādīhi paharanto musilaṃ tattheva jīvitakkhayaṃ pāpesi.

    ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ மஹாபுரிஸேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோத³னீயங் கத்வா தே³வலோகமேவ க³தோ. தங் தே³வதா ‘‘மஹாராஜ, குஹிங் க³தத்தா²’’தி புச்சி²த்வா தங் பவத்திங் ஸுத்வா ‘‘மஹாராஜ, மயங் கு³த்திலாசரியங் பஸ்ஸிஸ்ஸாம, ஸாது⁴ நோ தங் இதா⁴னெத்வா த³ஸ்ஸேஹீ’’தி ஆஹங்ஸு. ஸக்கோ தே³வானங் வசனங் ஸுத்வா மாதலிங் ஆணாபேஸி ‘‘க³ச்ச² வேஜயந்தரதே²ன அம்ஹாகங் கு³த்திலாசரியங் ஆனேஹி, தே³வதா தங் த³ஸ்ஸனகாமா’’தி, ஸோ ததா² அகாஸி. ஸக்கோ மஹாஸத்தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோத³னீயங் கத்வா ஏவமாஹ ‘‘ஆசரிய, வீணங் வாத³ய, தே³வதா ஸோதுகாமா’’தி. ‘‘மயங் ஸிப்பூபஜீவினோ, வேதனேன வினா ஸிப்பங் ந த³ஸ்ஸேமா’’தி. ‘‘கீதி³ஸங் பன வேதனங் இச்ச²ஸீ’’தி. ‘‘நாஞ்ஞேன மே வேதனேன கிச்சங் அத்தி², இமாஸங் பன தே³வதானங் அத்தனா அத்தனா புப்³பே³கதகுஸலகத²னமேவ மே வேதனங் ஹோதூ’’தி ஆஹ. தா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²ங்ஸு. அத² மஹாஸத்தோ பாடேக்கங் தாஹி ததா³ படிலத்³த⁴ஸம்பத்திகித்தனமுகே²ன தஸ்ஸா ஹேதுபூ⁴தங் புரிமத்தபா⁴வே கதங் ஸுசரிதங் ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ விய புச்ச²ந்தோ ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேனா’’திஆதி³கா³தா²ஹி புச்சி². தாபி ‘‘வத்து²த்தமதா³யிகா நாரீ’’திஆதி³னா யதா² ஏதரஹி தே²ரஸ்ஸ, ஏவமேவ தஸ்ஸ ப்³யாகரிங்ஸு. தேன வுத்தங் ‘‘மொக்³க³ல்லான தா தே³வதா ந கேவலங் தயா ஏவ புச்சி²தா ஏவங் ப்³யாகரிங்ஸு, அத² கோ² புப்³பே³ மயாபி புச்சி²தா ஏவமேவ ப்³யாகரிங்ஸூ’’தி.

    Sakko devānamindo mahāpurisena saddhiṃ sammodanīyaṃ katvā devalokameva gato. Taṃ devatā ‘‘mahārāja, kuhiṃ gatatthā’’ti pucchitvā taṃ pavattiṃ sutvā ‘‘mahārāja, mayaṃ guttilācariyaṃ passissāma, sādhu no taṃ idhānetvā dassehī’’ti āhaṃsu. Sakko devānaṃ vacanaṃ sutvā mātaliṃ āṇāpesi ‘‘gaccha vejayantarathena amhākaṃ guttilācariyaṃ ānehi, devatā taṃ dassanakāmā’’ti, so tathā akāsi. Sakko mahāsattena saddhiṃ sammodanīyaṃ katvā evamāha ‘‘ācariya, vīṇaṃ vādaya, devatā sotukāmā’’ti. ‘‘Mayaṃ sippūpajīvino, vetanena vinā sippaṃ na dassemā’’ti. ‘‘Kīdisaṃ pana vetanaṃ icchasī’’ti. ‘‘Nāññena me vetanena kiccaṃ atthi, imāsaṃ pana devatānaṃ attanā attanā pubbekatakusalakathanameva me vetanaṃ hotū’’ti āha. Tā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchiṃsu. Atha mahāsatto pāṭekkaṃ tāhi tadā paṭiladdhasampattikittanamukhena tassā hetubhūtaṃ purimattabhāve kataṃ sucaritaṃ āyasmā mahāmoggallāno viya pucchanto ‘‘abhikkantena vaṇṇenā’’tiādigāthāhi pucchi. Tāpi ‘‘vatthuttamadāyikā nārī’’tiādinā yathā etarahi therassa, evameva tassa byākariṃsu. Tena vuttaṃ ‘‘moggallāna tā devatā na kevalaṃ tayā eva pucchitā evaṃ byākariṃsu, atha kho pubbe mayāpi pucchitā evameva byākariṃsū’’ti.

