Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā |
હાનભાગિયચતુક્કનિદ્દેસવણ્ણના
Hānabhāgiyacatukkaniddesavaṇṇanā
૩૦. ઇદાનિ યસ્મા હાનભાગિયાદિતા એકેકસ્સેવ સમાધિસ્સ અવત્થાભેદેન હોતિ, તસ્મા હાનભાગિયચતુક્કં એકતોયેવ નિદ્દિટ્ઠં. તત્થ પઠમસ્સ ઝાનસ્સ લાભિન્તિ પઠમસ્સ ઝાનસ્સ લાભિનો . સામિઅત્થે ઉપયોગવચનં. લાભો સચ્છિકિરિયા અસ્સ અત્થીતિ લાભીતિ વુચ્ચતિ. કામસહગતાતિ એત્થ સહગતસદ્દસ્સ આરમ્મણત્થો અધિપ્પેતો, વત્થુકામકિલેસકામારમ્મણાતિ અત્થો. સઞ્ઞામનસિકારાતિ જવનસઞ્ઞા ચ તદાવજ્જનમનસિકારો ચ, સઞ્ઞાસમ્પયુત્તમનસિકારોપિ વટ્ટતિ. સમુદાચરન્તીતિ પવત્તન્તિ. ધમ્મોતિ પઠમજ્ઝાનધમ્મો. ઝાના પરિહાયન્તો તીહિ કારણેહિ પરિહાયતિ કિલેસસમુદાચારેન વા અસપ્પાયકિરિયાય વા અનનુયોગેન વા. કિલેસસમુદાચારેન પરિહાયન્તો સીઘં પરિહાયતિ, કમ્મારામતાભસ્સારામતાનિદ્દારામતાસઙ્ગણિકારામતાનુયોગવસેન અસપ્પાયકિરિયાય પરિહાયન્તો દન્ધં પરિહાયતિ, ગેલઞ્ઞપચ્ચયવેકલ્લાદિના પલિબોધેન અભિક્ખણં અસમાપજ્જન્તો અનનુયોગેન પરિહાયન્તોપિ દન્ધં પરિહાયતિ. ઇધ પન બલવકારણમેવ દસ્સેન્તો કિલેસસમુદાચારમેવાહ. દુતિયજ્ઝાનાદીહિ પન પરિહાયન્તો હેટ્ઠિમહેટ્ઠિમજ્ઝાનનિકન્તિસમુદાચારેનપિ પરિહાયતિ. કિત્તાવતા પરિહીનો હોતીતિ? યદા ન સક્કોતિ સમાપજ્જિતું, એત્તાવતા પરિહીનો હોતીતિ. તદનુધમ્મતાતિ અનુપવત્તો ધમ્મો અનુધમ્મો, ઝાનં અધિકં કત્વા પવત્તસ્સ નિકન્તિધમ્મસ્સેતં અધિવચનં. અનુધમ્મો એવ અનુધમ્મતા, તસ્સ ઝાનસ્સ અનુધમ્મતા તદનુધમ્મતા. સતીતિ નિકન્તિ. સન્તિટ્ઠતીતિ પતિટ્ઠાતિ . તં પઠમજ્ઝાનં અનુવત્તમાના નિકન્તિ પવત્તતીતિ વુત્તં હોતિ. અવિતક્કસહગતાતિ દુતિયજ્ઝાનારમ્મણા. તઞ્હિ નત્થેત્થ વિતક્કોતિ અવિતક્કન્તિ વુચ્ચતિ. નિબ્બિદાસહગતાતિ વિપસ્સનારમ્મણા. સા હિ સઙ્ખારેસુ નિબ્બિન્દનતો નિબ્બિદાતિ વુચ્ચતિ. ‘‘નિબ્બિન્દં વિરજ્જતી’’તિ (મહાવ॰ ૨૩; સં॰ નિ॰ ૩.૬૧) હિ વુત્તં. વિરાગૂપસંહિતાતિ અરિયમગ્ગપટિસઞ્ઞુત્તા વિપસ્સના. વિપસ્સના હિ સિખાપ્પત્તા મગ્ગવુટ્ઠાનં પાપેતિ. તસ્મા વિપસ્સનારમ્મણા સઞ્ઞામનસિકારા ‘‘વિરાગૂપસંહિતા’’તિ વુચ્ચન્તિ, ‘‘વિરાગા વિમુચ્ચતી’’તિ હિ વુત્તં.