    தா கிர இத்தி²யோ கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴காலே மனுஸ்ஸத்தபா⁴வே டி²தா தங் தங் புஞ்ஞங் அகங்ஸு. தத்த² ஏகா இத்தீ² வத்த²ங் அதா³ஸி, ஏகா ஸுமனமாலங், ஏகா க³ந்த⁴ங், ஏகா உளாரானி ப²லானி, ஏகா உச்சு²ரஸங், ஏகா ப⁴க³வதோ சேதியே க³ந்த⁴பஞ்சங்கு³லிகங் அதா³ஸி, ஏகா உபோஸத²ங் உபவஸி, ஏகா உபகட்டா²ய வேலாய நாவாய பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ உத³கங் அதா³ஸி, ஏகா கோத⁴னானங் ஸஸ்ஸுஸஸுரானங் அக்கோத⁴னா உபட்டா²னங் அகாஸி, ஏகா தா³ஸீ ஹுத்வா அதந்தி³தாசாரா அஹோஸி, ஏகோ பிண்ட³சாரிகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ கீ²ரப⁴த்தங் அதா³ஸி, ஏகா பா²ணிதங் அதா³ஸி, ஏகா உச்சு²க²ண்ட³ங் அதா³ஸி, ஏகா திம்ப³ருஸகங் அதா³ஸி, ஏகா கக்காரிகங் அதா³ஸி, ஏகா ஏளாலுகங் அதா³ஸி, ஏகா வல்லிப²லங் அதா³ஸி, ஏகா பா²ருஸகங் அதா³ஸி, ஏகா அங்கா³ரகபல்லங் அதா³ஸி, ஏகா ஸாகமுட்டி²ங் அதா³ஸி, ஏகா புப்ப²கமுட்டி²ங் அதா³ஸி, ஏகா மூலகலாபங் அதா³ஸி, ஏகா நிம்ப³முட்டி²ங் அதா³ஸி, ஏகா கஞ்ஜிகங் அதா³ஸி, ஏகா திலபிஞ்ஞாகங் அதா³ஸி, ஏகா காயப³ந்த⁴னங் அதா³ஸி, ஏகா அங்ஸப³த்³த⁴கங் அதா³ஸி, ஏகா ஆயோக³பட்டங் அதா³ஸி, ஏகா விதூ⁴பனங், ஏகா தாலவண்டங், ஏகா மோரஹத்த²ங், ஏகா ச²த்தங், ஏகா உபாஹனங், ஏகா பூவங், ஏகா மோத³கங், ஏகா ஸக்க²லிகங் அதா³ஸி. தா ஏகேகா அச்ச²ராஸஹஸ்ஸபரிவாரா பஹதியா தே³வித்³தி⁴யா விராஜமானா தாவதிங்ஸப⁴வனே ஸக்கஸ்ஸ தே³வராஜஸ்ஸ பரிசாரிகா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தா கு³த்திலாசரியேன புச்சி²தா ‘‘வத்து²த்தமதா³யிகா நாரீ’’திஆதி³னா அத்தனா அத்தனா கதகுஸலங் படிபாடியா ப்³யாகரிங்ஸு.

    Tā kira itthiyo kassapasammāsambuddhakāle manussattabhāve ṭhitā taṃ taṃ puññaṃ akaṃsu. Tattha ekā itthī vatthaṃ adāsi, ekā sumanamālaṃ, ekā gandhaṃ, ekā uḷārāni phalāni, ekā ucchurasaṃ, ekā bhagavato cetiye gandhapañcaṅgulikaṃ adāsi, ekā uposathaṃ upavasi, ekā upakaṭṭhāya velāya nāvāya bhuñjantassa bhikkhuno udakaṃ adāsi, ekā kodhanānaṃ sassusasurānaṃ akkodhanā upaṭṭhānaṃ akāsi, ekā dāsī hutvā atanditācārā ahosi, eko piṇḍacārikassa bhikkhuno khīrabhattaṃ adāsi, ekā phāṇitaṃ adāsi, ekā ucchukhaṇḍaṃ adāsi, ekā timbarusakaṃ adāsi, ekā kakkārikaṃ adāsi, ekā eḷālukaṃ adāsi, ekā valliphalaṃ adāsi, ekā phārusakaṃ adāsi, ekā aṅgārakapallaṃ adāsi, ekā sākamuṭṭhiṃ adāsi, ekā pupphakamuṭṭhiṃ adāsi, ekā mūlakalāpaṃ adāsi, ekā nimbamuṭṭhiṃ adāsi, ekā kañjikaṃ adāsi, ekā tilapiññākaṃ adāsi, ekā kāyabandhanaṃ adāsi, ekā aṃsabaddhakaṃ adāsi, ekā āyogapaṭṭaṃ adāsi, ekā vidhūpanaṃ, ekā tālavaṇṭaṃ, ekā morahatthaṃ, ekā chattaṃ, ekā upāhanaṃ, ekā pūvaṃ, ekā modakaṃ, ekā sakkhalikaṃ adāsi. Tā ekekā accharāsahassaparivārā pahatiyā deviddhiyā virājamānā tāvatiṃsabhavane sakkassa devarājassa paricārikā hutvā nibbattā guttilācariyena pucchitā ‘‘vatthuttamadāyikā nārī’’tiādinā attanā attanā katakusalaṃ paṭipāṭiyā byākariṃsu.

    329.

    329.

    ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன, யா த்வங் திட்ட²ஸி தே³வதே;

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;

    ஓபா⁴ஸெந்தீ தி³ஸா ஸப்³பா³, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.

    Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.

    330.

    330.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    331.

    331.

    ‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    332.

    332.

    ‘‘ஸா தே³வதா அத்தமனா, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா;

    ‘‘Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;

    பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.

    Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.

    333.

    333.

    ‘‘வத்து²த்தமதா³யிகா நாரீ, பவரா ஹோதி நரேஸு நாரீஸு;

    ‘‘Vatthuttamadāyikā nārī, pavarā hoti naresu nārīsu;

    ஏவங் பியரூபதா³யிகா மனாபங், தி³ப்³ப³ங் ஸா லப⁴தே உபேச்ச டா²னங்.

    Evaṃ piyarūpadāyikā manāpaṃ, dibbaṃ sā labhate upecca ṭhānaṃ.

    334.

    334.

    ‘‘தஸ்ஸா மே பஸ்ஸ விமானங், அச்ச²ரா காமவண்ணினீஹமஸ்மி;

    ‘‘Tassā me passa vimānaṃ, accharā kāmavaṇṇinīhamasmi;

    அச்ச²ராஸஹஸ்ஸஸ்ஸாஹங், பவரா பஸ்ஸ புஞ்ஞானங் விபாகங்.

    Accharāsahassassāhaṃ, pavarā passa puññānaṃ vipākaṃ.

    335.

    335.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ, தேன மே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச மே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā.

    336.

    336.

    ‘‘அக்கா²மி தே பி⁴க்கு² மஹானுபா⁴வ, மனுஸ்ஸபூ⁴தா யமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Akkhāmi te bhikkhu mahānubhāva, manussabhūtā yamakāsi puññaṃ;

    தேனம்ஹி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Tenamhi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    (யதா² ச எத்த², ஏவங் உபரி ஸப்³ப³விமானேஸு வித்தா²ரேதப்³ப³ங்.)

    (Yathā ca ettha, evaṃ upari sabbavimānesu vitthāretabbaṃ.)

    341.

    341.

    ‘‘புப்பு²த்தமதா³யிகா நாரீ, பவரா ஹோதி நரேஸு நாரீஸு…பே॰….

    ‘‘Pupphuttamadāyikā nārī, pavarā hoti naresu nārīsu…pe….

    349.

    349.

    ‘‘க³ந்து⁴த்தமதா³யிகா நாரீ, பவரா ஹோதி நரேஸு நாரீஸு…பே॰….

    ‘‘Gandhuttamadāyikā nārī, pavarā hoti naresu nārīsu…pe….

    357.

    357.

    ‘‘ப²லுத்தமதா³யிகா நாரீ…பே॰….