30. Idāni yasmā hānabhāgiyāditā ekekasseva samādhissa avatthābhedena hoti, tasmā hānabhāgiyacatukkaṃ ekatoyeva niddiṭṭhaṃ. Tattha paṭhamassa jhānassa lābhinti paṭhamassa jhānassa lābhino . Sāmiatthe upayogavacanaṃ. Lābho sacchikiriyā assa atthīti lābhīti vuccati. Kāmasahagatāti ettha sahagatasaddassa ārammaṇattho adhippeto, vatthukāmakilesakāmārammaṇāti attho. Saññāmanasikārāti javanasaññā ca tadāvajjanamanasikāro ca, saññāsampayuttamanasikāropi vaṭṭati. Samudācarantīti pavattanti. Dhammoti paṭhamajjhānadhammo. Jhānā parihāyanto tīhi kāraṇehi parihāyati kilesasamudācārena vā asappāyakiriyāya vā ananuyogena vā. Kilesasamudācārena parihāyanto sīghaṃ parihāyati, kammārāmatābhassārāmatāniddārāmatāsaṅgaṇikārāmatānuyogavasena asappāyakiriyāya parihāyanto dandhaṃ parihāyati, gelaññapaccayavekallādinā palibodhena abhikkhaṇaṃ asamāpajjanto ananuyogena parihāyantopi dandhaṃ parihāyati. Idha pana balavakāraṇameva dassento kilesasamudācāramevāha. Dutiyajjhānādīhi pana parihāyanto heṭṭhimaheṭṭhimajjhānanikantisamudācārenapi parihāyati. Kittāvatā parihīno hotīti? Yadā na sakkoti samāpajjituṃ, ettāvatā parihīno hotīti. Tadanudhammatāti anupavatto dhammo anudhammo, jhānaṃ adhikaṃ katvā pavattassa nikantidhammassetaṃ adhivacanaṃ. Anudhammo eva anudhammatā, tassa jhānassa anudhammatā tadanudhammatā. Satīti nikanti. Santiṭṭhatīti patiṭṭhāti . Taṃ paṭhamajjhānaṃ anuvattamānā nikanti pavattatīti vuttaṃ hoti. Avitakkasahagatāti dutiyajjhānārammaṇā. Tañhi natthettha vitakkoti avitakkanti vuccati. Nibbidāsahagatāti vipassanārammaṇā. Sā hi saṅkhāresu nibbindanato nibbidāti vuccati. ‘‘Nibbindaṃ virajjatī’’ti (mahāva. 23; saṃ. ni. 3.61) hi vuttaṃ. Virāgūpasaṃhitāti ariyamaggapaṭisaññuttā vipassanā. Vipassanā hi sikhāppattā maggavuṭṭhānaṃ pāpeti. Tasmā vipassanārammaṇā saññāmanasikārā ‘‘virāgūpasaṃhitā’’ti vuccanti, ‘‘virāgā vimuccatī’’ti hi vuttaṃ.
વિતક્કસહગતાતિ વિતક્કવસેન પઠમજ્ઝાનારમ્મણા. ઉપેક્ખાસુખસહગતાતિ તત્રમજ્ઝત્તુપેક્ખાય ચ સુખવેદનાય ચ વસેન તતિયજ્ઝાનારમ્મણા. પીતિસુખસહગતાતિ પીતિયા ચ સુખવેદનાય ચ વસેન દુતિયજ્ઝાનારમ્મણા. અદુક્ખમસુખસહગતાતિ ઉપેક્ખાવેદનાવસેન ચતુત્થજ્ઝાનારમ્મણા. સા હિ વેદના ન દુક્ખા ન સુખાતિ અદુક્ખમસુખાતિ વુચ્ચતિ , મ-કારો પનેત્થ પદસન્ધિવસેન વુત્તો. રૂપસહગતાતિ રૂપજ્ઝાનારમ્મણા. નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ઠિતસ્સ હાનભાગિયઠિતિભાગિયનિબ્બેધભાગિયત્તેસુ વિજ્જમાનેસુપિ વિસેસભાગિયત્તાભાવા નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં ન નિદ્દિટ્ઠં. સબ્બોપિ ચેસ લોકિયો સમાધિ પમાદવિહારિસ્સ મુદિન્દ્રિયસ્સ હાનભાગિયો હોતિ, અપ્પમાદવિહારિસ્સ મુદિન્દ્રિયસ્સ ઠિતિભાગિયો હોતિ, તણ્હાચરિતસ્સ તિક્ખિન્દ્રિયસ્સ વિસેસભાગિયો હોતિ, દિટ્ઠિચરિતસ્સ તિક્ખિન્દ્રિયસ્સ નિબ્બેધભાગિયો હોતીતિ વુચ્ચતિ.
Vitakkasahagatāti vitakkavasena paṭhamajjhānārammaṇā. Upekkhāsukhasahagatāti tatramajjhattupekkhāya ca sukhavedanāya ca vasena tatiyajjhānārammaṇā. Pītisukhasahagatāti pītiyā ca sukhavedanāya ca vasena dutiyajjhānārammaṇā. Adukkhamasukhasahagatāti upekkhāvedanāvasena catutthajjhānārammaṇā. Sā hi vedanā na dukkhā na sukhāti adukkhamasukhāti vuccati , ma-kāro panettha padasandhivasena vutto. Rūpasahagatāti rūpajjhānārammaṇā. Nevasaññānāsaññāyatane ṭhitassa hānabhāgiyaṭhitibhāgiyanibbedhabhāgiyattesu vijjamānesupi visesabhāgiyattābhāvā nevasaññānāsaññāyatanaṃ na niddiṭṭhaṃ. Sabbopi cesa lokiyo samādhi pamādavihārissa mudindriyassa hānabhāgiyo hoti, appamādavihārissa mudindriyassa ṭhitibhāgiyo hoti, taṇhācaritassa tikkhindriyassa visesabhāgiyo hoti, diṭṭhicaritassa tikkhindriyassa nibbedhabhāgiyo hotīti vuccati.
હાનભાગિયચતુક્કનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Hānabhāgiyacatukkaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi / ૧. સુતમયઞાણનિદ્દેસો • 1. Sutamayañāṇaniddeso