    ‘‘Phaluttamadāyikā nārī…pe….

    365.

    365.

    ‘‘ரஸுத்தமதா³யிகா நாரீ…பே॰….

    ‘‘Rasuttamadāyikā nārī…pe….

    373.

    373.

    ‘‘க³ந்த⁴பஞ்சங்கு³லிகங் அஹமதா³ஸிங்,கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ தூ²பம்ஹி…பே॰….

    ‘‘Gandhapañcaṅgulikaṃ ahamadāsiṃ,kassapassa bhagavato thūpamhi…pe….

    381.

    381.

    ‘‘பி⁴க்கூ² ச அஹங் பி⁴க்கு²னியோ ச, அத்³த³ஸாஸிங் பந்த²படிபன்னே;

    ‘‘Bhikkhū ca ahaṃ bhikkhuniyo ca, addasāsiṃ panthapaṭipanne;

    தேஸாஹங் த⁴ம்மங் ஸுத்வான, ஏகூபோஸத²ங் உபவஸிஸ்ஸங்.

    Tesāhaṃ dhammaṃ sutvāna, ekūposathaṃ upavasissaṃ.

    382.

    382.

    ‘‘தஸ்ஸா மே பஸ்ஸ விமானங்…பே॰….

    ‘‘Tassā me passa vimānaṃ…pe….

    389.

    389.

    ‘‘உத³கே டி²தா உத³கமதா³ஸிங், பி⁴க்கு²னோ சித்தேன விப்பஸன்னேன…பே॰….

    ‘‘Udake ṭhitā udakamadāsiṃ, bhikkhuno cittena vippasannena…pe….

    397.

    397.

    ‘‘ஸஸ்ஸுஞ்சாஹங் ஸஸுரஞ்ச, சண்டி³கே கோத⁴னே ச ப²ருஸே ச;

    ‘‘Sassuñcāhaṃ sasurañca, caṇḍike kodhane ca pharuse ca;

    அனுஸூயிகா உபட்டா²ஸிங், அப்பமத்தா ஸகேன ஸீலேன…பே॰….

    Anusūyikā upaṭṭhāsiṃ, appamattā sakena sīlena…pe….

    405.

    405.

    ‘‘பரகம்மகரீ ஆஸிங், அத்தே²னாதந்தி³தா தா³ஸீ;

    ‘‘Parakammakarī āsiṃ, atthenātanditā dāsī;

    அக்கோத⁴னானதிமானினீ, ஸங்விபா⁴கி³னீ ககஸ்ஸ பா⁴க³ஸ்ஸ…பே॰….

    Akkodhanānatimāninī, saṃvibhāginī kakassa bhāgassa…pe….

    413.

    413.

    ‘‘கீ²ரோத³னங் அஹமதா³ஸிங், பி⁴க்கு²னோ பிண்டா³ய சரந்தஸ்ஸ;

    ‘‘Khīrodanaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa;

    ஏவங் கரித்வா கம்மங், ஸுக³திங் உபபஜ்ஜ மோதா³மி…பே॰….

    Evaṃ karitvā kammaṃ, sugatiṃ upapajja modāmi…pe….

    421.

    421.

    ‘‘பா²ணிதங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    ‘‘Phāṇitaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    429.

    429.

    ‘‘உச்சு²க²ண்டி³கங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    ‘‘Ucchukhaṇḍikaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    437.

    437.

    ‘‘திம்ப³ருஸகங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    ‘‘Timbarusakaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    445.

    445.

    ‘‘கக்காரிகங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    ‘‘Kakkārikaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    453.

    453.

    ‘‘ஏளாலுகங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    ‘‘Eḷālukaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    461.

    461.

    ‘‘வல்லிப²லங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    ‘‘Valliphalaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    469.

    469.

    ‘‘பா²ருஸகங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    ‘‘Phārusakaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    477.

    477.

    ‘‘ஹத்த²ப்பதாபகங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    ‘‘Hatthappatāpakaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    485.

    485.

    ‘‘ஸாகமுட்டி²ங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    ‘‘Sākamuṭṭhiṃ ahamadāsiṃ…pe….

    493.

    493.

    ‘‘புப்ப²கமுட்டி²ங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    ‘‘Pupphakamuṭṭhiṃ ahamadāsiṃ…pe….

    501.

    501.

    ‘‘மூலகங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    ‘‘Mūlakaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    509. ‘‘நிம்ப³முட்டி²ங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    509. ‘‘Nimbamuṭṭhiṃ ahamadāsiṃ…pe….

    517. ‘‘அம்ப³கஞ்ஜிகங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    517. ‘‘Ambakañjikaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    525. ‘‘தோ³ணினிம்மஜ்ஜனிங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    525. ‘‘Doṇinimmajjaniṃ ahamadāsiṃ…pe….

    533. ‘‘காயப³ந்த⁴னங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    533. ‘‘Kāyabandhanaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    541. ‘‘அங்ஸப³த்³த⁴கங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    541. ‘‘Aṃsabaddhakaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    549. ‘‘ஆயோக³பட்டங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    549. ‘‘Āyogapaṭṭaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    557. ‘‘விதூ⁴பனங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    557. ‘‘Vidhūpanaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    565. ‘‘தாலவண்டங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    565. ‘‘Tālavaṇṭaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    573. ‘‘மோரஹத்த²ங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    573. ‘‘Morahatthaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    581. ‘‘ச²த்தங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    581. ‘‘Chattaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    589. ‘‘உபாஹனங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    589. ‘‘Upāhanaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    597. ‘‘பூவங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    597. ‘‘Pūvaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    605. ‘‘மோத³கங் அஹமதா³ஸிங்…பே॰….

    605. ‘‘Modakaṃ ahamadāsiṃ…pe….

    613. ‘‘ஸக்க²லிகங் அஹமதா³ஸிங், பி⁴க்கு²னோ பிண்டா³ய சரந்தஸ்ஸ…பே॰….

    613. ‘‘Sakkhalikaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    614.

    614.

    ‘‘தஸ்ஸா மே பஸ்ஸ விமானங், அச்ச²ரா காமவண்ணினீஹமஸ்மிங்;

    ‘‘Tassā me passa vimānaṃ, accharā kāmavaṇṇinīhamasmiṃ;

    அச்ச²ராஸஹஸ்ஸஸ்ஸாஹங், பவரா பஸ்ஸ புஞ்ஞானங் விபாகங்.

    Accharāsahassassāhaṃ, pavarā passa puññānaṃ vipākaṃ.

    615. ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰… வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    615. ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe… vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ஏவங் மஹாஸத்தோ தாஹி தே³வதாஹி கதஸுசரிதே ப்³யாகதே துட்ட²மானஸோ ஸம்மோத³னங் கரொந்தோ அத்தனோ ச ஸுசரிதசரணே யுத்தபயுத்ததங் விவட்டஜ்ஜா²ஸயதஞ்ச பவேதெ³ந்தோ ஆஹ –

    Evaṃ mahāsatto tāhi devatāhi katasucarite byākate tuṭṭhamānaso sammodanaṃ karonto attano ca sucaritacaraṇe yuttapayuttataṃ vivaṭṭajjhāsayatañca pavedento āha –

    617.

    617.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே அஜ்ஜ, ஸுப்பபா⁴தங் ஸுஹுட்டி²தங்;

    ‘‘Svāgataṃ vata me ajja, suppabhātaṃ suhuṭṭhitaṃ;

    யங் அத்³த³ஸாமி தே³வதாயோ, அச்ச²ரா காமவண்ணினியோ.

    Yaṃ addasāmi devatāyo, accharā kāmavaṇṇiniyo.

    618.

    618.

    ‘‘இமாஸாஹங் த⁴ம்மங் ஸுத்வா, காஹாமி குஸலங் ப³ஹுங்;

    ‘‘Imāsāhaṃ dhammaṃ sutvā, kāhāmi kusalaṃ bahuṃ;

    தா³னேன ஸமசரியாய, ஸஞ்ஞமேன த³மேன ச;

    Dānena samacariyāya, saññamena damena ca;

    ஸ்வாஹங் தத்த² க³மிஸ்ஸாமி, யத்த² க³ந்த்வா ந ஸோசரே’’தி.

    Svāhaṃ tattha gamissāmi, yattha gantvā na socare’’ti.

    333. தத்த² வத்து²த்தமதா³யிகாதி வத்தா²னங் உத்தமங் ஸெட்ட²ங், வத்தே²ஸு வா ப³ஹூஸு உச்சினித்வா க³ஹிதங் உக்கங்ஸக³தங் பவரங் கோடிபூ⁴தங் வத்த²ங் வத்து²த்தமங், தஸ்ஸ தா³யிகா. ‘‘புப்பு²த்தமதா³யிகா’’திஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. பியரூபதா³யிகாதி பியஸபா⁴வஸ்ஸ பியஜாதிகஸ்ஸ ச வத்து²னோ தா³யிகா. மனாபந்தி மனவட்³ட⁴னகங். தி³ப்³ப³ந்தி தி³வி ப⁴வத்தா தி³ப்³ப³ங். உபேச்சாதி உபக³ந்த்வா சேதெத்வா, ‘‘ஏதி³ஸங் லபெ⁴ய்ய’’ந்தி பகப்பெத்வாதி அத்தோ². டா²னந்தி விமானாதி³கங் டா²னங், இஸ்ஸரியங் வா. ‘‘மனாபா’’திபி பாடோ², அஞ்ஞேஸங் மனவட்³ட⁴னகா ஹுத்வாதி அத்தோ².

    333. Tattha vatthuttamadāyikāti vatthānaṃ uttamaṃ seṭṭhaṃ, vatthesu vā bahūsu uccinitvā gahitaṃ ukkaṃsagataṃ pavaraṃ koṭibhūtaṃ vatthaṃ vatthuttamaṃ, tassa dāyikā. ‘‘Pupphuttamadāyikā’’tiādīsupi eseva nayo. Piyarūpadāyikāti piyasabhāvassa piyajātikassa ca vatthuno dāyikā. Manāpanti manavaḍḍhanakaṃ. Dibbanti divi bhavattā dibbaṃ. Upeccāti upagantvā cetetvā, ‘‘edisaṃ labheyya’’nti pakappetvāti attho. Ṭhānanti vimānādikaṃ ṭhānaṃ, issariyaṃ vā. ‘‘Manāpā’’tipi pāṭho, aññesaṃ manavaḍḍhanakā hutvāti attho.

    334. பஸ்ஸ புஞ்ஞானங் விபாகந்தி வத்து²த்தமதா³னஸ்ஸ நாம இத³மீதி³ஸங் ப²லங் பஸ்ஸாதி அத்தனா லத்³த⁴ஸம்பத்திங் ஸம்பா⁴வெந்தீ வத³தி.

    334.Passa puññānaṃ vipākanti vatthuttamadānassa nāma idamīdisaṃ phalaṃ passāti attanā laddhasampattiṃ sambhāventī vadati.

    341. புப்பு²த்தமதா³யிகாதி ரதனத்தயபூஜாவஸேன புப்பு²த்தமதா³யிகா, ததா² க³ந்து⁴த்தமதா³யிகாதி த³ட்ட²ப்³பா³. தத்த² புப்பு²த்தமங் ஸுமனபுப்பா²தி³, க³ந்து⁴த்தமங் சந்த³னக³ந்தா⁴தி³, ப²லுத்தமங் பனஸப²லாதி³, ரஸுத்தமங் கோ³ரஸஸப்பிஆதி³ வேதி³தப்³ப³ங்.

    341.Pupphuttamadāyikāti ratanattayapūjāvasena pupphuttamadāyikā, tathā gandhuttamadāyikāti daṭṭhabbā. Tattha pupphuttamaṃ sumanapupphādi, gandhuttamaṃ candanagandhādi, phaluttamaṃ panasaphalādi, rasuttamaṃ gorasasappiādi veditabbaṃ.

    373. க³ந்த⁴பஞ்சங்கு³லிகந்தி க³ந்தே⁴ன பஞ்சங்கு³லிகதா³னங். கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ தூ²பம்ஹீதி கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ யோஜனிகே கனகதூ²பே.

    373.Gandhapañcaṅgulikanti gandhena pañcaṅgulikadānaṃ. Kassapassa bhagavato thūpamhīti kassapasammāsambuddhassa yojanike kanakathūpe.

    381. பந்த²படிபன்னேதி மக்³க³ங் க³ச்ச²ந்தே. ஏகூபோஸத²ந்தி ஏகதி³வஸங் உபோஸத²வாஸங்.

    381.Panthapaṭipanneti maggaṃ gacchante. Ekūposathanti ekadivasaṃ uposathavāsaṃ.

    389. உத³கமதா³ஸிந்தி முக²விக்கா²லனத்த²ங் பிவனத்த²ஞ்ச உத³கங் பானீயங் அதா³ஸிங்.

    389.Udakamadāsinti mukhavikkhālanatthaṃ pivanatthañca udakaṃ pānīyaṃ adāsiṃ.

    397. சண்டி³கேதி சண்டே³. அனுஸூயிகாதி உஸூயா ரஹிதா.

    397.Caṇḍiketi caṇḍe. Anusūyikāti usūyā rahitā.

    405. பரகம்மகரீதி பரேஸங் வெய்யாவச்சகாரினீ. அத்தே²னாதி அத்த²கிச்சேன. ஸங்விபா⁴கி³னீ ஸகஸ்ஸ பா⁴க³ஸ்ஸாதி அத்தி²கானங் அத்தனா படிலத்³த⁴பா⁴க³ஸ்ஸ ஸங்விப⁴ஜனஸீலா.

    405.Parakammakarīti paresaṃ veyyāvaccakārinī. Atthenāti atthakiccena. Saṃvibhāginī sakassa bhāgassāti atthikānaṃ attanā paṭiladdhabhāgassa saṃvibhajanasīlā.

    413. கீ²ரோத³னந்தி கீ²ரஸம்மிஸ்ஸங் ஓத³னங், கீ²ரேன ஸத்³தி⁴ங் ஓத³னங் வா.

    413.Khīrodananti khīrasammissaṃ odanaṃ, khīrena saddhiṃ odanaṃ vā.

    437. திம்ப³ருஸகந்தி திண்டு³கப²லங். திபுஸஸதி³ஸா ஏகா வல்லிஜாதி திம்ப³ருஸங், தஸ்ஸ ப²லங் திம்ப³ருஸகந்தி வத³ந்தி.

    437.Timbarusakanti tiṇḍukaphalaṃ. Tipusasadisā ekā vallijāti timbarusaṃ, tassa phalaṃ timbarusakanti vadanti.

    445. கக்காரிகந்தி கு²த்³த³கேளாலுகங், திபுஸந்தி ச வத³ந்தி.

    445.Kakkārikanti khuddakeḷālukaṃ, tipusanti ca vadanti.

    477. ஹத்த²ப்பதாபகந்தி மந்தா³முகி²ங்.

    477.Hatthappatāpakanti mandāmukhiṃ.

    517. அம்ப³கஞ்ஜிகந்தி அம்பி³லகஞ்ஜிகங்.

    517.Ambakañjikanti ambilakañjikaṃ.

    525. தோ³ணினிம்மஜ்ஜனிந்தி ஸதேலங் திலபிஞ்ஞாகங்.

    525.Doṇinimmajjaninti satelaṃ tilapiññākaṃ.

    557. விதூ⁴பனந்தி சதுரஸ்ஸபீ³ஜனிங்.

    557.Vidhūpananti caturassabījaniṃ.

    565. தாலவண்டந்தி தாலபத்தேஹி கதமண்ட³லபீ³ஜனிங்.

    565.Tālavaṇṭanti tālapattehi katamaṇḍalabījaniṃ.

    573. மோரஹத்த²ந்தி மயூரபிஞ்சே² ஹி கதங் மகஸபீ³ஜனிங்.

    573.Morahatthanti mayūrapiñche hi kataṃ makasabījaniṃ.

    617. ஸ்வாக³தங் வத மேதி மய்ஹங் இதா⁴க³மனங் ஸோப⁴னங் வத அஹோ ஸுந்த³ரங். அஜ்ஜ ஸுப்பபா⁴தங் ஸுஹுட்டி²தந்தி அஜ்ஜ மய்ஹங் ரத்தியா ஸுட்டு² பபா⁴தங் ஸம்மதே³வ விபா⁴யனங் ஜாதங், ஸயனதோ உட்டா²னம்பி ஸுஹுட்டி²தங் ஸுட்டு² உட்டி²தங். கிங் காரணாதி ஆஹ ‘‘யங் அத்³த³ஸாமி தே³வதாயோ’’திஆதி³.

    617.Svāgataṃvata meti mayhaṃ idhāgamanaṃ sobhanaṃ vata aho sundaraṃ. Ajja suppabhātaṃsuhuṭṭhitanti ajja mayhaṃ rattiyā suṭṭhu pabhātaṃ sammadeva vibhāyanaṃ jātaṃ, sayanato uṭṭhānampi suhuṭṭhitaṃ suṭṭhu uṭṭhitaṃ. Kiṃ kāraṇāti āha ‘‘yaṃ addasāmi devatāyo’’tiādi.

    618. த⁴ம்மங் ஸுத்வாதி கம்மப²லஸ்ஸ பச்சக்க²கரணவஸேன தும்ஹேஹி கதங் குஸலங் த⁴ம்மங் ஸுத்வா. காஹாமீதி கரிஸ்ஸாமி. ஸமசரியாயாதி காயஸமாசாரிகஸ்ஸ ஸுசரிதஸ்ஸ சரணேன. ஸஞ்ஞமேனாதி ஸீலஸங்வரேன. த³மேனாதி மனச்ச²ட்டா²னங் இந்த்³ரியானங் த³மேன. இதா³னி தஸ்ஸ குஸலஸ்ஸ அத்தனோ லோகஸ்ஸ ச விவட்டூபனிஸ்ஸயதங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸ்வாஹங் தத்த² க³மிஸ்ஸாமி, யத்த² க³ந்த்வா ந ஸோசரே’’தி வுத்தங்.

    618.Dhammaṃ sutvāti kammaphalassa paccakkhakaraṇavasena tumhehi kataṃ kusalaṃ dhammaṃ sutvā. Kāhāmīti karissāmi. Samacariyāyāti kāyasamācārikassa sucaritassa caraṇena. Saññamenāti sīlasaṃvarena. Damenāti manacchaṭṭhānaṃ indriyānaṃ damena. Idāni tassa kusalassa attano lokassa ca vivaṭṭūpanissayataṃ dassetuṃ ‘‘svāhaṃ tattha gamissāmi, yattha gantvā na socare’’ti vuttaṃ.

    ஏவமயங் யதி³பி வத்து²த்தமதா³யிகாவிமானாதி³வஸேன ச²த்திங்ஸவிமானஸங்க³ஹா தே³ஸனா ஆயஸ்மதோ மஹாமொக்³க³ல்லானஸ்ஸ விய கு³த்திலாசரியஸ்ஸாபி விபா⁴வனவஸேன பவத்தாதி ‘‘கு³த்திலவிமான’’ந்த்வேவ ஸங்க³ஹங் ஆருள்ஹா, விமானானி பன இத்தி²படிப³த்³தா⁴னீதி இத்தி²விமானேயேவ ஸங்க³ஹிதானி. தா பன இத்தி²யோ கஸ்ஸபஸ்ஸ த³ஸப³லஸ்ஸ காலே யதா²வுத்தத⁴ம்மசரணே அபராபருப்பன்னசேதனாவஸேன து³தியத்தபா⁴வதோ பட்டா²ய ஏகங் பு³த்³த⁴ந்தரங் தே³வலோகே ஏவ ஸங்ஸரந்தியோ அம்ஹாகம்பி ப⁴க³வதோ காலே தாவதிங்ஸப⁴வனேயேவ நிப்³ப³த்தா, ஆயஸ்மதா மஹாமொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா கம்மஸரிக்க²தாய கு³த்திலாசரியேன புச்சி²தகாலே விய ப்³யாகரிங்ஸூதி த³ட்ட²ப்³பா³.

    Evamayaṃ yadipi vatthuttamadāyikāvimānādivasena chattiṃsavimānasaṅgahā desanā āyasmato mahāmoggallānassa viya guttilācariyassāpi vibhāvanavasena pavattāti ‘‘guttilavimāna’’ntveva saṅgahaṃ āruḷhā, vimānāni pana itthipaṭibaddhānīti itthivimāneyeva saṅgahitāni. Tā pana itthiyo kassapassa dasabalassa kāle yathāvuttadhammacaraṇe aparāparuppannacetanāvasena dutiyattabhāvato paṭṭhāya ekaṃ buddhantaraṃ devaloke eva saṃsarantiyo amhākampi bhagavato kāle tāvatiṃsabhavaneyeva nibbattā, āyasmatā mahāmoggallānena pucchitā kammasarikkhatāya guttilācariyena pucchitakāle viya byākariṃsūti daṭṭhabbā.

    கு³த்திலவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Guttilavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 5. கு³த்திலவிமானங் • 5. Guttilavimānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact